2020. március 28., szombat

Gyorskeresés

Egy idegesítő Facebook bug története

Írta: | Kulcsszavak: Facebook . bug . network

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A nagy felhajtásokkal kezelt, bíróságok, bizottságok, szaktárcák komoly figyelmét kiváltó ún. Privacy méltán népszerű közösségi oldalunkon belül engem érdekes módon sohasem idegesített. Mindenre eddig is, most is, és ezután is meglesz a megfelelő kapcsoló, amire ha szánunk bő 15 percet, évekig nem kell foglalkozni.
Vannak viszont más esetek, amik egy másik kategóriába esnek. Mondhatnánk, hogy a hálózat csapdájában. Ezekre nincsenek kapcsolók, opciók, nem lehet állítani, törölni, módosítani, és érdekes módon, szinte nulla a sajtóvisszhangjuk.
Történt ugyanis, hogy idén júliusban lediplomáztam, és a korábban aktuális iskola nem csak, mint intézmény, hanem, mint hálózatok is szerepelt a beállításaim között. Akinek angol nyelvre van állítva a Facebookja, az az Account Settings/Network résznél találja a hálózatokat, és imádkozzon, hogy "No networks" legyen kiírva ott.
Tehát még egyszer, az alap felállás: egy iskolába jártam, amit felvettem hálózatomnak, már nem járok oda, ezt szerettem volna törölni, és amíg nem járok más intézménybe, vagy nincsen komoly munkahelyem, egynek sem szeretnék tagja lenni. Arra egyébként most szándékosan nem térek ki, a Facebook hálózatoknak van-e értelme, és ha van, akkor pontosan mi is az.
A hideg zuhany ekkor ért, hiszen akár hogyan is kerestem, a hálózatok beállításai csak egyetlen helyen, a már fent említett Account Settings/Network panelen érhetőek el, ami - legyünk őszinték - meglehetősen egyszerűre sikeredett.

Térjünk is a lényegre: nem lehet törölni a hálózatot. Hogy bizonyítsam, nem én vagyok béna, itt egy topic, ami ezzel foglalkozik: [link]

A Facebook hivatalos Help oldalán hivatkozott "Remove Network" egyszerűen hiányzik a lapról. Lehet azonban újakat felvenni, de egynek mindenképpen maradnia kell. Gondoltam, akkor váltok valami olyasmire, ami valamilyen szinten kötődik hozzám, de már ez is kényszermegoldás lett volna. Hálózata ugyanakkor, főleg nálunk, jellemzően csak iskoláknak van, külföldi multikba pedig csak céges emailcím megadásával lehet csatlakozni. Ez egyébként teljesen jó is így. Most a Google Network tagja lettem, ami egyből sok félreértésnek is okot adott, többen gratulálni akartak új munkahelyemhez. ;]

Ezzel gyakorlatilag véget is ért a történet, ha a nevem alatt nem szeretnék semmiféle feliratot látni, akkor törölnöm kell magamat a Facebookról (ami egyébként szintén nincsen túlzottan kiemelt helyen), és újra létre kell hoznom a fiókomat, az összes ismerősömet felvenni, mindent újra beállítani. Ez nyilván nem járható út.

A legviccesebb az egészben, hogy egy banális dologról van szó, de ez éppen csak növeli bennem az idegességet. Az ekkora cégek felhasználó visszajelzései pedig általában elolvasásra sem kerülnek, vagy már rég nem lesz aktuális a kérdés, mire a hibát javítják - ha javítják egyáltalán valaha is.

UPDATE: Kijavították a hibát.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.