2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Knowledge Zenith ED-2 vs Awei Q9

Írta: | Kulcsszavak: Knowledge Zenith ED-2 . KZ-ED2 . Awei Q9 . IEM . teszt . vélemény

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Olcsó kínai IEM-ek csatája.

Mivel (a még előrendeléses! :Y ) Brainwavz M1 fülesem is megadta magát jó pár év után, így arra a következtetésre jutottam, hogy inkább teszek "több" olcsó IEM-mel próbát, minthogy kiadjak 1 db-ért egy nagyobb összeget.
Eddigi IEM-jeim (fake AKG K324p (6k@2008), Brainwavz M1 (5k@2010), Skullcandy 50/50 (15k most boltban :Y - nekem ingyen volt@2013), meg valamilyen iLuv, háromszög alakú, lapos kábeles típus amit nem találok neten, így árat sem tudok tippelni - nekem szintén ingyen volt@2013).

Első megjegyzés: a gyári gumiharangot a KZ-ED2-n lecseréltem egy whirlwind/csavart típusúra, mivel ki akartam próbálni. Mivel elég kicsi füllyukam van, így minden normál méretű IEM kiesik belőle, vagy "szelel" - nem szigetel szinte semmit és a hangminőség csapnivaló. Emiatt be kell nyomni az agyamig szinte őket és nem egyszerű megtalálni a tökéletes gumiharang méretet és folyamatosan igazgatnom kell...A Q9-en maradt a gyári, legkisebb méretű.


*többe került a 12db, mint a fülhallgatók közül a drágább. Abból kiindulva, hogy csak szinte 2 párat tudok használni a 6-ból, nekem annyira nem éri meg, de majd még formázom a fülem, hátha ;] .

Technikai adatok:

Nézzük miket hazudnak kínai barátaink:

Awei Q9:
Sensitivity:..........................106 db
Earphone impedance:...........16 ohm
Frequency response range:...12-22000 hz

KZ ED2:
sensitivity:...........................120 dB
impedance:..........................18 Ohm
Frequency response range:....6-31000HZ

Külső:

KZ-ED2: Nagyon SWAG. Tényleg, nézzétek meg a képeket. Nagyon színes, csillog, ez a rombusz felület pedig látványos. Nagyon feltűnő, viszont semmiképp sem gagyi. A kábelek elég merevek, cserébe talán kevésbé gubancolódnak (meg sem közelíti a Brainwavz M1 bordázott kábelét, de ez sem rossz). Az, hogy átlátszó már nekem kevésbé tetszik, de az összkép így teljesebb, mintha egy szolid színű lenne. Az egység és a kábel között van egy kis merevítő gumi, ami a kábeltörést hivatott megakadályozni, reméljük hosszú távon is sikerrel. A jack-csatlakozó 90 fokban meg van törve, a kábel kb ~1,1 méter hosszú.

Awei Q9: "Classy"...az agyam eldobtam, amikor megláttam. Ez egy fából készült füles, harisnyázott! kábellel. Nagyon profin néz ki, az egyetlen negatív pont nálam az oda nem illő króm kör a test hátoldalán a "levegőző lyuknál", ami kilátszik a fülből. Egyenes jack-csatlakozó, kb ~ 1,2 méter kábel. Kicsit vastagabb a kiálló rész amire a gumiharang megy fel emiatt kényelmetlenebb lehet viselni hosszabb távon. Nyitott a vége, tehát kihallatszik valamennyire a zene belőle (közel sem egy gyári iPod earbud szintjén).

Kiegészítők*:
(retail csomagban rendeltem, így ezek eltérhetnek boltról-boltra. Így volt a legolcsóbb, ami az elsődleges cél volt).
KZ-ED2: 3 pár gumiharang S-M-L.
Awei Q9: 5 pár gumiharang 2S-2M-1L, 2 kábelcsíptető AWEI felirattal.- lehet a boltos benézett valamit, mert furcsák ezek az arányok :)

Hangminőség:
Az alábbi zeneszámokkal teszteltem, PC-ről hajtva, egy Asus Xonar DG hangkártyával... VOIP mode (<32 Ohm) 16 bit, 2 csatorna, 44.1 KHz, a teszt idejére kikapcsolt szoftveres equalizerrel. Szóval semmi extra, hétköznapi körülmények, mivel ezek nem audiofil kategóriás fülesek így nem is lesz annyira alapos a vizsgálódás.
*Megjegyezném, hogy teljesen máshogy szól egy-egy gumiharangtól és fülformától az IEM a szigetelés miatt.

Hans Zimmer - Time
Zongora, vonós hangszerek, térérzet, "komolyzene".
Q9: gyönyörűen szól az elején, 2:05-től kicsit veszít az erejéből a mély, de egyébként élmény volt vele meghallgatni. Mintha erre lenne kitalálva.
ED2: másként szól, mint a Q9. Sokkal kisebb a tere a zenének, a mély itt kevesebbnek érződik. A Q9 teljesen más szintet mutatott ennél a számnál. Nem kerültem annyira a zene hatása alá, mint az előbbinél.

System of a Down - Chop Suey!
Rock-metal, vokálokkal, erőteljes váltásokkal...van olyan aki nem ismerné? :)
Q9: A gitárok szépen elkülöníthetőek, Serj Tankian hangja (nem amikor ordít) akkor szépen kijön. Az elmebeteg részeknél nagyon erőtlennek érződik viszont a teljesítménye, nem akarod elkezdeni a fejedet dobálni.
ED2: a dobok amikor bejönnek, az akusztikus gitár szinte csak zörög, felborul teljesen az egyensúly. Az ütések itt erőteljesebbek, nagyobbat szólnak a váltások is. Feltűnik egy új "hangszer" ami a Q9-nél nem ötlött szembe :F ...ami szerintem az akusztikus gitár torzítása lehet, furán cseng. Élvezhetőbb egyébként ezzel a típussal, mint a "faradabbal". A basszgitár nem mosódik annyira el "reszelésnél", az ének pedig kicsit mintha előrébb lenne.

Dubioza kolektiv - Making money
Punk-ska "mulatós", trombitával.
Q9: maga a masterelés (és a stílus) is rátesz erre egy lapáttal, hogy a dobok gyengék amikor "minden szól". Az ének jól van pozicionálva, a trombita úgy szól, ahogy kell...amikor külön-külön szól a dob vagy a gitár, akkor szépen teljesít.
ED2: A hangszerek jobban szólnak itt is külön-külön, viszont itt a dob megmarad végig szerencsére.
A mélyek jobban kijönnek, de nem túlzóak még, emiatt kellemes az egész összhang.

Classified - That Ain't Classy
Hip-hop, vokállal.
Q9: az alapba kerülhetne több mély, kicsit tompának hangzik az egész szám emiatt. A szöveg is kerülhetne jobban előtérbe szvsz.
ED2: tökéletesen eltalált a mély az elején. Odavág, de nem nyomja el a szöveget. Mivel sokkal kisebb a tere mint a Q9-nek, az ének/rap rész itt is szem/fül elé kerül, viszont nem hal el az alap sem. 3:09-nél a mély vibrálás és a dobolás átváltása egyik oldalról a másikra tökéletesen lekövethető. Ami a Time az Awei-nek, az ez a szám az ED2-nek. :R

Foreign Beggars ft. Noisia - Contact
Hip-hop, dubstep alappal.
Q9: lehetne több benne a mély, viszont a szöveges rész meglepően előre kerül. A végén a "vadulás" jól kijön vele.
ED2: Semmi kiemelkedő vagy gyenge. Kicsivel jobbak a mélyek és egyben marad a végén is, így erősebb a zárás.

Skrillex ft Foreign Beggars - Still Gettin' It
Szintén hip-hop, viszont "régebbi reszelős Skrillex" alappal.
Q9: ide kevés ez a mély, de maga a stílus mélydomináns. Otthoni körülmények között még talán élvezhető csendben, de pl tömegkezlekedésnél biztosan borzasztóan szólna.
ED2: jobban "röfög", ami ehhez a stílushoz kell. Érzed a vibrálást végig, kellemesebb sokkal, mint az előzővel.

Pendulum - Propane Nightmares
Vokálos, populárisabb drum and bass.
Q9: A bevezetésben teljesen erőtlenek a dobok, a mélyek viszont amikor megjönnek a "tipikus DnB alap" már szépen szól. Sok fülessel tapasztaltam, hogy a mélyek kiemelése miatt zúg végig a szám, viszont így kellemesebb.
ED2: A vokál része kicsit gyenge nekem, viszont itt is a bevezető utáni váltásnál élvezetes lesz. A mélyek néhol kevesek, ami meglepő ennél a fülesnél. Cserébe ez sem zúg végig és ott püföl, ahol kell. Több a mély mint az Awei gyártmányában, cserébe az ének kicsit tompább. A háttérben lévő dob rész eléggé eltűnik sokszor, de ezek szerint a keverés miatt.

Knife Party - Internet friends
Electro "pumpálós" (+eyecandy)..
Q9: nem az az agyeldobós mély, ami ehhez a stílushoz "menő". Viszont cserébe nem annyira fárasztó vele sokáig ilyet hallgatni. Passzol ehhez a számhoz a hangzása, kellemes. Persze aki KOSS "The Plug" szerű durvulást akar azt ezzel nem fogja megkapni.
ED2: A füles erőssége ez a stílus, ezt előre tudni lehetett. Brutál jól szólnak a mélyek, teljesen más faktor, mint a Q9. Nincs ennél a számnál gyenge pont - hiszen egyszerű, mint a faék.

Metallica - Fade to Black
Rock. Szimplán :)
Q9: az elején az akusztikus szóló nagyon jól hangzik, szépen hallani a "pengetéseket" is. A dob itt is tompa nekem. Az énekhang kissé erőtlen, így az alapdallam dominál. 2 percnél amikor bejön a bassz, az is szépen hangzik, jól szuperál a füles ennél a számnál, ahol külön-külön dominálnak a hangszerek sokszor. 4 percnél a váltás is kellemes, 6 percnél kezd viszont szétesni az egész, a dallam továbbra is erőteljesen az előtérben maradt végig.
ED2: A dallam kicsit más tónusban szól, de nem feltétlenül rossz. Kisebb a tér, ezért jobban a füledben van a gitár szóló és az ének is. A dob is így valamennyivel erősebb, de még mindig kevés (szintén a keverésre tippelek). A basszgitár szépen reszel, jót tesz neki a kis extra erő amit tud a füles. 4 percnél a váltásnál nekem kicsit sok volt a magas először, 6 percnél pedig jobban tartja magát, mint a Q9, fel tudom fedezni külön a gitárokat és a dob ütéseket is, jobban egyben marad.

In Flames - Filtered Truth
Melodic death-metal Anders Fridén hangjával.
Q9: Itt jól szól a mosott mély, Fridén hangja is kijön szépen a fülessel, viszont a közép-hiány érződik rajta azért a screamjeinél. Alapjában véve hallgatható szintet hoz.
ED2: Erőlteljes a dob és a bassgitár, kicsit sötét érzést ad az egész számnak. A refrén ordításainál több erő (és közép) kellene, érdekes módon itt nincs annyira a elöl vokál, mint kellene (lehet, hogy ez csak személyes preferencia).

Paramore - Brick By Boring Brick
Punk-rock, Hayley Williams vezérletével.
Q9: kissé mosott az egész, egy mély alapzörej van a basszgitártól. Hayley hangja kicsit reszelősebbnek tűnik mint a többi fülessel. A dob nem erőteljes, amikor minden egyszerre szól akkor pedig nehéz elkülöníteni a hangszereket egymástól, összefolyik az egész.
ED2: a baszus nincs elmosva, el lehet különíteni a pengetéseket. Itt háttérbe szorul az énekhang amikor minden szól egyszerre, de jobban egyben van az egész kép, mint a másik fülesnél. Talán magas kellene még a vokálba.

Ice Cube - Gangsta Rap Made Me Do It
Rap.
Q9: kellemes kis basszusok, de nem túlzóak, a közép kicsit dobozos de a szöveg így pont egálban van a mélyekkel.
ED2: A mélyek jól eltaláltak, a szöveg pont az arcodba szól így nagyon jól áll ennek a stílusnak a hangkép amit a füles tud.

Árak:
Awei Q9: én $3.90 - ~1100 HUF-ért jutottam hozzá, most $6 dollár, tehát árfolyamtól függően 1700 HUF körül.
KZ-ED2: én $7.92 - ~2200 HUF-ért jutottam hozzá, most $13 dollár, tehát árfolyamtól függően 3600 HUF.

Összegzés:
Awei Q9: jó térérzettel bíró nyitott :F IEM. Dinamikájával vannak gondok, amikor sok minden szól egyszerre, akkor hajlamos káoszt teremteni. Amikor 1-1 hangszer szól akkor árát meghazudtolóan kellemes viszont, nagyon meglepő volt a komolyzenénél nyújtott teljesítménye. Lapos hangkép. Otthoni körülmények között laptop mellé nem rossz vétel, ennyiért főleg. Az összeszerelési minőség és kinézet pedig kiemelkedő ebben az árkategóriában. Egyedi.
Ár/érték arány: 7
KZ ED2:: mélykiemelt, talán kicsit V hangképű (a magasakat nem éreztem annyira kiemeltnek), de a mély nagyon jól szuperál benne. Nagyon jó a dinamikája, jól adja ki a váltásokat és nagyjából minden résznél ugyanolyan erővel szól, ritkán nyomja el az egyik a másikat. Kisebb térérzet, jobb szigetelés így jobban az arcodban érzed a zenét. A kinézete valakinek már "sok" lehet.
Ár/érték arány: 9

Akkori árért a Knowledge Zenith ED2 különösen ajánlott, 2200 magyar pénzért nem hiszem, hogy lehetne jobbat találni most. Mindennapi, utazós IEM-nek ezt használom, ha bármi történik vele, akkor az alacsony ár miatt kisebb lesz a fájdalom. Nagyon pozitív meglepetés számomra.
Az Awei néhol már elvérzik hangminőség terén, de a kinézet, anyag minőség, és ár/érték arányt figyelembe véve ezt is ajánlhatom. Egy pizza áráért nagyon jó "backup" IEM lehet, némelyik stílusra pedig jobb lehet, mint az ED2 is akár.

Köszönöm, ha végigolvastad! Bármilyen visszajelzést, észrevételt szívesen veszek a komment szekcióban! :R

Hozzászólások

(#1) pulutodurumo


pulutodurumo
(őstag)
LOGOUT blog

ED2 nekem is van és nagyon hasonlóan írnám le a hangját. Én kifejezetten megkedveltem, igazi "fun" hangzású füles. A kábel zaja szerintem kicsit sok, sétához nem, viszont utazáshoz jó. Kössz az írást. :R

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.