2019. július 21., vasárnap

Gyorskeresés

IT és a hétköznapok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Minduntalan azt hallom, hogy rohamosan fejlődik az információtechnológia, és nem fogjuk tudni sose utolérni. Lehet. De azon is el kellene gondolkodnunk, hogy egyének szintjén kinek mire van szüksége.

A napokban kimentem Csepelre családlátogatásra, és örömmel használtam ki telefonom e-mailes képességeit. Írtam pár e-mailt, elolvastam a nekem küldött PM-et itt a hardveraprón, elintéztem a banki ügyemet. Mindezt az idő alatt, amíg kimentem Csepelre. Én ezért szeretem a technológiát.

Ült mellettem a buszon egy idősebb hölgy. Tipikus eset, csörög egy mobil, csak az nem hallja, akié. Hölgy is ült vagy 1 percet a telefonja mellett, mígnem az ellenőr szólt neki, hogy ez biza a magáé. Szegény nő magyarázkodott, hogy hát izé meg azé, majd szinte pironkodva szállt le a buszról, hogy felvegye a telefont. A hátul ülő tinik persze nem állhatták meg szó nélkül, hogy még erre sem képes. Ők meg tiszteletet adni, mutatni nem képesek. Kinek mi a gyengéje. Bár azt hiszem, az idős hölgy telefonálási képességei még fejleszthetőek.

Azt azonban furán vettem, hogy nagymamám is belépett az internetező idősek egyre népesebb táborába. Én ennek kifejezetten örülök, sőt, támogattam is az elképzelését. Örültem, mikor jött az sms szülőktől, hogy nagyi vett laptopot. Aztán elkezdtek sűrűsödni a fellegek a kék égen:
- lemerült, és nem jelezte
- nem úgy reagált a gép, ahogy azt ő elképzelte
- nem látta a kiírást a böngészőben
- és a többi...

Nagyimobil után szabadon: nagyilaptop

Amiben tudtam, segítettem telefonon, de elérte a végzet, újra kellett rakni a gépet, mert valamit nagyon elállított. Ilyenkor sajnálom azt, hogy nincsen olyan képzés, ami kifejezetten a nyugdíjas korosztálynak szól, csak 70 év felett. Mert mennyivel egyszerűbb lenne, ha egyből tudnának nekik segíteni minden baj esetén, és még képzés is lenne - mindenki a saját kis gépével, és akkor semmi gond nem lenne belőle...

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Hát majd te tartasz neki ilyen kis képzést. ;]

Nekem valamivel fiatalabbak a szüleim (60felett), pár éve Karácsonyra egy laptopot adtam ajándékba, meg bekötöttük a netet. Nem nagyon kellett tanítani, ment magától minden. Azóta fater nagyon kikupálódott, már nem nagyon néz TV-t se, inkább a neten olvasgat szinte mindent. :D

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) Móci


Móci
(PH! addikt)

Hát igen, az idősebb korosztállyal nem egyszerű, az biztos. A probléma ott van, hogy nem magyarázzák el nekik rendesen, hogy mit hogyan kell használni.
Én eddig kétszer tartottam kezdő számítógépkezelő tanfolyamot időseknek (50-70 év). A tapasztalatom az, hogy igenis képesek tanulni, megérteni a dolgokat, de ehhez rengeteg idő és türelem kell. No meg az, hogy érdekelje őket az, amit tanulnak. Például a fájlkezelést egyáltalán nem akarták megtanulni, de a levelezés már sokkal jobban ment nekik, vagy éppen zenék keresése a youtube-on.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#3) Melack válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


Melack
(PH! kedvence)

Fogom is, most állítom össze a tananyagot :) Plusz bevetem a legújabb technológiákat - TeamViewer azt hiszem hathatós segítség lesz.

Szüleimmel nincsen gond, ők már egész jól kezelik a gépet. Mail, youtube, FB, szövegszerkesztés pöpecül megy. Fájlkezelőket inkább hagyjuk. De a hírek már nálunk is neten jönnek, nem újságban.

Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#4) Melack válasza Móci (#2) üzenetére


Melack
(PH! kedvence)

Off: Nekem most az tolta fel az agyvizemet, hogy a gépet újra kellett rakni. Ezzel semmi gond. De aki újrarakta, az vmit nagyon eltolt, ugyanis az Aero be sem kapcsol, és még a felbontás is kicsi - pedig Win7 ready

On: Az oktatást tényleg ott kell megfogni, ahol használják. Nagyinál ez most a FB - Skype vonalra lesz felfektetve. Aztán közben szépen belopjuk a GDocs és a Firefox teljes ismeretét is. Mire papának megmutatom, hogy ebben van jó is, nos az fog sokáig tartani :)

Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#5) maláj


maláj
(őstag)

én is az ~ 50-es korosztályt "okítom" de hullik is a hajam rendesen :DDD
türelmes ember vagyok de néha látni kellene milyen wtf arcokat vágok :U
pedig nem bonyolult dolgok vannak terítéken pl. email írás Thunderbirdben, stb.
van gmail cím is de azt nem szeretik, ragaszkodnak a szolgáltatói email acchoz ...

ha már az aláírást is cenzúrázzák akkor a PH lapcsalád minden tagjára bekapcsoltam minden reklámblokkolót ami csak létezik :DDD

(#6) Melack válasza maláj (#5) üzenetére


Melack
(PH! kedvence)

Mamám a gmaileshez ragaszkodik, mert az volt hamarabb :) Nem is merem neki beállítani a szolgáltatóit, mert abból csak kavar lenne.
Személyes kedvencem, amikor felolvassa az angol nyelv hibaüzenetet... megfizethetetlen.
Én most leginkább a "nem ilyen lovat akartam " effektust nyögöm - ha valami nem megy, egyből vissza akarja adni, mert nem megy neki. De a gépelés vakon 10 újjal már megy - kezdenek visszatérni a gépírás/írógép huzamos használatának előnyei.

Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#7) Tim82 válasza Melack (#4) üzenetére


Tim82
(PH! nagyúr)

az vmit nagyon eltolt, ugyanis az Aero be sem kapcsol, és még a felbontás is kicsi - pedig Win7 ready

Valószínűleg nem tette fel a géphez passzoló VGA drivert, csak az "általános videokártya illesztő"-t.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - 2x2 GB noti DDR3 RAM eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#8) Melack válasza Tim82 (#7) üzenetére


Melack
(PH! kedvence)

Köszönöm a tippet! Ezt tegnap karácsonyi ebéd közben már kifundáltam, csak halászlé meg a sültek között kicsit nehéz lett volna megkeresni a drivert. De ma hosszabb ideig lesz a kezeim között a gép, úgyhogy ma tényleg helyre lesz rakva.

Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#9) Drenadar válasza Melack (#6) üzenetére


Drenadar
(PH! kedvence)

Nekem nagybátyám csinálta ezt, hogy minden hibaüzenetet felolvas, úgy hogy nem tud angolul és szegénykém diszlexiás.

telepítésnél hiába mondom neki hogy tovább tovább tovább, mondja hogy az hol van? és mikor elérünk a felhasználási feltételekhez akkor vesztem el a türelmem és mondom neki túlzottan hangosan, hogy álljá le! nézzél lejjebb és nyomd azt a kib... gombot. különben felolvasná...

Mióta meg van a LogMEin azóta békesség van. ha nem tud valamit elindítja, szól nekem és beállítom neki :)

Alienware 13 R3 & :) Xiaomi Mix 2

(#10) Melack válasza Drenadar (#9) üzenetére


Melack
(PH! kedvence)

Mi most épp a TeamViewer nevű alkalmazást lakjuk be, nagyon hasznos. Cikk is lesz róla remélhetőleg nemsokára.

Sokszor könnyebb így - ahogy írtad - megoldani a dolgokat, mintsem hagyni nekik a próbálkozásokat. Így vagy úgy de tanul. Csak azt nem tudjuk így eldönteni, hogy nekik melyik lenne a jobb megoldás.

Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.