2019. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

Meddig okos egy okostelefon?

Írta: | Kulcsszavak: okostelefon . os . alkalmazások

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem végeztem komoly kutatómunkát a témában, ezért nem is akartam címlapra írni, de pár gondolat egy ideje foglalkoztat. Előfordulhat, hogy már rég körbejárták a témát mások.
Napjaink egyik kedvelt témája foglalkozni a megjelenő okostelefonokon, tableteken található operációs rendszerekkel. Jön-e az ICS, jön-e a JB, ha jön, mikor, melyik készülékekre. Iphone esetén egyszerűbb a helyzet, ott alapvető eltérések a főverziókban vannak, melyek visszamenőleg 3 generációnyi készüléket támogatnak. A Microsoft viszont erősen felzaklatta a kedélyeket, amikor visszafele nem kompatibilisként jelentette be a WP8-at.
Az újabb és újabb rendszerverziók megjelenése persze önmagában örvendetes, ez jelenti a fejlődést, és ezzel ebben a formájában nem is szeretnék többet foglalkozni. Ami engem igazán megmozgat a témában, az az alkalmazások köre. Észrevehetjük ugyanis, hogy amikor megjelenik egy új app, az általában a legfrissebb verziószámú OS-t igényli, vagy maximum 1-2 verzióval nyúlik vissza a support. Sajnos ez a jelenség gyakran egy régebbi app frissülésénél is tapasztalható. Új verzió, és egyel frissebb rendszerverziót igényel. Android esetén, míg egy-másfél évvel ezelőtt 2.1-re is szinte minden elérhető volt, most már 2.2, de még inkább 2.3 az alapkövetelmény. Mivel nekem egy Samsung Galaxy Ace-m van 2.3.6-tal, így mostanáig nem igazán éreztem, hogy bármiről lemaradnék. Jelen írás gondolatébresztője volt azonban, amikor bejelentették a Google Chrome-ot Androidra (aminek a desktop verzióját nagy megelégedettséggel használom), és ott virít mellette a 4.0-ás verziószám, mint követelmény az OS részéről. Azonnal tudtam, hogy a jelenlegi telefonomon ez sosem fog futni.
Térjünk át egy pillanatra egy másik témára. Operációs rendszerek már a számítógépekkel egyidősek, miért beszélünk tehát új jelenségről? Két dolog miatt is. Egyrészt, egy PC vagy Mac esetén is sokkal szélesebb a mozgásterünk az operációs rendszerekkel kapcsolatban. Egy régi gépre is gond nélkül telepíthetjük a Windows 7-et, ha egy kis memóriát is tolunk a rendszerbe, máris nem lesz sokkal lassabb, mint a szeretett XP. Hiszen például napjainkban egyre több játék a DirectX 10-11 miatt már megköveteli az újabb Windows-t, így felállíthatunk némi párhuzamot a rendszerek elévülése kapcsán. A másik tényező ezen felül a főverziók megjelenésének sűrűsége. Hiába támogatja az iOS az utolsó 3 generációt, ha ezek évente jelennek meg. Gyakorlatilag ezzel aláírjuk, hogy telefonunk 3 év után már nem kap frissítést, és ezzel még mindig a létező legjobb helyzetben vagyunk a többi mobil OS tulajhoz képest, talán a Google Nexus szériát leszámítva. Egy átlagos Android vagy WP rendszerű telefon gyártótól függően akár fél-egy év alatt is kieshet a legfrissebb rendszert futtató készülékek közül. Eközben a 12 éve megjelent XP csak napjainkban kezd komoly hátrányokat hordozni, ha programtelepítésről esik szó.

Na de, miért is probléma ez? Egy kérdéssel válaszolok: mitől okostelefon egy okostelefon? Számomra elsősorban a harmadik féltől származó appok telepíthetősége miatt. Persze számos egyéb tényező is van, de kétségkívül az egyik legfontosabb funkcióról beszélhetünk. Ha történetesen ragaszkodok a jelenlegi telefonomhoz még 1-2 évig, vajon hány 3rd party appot fogok tudni majd telepíteni rá, Gingerbread rendszer mellett? Első körben csak pár programot nem fogok tudni telepíteni. Amikor azonban már a telefonomon található appok új verziói sem fognak futni, új kérdés merül fel. Mi van, ha újra kell telepíteni a készüléket? A Google Play-ről már nem fogom tudni beszerezni mondjuk a Twitter klienst, mert 4.0 vagy 4.1 kell hozzá. Szép lassan nem lesz Facebook, Foursquare, de akár a Google Maps vagy a Youtube is kieshet a támogatott appok sorából.
Könnyen lehet, hogyha pár év múlva előveszem a zsebemből a telefont, egy feature-phone-t fogok a kezemben tartani, amin csak annyi alkalmazás lesz elérhető, ami gyárilag települt. Vagy még azok közül sem mindegyik, ha időközben szerver oldalról elkezdik tiltani a régebbi alkalmazásverziókat.
Persze könnyen lehet, hogy abszolút elméleti kérdések ezek, hiszen a mai fogyasztói társadalomban ki használ 3 éves okostelefont?

Hozzászólások

(#1) r-chee


r-chee
(őstag)

Meddig okos? Erős túlzással a végtelenségig.
Mitől okos? Pölö attól, hogy ezt a hsz-t telóról HDMI-n kivezetve, PC monitoron nézve írom, bluetooth eszközök segítségével, közben online rádióadót hallgatva.

Ennyi :)

[ Szerkesztve ]

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#2) lsebestyen


lsebestyen
(PH! addikt)

Ez hülyeség, 3 év múlva is fogod tudni telepíteni, max nem a legújabbat. Amúgy meg lemented dropboxra az apk fájlokat, és problem solved.

(#3) marcias válasza lsebestyen (#2) üzenetére


marcias
(őstag)

Szerinted tényleg életszerű, és elterjedt megoldás apk fájlokat mentegetni? Én nem hiszem. Egyébként remélem, hogy nem úgy lesz ahogy én mondom. Ettől függetlenül azt, hogy idővel csökken majd a használható appok száma, fenntartom.

Steam: marcias88

(#4) r-chee válasza marcias (#3) üzenetére


r-chee
(őstag)

Amiről azt gondolod, holnap úgy lesz, az már tegap új fordulatot vett....

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.