2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Mennyi is az annyi? FX 6300

Írta: | Kulcsszavak: intel . amd . fx . vishera . bulldozer . cinebench . superpi . winrar . tpd . oc

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szokásos Intel-AMD téma.AMD olcsóbb de melegedik, az Intel gyorsabb, kevésbé melegedik, de drágább stb. Kicsivel több mint egy éve vettem az FM2-es platformom, egy A8 5600K-val. Mondhatni új dimenzió a P4HT után.Azért is lett az FM2 mivel APU, azaz olyan grafikus gyorsító van benne ami nem ipari hulladék.A terv mindig is az volt hogy FM2 közben szerzek egy erősebb videókártyát, majd eladom a lapot és procit majd jöhet új lap és processzor. Ez a terv már alakul.Bár közben módosult a terv mert el kellett adnom a tápot is, mivel az eredeti HEXA 400W nem volt elég bika.Így alakult hogy az útközben beszerzett videókártyát és tápot eladtam, amiből vettem XFX 550W-os tápot. Jobban belegondolva lehet hogy annyira nem érte meg nekem, de lényeg hogy már megvan.Következő szegmens a lap és processzor elpasszolása. Ezt havernak adtam egyik napról a másikra. Teljesen meglepődtem, csak szólt hogy megvenné. Úgyhogy megváltam tőlük is. Ezáltal összegyűlt annyi lé, hogy tudjak venni legalább egy lapot és így is tettem. ASRock 970 Extreme4. Fura mert eddig egytől-egyig ASRock lapjaim voltak :) . Annyira még nem ismerem az AM3+ -os foglalatot, és a hozzá tartozó dolgokat, ezért a chipsetre sem térnék ki, mivel nem tudnék róla sok minden írni. Maximum annyit hogy ha jól tudom a legújabb chipset az a 990FX, úgyhogy annyira nem gány cucc. Egyedül amit sajnálok az a 4+1 fázis ami nem túl acélos.

Kis bevezető után rátérek a lényegre, mégpedig a processzorrra. Először is leszögezem hogy ez a processzor csak kölcsönbe van, mivel ismerősöm is hasonló módon fejleszt gépet, csak neki hamarabb meglett a proci és kölcsönkértem tesztre.FX 6300.3 modul, 6 szál, 3,5Ghz alapórajel, 95 watt, 3*2MB L2,8MB L3 cache. Ez a processzor címszavakban.Személyszerint én picit gyűjtöttem volna még 8 modulos FX-re, mégis csak időtálló. Lényeg hogy így alakult.

Teszt

Sajnos teszteknél nem voltam valami kreatív, főleg szintetikus programokat futtattam.
Jöjjön is a konfig:

Processzor: AMD FX 6300
Alaplap: ASRock 970 Extreme 4
Videókártya: nVidia GeForce 9800GT
(átmeneti kártya)
Memória: Kingston LoVo 2x2GB 1600mhz cl9
Tápegység: XFX 550W

SuperPi (1M)

SuperPi-vel kezdem mivel ez az egyik kedvencem. Bár hozzá kell tennem hogy intelre van optimalizálva ezért nem mérvadó de lehet látni a gyorsulást.Vége fel 200mhz-enként volt kb 1 másodpercnyi gyorsulás ami nem valami sok. De ha 0-24-ben valaki superpi-zni akar megvan rá a lehetősége :DD

LinX 0.6.4

Linx a processzor nyers számítási teljesítményét méri gigaflop-ban. Sok hozzáfűzni valóm, nincs 8GFlop nyereség.

WinRAR

Egyetlen gyakorlati teszt :DDD . Most abban nem vagyok biztos hogy a be vagy kicsomagolás sebességét méri, de bármelyik is, látható a gyorsulás. Hozzá kell tenni hogy a memória sebessége jobban beleszól a tesztbe, de azt használjuk mérésre amink van. :))

Cinebench R11.5

Egyik legelterjedtebb program processzor "sebesség" mérésére. Lényege hogy adott egy kép, amit le kell renderelnie. Minnél ktöbb feldolgozó szál van, annál több kis négyzetben kezd el számolni. És itt történt az hogy nem volt elég a hűtés.4,6Ghz-nél észrevettem hogy kevesebb pontot kaptam mint 4,4Ghz-en.

Először arra gyanakodtam hogy talán itt van vége az északi hídnak.Ami hülyeség mivel csak a proci számol. Mindegy húztam rajta. Meg ha már ott voltam húztam a HT órajelén is. Semmi. Sőt még kevesebb pontot kaptam (5.10). Majd el kezdtem gondolkodni. Hát ez melegszik! A tesztet úgy kezdtem hogy biosban kilőttem minden energiagazdálkodási funkciót, thermal throttlingot stb. Eddig nem említettem hogy ALAP hűtővel csináltam a teszteket. Na mindegy mert itt jöttem rá hogy jobban kéne hűteni. Mégpedig elég egyszerű módon: kinyitottam az ablakot. Éjjel csináltam a teszteket, bejött a hideg levegő és meg is van a léghűtés :) "Szegény ember léggel hűt" . Vártam amig hűl egy kicsit a proci, lefutotta teszt és voila, 5.92 pont.

Konklúzió

Nekem tetszett, sőt mi több meg is lepődtem az erején, úgyhogy szeretnék egy kis összehasonlítást a hasonló ÁRÚ processzorokkal.Nyílván ennyi tesztből nem fog eldőlni hogy melyik a jobb processzor.Főleg nem cinebenchből, de ha úgy vesszük hogy a cinebench egy modern program ami több szálat is tud kezelni akkor már lehet viszonyítási alap.Azt most le kell szögezni hogy bármelyik intelnek jobb az egymagos feldolgozása, úgyhogy ezt a részét hagyjuk is. Ez egy tény. Viszont többszálas feldolgozásban, ha nem is minden téren de fel tudja venni a versenyt az AMD. Egy Core i3 4330, 35000 Ft, 3,5 Ghz, 2 mag 4 szál, szorzózár, viszont fele annyit eszik mint a 6300, 54W-ot. Innen le lehet vonni hogy többszálon legtöbb esetben erősebb az FX6300 , és ezt nem csak szintetikus tesztek bizonyítják (pl, pl, pl, pl, pl ). Itt válogattam pár képet amiket a prohardveres nagyon csináltak. Lászik hogy ha nem is mindig húz el az fx, lehet csak éppenhogy gyorsabb, de gyorsabb. Van ott olyan kép is ahol látszik hogy erősebb az i3. Viszont nagy fegyvere az FX-eknek hogy szorzózár mentes, ezáltal simán fel lehet húzni olyan szintre ahol minden esetben veri az i3-mat. Hátulütője hogy erre áldozni kell. Jófajta hűtés, alaplap, táp ez mind kell. Namegpersze a megnövekedett fogyasztás húzás hatására.Én tiszta szívből ajánlom ezt a processzort, de ha húzni akarod akkor el kell egy erősebb hűtés. Viszont ha összeadjuk a hűtés, és a processzor árát, akkor már lehet hogy nem érné meg a dolog. Bár én ígyis-úgyis vennék hűtést procira :DDD . Én nem utasítok vásárlásra senkit, azt vegye mindenki ami neki jobban fontos.

Ui:Személyes rekordom ezzel a processzorral történt mégpedig az 5GHz. Sajnos már 4,8 fölött nem tudtam stabilizálni.

Köszi hogy végigolvastad.

Mong00se

Hozzászólások

(#1) ncsicso


ncsicso
tag

Jó lett a teszt, gratula!

Érdeklődéssel olvastam végig, mert az itthon található mindkét gépben FX6300 fut. Szvsz az AM3+ platform legjobb procija. Az enyémben egy Gigabyte 970-es, a fiaméban egy Asrock 970 extreme 2 (4?) van.
Húzás nélkül használjuk, csak a saját turbó módja van engedélyezve. Nálam egy brutál léghűtő van,(Artic cooling 13 co pro) amit egy Phenom II-ről örökölt meg a proci, a másikban egy TX3. Szépen dolgozik mindegyik gép, 8 giga ram és R9 270 iletve HD7790 társaságában.

Konkrétan a teszthez, terveidhez.
Az alaplap. A 4+1 simán elég az FX6300-nak. Ha viszont feljebb akarsz menni, az FX8320 a logikus jelölt. Az FX6300 TDP-je 95W, az FX8320-é pedig 125W, ami eléggé nagy különbség, akár a tápellátás, akár a hűtés tekintetében. A fiam lapját néhány naposan vettem valakitől, aki 8320-ast rakott bele, és nem tetszett neki, mert melegedett a proci tápellátása. Nem extrém mértékben, de éppen eléggé zavaróan ahhoz, hogy piszkálja a csőrét. A nyolcmagosnak, pláne ha tuningolod, jó eséllyel kevés lesz a 4+1.
A memória. Az FX6300 támogatja az 1866-os memóriákat, érdemes inkább azzal hajtani, bár gondolom ez nem újság.

A platform. Ugyan mindenki maga dönti el, miféle preferenciái vannak (AMD gépem volt mindig,) de ha az FX6300 fölé akarsz menni, akkor szvsz jobban jársz egy Intel 1150 géppel. Az FX6300 jól tuningolható, nyitott szozózáras, ehhez viszont aránylag (AMD) alacsony a TDP-je. Ha nyolcmagost veszel, akár a TDP, akár az alaplap tápellátása által korlátozott lesz a tuninglehetőség.
A memóriáid kiválóan megfelelnek az Intel alá. A hűtés ára, egy komolyabb lap és a 8magosnak a felára dob annyit a platform árán, hogy akkor már érdemesebb a 1150-est venni. Az AM3+ kezd elöregedni, az Intel 1150-ese sokkal frissebb platform. Egy későbbi fejlesztés esetén szvsz sokkal könnyebb egy mai platform alap-közép processzorát lecserélni, mint egy tegnapelőtti platform csúcsprociját. Viszont az Intel nem tuningolható ebben a kategóriában...

Ez csak személyes vélemény, amit azzal tudok alátámasztani, hogy évek óta hajtom az AM3+-t, túl vagyok több proci és lapcserén. Egyáltalán nem áll szándékomban AMD-Intel vitát generálni.

ha véleményed van, ellenséged is van

(#2) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

"az eredeti HEXA 400W nem volt elég bika" Hogyhogy nem volt elég a 400-as táp?

(#3) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Végre egy nem elvakult, rendesen megfogalmazott bejegyzés erről a témáról. :R Örülök, hogy vannak még olyan emberek, mint én. (nem egoista beszólásnak szántam, de rühellem a "fanboykodást")

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#4) Speed® válasza ncsicso (#1) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Intelből személy szerint az 1150et nem preferálom, 1155ön van OC is, jobb teljesítmény érhető el olcsóbban. És tetszik-nem tetszik, minden szinten..de ez nem újdonság, jó ideje le van maradva az AMD (Sandyk tempóját is nyögve hozza csak). Attól még azoknak, akik mondjuk lapcsere nélkül fejlesztenének 2-3 magról, jó alternatíva ez az FX, a 20 körüli aprós árával.

(#5) M0ng00se válasza Krugszvele (#2) üzenetére


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

Hexának két darab 12v-os ága van, ezért nem volt jó.

V6

(#6) ncsicso válasza Speed® (#4) üzenetére


ncsicso
tag

Ha alaplapcsere nélkül akarja megoldani az ember a fejlesztést, akkor szvsz az FX600-asnál nincs jobb. A nyolcmagosokat kissé túlárazottnak és nagy étvágyúnak tartom. Az Intel nekem idegen terep, mostanában raktam össze néhány inteles gépet 1150 alapon és régebbi platformot nem akartam új, több évre alapszintűnek szánt gépbe. Az ár-teljesítmény viszony mindig is kényes kérdés volt, (flame...), úgy gondolom, az FX6300 a legjobbak közé tartozik - amíg nem nézzük a fogyasztást és az általa generált hő elvezetéséből származó költségeket. Mivel nekem egyik gép esetén sem kellett plusz költségekkel számolnom a hűtés miatt, megérte. Ha új gépet építenék magamnak az alapoktól, Intelt választanék.

ha véleményed van, ellenséged is van

(#7) Reinkz


Reinkz
senior tag

én edig úgy voltam vele hogy fx6300 és 8320 teljesen megéri az árát de amint van pénz i5re már azt éri meg venni, de most hogy megjelentek a haswell architecturás procik már sehova nem ajánlom az amdt, 8350-et is lazán elveri a haswell i3 játékok alatt, renderelésre jo az fx de már sajnos tényéleg csak ennyi,
mostmár egyértelműen hátrányban vannak még a közép kategóriában sem tudnak ellenfelet állítani az intelnek.

szivem amdhez húz de az eszem már az intelkez, itt az én configom fx6100al, anno gondoltam majd max beruházok 8320asra, most ugy vagyok vele h kivágom az egészet kukába és váltok inteles platfromra.

(#8) tixem válasza Reinkz (#7) üzenetére


tixem
addikt

Hát nem tudom, lehet en vagyok a hülye, hogy cseréltem a 2500k-t egy 8320-ra de nem bántam meg. Tuningolva eszik az intel is meg az amd is és mivel én folyamatosan húzva használom így a fogyasztás hidegen hagy (azt csak mellékesen jegyezném meg, hogy aki a fogyasztáson lovagol az ne vegyen semmit se, mert ha procira van pénze akkor villanyszámlára is legyen. Nem fogyaszt szignifikansan többet az amd), árban pedig anno amikor vettem jóval kedvezőbb volt a 8320 mint egy k-s i5. Jóval. Viszont nem sokkal tud kevesebbet, így nekem jobban megérte. Játékok alatt meg ugyanolyan jó, sőt bf3 jobban fekszik a 8320-nal mint a 2500k-nak. Legalábbis én így vettem észre.

De nyilván érthető ha valaki intelt választ, vitathatatlanul többet nyújt, ha lenne pénzem váltanék én is. De sokba kerülne. És okom se lenne rá, hiszen a 8320 vastagon elég mindenre egyelőre, remélem lesz is még egy darabig.

Ráadásul íhy, hogy lassan az intel sem tud mar hova gyorsulni és ők is ráálltak az apu fejlesztésre sok értelmét nem látom a procierő erőltetésének.

Egy ilyen 6300 a felhasználók 95%-nak elég. A többi meg olyan kocka, mint mi vagy csak siman hülye hozzá, viszont vastag pénztárcával :)

Galaxy S24 Ultra 1TB ||| ( •_•) ( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■)

(#9) Ed3r_X_ válasza tixem (#8) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr

A vége nagyon tetszett, olyan kocka mint mi :D

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#10) ncsicso válasza tixem (#8) üzenetére


ncsicso
tag

Engem a fogyasztásban nem a villanyszámla zavar, hanem hogy annak a plusz áramnak egyszer be is kell mennie (tápegység, alaplapi tápáramkörök), és ki is kell mennie (hűtés). Nemrégen cseréltem a procit a gépemben (Phenom II 945 125W TDP -> 6300 95W TDP), előtte pedig a videokari is cserélődött (HD7790 85W -> R9 270 150W max TDP) A processzor cserében sokat nyomott a latba, hogy a tápegységem egy 450W-os Chieftech, nem is mai darab. Az a 30W különbség a villanyszámlában nem nagyon látszik meg, inkább a tápegység terhelését akartam csökkenteni, (bár bírta a Phenom-R9 párost is), a plusz teljesítmény kicsikarása mellet. Ezért (is) nem tuningoltam a Phenomot sem.

ha véleményed van, ellenséged is van

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.