2023. január 30., hétfő

Gyorskeresés

A kiválasztott alaplap

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A mai napon érkezett meg az az alaplap, mellyel a következő pár hónapban foglalkozni fogunk. Nevezetesen egy Socket 462-es ASUS A7PRO csodáról beszélhetünk.

Gondolom az én képemről nem sok részlet látszódik, ezért berakok ide egy másik képet az alaplapról, melyet más készített.

Az alaplap összesen 3 db SD RAM modult képes befogadni, ezek közül is a 133 MHz-es órajelűeket, és összesen 1,5 GB memóriát kezel a lap.

Kibontás után rögtön észrevettem az első hibát, melyet még az előző tulaj okozott neki, nevezetesen, hogy letörte a processzort lefogató kis pöcköt, de ez nem nagy probléma, hiszen fogóval még mindig be lehet fogatni a procikat, csak így sokkal tovább tart ez az amúgy egyszerű művelet.

Egyik érdekessége az alaplapnak, hogy a processzor tápellátó áramkörei furcsa elrendezést kaptak, tulajdonképpen egy függőlegesen kiemelkedő kis kártyán kaptak ezek helyett. Lehet, hogy nem volt rá más megoldás, a lap már így is nagyon széles, csoda ha befér egy normál méretű gépházba.

A hátlapján két ps/2-es portot találunk, gondolom senkinek sem kell elmagyaráznom, hogy mire jók ezek.:) Továbbá 2 db soros RS232 csatlakozó és egy nyomtató port kapott helyett. És ennyi! Legalább egy alapszintű hangkártyát ráintegrálhattak volna, ne a szerencsétlen vásárló bajlódjon még ennek a beszerzésével is. Ez igazán nagy negatívumként ért, mivel már 2000-ben eléggé elterjedt volt az integrált hangkártya, és, hogy pont egy ASUS alaplapról marad le, hát ez eléggé elszomorító.

5 db PCI porttal 1 db 4x-es AGP PRO-val és egy AMR porttal áldották meg a lapot. Ezekkel semmi gondom nincsen, egy mostani alaplap is körülbelül ekkora bővíthetőségi skálával rendelkezik. Illetve megkérdezném tőletek, hogy valaki használta már az AGP-nek a PRO felületét? Igazán érdekelne, hogy miben különbözik a sima AGP foglalattól, és, hogy egyáltalán lehet ilyen kártyát kapni?

A lapocskát VIA chipsettel áldották meg, mely annyiban egy kicsit rémisztő, hogy azok a Socket A-s alaplapok amelyek VIA chipsettel vannak szerelve, azok nem képesek leállítani a gépet, ha a proci túlhevíti magát. Azért még a fejlesztők voltak olyan jó fejek és az északi hídra tettek egy pofás kis hűtőbordát.:D

Nos akkor összefoglalnám az elkövetkezendő fél év programját:
1. Megszerzem az alaplapra a legerősebb processzort amit még kezel. A www.cpu-upgrade.com forrásai szerint az elérhető legerősebb proci erre a lapra az egy 1400-as Athlon, abból is a 200 MHz-es FSB-vel rendelkező széria.
2. Telepakolom az összes Ram slotot egyenként 512 MB-os modulokkal.
3. És végül beszerzem az elérhető legjobb 4x-es AGP foglalatú kártyát. Jelenleg úgy néz ki, hogy egy 8500-as ATi Radeon lesz a kiválasztott.

Kövessetek továbbra is, nemsokára meglesz a processzor is! :)

Hozzászólások

(#1) beefjeez


beefjeez
senior tag

AGP 4* foglalatba rakhatsz 8* kártyát is, nekem sokat ment úgy még a p3 lapomban.

(#2) matej013 válasza beefjeez (#1) üzenetére


matej013
csendes tag

Persze tudom, hogy lehet bele rakni, de (szerintem) felesleges. Az egy 8x-os kártya elpazarlása lenne (gondolom én).

[ Szerkesztve ]

A sörben kevés a vitamin. Ezért kell sokat inni belőle.

(#3) beefjeez válasza matej013 (#2) üzenetére


beefjeez
senior tag

Igen, de egy 8500 meg elég vérszegény. :(

(#4) #43960832 válasza matej013 (#2) üzenetére


#43960832
törölt tag

Ez egyáltalán nem igaz. :N Egy 8X-es fejlettebb utasításkészletű kártya még 4X-en is sokkal nagyobb teljesítményt nyújt egy csak 4X-et tudó kártyánál. De vigyázz a válogatásnál, mert nem mindegyik 8X-es kártya tud 4X-et is. ÁLTALÁBAN úgy van, hogy amelyik kártyának mind a 2 bevágása megvan az AGP csatlakozón az tudja a 4X-et és a 8X-et is.

(#5) Raucher


Raucher
tag

Hangkártya helyett, van az alaplapon egy speciális port, a szélen levő PCI mellett lévő barna izé.
Ebbe lehetett berakni egy hangkártya + szoft.modem kombót.
Nem volt nagy dobás, erősen terhelte a processzort, a modem funkció.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#6) matej013 válasza #43960832 (#4) üzenetére


matej013
csendes tag

A tesztek alatt úgysem fogok mai játékokat nézni, mert egy ilyen alaplappal lehetetlen. A legdurvább grafikával rendelkező játék, melyet ezen a gépen futtatni fogok az a Far Cry lesz, és szerintem az alá elég egy 8500 is. Ezzel az alaplappal az akkori High End konfigot szeretném megvalósítani.:)

A sörben kevés a vitamin. Ezért kell sokat inni belőle.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.