2023. február 2., csütörtök

Gyorskeresés

AMD CPU-k összehasonlítása Passmark 8.0 teszben

Írta: | Kulcsszavak: amd . fx . 8120 . 8120 . phenom . cpu

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokszor felmerül a különböző topicokban kérdés, jobbak-e a Bulldozerek, Visherák, mint a Phenom proszesszorok. Ez adta az ötletet erre a kis összehasonlításra. Természetesen ez a teszt sem ad egyértelmű választ, de a passmark elég sokféle cpu tesztet futtat, így talán kicsit megvilágítja a képet.
Itt mondanék köszönetet a fórumtársaknak, akik kérésemre nyüstölték a gépeiket a tesztekkel, és megosztották az eredményeket, hogy elkészülhessen ez a lista.
Mivel a mérések különböző gépeken készültek, az összehasonlított adatok adatok nem 100% pontosak, de mivel a konfigurációk száma is végtelen amibe a processzorok kerülhetnek, így szerintem teljesen használható egy általános összevetésként.

Lássuk a teszteket egyesével, némi kommentárral:

Integer Math test

Az egész számokat használó számítási tesztben szépen látszik a több mag skálázódása, de a felső szegmensben igen szépen kiviláglik a vishera vs bulldozer számítási teljesítmény növekedés is azonos órajelen. Öszintén szólva kicsit meglepő a hatalmas eltérés, 4GHz-en majd 60%, azt hiszem ide elfér még pár mérés pontosítás végett.

Floating Point Math test

A lebegőpontos számítási tesztben sincs meglepetés, a több mag nagyobb teljesítményt eredményez.
Az érdekesség alul, az fx-6100 4GHZ-en másfélszer annyi maggal csak 25% előnyt mutat fel a Phenom processzorral szembe.

Prime Numbers test

A prim szám tesztben a vishera nem sok előnyt tud felmutatni a bulldozerrel szemben, sőt van ahol mögötte marad, bár itt némi mérési anomáliát vélek felfedezni, mert a 8120 4,5GHz-en vissza is esett a 4GHz-es eredményhez képest.

SSE Mulimedis Instructions test

Ennél a tesztnél szintén nincs előnye az újabb processzornak, a bulldozer szépen állja a sarat.

Compression test

Az adattömörítési tesztben is a nagyobb processzorok villognak, de itt már meglátszik a vishera magonkénti megnövelt teljesítménye, hozza az elvárhatót, látszik a kb. 10% teljesítménytöbblet.

Encryption Test

A kódolásnál semmi újdonság, itt a Phenom is szépen teljesít, a 8120-8320 ugyan majd kétszer több pontot szereznek, de ehhez a kétszer annyi mag mellé még +500MHz órajel is kell.

Physics Test

A fizika számítási teszt már mindenkit jobban érdekel gondolom aki játszik is a gépen. Az objektum ütközések számításánál már megjelenik újra az újabb processzorok előnye 10-15% előnyt mutat fel a vishera azonos órajelen, és ez bizony jelentős.

String Sorting Test

Az utasításláncok megfejtésénél szintén a nyers processzorerő számít, így a kép szintén nem tartogat nagy meglepetést.

Single Core Test

Amire mindenki várt (gondolom), az egymagos számítási teszt. Nagyjából a vártaknak megfelelően alakulnak az eredmények, a bulldozer magok kb a phenom szintjét hozzák, bár előzetesen én itt a phenom előnyére számítottam egy szálon. Itt ténylegesen látszik, hogy mire is gyúrtak az AMD-nél a vishera fejlesztésénél, alapfrekvencián (3,5GHz-en) már a 4GHz-es phenommal van egy szinten, 4GHz-en már a 4,5GHz-es bulldozerek szintjét tudja, és végig megtartja az előnyét.

CPU mark pontszám

Végül a cpu tesztre kapott pontszámok mindenféle kommmentár nélkül.

Ha végezetül kiváncsiak vagytok a saját véleményemre, a vishera cpu-k már bátran ajánlhatók phenom II helyett, mert már egy magon is erősebbek, a több szálon futtatásról nem is szólva, mindez megspékelve az alacsonyabb fogyasztással, és melegedéssel. De hogy ez a többlet kinek mennyit ér meg az már egyéni döntést kíván.

Köszönöm hogy elolvastad :)

Hozzászólások

(#1) malacka87


malacka87
senior tag

Jól sikerült! :C :R

btag:Sveryn#2510 uplay:MoRu_PManiac87 Origin:partymaniac87 World of Warships:partymaniac87 E60 520I

(#2) miresz


miresz
veterán

Szép teszt lett,gratula. :C. Jól tükrözi,hogy,miként skálázodnak a procik.

[ Szerkesztve ]

(#3) Pug válasza malacka87 (#1) üzenetére


Pug
veterán

Köszönjük a beleölt időt és energiát! :R

(#4) xatos3


xatos3
senior tag

nagyon klassz lett, örülök hogy segíthettem benne!! :)

[Noctua NH-D15 Chromax.Black] [RYZEN 5900X] [ASUS X470 PRIME-PRO] [ASUS TUF 6700XT OC 12GB] [32GB CORSAIR VENGEANCE SL 3600] [LIAN LI O11 DYNAMIC XL ROG] [szerver: synology 220J]

(#5) #21078528


#21078528
törölt tag

Köszi! :C

(#6) ST05


ST05
őstag

jó az ötlet nagyon ,jó teszt :R

(#7) cunnir


cunnir
tag

Nagyon jó teszt gratula :R

Elite Dangerous:Cmdr.Merohun

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.