2022. október 7., péntek

Gyorskeresés

Rosszul öregedő foglalat? AMD FM2

Írta: | Kulcsszavak: FM2 . trinity . 5600k

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A legelső "nagygépemet" FM2 platformra építettem, mivel az akkori socket 478-cas P4-ről az is egy megváltás volt.

Ez egy ASRock FM2A75 Pro4 alaplapot, AMD A8 5600K procit, 2x2GB 1600MHz ramot, és egy FPS HEXA 400W-os tápot takart. Meg ODD,gépház, winyó stb kiskerben összerakva emlékszem, hogy pontosan 99800FT volt. Akkoriban ezt az ösztöndíjamból fizettem ki szóval ezért is volt ilyen szerény a keret. Ennek ellenére nagyon éltem ezt a korszakot, amint meglett a gép (2013 aug. vége) meg is vettem a BF3-mat és ámultam rajta, hogy mennyire jól néz ki. A grafika hozzávetőleg 1336x768 medium beállítás volt, viszont APU-val vagyis csak az "integrált" grafikával játszhatóan futott multiban. 1-2 hétre rá kapott egy Cooler Master TX3 hűtést. Nem azért mert a gyári nem bírta volna, csak addig a pontig mindig gyári hűtőket használtam, és egyrészt kíváncsi is voltam rá, hogy milyen élőben egy, plusz jól is jött ugyanis ezután alapfeszen 4GHz-n használtam viszont így is minimálisan melegedett csak.Ez egy darabig maradt így, aztán ahogy az egyik legelső cikkemben megírtam, kapott a gép egy HD6850 videokártyát. Ehhez már kevés volt a proci 4 GHz-ce ezért próbáltam ki először életemben a feszültségemelést overclock-nál és ez olyan rossz hatással volt rám, hogy a mai napig ezzel bohóckodom. Mondhatni ez a proci volt a kapudrog az oc világába :U . Úgyhogy procit meg kellett rángatni amihez nem is tudom, hogy miért egy Thermaltake NiC F4 hűtést választottam. Ha nem hallottál róla, nem a te hibád igazából teljesen közepesnek mondható hűtés, viszont így a proci már ment 4500 MHz körül.

Kicsivel több mint egy évet szolgált a konfig az építéstől számítva,mert a kártyát, majd az egész konfigot elpasszoltam és azután építettem a FX-szes konfigot.Itt írtam is róla.Itt haver procijával ment még a cucc, aztán egy FX 8150 került bele de az egy másik történet...

Szóval 2014 végén megváltam a legelső "nagygépemtől", egy jobb cél érdekében. Viszont az élet úgy hozta, hogy visszajött hozzám, még pedig nem egy ugyan olyan konfig, hanem ugyan az (ramot leszámítva).Kicsit nosztalgikus hangulatba kerültem, és belegondoltam, hogy baszki 7 éve épült meg ez a gép és milyen gyorsan telik az idő...

Össze is pattintottam a konfigot a annyi változattal, hogy amíg a hivatalos "nagygép" nem épül meg (lehet hogy sosem fog) addig annak az alkatrészeit használva rakom össze. Seasonic Focus+ 550w platinum táp, Alpenföhn Olymp hűtés, gépház stb nem lényeg, 2x2gb+2x4gb generic ddr3 ram @1333mhz, plusz a dagidög RX580 Sapphire Nitro+ Special Edition.3 évig állt a cucc havernál, úgyhogy "kicsit" poros volt a cucc, ami csak azért volt gáz, mert nem ment a dual channel RAM. Először azthittem szimplán a lapnak szállt el az a része, vagy a prociban a vezérlő de nem nagyon állt össze a kép mert nem kapott ez akkora terhelést sosem. Egy kétszer beraktam kivettem a ramokat, megmozgattam oldalra kicsit erőszakosan és bootolt is a gép dual CH-ban. A többi slottal is megcsináltam és azóta is megy benne a 12GB ram a fentebb írt összeállításban.

Legelső bootnál nyilván minden alapon volt, de pöccre ment a Win10-nek hála. Nyitottam böngészőt, a proci tekert, 50-60%-on amíg meg nem nyitotta a Chrome-ot de utána visszaállt pihenni.Érezni, hogy kicsit többet gondolkodik mint a mai CPU-k de ez mikor megjelent szinte már elavult volt.Ebből a szempontból az FX8350 jobban öregedett. Azért FX-szel példálózok mert az 5600k lényegében egy 2 modul 4 szálas FX processzor, integrált északihíddal (mem vezérlő) és grafikával.Egyébként teljesen használható teljesítményt nyújt. Ezt a cikket is erről a konfigról írom, semmi kivetni valót nem mondhatok. Ha úgy nézzük hogy ez egy 8 éve megjelent CPU akkor meg mégjobban felértékelődik mert lényegében mindent lehet csinálni rajta mint akkor, játszani persze már gyenge beépített grafika, azt ki sem próbáltam még.

Böngészés, youtube hibátlanul megy, bár az utóbbit ugye gyorsítja a VGA, bár tegyük hozzá, hogy azt az integrált is tudja szóval egy darabig azért még be van biztosítva a "platform" ilyen szinten. Ami a meglepőbb, hogy játszani is lehet vele, nem olyan elveszett lapka ez. Bár nem alapon,a mag órajelét 4500MHz-re azért húztam,az északihidat (NB) 2600MHz-re, biztos ami biztos.3 játékot próbáltam ki eddig: Quake Champions, Dirt Rally, Terminator Resistance, meg a Worms World Party Remastert de azt ne számoljuk ide :B . Quake Champions meglepően jól futott. Minden full low, 2560x1080 felbontás 130-cas fov. Az fps-ek jellemzően 80 fölött alakulnak, de ha darabokra lövik kis virtuális testemet szaggat egyet de mivel ez a halál után van igazából nem túl idegesítő. Sokkal rosszabb eredményre számítottam, meglepett, hogy ilyen jól tartja magát a kis CPU. Ezen kívül álítottam 150%-os resolution scale-t mert amennyire figyeltem nem nagyon szólt bele a teljesítménybe (a cpu limit miatt). A Dirt Rally jobban meglepett, mivel attól meg pont, hogy jó teljesítményt vártam. 2560x1080, 4x msaa, medium beállításokkal csinál átlag 85-öt, minimum 55-öt benchmark alapján. Jóllehet csak az elvárásaim voltak nagyok- nem mintha csalódtam volna a prociban- de kicsit több fps-re számítottam. Teljesen játszató élményt nyújt így is. A harmadik játék a tavaly megjelent Terminator játék ami a kakukktojás. Ezt a játékot az Unreal Engine 4 hajta és ez a teljesítményen és grafikán is meglátszik. Szinte mindig ki van hajtva a kártya a megszokott felbontásban, high-epic beállítások mellett, és még a procit sem járatja koppra, kb 60-70 százalék közül, és ez volt az a játék amit még alap procibeállításokon is tudtam nyomni.

Összességében meg vagyok elégedve a cuccal, persze helyén kell kezelni.Gyorsabb memória pattanhatna bele, jelen ramokkal az istenért sem tudtam feljebb emelni az órajelet.Integrált grafikára lehet ránézek majd kisebb gépigényű e-sport játékokkal, arra kiváncsi vagyok, hogy hogyan szaladnának rajta.Hiába a nagy batár hűtő rajta, a proci nem hajlandó többet menni mint 4,5GHz stabilan. Egyrészt 1,6 volt körül brutálisan elkezd melegedni és bele-belenyal a "leszabályzásba", plusz a VRM is elforr hiába az idomtalan VRM hűtésnek + a szellőnek amit a hűtőről kap.

Örömmel használom ezt a konfigot, ugyanis egyre kevesebbet játszok, arra a kis időre pedig amikor igen kiszolgálja amit kell amennyire csak telik a chiptől.Ha úgy adódik, hogy megépül a híres neves nagygép, akkor ebből a konfigból egy HTPC-t tervezek építeni ami kb filmnézésre lenne. A belső grafika tudja gyorsítani a filmet, procit meg hozzá hangolom, és így még a fogyasztást is le tudom tornázni, ha meg a igpu nem elég hozzá, teszek be valami low power vga-t hd film dekódolónak és kb kész is.

Köszi, hogy végigolvastad.
mng.

ui.: Lassan jön a STALKER2, csak illene addigra építeni egy nagygépet... ;]

Hozzászólások

(#1) Tamás88


Tamás88
őstag

Nekem A10-5800K processzorom van, igaz már csak elfekvőben, mert az alaplap hibás lett. Mondjuk nem tudom, hogy mennyi különbség van a procid között.

(#2) Baltásgyilko


Baltásgyilko
csendes tag

Nekem is egy A10-5800K van, 2013 júliusi. 7 évig teljesített rajta a Windows 7 újra telepítés nélkül. Pedig volt alatt cserélve SSD és alaplap is. Most Windows szerver 2019 fut rajta tesztelgetésnek.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.