2020. augusztus 7., péntek

Gyorskeresés

Mobilmánia: Szerszámkisokos, avagy ami elengedhetetlen és ami hasznos egy telefon felboncolásához

Írta: | Kulcsszavak: Mobilmánia . szerviz . szerszámok . okostelefon . Matada2.3 . Kmraton

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előző bejegyzésünk: A héten elstartol a Mobilmánia "látványszerviz" Blog

Rengeteg különféle eszköz és műszer áll a szervizes (estünkben junior varázslók) rendelkezésére, amivel érdekesebbnél érdekesebb műveleteket végezhet egy kiszemelt kütyün.
Vannak azonban olyanok, amik hiányában felesleges belekezdeni a munkába. Az alapvető szerszámok tehát, amik elengedhetetlenek a javításhoz a következők:

Lapos fejű, csillag és torx csavarhúzók (a képen sorrendben). Érdemes mindegyikből mágneseset beszerezni, hogy az apró csavarok megragadjanak a hegyükön. Tapasztalatból mondom, hogy nekem nem remeg a kezem de néha egy mágnesrotátorral (ha van ilyen) szántanám fel a munkaasztalomat, hogy összeszedjek minden kis fém illesztőt :D

A lapos fejű és a csillag a legtöbb esetben standard méretű. Azaz 1-es, ebből jobb ha nagyobb fajtánk is van, mivel néha egy-két elem kiimádkozását nagyban elősegítheti

A rendet a torx borítja fel a 3 (telefon szétkapáskor a legáltalánosabb) különböző szabvánnyal. Ezeket a méreteket "T" betűvel, valamint egy mögötte lévő számmal jelzik (pl: T5).

A felsorolt csavarhúzók mind nagyon fontosak, hisz ahány telefon annyi féle/fajta/méretű csavar van és ezeket előszeretettel keverik egy készülékben, lásd a gyümölcsös gyártó barátunkat :B Persze a készletünk se mindegy, hogy milyen fajta, A külföldről rendelt alkatrészekhez ingyenesen csatolt szerszámok elég gyenge minőségűek. Hamar elkopnak, hosszú távon nem lehet velük dolgozni. Éppen ezért nálunk már precízebb eszközkészletek fordultak meg, ám mindig van jobb és jobb.

Műanyag szétszedő eszközök. A legkülönbözőbb méretű és alakú műanyag öntvények tartoznak közéjük, melyekkel feszegetni, szétpattintani, szétnyitni tudjuk a telefon/tablet több különböző részét.

Ilyen és ehhez hasonló tapadókorongokat használunk akkor, amikor egy kijelzőt kell kiemelni a házból.
A tapétavágó (szike) is fontos szerepet tölthet be egy-egy szereléskor (pl. unibody házak szétszedésének első mozzanata). Ezt a kést is használhatjuk két szorosan illeszkedő elem eltávolítására, csatlakozók szétpattintására és a saját ereink felvágására is, ha nem úgy jön szét egy adott elem mint ahogy az a fizikatankönyvekben meg van írva. :(

A precíziós csipesszel szintén szét tudjuk választani a különböző csatlakozókat, esetleg a keretre ragasztott flex kábelek eltávolítására is használhatjuk, viszont ez már az összerakásban is a segítségünkre lehet, nem beszélve az apró alkatrészek elhelyezéséről.

Bemutatnék egy olyan eszközt, ami a legnagyobb valószínűséggel előfordul egy háztartásban, ám annál nagyobb feladatokat lát el: egyszerű hajszárító. Néhány percig melegítve bizonyos részeket, az azokon lévő ragasztó megolvad, megkönnyítve ezzel a bontást. Ám mi nem kispályázunk Matadával, hanem beizzítjuk az itt látható berendezést:

Ez működésében megegyezik egy elektromos főzőlappal. A cél azonban kicsit más, ugyanis nem az ebéd melegítésére használjuk, hanem a sértetlen LCD-vel rendelkező, ám törött külső üvegű előlapok (digitizerek) különválasztására. Erről a folyamatról a későbbiekben részletesen is beszámolunk.

Az alábbi képen egy kissé "buta", de a feladatának teljes mértékben eleget tevő forrasztópáka látható. Bizonyos forrasztásokra ez is alkalmas, viszont bonyolultabb, és egészen apró precíz munkához már komolyabb (hőfokszabályzóval, cserélhető fejekkel ellátott) berendezés szükséges. Nem mellesleg, az alaplapi forrasztásokhoz nagyon alulképzettek vagyunk, de ez nem újdonság, hisz maguk a profi szervizek sem vállalnak mindig alaplapi munkálatokat, hanem nemes egyszerűséggel "csak" kicserélik a hibás modult.

Mindezek mellett ajánlott egy erős fényű lámpa, valamint egy nagyító is. Sok esetben megkönnyíti a munkát. Szoktunk használni ragasztót is az ezt igénylő elemek miatt (teszem azt egy digitizer). Fültisztító pálcika és fogkefe se rossz ha van a háznál, több szempontból is, egy hogy szerelés közben ügyelünk a saját higiéniánkra a másik szempont, hogy az alkatrészek és maga a telefon tisztítására tökéletesek :)

Az sem árt, ha van nagy töménységű alkohol a kezünk ügyében. ;) Nem, nem munka alatt nyugtatni az idegeket, hanem ragasztások eltávolítására és alapvető komponense tisztításra használjuk, mivel gyorsan elpárolog és nem károsítja a finom elektronikát.

Reméljük tudtunk valami újat is mutatni és nem untátok el magatokat, próbálunk erre minél kevesebb esélyt hagyni, mivel a héten ahogy megígértük jön az M8-ba való tüzetesebb betekintés :)

Bejegyzés: Kmraton

Facebook oldalunk

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

A conradnál egész jó áron szoktak lenni forrasztóállomások.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#2) Matada2.3 válasza D1Rect (#1) üzenetére


Matada2.3
(veterán)

Ahhoz még egy kicsit (sokkal) jobban bele kéne tanulnunk a szakmába.. :U

Finn the human

(#3) whbear


whbear
(senior tag)

Mi a szervizes hőskorban dominó feltöltőkártyával pattintottuk szét a telefonokat. Igaz ma már szorosabbak az illesztések.
Volt ilyen szétszedő fogó érdemes beszerezni. Olyan mint egy lapos fogó de nyit és a hegye laposra van köszörülve.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux KDE, XFCE

(#4) Matada2.3 válasza whbear (#3) üzenetére


Matada2.3
(veterán)

Én néha jobban preferálom ezen műanyagok helyett a körmöm, de nem mindig aratok vele osztatlan sikert :D Lehet a mondás szerint kellene cselekednem "Foggal körömmel" :))

Utánanézek, köszi a tippet! :R

[ Szerkesztve ]

Finn the human

(#5) Kolondrum válasza D1Rect (#1) üzenetére


Kolondrum
(félisten)
LOGOUT blog

Kínából még jobb áron vannak.

Poco F2 Pro

(#6) ncc1701


ncc1701
(addikt)

Én anno siemens me45-ös(?) telefonomon csréltem kijelzőt. De az volt az utolsó. Haver 1-2 éve a lenovo nem tom milyen telefonján cserélt kijelzőt, tökéletes lett, de azt mondta, soha többé. :)

(#7) kmisi99


kmisi99
(addikt)

Én még ha műanyaggal is próbálom szétszedni akkor is keletkeznek nagyon gyakran károk törések a telefonon, nem tudom hogy lehet a profiknak ennyire ügyes keze.

(#8) Matada2.3 válasza kmisi99 (#7) üzenetére


Matada2.3
(veterán)

Nem is mindig a kézügyesség, hanem a türelem ami tud ilyenkor segíteni :)

Finn the human

(#9) egykettő


egykettő
(aktív tag)

Én mindig ilyen műanyag feszítővel tolom, a művelet előtt egy robbantott ábra vagy egy szétszedős videó sokat lendít a dolgon. Jó minőségű de olcsó szerszámok linkjének örülnénk páran.

(#10) kmraton válasza egykettő (#9) üzenetére


kmraton
(újonc)

Meglesz hamarosan!:)

http://tinyurl.com/pfg7fd3 #Mobilmánia #HTC One M8

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.