2020. október 24., szombat

Gyorskeresés

A Lift...

Írta: | Kulcsszavak: Lift . klausztrofóbia . bennragadás . oxigén

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régebben, fiatalkoromban, sokat bennragadtam a liftben. Egy tízemeletesben laktunk, a nyolcadikon, évekig. Szóval nagyon sokszor, megszámolni nem tudom. De ott és akkor soha nem ijedtem meg, illetve nem gondoltam a szituációval kapcsolatos ijesztő dolgokra. Ma viszont eszembe jutottak.

Peti barátommal mentünk épp valahova, mikor ezt az ominózus liftet kellett használjuk. A beszállásnál semmi gond nem volt, elindult szépen. Aztán elkezdte. Elment a kijelzőn a szám, össze vissza kezdett fel és lemenni, 3.-ról -1.-re, zakatolt, kattogott, éreztem, hogy nem is a szinteken áll meg, hanem valahol köztük. És a sebesség is mintha gyorsabb lett volt. Szerencsére működött mindenhol a vészfék vagy vészkampók, éreztem, hogy a lift "akaratán" kívül áll meg mindig. Peti barátomnál volt telefon (az enyém a kocsiban maradt), és így tudtuk hívni a kiírt segélyszámot. De sejtettük, hogy ez nem 10 perc lesz. Ekkor kezdtem el jobban megnézni belülről a helységet. Hát minden tiszteletem a mérnököknek, mert itt bizony nem fújt át a szél, sőt semmilyen nyoma nem volt annak, hogy ki és be engedné a levegőt a fal, az ajtó. Nem is engedte.

Egy hasonló liftbe ragadtunk be, modern, teljesen zárt, sehol egy lyuk vagy szellőző. Sehol nem talált be rajta a levegő. Korlátozottan lehetett hallani kintről az emberek hangját.

Kb 20 perc után, mikor már kezdett folyni rólunk a víz, és kezdett érezhetően melegebb lenni, elkezdtem gondolkozni azon, hogy mit is tanultam erről az iskolában, vagy akárhol. Mármint a levegőről, az oxigénmennyiségről, a széndioxid sűrűségéről. Nem vagyok klausztrofóbiás, pánikba sem estem, csak egyszerűen rájöttem, hogy nem tudok erről semmit, és akármikor bajba kerülhet az ember. És mint mindenki, én is azt gondoltam persze, hogy velem ilyen úgysem történhet. A józan ész határain belül persze tudtam jól, hogy rövidesen kiszabadítanak minket, mégis egy nagyon kicsit kellemetlen volt a tehetetlenség, a tudatlanság.

Fél óra elteltével hallottuk, hogy "kotoncol" kint a szerelő, próbálja kinyitni az ajtót, sikertelenül. Majd vezérelni igyekszik, megint elkezdett a lift önálló életet élni erre az akciójára, mentünk fel s le, döcögősen, össze vissza. Egyenlőre a lift győzni látszott, én már azon voltam, hogy elkezdem lassan figyelni a jeleket, hogy mikor kevés az oxigén.

Később a neten ilyesmi leírásokat találtam: Egy ember egy nap alatt kb 9 m3 levegőt szív be. A levegő 21%-a oxigén. Tehát naponta kb 1,89m3 oxigén használunk el. Ha azonban a levegő oxigéntartalma 17% alá csökken, az már halálos, tehát nem lehet az összes oxigént elhasználni. A lift kb. 4*2*2 méteres volt, tehát 16 m3 levegő, ebben 3.36 m3 oxigén van kb... és ketten voltunk egy alig szellőztetett liftben.....izzadva, még viccelődve.....az oxigén fogyóban, a széndioxid meg szaporodik....

Negyven perc után kétszer is lementünk a -1. szintre, ahol kicsit kinyílt a belső dupla ajtó, maga mögött megmutatva a kinti dupla ajtót. És végre fentről a 4 ajtó közül egy kis friss levegő tódult be...iszonyat jó volt, friss, hűvös, éltető. Peti barátomban hirtelen előjött a "mérnök" és meglátott fent egy elhúzható karszerűséget. Addig piszkáltuk, amíg egyszer csak kinyílt az ajtó, 15-20 centivel feljebb a szintjénél. Öt másodpercig nem is tudtuk, hogy most mi van. Aztán magunkhoz tértünk, és már ugrottunk is ki ezerrel. A szerelő meg 3 emelettel feljebb kínlódott még mindig, nem is sejtve, hogy kiszabadultunk. Egy óra múlva, dolgunk végeztével ismét azon ház előtt mentünk el, ahol beszorultunk, épp jött ki a szerelő valakivel, akinek bőszen és csodálkozó arccal mondogatta: "ezt ő nem érti, nem érti, ki volt a liftben, hová tü...." ennyit hallottunk fél füllel. Hát legyen talány neki, hogy hová tűntek a beragadt utasok :). És ezek szerint még egy órát majdnem bent kellett volna lennünk, mielőtt ki szabadított volna minket. Bizonyosan jól lefogyasztottuk volna az oxigén készletet. Nem irigylem azokat, akik több órára bent ragadnak valahol, többedmagukkal.... veszélyes is lehet....

Valószínűleg teljesen más lett volna a helyzet, ha például vele ragadok be... :)

Hozzászólások

(#1) alkatraz3000


alkatraz3000
senior tag

Utolsó mondatra:

Akkor tuti megfulladtok ;)

"Nincs pénzünk olcsó sz.rt venni ... !"

(#2) Meggyi001 válasza alkatraz3000 (#1) üzenetére

Jújjjjj :D , tényleg, erre nem is gondoltam, az tuti :)

Olcsó gémer gép : https://hardverapro.hu/apro/200_000_alatt_uj_gamer_gep_amin_minden_jatek_megy/friss.html

(#3) petipetya


petipetya
nagyúr

Jó kis kaland. Természetesen én is ragadtam már be a liftben, hisz panelban lakom. Ám a miénkben még ekkor is simán lehet reumát kapni, annyira huzatos. Egyébként jó pár éve beépítettek egy segélyhívót, így vész esetén nem kell külön számot hívni. Működik, mert egyszer direkt kipróbáltam - el is mondtam az operátornak, hogy melyik címről vagyok és csak teszteltem.

"nincs rá lezsóidő"

(#4) Thrawn


Thrawn
félisten

Resident Evil - liftes jelenet ;]

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#5) Ed3r_X_ válasza Thrawn (#4) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr

Egyből ez jutott eszembe, hogy mi van akkor, ha a szerelő épp akkor húzza vissza a liftet, vagy éppen viszi le, akkor lesz itt vér, meg minden :)

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#6) Meggyi001 válasza Ed3r_X_ (#5) üzenetére

Igen igen, ezt mondtam én is a haveromnak késöbb, hogy kurv@r@ nem tudjuk, hogy a liftes épp mit csinál. Tuti ilyenekből vannak a balesetek :)

Olcsó gémer gép : https://hardverapro.hu/apro/200_000_alatt_uj_gamer_gep_amin_minden_jatek_megy/friss.html

(#7) #09819904 válasza Ed3r_X_ (#5) üzenetére


#09819904
törölt tag

Szakszerű mentés esetén ilyen nincs!
Elsősorban a vészjelzővel fel kell venni a kapcsolatot. Azután visszajelezni, hogy kb. vagy pontosan hol akadt el a lift. Ezután áramtalanítás van. Azt követően kézzel kell a liftet szintre hozni. Akár a "kerékkel" akár a fékező vassal. Majd utána lehet leballagni a lifthez és nyitni. Aztán a nagy akció után lehet ismét üzembe helyezni vagy lezárni. :)
Nálunk Schindler liftek vannak, és pár hete volt a nagy oktatás. Az utas, ha kiszáll akkor ott benne van a pakliban, hogy darálthús lesz belőle! Szóval ez az önakció nem játék.

(#8) Meggyi001 válasza #09819904 (#7) üzenetére

Nem játék az biztos, csak ott, abban a helyzetben, amikor kinyitotta a haver az ajtót bentről, ember legyen a talpán, aki még ha buta módon is, de nem ugrik ki egyből......gondolom más lett volna a szitu, ha többen vagyunk, nem ketten. Így ketten durva gyorsan kint voltunk, kb 2 ms alatt. Ha 10-en lettünk volna, az gondolom sokkal több lett volna, pláne ha van bent valami fóbiás, és tulakodás van....hát ja, nem egyszerű helyzet. Várjuk meg míg a szerelő kiszed 1 óra múlva, vagy az első adódó alkalommal "ugorjunk" ki? Ez volt az első ilyen "ijesztőbb" szitum az életben lifttel, lehet nem jól csináltuk, de ösztönös volt , az biztos...

Olcsó gémer gép : https://hardverapro.hu/apro/200_000_alatt_uj_gamer_gep_amin_minden_jatek_megy/friss.html

(#9) #09819904 válasza Meggyi001 (#8) üzenetére


#09819904
törölt tag

Nagyjából 10-15 centis az a fém vacak amivel a liftet lehet fékezni. Nektek két másodperc egy ugrás. Ha a liftkezelő egy erősebb faszi vagy épp a szintezőt nézi, akkor az nektek lehet két fél test is.
Elméletileg, ha szinthez közel van akkor nem necces egyenesbe hozni. De aki ment és fecsérli a dolgokat akkor ott reccs van.

Nyilván az ember akármilyen kemény mag, eléggé megrázza a liftben ragadás. De tudatosan kell mérlegelni! :)

(#10) Cthulhu Dawn válasza Meggyi001 (#6) üzenetére


Cthulhu Dawn
őstag

Pont a hetekben történt egy hibás lifttel valamelyik kínai egyetemen a következő. Száll be a diák mire hirtelen elindul fölfelé a lift neki pedig az egyik lába meg a felső teste ott maradt, és beszorult egy ilyen összecsukott testhelyzetben. Gondolom nem kell mondanom, hogy megfulladt. Én szerintem nem próbáltam volna meg kiszállni.

"There are no bad ideas, only great ideas that go horribly wrong" - Jack Donaghy

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.