2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

Elindult a Netflix Magyarországon

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Netflix [link] egy híres online videostreaming oldal, de szerintem ezt szinte senkinek sem kell bemutatni.

A regisztrálás helyett eddig hibaüzenet fogadott, ha Magyarországról próbálkozott az ember, de most már működik a szolgáltatás, lehet regisztrálni.

A regisztrációhoz egy e-mail cím szükséges, illetve vagy egy bankkártya vagy egy paypal account. Ezek közül egy fizetési módon a regisztrációkor meg kell adni, ugyanakkor az első hónap ingyenes.

Háromféle csomag közül lehet választani:
- 1 screen: egyszerre egy eszközön lehet nézni a streamet, és SD a felbontás, 7.99 EUR/hó
- 2 screens: egyszerre két eszközön lehet nézni, és HD a felbontás, 9.99 EUR/hó
- 4 screens: egyszerre négy eszközön lehet nézni, és UHD a felbontás, 11.99 EUR/hó

A böngészőben történő stream lejátszáshoz Microsoft Silverlight plugin szükséges. Amennyiben ebből nem a legfrissebb van fent a gépen, a film DRM hibára hivatkozva nem indul el, de a Silverlight plugin frissítésével a hiba megszűnik.
Emellett a szolgáltatás működik Playstationről, Xbox-ról, Apple TV-ről, okostelefonról és táblagépről is, de az okostévék támogatása is megjelent.

Az első benyomásaim szerint a stream nézéséhez teljes képernyőre nagyítva nem kell erős hardver. Egy core2duo processzoros, 4 giga rammal felszerelt, 2008-as iMac-en próbáltam ki, és teljes képernyőn kifogástalanul futott, ablakban néha akadozott. A lejátszó felület elég puritán, lehet play/pause gombot használni, hangerőt szabályozni, a filmbe előnézettel beletekerni, szinkronhangot és feliratot választani.

Körülbelül egy óra böngészgetés után feltérképeztem a jelenleg elérhető tartalmat, és sajnos ez a gyenge pontja a szolgáltatásnak a poszt írásakor (2016.01.06.). Sajnos az elérhető film és sorozat nagyon kevés (és eddig természetesen nem találtam egyetlen szinkronizált filmet sem, de még sajnos magyar feliratosat sem). Az engem legjobban érdeklő sorozat, a The Big Bang Theory (Agymenők) nincs fent például - azaz pontosabban, nem elérhető. Ez a sorozat egyes országokban elérhető, más országokban nem (Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Luxemburgban például igen, az USA-ban nem, ez érdekes). Más filmeket hasonlóképpen ismer a rendszer, de nálunk nem elérhetők. Star Wars filmek nincsenek, rajzfilmsorozatban sincs fent, a Star Trekből egyedül a két J.J. Abrams, és az azt megelőző legutolsó mozifilm van fent, a sorozatokból semmi.
Lehet keresni filmcímre, szereplőre, kulcsszóra, de a keresés nem fog sokáig tartani sajnos. Nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy a teljes, jelenleg elérhető kínálat nagyjából egy óra alatt átlátható. Példának okáért rákeresve az Arnold Schwarzenegger filmekre, kettőt találok, egyik a Batman és Robin, a másik az 1977-es Pumping Iron. Azért ennél a katalógus kissé nagyobb. A Gyűrűk Ura mindhárom része elérhető például, de a Hobbitból semmi.

A tartalom tekintetében egy nagy pozitívum, hogy beállítható, hogy milyen felhasználók fogják nézni a tartalmakat, ugyanazon accounton belül, és bejelölhető, hogy valamelyik felhasználó gyerek, így számára más főoldal jön be, természetesen más tartalommal. Az a benyomásom alakult ki, hogy a gyerekek számára elérhető tartalom legalább akkora, ha nem nagyobb, mint a felnőtteknek elérhető másik része, és abban a részben sokkal több olyat találtam, aminek kifejezetten örültem (pl. Danger Mouse rajzfilmek). Tom és Jerry ismert a Netflix előtt, mert a keresőben kihozza, hogy "Similar to...", de nincs fent egy epizód sem. A katalógusban egyetlen Bud Spencer film sincs, de például Hugh Grant filmből is egyetlenegy található meg.

A rendszer jól működik abból a szempontból, hogy bármikor kilépve az éppen nézett filmből, és böngészve a tartalmakat, újra visszatérve a már egyszer elindított filmhez, alapértelmezésként ott folytatja a lejátszást, ahol abbahagytuk. Ha egy filmben egy adott pozícióra akarunk ugrani, akkor kifejezetten gyors, még a közel 8 éves hardveren is, amin próbáltam.

Összefoglalva az első benyomásaimat, örülök neki, hogy elindult a szolgáltatás, de ezt a kínálatot mindenképpen bővíteni kell, mert ez rettentő kevés, még demónak vagy ízelítőnek is éppen, hogy elég. Feltételezésem szerint nagyon sok tartalom csak a területi korlátozások miatt nem elérhető nálunk, ugyanis a keresőbe például egy Poirot-t beírva kilistázza a rendszer azokat a filmeket, amelyek "Similar to: Agatha Christie's: Poirot", vagyis amelyek hasonlóak az írónő regényeiből készült Poirot filmekhez, ami azt sugallja, hogy a katalógus tartalmazza ezeket, de nem jeleníti meg a tartalmat nálunk.
Drukkolok a szolgáltatásnak, hogy ez csak a kezdeti beindulással kapcsolatos nehézség legyen, és a beindult szolgáltatás a teljes kínálatot tegye elérhetővé az itthoni előfizetők előtt.

Hozzászólások

(#1) kemotox


kemotox
addikt

Nagyon sok jog a hazai csatornáknál van, és ezért nincs és talán egyhamar nem is lesz egy csomó minden sajna elérhető :(

(#3) Lauda


Lauda
félisten

Szerintem magyarorszagon ez egy halvaszuletett dolog.

(#4) blackrulz válasza Lauda (#3) üzenetére


blackrulz
nagyúr

még ha minden más faktortól eltekintek, és ideális esetet néznék, akkor is a tömeges angolul nem tudás a fiatalok között is probléma lenne, magyar szinkron kizárt hogy belátható időn belül bekerülne szerintem...

When you want a circus you exalt the clowns

(#5) ncc1701 válasza blackrulz (#4) üzenetére


ncc1701
addikt

És (bocs, de) minek fizetnék vmiért, amit ingyen megkapok? Nagyságrendekkel nagyobb választékkal, és legalább magyar felirattal? Nagyon hátulról indulnak itthon.

(#6) kemotox válasza ncc1701 (#5) üzenetére


kemotox
addikt

Hol kapod meg ingyen?

(#7) blackrulz válasza ncc1701 (#5) üzenetére


blackrulz
nagyúr

A flixen is tárolni letolteni seedelni kell? Jah hogy a seed meg már illegális hivatalosan? Haladjunk ;]

When you want a circus you exalt the clowns

(#8) ncc1701 válasza blackrulz (#7) üzenetére


ncc1701
addikt

Hivatalosan sincs vele gond. Amíg nem kérsz érte pénzt, addíg seedelheted is, most nem fogom a bírói álláspontot előkotorni. Onnan meleg pite, mikor pénzt kérsz érte, akkor jön a bilincs. Artisjus miatt eleve kifizettem az ilyen díjakat, meg úgy mindenki.

(#9) blackrulz válasza ncc1701 (#8) üzenetére


blackrulz
nagyúr

Tehát azt mondod hogy a tartalom megosztasa nem illegális. Akkor rendben is vagyunk ha ingyen megy. Értem. Nem.

When you want a circus you exalt the clowns

(#10) gyurkikrisz válasza ncc1701 (#8) üzenetére


gyurkikrisz
őstag

Inkább senki nem kér számon érte. Aztán a korsó addig jár a kútra, amíg el nem törik.

A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.