2019. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Firefox és az SSD

Írta: | Kulcsszavak: Firefox . SSD . RAMDisk

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Feltűnt, hogy a HDSentinel szerint napi 15-20GB írást kap az SSD úgy, hogy általában a böngészőt, és pár egyszerűbb programot futtatok a gépen, amik csak olvasnak a lemezről. Nem hagyott nyugodni a dolog, letöltöttem a Process Explorer-t, és meglett a bűnös:


7 oldal betöltése után

Egy átlag oldal megnyitása / frissítése, képekkel, reklámokkal 10-15MB adatot ír az SSD-re, a Facebook-hoz hasonlók 25-30-at is. Elindítottam letiltott kiegészítőkkel, hátha az okozza a gondot, és privát módban is cache nélkül, de ugyanez lett az eredmény. Memóriahiány sem lehet, 8-10GB mindig van szabadon.

Megoldást nem nagyon találtam rá, így áthelyeztem RAMDisk-re a Firefox-ot, és az AppData mappáit, majd Symlinkkel átirányítottam az eredeti helyükre, azóta napi 4-6GB-ra csökkent az írás SSD-re, és még gyorsabban is indul RAM-ból.

Hozzászólások

(#1) twollah1976


twollah1976
(őstag)
LOGOUT blog

Kapcsold ki a Firefox cache-t es nem ir semmit sehova.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#2) llax


llax
(senior tag)

Ismerős a szitu...
Van egy masinám, amit 95+%-ban csak böngészésre használok, egyedüli háttértára egy SSD. Az írás és olvasás aránya kb. 2:1.

Elsőre picit bosszantó, de jobban végiggondolva nálam nem nagy probléma ez. Az SSD-nek kb. 2/3-a szabad, a mostani elhasználódás mellett a 2,5 éves cuccnak még több, mint 10 éve lenne hátra. Úgyhogy inkább élvezem a cache jótékony hatásait...

(#3) Gdi


Gdi
(senior tag)

A Ramdiskkel jó irányba mentél, de az egész mindent fölösleges áthelyezni, meg visszalinkelni...
About:config-ban a "browser.cache.disk.parent_directory"-vel elég ha átteszed a ramdiskre a mappákat. (ha nem létezik a bejegyzés, akkor új karakterlácként vedd fel)

[ Szerkesztve ]

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#4) Gdi válasza Gdi (#3) üzenetére


Gdi
(senior tag)

Egyébként ha I/O Byte-okat nézel process explorerben abban ha jól tudom benne van a hálózati (és minden egyéb) adatforgalom is (nem csak a Disk, arra van külön fül)

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#5) mccchelp válasza Gdi (#3) üzenetére


mccchelp
(tag)

Direkt helyeztem át az egészet, szinte soha sincs kihasználva a 16GB RAM. Az az 1GB-nyi elfér, leállításkor pedig menti HDD-re automatikusan. A Process Explorer nem tudom, mit számol még bele, de az biztos, hogy feladatkezelőben mutatta az írást oldal betöltéskor, és HDSentinel-ben is csökkent azóta.

[ Szerkesztve ]

(#6) ncc1701 válasza llax (#2) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Ennyi. Nem kell vele foglalkozni, mert mire elhasználódna, már rég nem ér semmit.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.