2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Vajon tényleg segít egy kiadós kupakolás zsémbes Ivy-n?

Írta: | Kulcsszavak: kupak . ivy . intel . i7 . paszta

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Rövid lesz a bejegyzés. :)

Vettem aprón egy i7-3770K-t. Akinek volt, vagy hallott az Ivy mizériáról, az tudja, hogy csöppet forrófejűre sikeredtek az elbaltázott kupakolás miatt.
Betettem a gépbe és nem akart indulni System_service_exception hibával. Utána olvastam, hőfok. BIOS-t néztem, alapon 82 fok, gyanús.
BIOS alaphelyzetbe, win indul, böngészőt indítok, adatok utána:


Volt az 105 is, csak reseteltem a min-max értékeket.

Úgyhogy nekiugrottam, és végrehajtottam életem első kupakolását. Van már egy lányom, de nem Ivy-től. :DDD
"Könnyű" dolgom volt, mert előttem jó pár évvel valaki már elvégezte ezt az ominózus darabon, de az idő vas foga bizony kővé változtatta a pasztát - amit sejteni lehetett. De bár sziloplasztot ne tett volna rá az Isten adta! :W
Mindegy, művelet megoldva, berak, indul, böngésző indítás (ha már az előbb is 90 fok volt egy ilyen bonyolult folyamattól), adatok:

Felhasznált anyagok:
- nitro hígító
- sniccer
- gitárpengető
- fültisztító pálca
- Arctic Cooling MX2

Köszi, hogy végigolvastad, tényleg jó kupakolni. :)

Hozzászólások

(#1) Duracellm...


Duracellm...
(PH! kedvence)

Az már gáz, hogy így el meri adni valaki :(

Nálam kupak nélkül megy az Ivy. Kevesebb paszta kell, nincs probléma a kupak alakjával, nem tudja kipumpálni a pasztát, ahogy változik a mag hőmérséklete->mérete. Csupa jó dolog :DDD

Eddig két cpu-t kupakoltam, mindkettőn teljesen más vastagságú volt a ragacs a kupak szélén, a vékonyabb ragasztású nagyon nehéz volt rávenni hogy lejöjjön. Ennek volt egyenletesebb a maghőmérséklet alapból.

[ Szerkesztve ]

(#2) Freiherr válasza Duracellm... (#1) üzenetére


Freiherr
(őstag)

A K-s procik 99%-ának másik jellemző tulajdonsága itt az aprón,hogy soha nem volt tuningolva,muhahahaha...

XXX

(#3) domos


domos
(senior tag)

Nekem is van ilyen kalandom, igaz Haswell-lel.

Történt ugyan is, hogy 2014 végén vettem egy CM Nepton 140XL AIO vízhűtést az i7-4770k procimhoz, hogy kicsit tudjam húzni. Az alaplap egy MSI Z87 G43 Gaming volt... és hát valahogy nagyon nem ment a dolog. 4.2GHz felett el sem volt hajlandó indulni, de végül is az én igényeimet kielégítette, szóval nem erőlködtem vele. Viszont ami nagyon zavart, az az volt, hogy a netes tesztekben sokkal jobban teljesített a hűtőm, mint nálam élőben. Az volt az érzésem hogy nem érintkezik rendesen a procival, mivel pár kondi elég közel van a sockethez.

Az évben eldöntöttem hogy veszek egy normálisabb alaplapot, és akkor azzal kihúzom még a jövő évi váltásik. Szerencsére találtam itt az aprón egy garis MSI Z87 MPOWER modellt, jó áron.

Ekkor jött az ötlet, hogyha ez már úgyis a végső fejlesztés, akkor delidelni kéne a procit. Volt itthon egy szintén Haswell alapú Celeron G1820, az volt a próbadarab, satus módszerrel csináltam a dolgot. Minden simán ment, szóval megcsináltam az i7-tel is. Egyszerű Arctic Cooling MX-2 pasztát használtam, nem akartam spéci folyékony fém cuccal szórakozni.

Az új alaplap + delidnek köszönhető eredmény:

4.4GHz alapfeszen, 4.4GHz cache, 2666MHz RAM, 65-70C stressz teszt alatt.

Azt hiszem megérte.

Akinek nincs rendes asztala, az használjon laptopot.

(#4) Duracellm... válasza Freiherr (#2) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

Ki szoktam kérdezni a tulajt órajel/feszültség beállításokról és mag-hőmérsékletek eloszlásáról. Ezekből már lehet sejteni, hogy mit veszünk.
soha nem volt tuningolva Nekem erről mindig egy antituning, de próbaképpen tartósan 1,5V-járatott CPU jut eszembe... ;]

(#3) domos: Nálam sincs CLP/CLU, sima MX-szerű paszta, ami a hűtőhöz volt. LinX alatt is elég és játék alatt sem melegebb 56°C-nál egyik mag sem. Töpörödött léghűtővel:[link] :)

[ Szerkesztve ]

(#5) lukaszokni válasza Duracellm... (#1) üzenetére


lukaszokni
(fanatikus tag)

Hmm, ez érdekesen hangzik.
Nincsen semmilyen probléma abból, h a hűtő és a mag közül hiányzik 1+ mm?
Nekem Noctua topflow hűtőm van, és így is koppig lehet húzni a rugós csavarjait különösebb erőlködés nélkül. Félek, ha nem lenne kupak, nem lenne meg a kellő erő. Na meg ugye a proci beszorító keret a kupakba kapaszkodik. Ha kivenném, csak a hűtő tartaná a helyén a procit. :)
Elég bátor vagyok, de féltem nagyon a lesarkazástól, ha natúrba tenném rá a hűtőt, ott is fenn álna ez a veszély elég erősen, főleg ha kicsúszik a kezemből. :DDD

(#3) domos
Hát igen, azért az úgy sokkal barátibb érték. :)

Az a vicc, h anno azért vettem Sandyt, mert az Ivy-s tesztekben már előjött ez a hiba.
És nem értem, h az Intel egy ekkora hibából miért nem tanult? Legyártott x millió Haswellt is ugyan ezzel az idegesítő bakival? Ivy óta egyik új széria tesztjeit sem olvastam.

[ Szerkesztve ]

mAtx4ever!

(#6) domos válasza lukaszokni (#5) üzenetére


domos
(senior tag)

Úgy voltak vele, hogy aki komolyan gondolja az vesz HEDT procit, az forrasztva van, a plebsnek meg jó ez a silány cucc is.

Akinek nincs rendes asztala, az használjon laptopot.

(#7) DBob


DBob
(őstag)

Nekem "csak" egy 3770 van, ám egyelőre nem kell újrapasztázni.

Gyári hűtőt használok rajta, és átlag napi használatkor meglepően halk. 30-40°C körüli hőmérsékleten tartja.
Videótömörítéskor már 80-85°C-ra melegszik, bömböl a gép, és idővel a Cooltek U3 ház is kéz meleg lesz.

Nem tudom mitől függ, melyik Ivy Bridge CPU-ban mikor döglik meg a paszta...

(#8) Duracellm... válasza lukaszokni (#5) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

Olvastam olyan vizes-tuningos blogokat, ahol így nyírták ki a CPU-t, sorra. ;]

Először csak nem ment valamelyik memória csatorna, majd három hónap után már be sem boot-olt a gép. Mindezt azért, mert a pin-ek felett nem volt leszorító erő, és idővel nem érintkeztek, a CPU-val..

Ezt úgy küszöböltem ki, hogy a CPU-n a PCB részt öntapadós habszivacs bütykökkel ragasztottam körbe, ami túllóg a magon, a CPU hűtő-talpa ezt a részt is nyomja a foglalatba. Ez működhet mint lesarkazás védő is, ha leejtenéd a CPU, akkor sem tudod leverni a mag sarkát. ;)

A magasságon kellett csökkenteni, de ehhez elég volt az alaplap feletti műanyag távtartóból kisebbet választani, és a két rugós csavarral pontosan be lehet állítani mekkora erővel szeretném a CPU-t leszorítani, így sem kell tökig betekerni.
A gyári beszorító keret sem maradt fent, a hűtő hátsó merevítőjébe pattintható "775-ös foglalathoz való" vastag gumi keret, ami a hiányzó hátlap vastagságát pótolta, így a CPU háta mögött kapja a nyomást a foglalat, a hátlapi merevítő nyúlványai meg kitámasztják az alaplapot a távtartók alatt, így nem tud deformálódni a lap.

Nálam lassan egy éve így megy a CPU, néha körbenézem, hogy mekkora a rés a PCB és a hűtő talpa között, szemre nem változott semmit mióta összeraktam.

Jobb oldalt látszik a két elemből összerakott távtartó, a ventilátor alatt pedig a hűtő talpa, és PCB közti rés. Tőle jobbra haladva látszik a PCB másik sarka(barna/zöld).

Remélem minden aggályodat sikeresen eloszlattam :)

Ivy-nél, haswell-nél az IHS és a kupak közötti rés a leszorító mechanizmus egyszerűsége, kupak alakváltozása, és a mag hőtágulása miatt szükséges. Ezért nem "tanultak belőle". A skylake magja sokkal vékonyabb, és vastagabb a kupak jár hozzá, Nem kellett a rés az IHS és a mag közé. Kevesebb is a panasz a hővezetésére. :U

[ Szerkesztve ]

(#9) lukaszokni válasza Duracellm... (#8) üzenetére


lukaszokni
(fanatikus tag)

Köszi a kimerítő választ. :)
Eloszlattad az aggályokat, viszont egyszerűen lusta vagyok ennyi módosítást végrehajtani, h kupak nélkül üzemeltessem. Az a bajom, h annyira moddolt az egész konfigom a csöpp házamban, h az alaplap ki/beszerelés is egy óra. Nemrég cserélgettem a procihűtőt, azok konzoljait és agyhugykövet kaptam tőle.
Nyilván, magamnak csináltam, igyam meg a levét, de akkor inkább marad a kupak. :D
Ahogy olvastam az írásod, jöttem rá, h valszeg a mag teteje nem lógna ki a leszorító keretből, ergo a Noctua alja nem érné el a mag tetejét, muszáj lenne kivennem a keretet, h ne akadjon fent rajta a hűtő. Ez alaplap kiszereléssel járna, hát... Áhh.. ;]
Jól elrakom magamban az infókat és ha nagyon nem bírok már magammal, akkor megcsinálom. :D

Így néz ki most a cucc:

A Himuro és egyebek miatt nagy a macera a kiszedésnél.

mAtx4ever!

(#10) lukaszokni válasza domos (#6) üzenetére


lukaszokni
(fanatikus tag)

Silány cucc bolti áron, újonnan 1xx ezerért... :((( Asszem afölött volt a kezdő ára, de a közelében az biztos.

[ Szerkesztve ]

mAtx4ever!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.