2024. július 20., szombat

Gyorskeresés

Northwood VS Prescott - Előszó, múltidézés

Írta: | Kulcsszavak: northwood . prescott . abit . ati . pentium 4

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Messziről kezdem, kis múltidézéssel. 97-tes vagyok, a nagyon régi konfigok kimaradtak, de az első gép aminek a spec-jére emlékszem 2005 körül kezdhette nálam a szolgálatát. Ebben 1 GHz-ces Pentium 3 alapú Celeron volt, 128MB SD rammal, és egy ergya S3 Savage4 16MB-tos videókártyával. Az elég régi játékok futottak, de tekintve, hogy nem minden DirectX funkció volt megfelelően támogatva és a kevés videómemória is megpecsételte a gyermekkori játékélményeket.Még ez előtt is voltak valami gépek de gőzöm sincs, hogy mi lehetett bennük, 2004 körül játszottam a Quake első részével, Doom 2-vel, Delta Force 2, The Sims, S.W.I.N.E., ilyen kaliberű játékok futottak akkoriban. Aztán a P3 Celeron-ra már tudtam kvázi játékot szerezni CD-n, DVD-n barátoktól, osztálytársaktól, de előfordult, hogy szüleimtől is kaptam 1-1 játékot a Tescoból, bár sokszor ezeknek az lett a vége, hogy el sem indultak. Ennél egy fokkal rosszabb amikor a főképernyő elkezdett tölteni, de a töltőcsík végénél szimplán kilépett. Szóval tengettem az időt a Savage 4-gyel, amit elindított, azzal játszottam.

Majd 2008 karácsonyán kaptam meg a következő vasat: ASRock P4i65G, 2x256MB DDR400 RAM, Intel Celeron D 2,4GHz, ATI Radeon 9600 Pro. Minőségi ugrás volt akkoriban, 2009-re elértem kb a 2003-mas szintet, de végre megnyílt az út a modernebb játékok felé. Amire emlékszem, hogy a gépen rajta volt a Flatout2, Line of Sight: Vietnam, majd a Need for Speed Underground 2-t már én telepítettem fel, meg a Serious Sam The Second Encountert, ilyesmi volt a felhoztatal. Legtöbb játék futott rajta, nem nagyon éreztem, hogy kevés lenne a gép, ha meg igen akkor csökkentettem a felbontást, vagy a részletességet, nem bújtam az FPS-t, talán jobb is volt nem tudni mennyi, csak élvezni.

Idővel történtek fejlesztések is, mert a STALKER Call of Pripyat-hoz kevés volt az 512MB RAM, ezért zsebpénzből vettem bele egy 1GB-tos modult, mellé bent maradt a 256-tos modul, így lett 1280MB RAM. Ezzel már a játékállás elmentése nem tartott több percig, csak kb 20 másodpercig. Ugyan ezen a nyáron 2010-ben történt, hogy a 9600pro beadta az unalmast, és elkezdett először csak szemetelni, majd kicsiket glitch-cselni, aztán jött a teljes képhiba. Ekkortájt nem nagyon konyítottam a géphez, megvolt, hogy AGP videókártya kell bele,de internet híján nem nagyon tudtam tájékozódni, ezért bementem az egyik városi PC boltba és 256 MB-tos AGP-s kártya után érdeklődtem majd rendeltettem is velük egyet. A kártya megjött megmutatták a boltban, nem volt rajta ventilátor, kérdeztem, hogy:
-Nem fog így túlmelegedni?
Nyílván jött rá a válasz, hogy nem. A szerzemény egy Gigabyte GeForce 6200 lett, ami már megjelenésekor sem számított túl nagy eresztésnek, de örültem mert kétszázötvenhat megás.
Itt a driverhez mellékelve volt egy Gigabyte-tos videokártya progi amivel lehetett overclock-kolni is, nyilván első mozdulattal az összes csúszkát csutkára húztam, majd meg is lett a szemetelés, majd megfagyás jutalmul. Sokat nézegettem a beállításokat, mert a videókártya doboz hátulján lévő képeken látszódott feszültség állítási lehetőség, de lehet, hogy jobb, hogy nem engedélyezett a progi semmi ilyet, mert akkor nem sokat élt volt a kártya úgy hiszem.

Ezután a konfig kapott néha egy-két új dolgot, a codegen tápot lecseréltem egy Hipro márkájú 420w-tos tápra, a 256 megás ramot, lecseréltem 1GB-tos modulra, szóval már 2 GB volt összesen, talán havertól vagy innen-onnan HDD-k becsúsztak még de semmi komoly.

Szakmunkás éveim elején (2012) belengették, hogy lesz ösztöndíj, aminek hallatára egyből beindult a fantáziám és elkezdtem bújni a netet, nézelődni milyen konfigok vannak, de innen messze volt még, hogy megépüljön az első valamirevaló gépem. Szóval maradt a jelenlegi apránkénti fejlesztés, nagyobb gépház haveri körből, ventiket szereltem be, a videókártyát leváltottam egy FX5900XT-re ami amúgy egy Aopen Aeolus gyártmány volt, visszagondolva elég ritka cucc. Aztán az első félév után ha jól emlékszem már elkezdtek jönni az ösztöndíj utalások havonta, a félévi átlag alapján. Így 2013 késő tavaszán megtörtént az első proci csere, vettem kemény 3000 forintért egy Prescott magos 3GHz-ces procit. A változás érezhető volt, de tényleg. Egyrészt nagyobb órajel, másrészt a HT jótékony hatásait tényleg lehetett érezni. Majd az 5900XT-t elcseréltem egy hasonlóan ritka Leadtek 20th aniversary NVidia Geforce 6600GT-re. Fekete nyákos, komoly kis cucc volt, OC-ban sem volt olyan rossz, de már nem emlékszem konkrét számokra, 3DMark03-ban 9000 pont körül futott csak erre emlékszem. De nem volt felhőtlen az öröm, kb 6 napot bírt a videókártya aztán kiállt zárlatra, nem indult el vele a gép. R I P, jó kis kari volt. Ezen a nyáron kis mókolások közepette sikerült az alaplapot is kinyírnom, mert ki gondolta volna, ha biost downgrade-et nyomok, megdöglik utána a lap... Mondjuk úgy, hogy a kísérletező énem miatt NAGYON sok hardverem bánta az évek alatt. Akkor sajnáltam, mára már csak vicces belegondolni ezekbe.
Ekkoriban már talán tevékenykedtem itt a gány csoportban, bohóckodtam a cuccaimmal, ez kicsit mai napig megmaradt.A döglött alaplap helyére jött egy ASRock P4V88+ púpos kondikkal, megbízhatatlan működéssel, videokártyából meg ATI Radeon 9600, de nem a pro. Ezzel tengődtem, amikor sok hétnyi internet túrás után összeállt az első saját magam által összeállított gép: ASRock FM2A75 Pro4, AMD A8 5600K, 2x2GB 1600MHz RAM, FSP 400W, Toshiba 500GB HDD. Itt a különbség tényleg ég és föld volt.

Sokat nyúztam az új gépet, kapott procihűtőt, megindult a tuning, mai napig megvan ez a alaplap+proci kombó. Aztán, néha barátokkal összeültünk gépezni, de nem a nagyot vittük hanem a "kisgépet", és valahol ekkor jött az ötlet számomra, hogy meg kéne építeni egy fullos kisgépet.
Ennek a projektje el is indult 2014-ben, amikor megvettem az első Abit IC7 lapomat, ami aztán 3-szor bekapcsolt, negyedszerre már nem. Addigra volt másik 6600GT, bár nem a 20. évfordulós Leadtek kiadás, csak a sima Leadtek Winfast kártya. Itt próbálkoztam a réges régi PRMCSK bordához hasonló megoldáshoz, de nem sokkal lett jobb, mint a kártya gyári hűtése.
Működő alaplap híján 2014-ben meghalt a projekt.

Majd jött 2020 nyara, amikor már mint dolgozó (bár pont munkanélküli) emberként, belém hasított a gondolat, hogy miért is ne építhetnék meg egy fullos kisgépet, így, hogy már van ráfordítható pénzügyi összeg is? Egyszerű volt a feladat, összekattintgattam netről a dolgokat: Abit IC7-G, Intel Pentium 4 3GHz Prescott, 2x1GB DDR400, nVidia Geforce 7600GT. Ekkor még szereztem Zalman Al-Cu flower hűtést a procira (talán Zalman CNPS7500), és kb kész is volt.
Ezzel pár lant legyűrtem, meg használgattam is nagy ritkán, majd egyszer amikor kapcsoltam be - akkor már egy HD4650 volt benne, lévén ez egy fullos kisgép - kiírta, hogy csatlakoztassam a kiegészítő tápcsatlakozót, ami azért volt kellemetlen, mert be volt dugva. Kis debug-olás után kiderítettem, hogy nem derítettem ki semmit, mert a másik videókártyával még ennyit sem csinált.
Majd egy itteni kollega segített, az ő gépében ki tudtuk próbálni az én kártyáim, és működtek, az én lapomban is működött az ő AGP4X kártyája, de bármi ami 8X nem volt hajlandó életre kelni benne. Ekkoriban már benne volt a gépben a 3.2GHz-ces Prescott P4, szóval megvettem a harmadik ABIT IC7 lapot ám akkorra már megcsömörlöttem az egésztől, és a 2021-ben megérkezett csomagot fel sem bontottam, egészen idén (2024) tavaszig...

A napokban többször is belebotlottam szó szerint az alkatrészekbe (útban volt) és gondoltam: miért is ne rakhatnám össze a fullos kisgépet? Vagy tovább gondolva, kicsit körülnéztem és volt nálam Northwood magos P4, meg Prescott magos is.
Miért ne csinálhatnék egy 20 éve nem releváns topikról egy házi tesztet? :DDD

mng.

Hozzászólások

(#1) M0ng00se


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

ezután jöttek volna a teszteredmények, de úgy éreztem, hogy túlságosan hosszú lett a bevezető, ezért az eredményeket pár nap után összedobom valami emészthető formában :U

V6

(#2) frescho


frescho
addikt

Neked különleges érzéked volt a hendikepes gépek összeválogatásában. Felvehettek volna Sulinetes hulladék összelottózására is :D

https://frescho.hu

(#3) M0ng00se válasza frescho (#2) üzenetére


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

ezt legtöbbször az anyagiak határolták be

V6

(#4) Geri Bátyó válasza frescho (#2) üzenetére


Geri Bátyó
őstag

Sokszor használtak voltak és az mindig lutri. Nekem eleinte a "bóti" cuccaim hullottak, úgy nagyjából minden, ami lehetett. Érdekes módon a Core2 óta (2006 november) nem nagyon hullik a hardver, pedig a mostani konfigom csak a 3. 2006 óta.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#5) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Na, de írok a bejegyzéshez is. Én az 1.8-as Northwood után egy 2.8-as Prescottra váltottam, de gondolkodtam, hogy talán maradnom kellene a Northwoodnál. Jobban tettem volna. Persze engem is csábított a HT és az elméletileg jobb tuningolhatóság, de a tuningot pont a brutális melegedés miatt szinte alig érezte a rendszer.
A Northwoodot feszemelés nélkül járattam 2.4-en és alig volt melegebb (50-52°C) a Prescott 3.2-n ment, de 65 körül, nyáron 70 körül.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#6) frescho válasza M0ng00se (#3) üzenetére


frescho
addikt

Azt a kis pénzt lehetett volna értelmesen is elkölteni. Valahogy kiválasztottad/rád tukmálták azt ami már másnak nem ment el. Amikor még fiatal voltam és bohó voltak szörnyeteg gépeim, pl 386-os MFM vinyóval és társai. Amit felsoroltál azoknál ami megütötte a szemem:

Celeron+ Savage 4 -> Egy olcsó MX cserével megtáltosodott volna a rendszer. Tömeg cucc olcsón, ha nem is jó, de elég lett volna bőven.
2008-ban Celeron D -> Amikor megjelent is ipari hulladék volt, 2008 végén meg már utánnad vágták apró pénzért. Annyiért mondjuk sokkal jobb Athlon 64/Sempron cuccot lehetett venni. Használtan is volt kilóra és a bővíthetősége is jobb volt. A 9600Pro-ra is volt sokkal jobb alternatíva, ekkor már a 8800 és 3850 volt soron, tehát lett volna bőven alternatíva. A 478-as alaplapot remélem ingyen adták, mert akkor az már igencsak kidobálós kategória volt.
GeForce 6200 -> Ugyanez. Rád melegítették a hulladékot, de az FX5900XT-vel is csak a pénzt emelték ki a tárcádból, egy 7300GT (ami a későbbi 6600GT-vel volt egy szinten) is sokkal előrébb vitt volna és szinte tuti, hogy nem volt drágább.
Az egész koronája az AMD A8 5600K ami finoman fogalmazva is. Hmmm. Én pártoltam őket, adtam több esélyt, de az amit összehoztak modulos világmegváltó cuccként az minden volt, csak jó nem. Egy i3-belépő GPU páros árban, bővíthetőségben, fogyasztásban, teljesítményben verte.

Persze ha ezekért nem adtál ki pénzt, akkor érthető, de ha kicsi a pénz, akkor kell csak igazán ügyesen elkölteni.

Geri Bátyó: Nem az a baj a sztorival, hogy elhullottak az alkatrészek. Az benne van a pakliban. A gond az, hogy olyan dolgokat melegítettek rá amivel rosszul járt. A P3-mas összeállításhoz hasonló volt nekem is kis pénzből. BX-es alaplap 300A celeronból tovább tákolva átalakítóval egészen Tualatinig egy 8500-as Radeonnal párosítva. A Savage4-hez-1GHz Celeronhoz képest erőmű volt, az alapon járatott Celeron D-hez volt inkább közelebb. A P4 helyett Athlon XP-t hergeltem ami töredék áron tudta ugyanazt. Az MX-et már írtam, nem szerettem, de egy ilyen géphez tökéletes páros lett volna.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#7) M0ng00se válasza frescho (#6) üzenetére


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

amikor a celeron D gepet kaptam 11 voltam, vajmi keveset lattam ra a hasznalt pc piacra, nem hogy vasarolni. geforce 6200 vasarlasakor kb 13 voltam, utolag visszagondolva a pc boltban dolgozo szemely esetleg ajanlhatott volna valami ertelmesebb valasztast de nem tette...
FX5900XT-t mar csak 'ritkasaga' miatt is megerte sztem, de ahogy irtam is a cikkben hogy pont egy 6600gt-re csereltem el.
az fm2 mar nagyreszt sajat kutfobol jott, es egyreszt megint csak az anyagiak hataroltak be. emlekszem hogy hazzal, tappal, dvd olvasoval, stb pontosan 99800FT volt. igazabol egyaltalan nem bantam meg, akkoriban oriasi ugras volt. tobb helyen is megkaptam hogy inkabb intel legyen, de anyagilag sehogy nem tudtam meg kigazdalkodni.

V6

(#8) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Ezt a falnak szaladást én is 3x eljátszottam egyre szarabb "vegyükmegalegolcsóbbnotit"-tal. :DDD

A stratégiám az volt, hogy volt egy füzetem, amibe beírtam a játékokat, amik nem mentek, de izgalmasnak tűntek. Noticsere után kipipáltam a címeket, aztán jöttek újak... Mindig fix 3-5 éves lemaradásban voltam, de inkább jóval több. Crysist sikerült 10 évvel a megjelenése után rendesen kitolni, de mondjuk ez extrém példa (7870 volt benne a társam, az első saját magam által épített asztali gép személyében).

[ Szerkesztve ]

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#9) frescho válasza M0ng00se (#7) üzenetére


frescho
addikt

A kor indokolja, hogy te miért nem értettél hozzá, de azt nem, hogy miért húztak le. A kaptam-nál nincs olcsóbb, az bármilyen gépnél megéri. Volt a környezetemben fiatal srác akit kicsit szárnyam alá vettem és segítettem neki többször irányba állni. "Jó ötletnek tűnt" helyett játszható gépet sikerült neki összerakni és upgradelgetni. Nem kell csodát elképzelni, volt ott Athlon, Phenom, HD7770 stb. Aztán lehet, hogy ez kitolás volt, mert megtetszett neki és ma már IT-ban dolgozik supportosként :D

Az FM2 idejében elég sok dolgot sikerült leteszteli, nézd meg a blogom van benne minden az aljától a tetejéig. Azonos áron az Intel jobb választás volt. 100k-ból ki lehetett hozni egy i3-mas gépet ami fejleszthető, míg az FM2 zsákutca volt.

https://frescho.hu

(#10) envagyok


envagyok
veterán

A táp véletlenül nem mindig ugyanaz a régi volt?
Gyilkolhat cuccokat, sőt a videókártya hibát, amit írtál, is okozhatta.

Egyébként tényleg sikerült mindig belenyúlni a legrosszabb választásba.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.