2022. december 6., kedd

Gyorskeresés

ASUS P5KC BIOS problémák

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A közelmúltban volt szerencsém hozzájutni egy ASUS P5KC típusú alaplaphoz. Olyan problémám volt vele, hogy minőségi táppal nem akart működni. Teljesen kiszámíthatatlanul újra és újra leállt a konfig, úgy mint áramszünetkor. Volt itthon egy régi P4 -es tápom, azzal pedig stabilan ment. Némi keresgélés után elő is került a hiba oka: A 12V-os fesz. érték negatív irányban átlépte a 10%-ot és a másik táp emiatt vészleállást hajtott végre. Arra gondoltam, hogy a lap valamikor valamiféle moddolt BIOS fájlt kaphatott és ezért csinálja ezt. A lap hivatalosan nem W7 támogatott, ezért gyorsan feltettem egy 32bit -es Vista -t egy másik hdd-re. Az alaplap lemezén található AsusUpdate 7.09.03 -as verziója nem támogatja a downgrade -t, ezért le kellett töltenem a 6.10.01 -es verziót. (A downgrade működéséhez a progiban ezt a funkciót be kell állítani.) Ezek után elmentem a lap gyártói oldalára és letöltöttem az összes létező BIOS fájlt 0502 -től 1203 -ig. A lemezen fent van további két BIOS fájl, a P5KC.ROM elnevezésűre volt még szükségem. Ez egyébként ha jól emlékszem a 0401 -es verzió. (A Support CD -m verziószáma: 319.04.) Az AsusUpdate 6.10.01 -el telepítettem a 0401-estől kezdve az összes BIOS fájlt újraindítás nélkül, egyenként, emelkedő sorrendben a legfrissebb 1203 -as verzióig. Ezután már rendesen működött a minőségi táppal is, a fesz. értékek normalizálódtak, a leállások megszűntek.

Természetesen a dolgok nem mentek ennyire gördülékenyen, többek között a sikerhez be kellett szereznem egy másik ugyanilyen lapot is (0605 -ről, 0701 -re többé nem indul a gép). Ha újraindítás nélkül frissíted a BIOS -t, akkor te ezt a lépést kihagyhatod. Gondoltam leírom a tapasztalataim, hátha segíthetek vele...

Az esetleges károkért felelősséget nem tudok vállalni, a Support CD verziószámára ügyelj. Ha el kell távolítanod a BIOS chip -et és még nincsenek vele tapasztalataid, inkább fordulj szakemberhez.

Hozzászólások

(#1) IstvánIstván


IstvánIstván
csendes újonc

Asus alapból egy kicsit szr! Anno a P2B-f volt aki kifogott rajtam: BIOS friss, nem megy a proci, most meg ez a kacat P5KC! Sima alap és nem megy, frissítés, ugyancsak nem megy az slb9j, W10 kékhalál. Pedig alapból támogatja! 1 magos cerka vissza, akkor megy. ASUS a best off shit!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.