2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!

Írta: | Kulcsszavak: Lidl . Silvercrest . kenyérsütő . kenyérsütés otthon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A vírus helyzet miatt nagyon sok ember átállt most az otthoni kenyérsütésre, akár gépi úton, akár kézzel gyúrva. (Remélem ti jól vagytok, és senki nem kapta meg. Bár már egy topictársat tudok, aki elkapta, szegény egy hétig full lázon volt. Vigyázzatok magatokra!) Én már legalább 200 kenyeret sütöttem az elmúlt két évben, egy olcsó Tesco-s kenyérsütővel. Igaz, hogy mindig csak a sima alap fehér kenyeret, más módozatot még nem. A bolti ára 10-12 ezer környékén volt pár éve, de én egy garázsvásárban vettem kemény 1500 forintért. Az akkori tulajdonosai lekvárt akartak készíteni vele, de nem sikerült nekik, tiszta bordó ragacs volt belül a sütő. És ahogy hallottam kb. 20-szor használhatták összesen. Szóval jó üzlet volt 1500-ért. Nemrég adta meg magát sajnos végleg. Két héttel ezelőtt kora délután kezdett el kerregni a kenyérkészítés elején. Leesett az ékszij, és persze nem lehet szétszedni, csak speciális csavarhúzókkal vagy kalapáccsal. Úgy is lett. Kalapács. És hiába raktam vissza az ékszíjat, és nagyjából az alját is, többet nem volt hajlandó életjeleket mutatni. Szinte azonnal eszembe jutott, hogy a Lidl-ben is szokott lenni kenyérsütő. Meg amúgy is most van a idénye a vírus miatt. A porélesztővel és egyéb kellékekkel nem kellett foglalkoznom, hónapokra be vagyok tárazva velük. Gyorsan elmentem hát a Lidl-be, és nagy szerencsémre, egy! darab volt még a raktárban bent. Gyorsan hazajöttem vele, és beüzemeltem. Mint minden Lidl-s termék, számomra ez is minőségi terméket jelent. A sütő is nagyon szép, és ráadásul dupla keverőlapátos, és nagyobb űrtartalmú. Nem sokat bajlódtam a kézikönnyvel és a leírással, hanem inkább megsaccolva a mennyiséget, (kb. a duplája mindennek, mint a tescos), beleszórtam mindent amit szoktam egy normál kenyérhez. Azt viszont nem értem, hogy a sütés kezdetekor miért melegít elő, vagy 15 percig. A gyorssütésnél nem, csak a normálaknál. Tehát beleszórtam:

a vízre a lisztet:

a lisztre az étolajat:

rá a porélesztőt:

kis kristálycukrot rá:

csipetnyi lenmag:

majd egy kis Lidl-s vegeta:

Aki még nem látta élőben, hogy az ilyen kenyérsütők hogyan dagasztanak, a kedvűkért az első dagasztást felvettem. Így lesz a sok hozzávalóból tészta massza: videó. Az első dagasztás után pihen vagy 20-30 percet, majd dagaszt másodszor is, akkor már szebb a massza. Utána keleszt vagy 50-70 percet, majd süt kb 45-60 percet. Az egész kb. 3 óráig tart. A kivétel után másfél vagy két órán keresztül hűlni kell hagyni a kenyeret. Ha nem így teszel, vizes lesz a kenyér, és amibe tárolod.

kelés közben:

teljesen megkelve:

és megsülve:

Nagyon szép formájú és ropogós kenyér lesz belőle. Két napig fogyasztható, a harmadik napon már érzek némi savanykás ízt.

Szép lista a készíthető dolgokról.

Egymás mellett a Tescos és a dupla keverős Lidl-s. (fakanalakat azért teszek alá, mert amíg ki nem hűl, az alja is vizes lesz, ha hozzáér valamihez)

Műszaki leírás: [link] Gyári receptfüzet: [link]

Konklúzió: a sima fehér kenyér, ugye eddig csak ezt próbáltam, az tökéletes. Még rendesen el kell olvasnom a kézikönyvet, végig bújni a receptkönyvet, és szeretném kipróbálni a többi lehetőséget is, ami a sütő repertoárjába beletartozik. Szóval, lesz mit csinálni....

Ti csináltatok már kenyérsütőgéppel sokmagvas kenyeret, barna kenyeret, vagy teljes kiőrlésű kenyeret? Vagy egyéb dolgokat?

Hozzászólások

(#1) HummeRC


HummeRC
senior tag

Én is vettem kenyérsütőt kb 2 hónapja. Már nagyon régen szerettem volna, most itt volt az apropó rá.
Azóta meg porélesztőt nem kapok sehol de még simát is csak nagyon ritkán egy keveset. Úgyhogy alig 10-szer használtuk talán. Az enyémhez adott receptkönyv elég sós kenyeret csinál, ha meg kihagyok belőle, nem kel meg rendesen. Ehelyett használod az ételízesítőt (vegetát)?

(#2) Meggyi001 válasza HummeRC (#1) üzenetére

"Én is vettem kenyérsütőt kb 2 hónapja. Már nagyon régen szerettem volna, most itt volt az apropó rá."

A tiédnek mi a márkája? Csak kíváncsiságból kérdem...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Azóta meg porélesztőt nem kapok sehol de még simát is csak nagyon ritkán egy keveset."

Én ha jól emlékszem, február első felében mentem el bevásárolni a tecsoba. Vettem 60 kg lisztet, meg vagy 80-100 csomag élesztőt, még kb. 2-3 hónapot nem kell kenyeret vegyek a boltban. Egyrészt nem szeretek sorba állni, másrészt bőven elég nekem heti egyszer az anyósnak bevásárolni most. Azóta én sem találok, de vadászok rá ettől függetlenül. :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOGYAN KÉSZÍTS KENYERET, HA NEM KAPSZ SEHOL ÉLESZTŐT? TÖBB KLASSZ MEGOLDÁS IS LÉTEZIK!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

" Az enyémhez adott receptkönyv elég sós kenyeret csinál, ha meg kihagyok belőle, nem kel meg rendesen. Ehelyett használod az ételízesítőt (vegetát)?"

Hát, nem vagyok benne biztos, hogy a só miatt nem kel meg neked rendesen. Sztem inkább kevés az élesztő benne, nem? Amúgy most megnéztem a régi tescos füzetet és a mostani lidlis füzetet is, eszem ágában sem lenne a kis kenyérhez 1 TK, a nagy kenyérhez 2 TK sót adni. Az úgy sztem sok. Viszont a lidlis vegetából a 2 TK megy bele, és nem sós, hanem nagyon kellemes íze van. És amíg nem vegetát használtam, addig is csak szemre sóztam, egy kicsit csak. A többi "alkatrész" előírt mértékét tartom.

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#3) UnA válasza Meggyi001 (#2) üzenetére


UnA
Korrektor

"Vettem 60 kg lisztet, meg vagy 80-100 csomag élesztőt..."

Akkor már nem is csodálkozom, hogy miért nem kapható a mai napig :)

(#4) #90088192


#90088192
törölt tag

Nekem az tetszett, a régit szetverted, szétszerelés helyett, aztán valamiért nem működik sehogy :DDD

Értem nem volt szerszám de akkor is ez nagyon nagy :C

(#5) Kelvin


Kelvin
őstag

Nem néz ki túl bizalomgerjesztően az a kenyér, egy sima légkeveréses sütőben, kézzel dagasztva szerintem jobb eredmény érhető el. Ez például kovászos kenyér, több nap után is fincsi és frissen isteni.

"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"

(#6) Stanlee


Stanlee
őstag

Szia, leirnad kerlek a kenyernek a receptjet, ill. hogy milyen format hasznalsz, az is erdekelne.

Kovaszos kenyeret sutottem mar joparat, igaz en fele buza fele teljes kiorlesu rozsliszt alapu kenyeret sutok, szoval elegge "tomor", de nem tomorebb, mint ami a peksegbol jon.

koszonom.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#7) DeFranco válasza Kelvin (#5) üzenetére


DeFranco
nagyúr

almát hasonlítasz körtéhez.

persze, megfelelő technikával, eszközellátottsággal meg felfordulással meg az életed körészervezve lehet pápai áldással ellátott nemeskovászos kézműves ezocsakrás csiamagos tündenyálas kenyeret is csinálni, de ezekben a kenyérsütőkben az a pláne hogy nagyon egyszerűen lehet a bolti félbarnánál jobb kenyeret csinálni pontosan 3 perces munkainputtal.

mi már 5+ éve sütjük otthon a kenyeret, és nekem is feltűnt, hogy a képen szereplő kenyér puffadtabb, sápadtabb és kicsit kevésbé jó tartású mint a miénk de az irány jó.

mivel se időnk se kedvünk se légkeveréses sütőnk, nekünk ez a megoldás is remekül megfelel, belseje jó állagú, levegős de mégis tartalmas, a héja roppanós, de omlós, és romlani soha nem romlik meg max. megszárad a lenvászon zsákban.

(#8) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Nekem Silvercrest egerem volt :DD

(#9) Meggyi001

(#3) UnA:

Azt a sok százezer zacsit, ami a boltokban volt, nem én vittem el, én csak 100-at :P

(#4) Agyturbina:

Valami buzi végű csavarhúzó kellett volna, de amikor azok ott "megszűntek létezni" :D , akkor sem akart lejöni az alja, mert úgy volt összepattintva. És tudod milyen az ember, ha eldurran az agya. Akkor is szétszedi, ha megdöglik is : :D :D :D

(#5) Kelvin:

Teljesen jól néz ki. Mondjuk nekünk is szar a sütőnk itt az albérletben. Az egyik oldalt mindig megégeti sajnos. Ja, a receptet leírhatnád ide nekünk.

(#7) DeFranco:

Ti melyik márkával csináljátok, és milyen recepttel?

(#8) kisvakond111:

Beszarás, lol :D

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#10) Stanlee


Stanlee
őstag

amugy @Kelvin-nek akartam irni :-)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.