2021. április 21., szerda

Gyorskeresés

Mire való? Tudtad e...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok. Jelen blog tartalma megtalálható az interneten itt-ott, én csak összeszedtem nektek úgymond egy csokorba, hogy így könnyebb legyen elolvasni. Tehát az eredeti cikkeket nem én írtam. Megmondom őszintén, hogy 1-2 esetben én is tanultam valamit a leírtakból. :) Bízom benne, hogy tudok nektek okozni pár perc kellemes kikapcsolódást. Negyven kis érdekességet hoztam el nektek. Kezdjük is el:

1. Láttad már a Tic Tac fedelén belüli kis mélyedést?

Bizonyára többször is szemügyre vetted már a Tic Tac dobozát, és láttad a fedélben lévő kis lyukat. Nos, sokan úgy vélik, hogy a fedél kialakítása csak a megfelelő záródásért lett így kialakítva, viszont van neki egy másik funkciója is. Pontosan. Ezzel a mélyedéssel pontosan egy Tic Tac-ot tud adagolni az ember.

2. Extra anyag a vadonatúj ruháknál

Talán azt gondoltad, hogy ez a kiegészítő anyag, azért van odacsomagolva, mert ha kiszakad a ruha, akkor majd ezzel be lehet foltozni. Sajnos azt kell mondanunk, hogy tévedsz, mivel a valós célja az, hogy megmutassa, melyik tisztítószer a legmegfelelőbb a vadonatúj ruhadarab mosásához.

3. Észrevetted a mérőszalag végén lévő nyílást?

Bizonyára észrevetted már a kis nyílást a mérőszalag végén. Nos, funkciója sokkal logikusabb, mint amilyennek látszik. Ha csak egyedül vagy egy felület megmérésére, akkor szimplán akaszd be valamibe ezt a nyílást, és máris képes vagy az egyedüli munkára.

4. A mérőszalag recés vége

Gondoltad, hogy a mérőszalag egyetlen észrevétlen funkciója a beakaszthatósága volt? És mi van a recés végével? Igen, a mérőszalag ezen részének is fontos célja van, mivel egy felületre történő nyomáskor megjelöli azt a referenciapontot, amelyen mér.

5. Észrevetted a edény fogantyúján lévő nyílást?

Biztos úgy gondolod, hogy ez csak arra szolgál, hogy a falra lehessen akasztani az edényt. Van viszont egy másik rejtett funkciója is. Ha az ember belehelyezi a fakanalat, akkor azt is gond nélkül megtartja sütés közben, aminek a feje így belóghat nyugodtan az akár az étel fölé is.

6. És mi a helyzet a tészta kanállal és a közepén lévő lyukkal?

Igen, amint sokan már tudjátok, a tésztakanál és lyuk a víz kiszorítására szolgál, amikor azt kiemelik az edényből. A középen lévő lyuknak ugyanakkor van egy másik sajátos funkciója is. Mégpedig az, hogy megmérje a tészta megfelelő mennyiségét, amelyet egy egy személynek egy vacsorához kell elfogyasztania.

7: Az üzemanyagtartály melletti kis nyíl

Biztos még észre sem vetted ezt a kis nyilat. Pedig ez a hasznos kis nyíl arra mutat, amerre a legközelebbi benzinkutat találod. Najó… nyilván nem. A nyíl megmutatja az autó melyik oldalán található az üzemanyag-tartály. Ez akkor a leghasznosabb, ha egy autót először használ az ember.

8. Kis lyuk a záron

Nos, még ha el sem tudod képzelni, ennek a kis lyuknak, amiről beszélünk, két teljesen logikus funkciója is van. Egyrészt biztosítja a víz szivárgását abban az esetben, ha a zár nedves lesz, másrészt pedig egy olajbevezető nyílás, amin keresztül meg lehet olajozni a zárat a könnyedebb operáció érdekében.

9. A tubuskupak hegyes része

Ez a különleges külső csúcs nemcsak a csomag kialakításának része, hanem a kupak alatt lévő alumínium membrán megbontására is szolgál. Ilyen módon a fedél elforgatásával és a hegy a membránra történő megnyomásával könnyen kiszabadíthatod a tartály tartalmát.

10. Gondoltál már arra, hogy egyes radíroknak miért van két különböző színű fele?

Ha azt gondoltad, hogy a sötétebb felét a tinta törlésére, a világosabbat pedig a ceruza eltávolításához, akkor el kell mondanunk, hogy sajnos tévedtél. A valóságban mindkét oldalt a ceruza eltűntetésére találtak ki., A világosabb oldal a vékonyabb papírokhoz, a sötétebb oldalak pedig a vastagabb felületekhez készültek.

11. A dobozos üdítők füle

Nyilvánvalóan az egyik funkciója maga az üdítő kinyitása, de van ezen kívül még egy? Igen! A fül elforgatás után tökéletes helyet biztosít egy szívószál tárolására. Így már kényelmesen szürcsölheted dobozos italaidat is.

12. Bemélyedések az evőpálcikák/fogpiszkálók végén

Bár soha nem gondoltál rá, ezek a kis bemélyedések nemcsak pácikát teszik személyesebbé, hanem lehetővé teszik a tartását is. Ily módon megakadályozható, hogy közvetlenül az asztalon legyen és piszkos legyen. Szimplán törd le a második bemélyedésnél, és a fennmaradó részt helyezd a tetejére.

13. Kínai élelmiszer-dobozok

Amikor kínait rendelsz, de már nem bírod megenni az ételt te is biztos sokszor elrakod egy másik edénybe. Viszont az étel csomagolása pont erre van kitalálva. Elrakhatod ezekben is az ételeidet későbbre, sőt később akár még más ételeket is tárolhatsz bennük.

14. Akasztó az ing hátán

Bár számunkra ez elég egyértelműnek tűnik, sok ember nem tudja, hogy az ing hátán lévő kis lyuk az ing felakasztására szolgál. Így még vállfa nélkül is van lehetősége az embernek az ing megfelelő tárolására.

15. A bronz ajtókilincseknek is sajátos funkciójuk van. Mit gondolsz?

Mondanom sem kell, hogy ha egy ajtó bronz fogantyúval rendelkezik, akkor sokkal feltűnőbb és kellemesebb a szem számára. A másik pozitív tulajdonsága pedig az, hogy a bronz antibakteriális fém. Igen, igen. Ha bronzkilincset markolsz, akkor elkerülöd a baktériumokkal való érintkezést.

16. Lyukak a tornacipők oldalán

Nem a szellőzés miatt vannak ott, hanem azért, mert régebben ezekbe is belefűzték a cipőfűzőt, ezáltal a cipő jobban illeszkedett a lábra. Ma már inkább trendből maradtak ott a lyukak, bár biztosan vannak, akik használják őket.

17. Megvastagított műanyagok a kábelek végén

Erre személy szerint én is nagyon kíváncsi voltam, hogy a vga kábelek végén ez mi lehet, és valami hasonlóra számítottam: ez a ferritgyűrű, amely segít elnyomni a nagyfrekvenciás elektronikus áramkörök okozta zajokat. A ferritgyűrűk célja az, hogy a kábel által a környezetből összeszedett elektromos és mágneses zajokat kiszűrje. Ha felnyitnátok ezt a hengert, meglepődnétek, hogy belül mennyire egyszerű, mivel nem tartalmaz semmilyen elektronikus eszközt. A ferritgyűrűn áthaladó kábel egyszerűen hurokra van kötve. Maga a ferrit egyébként összepréselt szénpor. Mindenki tudja, hogy a kábelek egy elekromágneses teret hoznak létre, ami torzíthatja az adatokat, jeleket, amit a kábel közvetít. A ferritgyűrű célja, hogy megakadályozza, hogy külső szennyezés érje a kábelt és ezáltal a benne közlekedő jelet.

18. Lyuk a golyóstollak kupakján

Ezt nem akartam elhinni: azért van ott, hogy kisebb eséllyel fulladj meg, ha véletlenül lenyeled a kupakot.

19. Szegecsek a farmerokon

A farmer leggyengébb pontjait hivatottak összekapcsolni, ahol a sima varrások önmagukban kevesek lennének és könnyedén elszakadnának. Ezzel a megoldással azonban strapabírókká válnak.

20. És mi a funkciója ennek a kis zsebnek a farmerokon?

Gondolom azt hitted, hogy koton gumi vagy öngyújtó tároló. Tévedsz. A kis zseb eredeti rendeltetésének megértéséhez 1879-ig kell visszamennünk az időben. Ekkor kerültek piacra az első Levi's farmerek, amelyek akkoriban még nem egészen úgy néztek ki, ahogy azt manapság megszokhattuk. A klasszikus kék nadrágoknak ugyanis négy zsebük volt: egy hátul és kettő elől, plusz az a kicsi, amit valójában órazsebnek hívtak. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy mire szolgált. Elsősorban arra, hogy a férfiak – akik addig a mellényzsebüket használták – biztonságban tudhassák benne az órájukat, de szükség esetén bármikor elő is kaphassák.

21. Műanyag alátét a kupakokban

Ahogy az azért sejthető is, tömítési céllal kerülnek bele a kupakokba ezek a puha alátétek, hogy a palackok még jobban záródjanak, és egy cseppnyi levegő se szivároghasson át a kupakokon.

22. Apró lyuk a repülőgép ablakán

Egyrészt a légnyomás-kiegyenlítés miatt van rájuk szükség, másrészt pedig, hogy ne párásodhassanak be a repülőgép ablakai.

23. Apró barázda az F és a J billentyűn

A gépírás szabályai szerint a mutatóujjainkat ezen billentyűkre helyezve kell szépen, szabályosan, tíz ujjal gépelni.

24. Az idősebbek közül bizonyára sokan hallottátok már a "bárcás kurva" kifejezést

Akinek eddig esetleg nem volt tiszta a szó eredete, azt most felvilágosítjuk: tulajdonképpen egy igazolványról van szó. A hivatásos örömlányok ezzel tudták igazolni, hogy az előirt orvosi vizsgátokon részt vettek. A nyilvántartott (bárcázott) örömlányoknak rendszeresen meg kellett jelenniük az orvosi vizsgálaton és az igazolványukba (bárca) jegyezték be az eredményt. Eredetileg nem is volt olyan sértő jellege a bárcás szónak, mint most, mert az különböztette meg őket az engedéllyel nem rendelkező lányoktól és bizonyították, hogy akkor nem voltak fertőzőek. Az irat az Osztrák-Magyar Monarchia boldog békeidejéből, a 19. és a 20. század fordulójáról származik, a prostitúció ugyanis 1945-ig nem volt tiltott dolog hazánkban – Magyarországon. A hatóságok szükséges rossznak tekintették, és közegészségügyi okok miatt inkább az ellenőrzésük alatt szerették volna tartani a jelenséget (ahogy azt akkoriban a koldulással is tették). Gyakorlását életkorhoz és rendszeres egészségügyi vizsgálathoz kötötték. Mellékesen felhívnám a figyelmet: a bordélyházi kéjnőknek és a vendégfogadó-béli szobalányoknak valamiért ugyanazt az igazolványt kellett kiváltaniuk.

25. A sörösüveg nyaka

Gondolkoztál már rajta, miért vékonyabb a sörösüveg nyaka? Hát azért, hogy azt a részét fogd, így a kezed nem melegíti fel a sört. Nem tudjuk, hogy vagy vele, de mi ezek szerint egész életünkben rosszul fogtuk a sört.

26. Bojtos sapka

A bojt sem egyszerűen divatból került a sapkák tetejére: a funkciója az volt, hogy megvédje a tengerészek fejét, ha valami rájuk találna esni.

27. A műanyag és papírpoharak teteje

Hiszed vagy sem, a papírpoharak teteje sem véletlenül olyan, amilyen: mivel pont elfér benne a pohár, így
poháralátétként is használható.

28. A lyuk az alufóliás doboz oldalán

Azt a célt szolgálja, hogy meg tudd fogni a hengert, amíg letéped az alufóliát.

29. Az "57"-es szám a Heinz-ketchupon

Maga a szám a Heinz szlogenjére, az "57 varieties"-re utal, na de miért ott van, ahol? Praktikus okokból,
ugyanis ezzel az agyafúrt megoldással jelzik, hol kell ütni az üveget, ha már kevés benne a ketchup.

30. A táskák alján található fül

Szintén kifejezetten hasznos megoldás, ugyanis ha hálózsákot, cipőt vagy mondjuk fényképezőgéptáskát viszel magaddal, azokat egyszerűen hozzá tudod kötni a fülhöz.

31. Mire való a lyuk a mosdókagylón vagy a kádon?

Úgy tűnik, még mindig vannak, akik nap mint nap ránéznek, mégis értetlenül állnak a mosdókagyló pereme alatt lévő nyílás funkciója előtt. Ha közéjük tartozol, első körben azt érdemes tudnod, hogy túlfolyónak hívják.
Így sem kerültél közelebb az igazsághoz? Sebaj! Az élet nagy kérdéseit firtató sorozatunknak hála most végre felnyílhat a szemed. A Spruce magyarázata szerint a túlfolyó kettős funkciót lát el. Egyrészt megakadályozza, hogy a víz elöntse a fürdőszobát, ha elfelejted elzárni a csapot (és bedugva hagyod a dugót). Másrészt lehetővé teszi, hogy gyorsabban kiürüljön a mosdó tartalma, azáltal, hogy beengedi a levegőt a rendszerbe.

32. Fejtámla az autókban

Mindannyian tudjuk, hogy mire való egy fejtámla, nélkülük az utazások sokkal kényelmetlenebbek lennének. Viszont olyan funkciói is vannak, amikről lehet, hogy nem tudtál. Egy szerencsétlen szituációban, ha be vagy szorulva a kocsidba, és valahogy ki kell jutnod, akkor a segítségedre lehet. Ilyenkor el kell távolítanunk a fejtámlát és az ablaküveghez kell ékelni/ütni. Így az ablaküveget könnyedén ki tudjuk törni, és ki tudunk jutni a járműből.

33. Bemélyedés a borosüvegek alján

Ezek a bemélyedések segítenek, hogy a borosüvegek stabilan és egyensúlyban tudjanak állni. Továbbá azt is lehetővé teszik, hogy a borban lévő kis lerakódások a bemélyedés körül maradjanak, ezzel megakadályozva, hogy a bor kitöltésekor azok a poharunkba kerüljenek.

34. Barázdák a pénzérméken

Ez ismét egy olyan dolog, amellyel minden nap találkozunk, de nem igazán vesszük észre. Vajon mi a funkciója annak, hogy az pénzérmék szélei barázdáltak? Miért nem simák és letisztultak. Régebben ez egy védekezési módszer volt a leleményes bűnözők ellen. Régen, amikor az érmék még valódi ezüstből és aranyból készültek, akadtak olyan emberek akik egy kis extra pénzt szerettek volna szerezni úgy, hogy ledörzsöltek az érmék széleit. Összegyűjtötték a ledörzsölt forgácsokat, majd azok eladásával, szó szerint pénzből pénzt csináltak. Az Amerikai pénzverde, hogy véget vessen ennek, 1792-ben bevezette a barázdált élű pénzérmék használatát.

35. Szilikagél csomagok

Ezekkel akkor találkozhattatok, amikor kinyitottatok egy vadonatúj cipősdobozt, egy új televíziót, vagy valami hasonlót. Elképzelhető, hogy soha sem törődtetek vele, teljesen feleslegesnek tartottátok, így a többi csomagolással együtt azonnal a szemétbe dobtátok. De valójában ennek is van szerepe, nézzük, hogy miben segít nekünk ez a kis csomag. A szilikagél valójában egy párátlanító, mely szárító szerepet tölt be. Nagyon jól jön ez olyan dobozokban, amelyek tartalmának frissessége fontos a számunkra, így van ez főleg a cipőinknél. A szilikagél tehát egy olyan száraz anyag, amely képes csökkenteni a páratartalmát egy csomagolásnak akár 50%-kal is, úgy, hogy elnyeli a nedvességet. Igazán nagy teljesítmény ez, egy ilyen kis csomagolástól, nem igaz? Továbbá ami nagyon praktikus benne, hogy újrahasznosítható, ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy felmelegítjük 150 fokra. Ezért érdemes a szilikagélt mindig megtartani, és eltárolni, érdemes dokumentumok illetve fényképek közé rakni, hogy ezek is védelmet nyújtsanak nekik. És végül, de nem utolsó sorban, ha esetleg véletlenül beleejtetted a mobiltelefonodat a vízbe, akkor csak helyezd a telefonod egy zacskóba, amely tele van ilyen kis tasakokkal. A szilikagél segítségével képes leszel így megmenti a készüléked minden sérüléstől, amit a víz okozhatna.

36. Lyuk az iphone kamerája mellett

A gyártó 5. szériája óta találkozhatunk a hátlapi oldalon ezzel a lyukkal. Sokan azt gondolják róla, hogy egy úgynevezett ,,reset gomb", amivel probléma esetén újraindíthatjuk a készülékünket, viszont ez nem így van. Valójában egy mikrofonról van szó, amivel együtt összesen 3 hangrögzítésre alkalmas nyílás található az Apple készülékein. Azonban ez nem egy egyszerű mikrofon, fő feladata a zaj kiszűrése, így amióta ez a mikrofon is be van építve, a telefonbeszélgetések minősége rendkívül sokat javult az elődökhöz képest. Nem csak hívás közben vesszük azonban nagy hasznát, a hátsó kamerával történő videófelvétel készítés közben segít a szebb, tisztább és sokkal élethűbb hangok rögzítésében is.

37. A zseb a női bugyik belsejében

Tévedés ne essék, nem rejtegetnek a nők ott semmit, a kis zsebnek egészen más szerepe van. Az egészségügyi előírásoknak megfelelően a női bugyiknak ezt a belső, kb. középen elhelyezkedő részét egy speciális, kímélő anyagból kell megvarrni, hiszen közvetlenül érintkezik a nemi szervvel. Természetesen, ha az alsónemű eleve a már említett anyagból készült, nem szükséges beletenni ezt a plusz részt. És miért pont zseb? Azért, mert ha mindkét végén rögzítik a varrást, kényelmetlen lenne a viselet.

38. A férfinadrágokon lévő ránc/hajtásnyom

A férfinadrágok oldalán/elején mindig van egy jellegzetes hajtásnyom, de vajon miért? A válasz gyökere a 19. század végén keresendő! Akkor még hajón, hatalmas blokkokban szállították a ruhákat a kívánt helyre, és hogy minél több darabot tudjanak egyszerre elvinni, jól összehajtogatták a gúnyákat. Az út persze sokáig tartott, így a hajtásnyomok olyan mélyen belevésődtek a ruhákba, hogy később lehetetlenség volt kivasalni őket. A "megszoksz vagy megszöksz" elvet alapul véve az emberek nem tehettek mást, inkább megszerették a nadrág oldalán lévő hajtást.

39. Miért vízszintes az ingek legfelső és legalsó gomblyuka, miközben a többi függőleges?

Azért vízszintes az alsó és felső gomblyuk, mert ez a két gomb szokott a legtöbbször kigombolódni, a vízszintes vágású lyuk pedig jobban a helyén tartja.

40. És egy kis érdekesség a végére: Kukutyinba, zabot hegyezni...

Megyek Kukutyinba zabot hegyezni - vágja oda az ember, ha nem akarja elárulni, hová indul. Ha megkérdeznék, hol van pontosan, oroszos hangzása miatt valószínűleg a legkevésbé sem hinné, hogy egy magyarországi területről van szó.Pedig Kukutyin puszta Ferencszállás mellett található. 1880-ban, amikor a térséget elöntötte a Maros kiáradó vize, a helyiek nem akarták, hogy veszendőbe menjen termésük. Csónakokkal mentek az ültetvényre, és levágták a kalászokat, azaz lehegyezték a zabot. Az esemény emlékét ma is őrzi Ferencszállás címere.Kukutyinból egyébként kettő is létezik. A másik, Cucuteni község, Romániában van, ám a zabhegyezés története a hazai Kukutyinhoz köthető.

Köszönöm, ha végigolvastatok.
Nektek okozott valamelyik eszköz meglepetést? Nekem jó pár igen.

Hozzászólások

(#1) twollah1976


twollah1976
őstag

Kesz Femina reprint.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#2) Meggyi001 válasza twollah1976 (#1) üzenetére

Így van, copy az egész, ahogy írtam is az elején. De nem ez a lényeg. Ha érted, hogy mire gondolok.

https://hardverapro.hu/apro/meg_mindig_nincs_gemer_geped_ezt_most_olcso_megusz/friss.html

(#3) cybermanus


cybermanus
őstag

Köszi remek kis gyűjtemény :)
Egy kis kiegészítés a repülőgép ablakán lévő lyuk miértjére.
Tudja-e, miért van lyuk az utasszállító gépek ablakán?[link]

(#4) Meggyi001 válasza cybermanus (#3) üzenetére

Hasznos kiegészítés, köszi. Én még sosem repültem, az asszony viszont már sokat. Ott ült mellettem amikor írtam a blogot, odafordultam hozzá és megkérdeztem tőle, hogy Franciska, tényleg lyukas a repülök ablaka? , erre azt mondta, hogy igen. Mondom neki, nebassz, ezt eddig miért nem mondtad? Nem is tudtam. Azt mondta hogy ő meg sose foglalkozott vele ,hogy miért lyukas.

https://hardverapro.hu/apro/meg_mindig_nincs_gemer_geped_ezt_most_olcso_megusz/friss.html

(#5) Agyturbina


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog

Ferrit

Semmi köze a szénhez, vagy csak igen kicsi, Fe2 O3 a legfőbb összetevője, ha jól sejtem az a vörös rozsda :R

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#6) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

1,11,12, 16, 25, 26, 27, 28, 29, 32, 34(Newton), 38.
Nem igaz / "erre is jó".

MOD: Ja igen, a 13-nál szét is tudod nyitni tányérnak.

[ Szerkesztve ]

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#7) Gargouille


Gargouille
senior tag

A 31-esnél szerintem rosszul tudod. Az a kis "fül" alul a hátizsákon csákánytartó:

Amúgy nagyon hasznos kis gyűjtés volt, köszi! :R

(#8) Meggyi001 válasza Gargouille (#7) üzenetére

Szívesen.

Csákány tartó? :Y durva

https://hardverapro.hu/apro/meg_mindig_nincs_gemer_geped_ezt_most_olcso_megusz/friss.html

(#9) Gargouille válasza Meggyi001 (#8) üzenetére


Gargouille
senior tag

Csak tök véletlenül tudtam én is, régen nagyon sokat jártam túrázni meg barlangásztam és jó néhány hátizsákot nyűttem el közben, amiken mind volt ilyen alsó fül is. Én csak matracot meg hálózsákot fogattam hozzá leginkább, de mindig motoszkált bennem a gondolat, hogy következetesen olyan "bénán" van ez a fül megcsinálva az összes hátizsákon (és pont ugyanúgy), biztos nem ez a funkciója amire én használom. Aztán egyik alpinista ismerőst megkérdeztem, aki elmondta, hogy ez arra van, hogy a jégcsákányt lehet biztonságosan belerakni... :)

(#10) bkercso válasza Agyturbina (#5) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

A ferriteknek egészen nagy mágneses permeablitásuk, nagy sávszélességük és kis veszteségük van. Sok fajtájuk létezik, más-más célokra.
Valamint elektromosan szigetelők, ami a kis örvényveszteség miatt fontos, hiszen így lehet nagy a sávszélességük vasmagként.

[ Szerkesztve ]

Megjelent az S100D DAC || bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.