2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

AMD Firepro 9300x2 8Gb moddolása játékra (GTX1060-1080 szint)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Duplázzunk rá a nano-ra a Firepro S9300x2-vel. Jelenleg ezen blog készítése folyamatban van, elég sok kérdés még megválaszolatlan és teszteletlen számomra is, így csak bátor kísérletező kedvűeknek ajánlom megvételét amely jelenleg 48eft (miyconst30 kuponnal február végéig!) egy szlovák webshopból. A kártya teljesen új, 1év garanciával . https://www.wstore.sk/amd-firepro-s9300-x2-2/
FIGYELEM! A kártyát még nem ajánlom megvételre, nem tudom teljesen biztosan állítani hogy játékra 100% alkalmas lenne, tekintve hogy nincs hozzá kész moddolt bios!

A kártyáról:
Ezen kártya látszólag kimenet nélküli de ha levesszük róla a hátlapját akkor bizony ott egy darab DP port kimenet. Maga a GPU ugyan az a Fiji amely a Fury/X, Nano, Produo kártyákon található, 4gb 4096-bit széles HBM társaságában azaz itt kétszer ennyi mert kettő darab GPU-nk is van. Legközelebbi rokona a Radeon Pro Duo ami gyárilag vízhűtéses és kicsit más VRM-el rendelkezik.
Ez a kártya gyakorlatilag kettő darab R9 Nano egy PCB-n.





Hűtés:
Aktív hűtéssel nem rendelkezik így azt saját magunknak kell megoldanunk ami nem egyszerű feladat hiszen 300w TDP-ről beszélünk.
Az egyik megoldás hogy leszedjük a kártya burkolatát majd kihatjogatjuk a borda lemezeit és rászerelünk kettő nagy ventilátort.
A másik pedig az ami kissé garancia barátibb hogy hátulról fújatunk be több nagyobb légszállítású ventilátorral levegőt. Ehhez persze kell egy 3D nyomtatott adapter.

Másik videókimenet használata:

Ha másik kártya vagy integrált gpu kimenetét szeretnénk használni mert nem tudjuk vagy nem vagyunk megelégedve a kártyán lévő DP portal akkor az alábbit kell tennünk:

Win10 esetén:
Irány a registry és keressük meg az alábbi ágat:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Control \ Class {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

Itt látjuk felsorolva a gépbe telepített vagy korábban belerakott kártyákat 0000,0001... azonosítókkal. Keressük meg az 9300x2 kártyát (furyx néven találjuk és kettő is lesz belőle!) és töröljük belőle a AdapterType-t, valamit adjunk hozzá egy duplaszó(32bit) értéket EnableMsHybrid néven 1-es értékkel
Aztán keressük meg az a kártyát amelyről a monitort hajtjuk meg, ott csak a EnableMsHybrid kulcsot kell létrehozni 2-es értékkel.

Indítsuk újra a gépet és ha minden jól ment akkor
A gépházon belül ha megkeressük a grafikai beállításokat akkor alkamazásonként kiválaszthatóvá válik a 9300x2 (Fury X néven). Minden játéknál amellyel használni szeretnék fel kell venni és hozzárendelni mint nagy teljesítményű gyorsítót.

Win11 esetén:
A gépházon belül ha megkeressük a grafikai beállításokat akkor alkamazásonként kiválaszthatóvá válik egy legördülő menüben a 9300x2 (Fury X néven). Minden játéknál amellyel használni szeretnék fel kell venni és hozzárendelni mint nagy teljesítményű gyorsítót.

Driverek Win10 és Win11-hez:
https://forums.guru3d.com/threads/driver-mod-amernime-zone-radeon-insight-22-2-1-whql-unified-driver-pack-released.436611/ (LEGACY GCN ARCHITECTURE-t kell választani és hozzá RADEON UI DEPENDENCIES (SELECT ONE))
Azaz konkrétan ami nálam jó volt:
2022 - Insight LTS Release​
( 21.12.1 V4 ) LTS Adrenalin GCN DCH Rev 3.0 (Mantle API, Store Apps Support)
És
GCN Adrenalin UI - Classic Apps Version
Adrenalin V3.5 > for Insight 21.12.1 - 22.2.1

Ha az integtrált videókártya amelyen a kép megy ki egy Vega8 vagy valamilyen ryzenes megoldás akkor külön fel kell rakni eszközkezelőből kitallózva a ryzenhez tartozó drivert, mert a nimez féle moddolt driverben nincs benne a ryzenes de szerencsére fel lehet rakni külön.

Játéktesztek:
Far Cry New Dawn alatt működik a CF mód és bár nem tökéletes de kb GTX1080 szintet fut a kártya.
AMD FirePro S9300 X2 runs Far Cry New Dawn benchmark in CrossFire

AMD Radeon FirePro S9300 X2 (Radeon Pro Duo) – detailed review and tests, cooling, BIOS, drivers

https://www.miyconst.com/Blog/View/2106/amd-radeon-firepro-s9300-x2-radeon-pro-duo

Ezen blog jelenleg külön topikként szolgál azoknak akik ilyen kártyával rendelkeznek és szeretnék játékra bírni.

Hozzászólások

(#1) MasterDeeJay

Várom észrevételeiteket ezen dupla gpu-s szörnnyel kapcsolatban!

(#2) P41N


P41N
senior tag

Én akárhogy próbálom, nem jön össze az, hogy iGPU-ról jön a kép, és a S9300x2-őt használja. Beállításoknál csak a hd 4000 van. Nekem meg olyan, hogy AdapterType nem is volt a két kártyánál :F Úgy látszik kell vennem egy kábelt.

[ Szerkesztve ]

(#3) MasterDeeJay válasza P41N (#2) üzenetére

Okozhatja bios is, még vadászom az infókat mi is kell hozzá.
Driverből mit raktál fel rá?

(#4) P41N válasza MasterDeeJay (#3) üzenetére


P41N
senior tag

Alapból amit a Windows rakott fel, 2020-as driver. Majd holnap még próbálkozok vele. Kábel meg mindenképp kell, mert anélkül nem tudom kipróbálni a crossfire-t :D

(#5) Samus


Samus
addikt

Nem teljesen a kártyával kapcsolatos, de ez a New Dawn ennyire tré módon néz ki, vagy csak ezen a kártyán ilyen? Közel 10 éves a Wolfenstein New Order, de szerintem fényévekkel szebb grafikailag (meg minden más szempontból is), mint amit a videóban láttam (és nem a brutál tearing/shuttering miatt).

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#6) MasterDeeJay válasza Samus (#5) üzenetére

Nem ismerem a játékot, nekem a 3. rész volt az utolsó amivel játszottam azaz volt utána valami ősemberes ami rondább volt de 10 percnél tovább nem bírtam. :DDD
Az hogy a mostaniak milyenek nem tudom.

(#7) MasterDeeJay

Driverből a Nimez félét raktam fel, alapból a windows nem rakott fel semmit bár lehet azért mert letiltottam valahogy. A nano drivere nem ment fel.
Registryben csak az enablemshybrid értéket raktam 2-esre az integrálton minden mást hagytam úgy ahogy. Crossfire beállítást nem találtam driverben ahoz lehet bios mod kell ami most a gyári.


Alapból UEFI bios van rajta, de amin most használom alaplap az nem támogat UEFI-t még boot szintjén sem.
Hűtéssel még gondban vagyok.
Inkább ne is kérdezzétek :DDD

Throtlingol. Amúgy hülye a superposition mert azt hitte az integrálton megy. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#8) ace666 válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


ace666
tag

Pontosan milyen biost tettél rá?
Innen a Miyconst pakkból valamelyiket?
[link]

*** Alfa 155 ***

(#9) P41N válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


P41N
senior tag

Ha nem a miniDP-ről viszed a képet, akkor nem fog menni a crossfire.

(#10) ace666


ace666
tag

Kinek a hülye ötlete volt ezzel a kretén kártyával küzdeni? :D

Először előszedtem a sházbsn elvő egyetlen integrált GPU-s alaplapot, ami egy kontron mini itx. Na azzal sehogy sem akart sikerülni a flashelés, nem látszottak a biosok.
Amibe szántam gépbe, nem fér be két olyan pcie vga, ami két slotot foglal, nekem meg csak azok vannak, szóval alaplap ki, szépen kiterítve az asztalra...

A discordon valaki nagyon bizonygatta, hogy a Pro Duo biosával megy neki a CF. Fel is tett master és slave romokat. Csak a módositott amdvbflash-al megy fel, amivel még az SSID checket is figyelmen kívül lehet hagyni. Na azzal se jön kép a kimeneten, windows instabil a fent levő radeon driverrel...

Ellenben utána meg nem akart rámenni másik bios, nem is látta a -i paraméterrel a kártya biosait. Próbálkoztam dosos flasherrel, ott sikerült a master biosát újrarakni, felment a nem uefis MI8.
Azzal már van kép a biosnál, de windows bootoláskor fekete képernyővel lehalt.

Elő kellett vegyek egy PCI-os S3Trio 64 V+ kártyát, meg egy vga bemenetes monitort :D
640x480-ban fekete fehér kép mellett leszedtem DDU-val a drivereket. Utána már indult a Win10, meg tudtam flashelni a második biost is, ugyanaz a nem uefis MI8 ment bele.

Halmozottan hátrányos helyzetű a dolog, ez egy dell brand kép, meg kellett moddolni a házat, hogy beférjen, aztán máshol is meg kellett moddolni, hogy a nagyobb táp beférjen.... az alaplapon nincs szabad pcie, a Xeonban nincs integrált GPU...
Ja, át kellett dugnom a cuccot egy másik konnektorba, mert induláskor néha lerántotta a mögötte levő 4 amperes kismegszakítót :S

Készült egy nyomtatott adapter egy 24 voltos blower ventihez, ami 12 voltról megy.
A kártya marha nehéz, lóg a sloton, alá kell támasztani... a venti ideiglenesen egy szivacsdarabbal beékelve meg papírdobozzal alátámasztva :S

Most ott tartok, hogy tesztek és játékok alatt stabil a cucc 21.5.1-es radeon driverrel, bár a win által automatikusan felrakottal is az volt.
De a GPU-Z minden körülmények között kékhalált okoz PFN LIST CORRUPT hibakóddal. :Y
Az NZXT CAM a radeon driverrel csak egy GPU-t lát, a win driverével látta mind a kettőt.
Eszközkezelő, radeon software látja mind két GPU-t, a második nem nagyon dolgozik...

Az eredményeket sem értem:

MI8 kártya gyárilag, ahogy jött:
passmark 3D 9847
superposition 1080p medium 9449

9300x2 a két MI8 biossal:
passmark 3D 11483
superposition 1080p medium 8879

Milyen másik biost érdemes beletenni?
Miért kressel ki mindent a GPU-Z?
Hogy lehet crossfiret engedélyezni?
Miért bszok el ezzel ennyi időt? :DDD

[ Szerkesztve ]

*** Alfa 155 ***

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.