2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Azori-szigetek egy csipetnyi Lisszabonnal

Írta: | Kulcsszavak: portugália . portugál . lisszabon . azori szigetek . sau miguel . azori . utazás . nyaralás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

[PAGE:1]Lisszabon - látnivalók röviden[/PAGE]

Kezdjük hát el a kis utunk, ami a hatalmas történelmi múlttal rendelkező fővárosba vezetett. A régi idők nagy felfedezőiről, hírességeiről rengeteg szobor található a városban.

LÁTNIVALÓKRÓL

Akik szeretik a történelmet, a hatalmas templomokat, és a kicsit avítt városképet, azoknak ideális választás lehet a portugál főváros.
Falfirka szerelmeseinek is megfelelő választás lehet.

A város lakói nem sokban különböznek kis hazánk szülötteitől. Talán kicsit (vagy inkább sokkal) nyugodtabbak. A gyalogosnak mindig elsőbbsége van. (Kivéve lámpánál.) A sok macskaköves út, a szűk utcák, a folyóparti sétány olyan világba repít, ami garantáltan kizökkent a mindennapi mókuskerékből.

A várostérkép nem rossz, kiindulási célpontnak ideális. A reptéren, a tourinformnál érdemes lecsapni egyre, sok látnivaló megtalálható rajta. Érdemes leszállni a part előtt 2-3 megállóval a metróról, onnan lesétálni a partig, utána meg lehet dönteni, hogy vagy irány a Szent György vár vagy a kicsit sétálni a part mentén nyugatra. De ha inkább az épületek érdekelnek, akkor érdemes követni a villamosvonalakat. De a szűk utcák miatt mindig kell figyelni az autókra vagy a villamosokra.

A városnak van egy modern oldala is. Oriente nevű városrész egy olyan színfoltja, amely egy teljesen más képet mutat. Ez a rész egy mai, modern arcot mutat kertekkel, ócenáriummal, hatalmas modern épületekkel. Erre a részre érdemes legalább egy napot rászánni.

Ezen kívül pedig ott van Európa legnyugatibb pontja - Cabo da Roca -, amihez Cascais-ból busz visz, de arra már nem jó a lisszaboni bérlet. És még lehetne sorolni a látnivalókat, de akkor ijesztően hosszú lenne a blog.

Ami nagyon-nagyon fontos és kiemelendő: hiába a kartográfiai múlt, valahogy egy-két útjelző tábla nem sikeredett a legpontosabbra, vagy néhol ki se rakták, aminek hála a szerencsében kell bíznunk, hogy jó felé tartunk. Egy jó kis alkalmazás vagy navigációs szoftver sok bajtól megóvhat.

[PAGE:3]Lisszabon - túlélés[/PAGE]

MINDENNAPI BETEVŐ

Boltoknak érdemes utánajárni vagy rákérdezni. A helyi két nagy bevásárlólánc a Continente és a Pingo Doce. Vannak kisboltok is, amik nem rosszak. Árban nincsenek nagymértékű eltérések. Kisboltban se rabolnak, ha útközben találnál egyet.

De arra számítani kell mindenkinek, hogy rengeteg itt az édesség, édes pékáru. Sós dolgokat alig találni.

Egy-egy ebédet/vacsorát meg lehet úszni 10 euróból is, de azért kicsit színvonalasabb helyen már 15 vagy akár több is lehet egy főre. Szerencsére az adagokra nagy panasz nincs.

És ha az ember eljut Lisszabonba - és, amit nem nagyon említenek sehol sem - KÖTELEZŐ elmenni legalább egyszer a Santini nevű fagylatozóba. 3-4 helyen található. Nem csak a koncepciója, designja jó a helynek, de egész jó áron hihetetlen finom fagyihoz lehet jutni. Mi 4 nap alatt fejenként 3-3 gombócot ettünk, ami azért elég sok íz, és egyikben se csalódtunk.

Aki pedig nem dohányos, az sajnos eléggé fog szenvedni, mert bárhol lehet dohányozni, amit kellő élvezettel meg is tesznek, és egyes alakok olyan büdös cigit szívnak, hogy itthon még nem találkoztam olyannal.

[PAGE:2]Lisszabon - tömegközlekedés[/PAGE]

TÖMEGKÖZLEKEDÉSRŐL

Amit láttam Lisszabonból, az alapján azt kell, hogy mondjam, csak az béreljen autót, akinek az emelkedőn való elindulás 10-ből 11-szer megy. Nem zavarja, hogy bármikor meglepheti egy felbukkanó gyalogos. Nem morgolódik az egyes zebráknál egymást követő gyalogosok tömkelegére.

Kezdeném a legfontosabbal. A zapping kártyával. Szerencsére az automaták nem túl bonyolultak. Könnyen átállítható angolra, könnyen vehető és feltölthető a kártya. Legelső alkalommal kártyát is kell igényelni, ami nem vészes, pár cent. A vásárláskor és feltöltéskor érdemes eltenni a blokkot baj esetére. (Szerencsére nekünk nem volt szükségünk rá.) Lehet napijegyet is venni, de lehet csak szimplán is feltölteni. Lehet számolgatni, hogy melyikkel jövünk ki gazdaságosabban, de ehhez jól meg kell tervezni a napot.

Bár van vonat, villamos, busz és metró is, szinte csak metróztunk, mert a legfontosabb helyekre elér. Buszt talán ki se próbáltuk, villamosból is csak a 25-öst, mert az megy végig az összes látnivaló mentén. Bár ehhez érdemes a kiindulóponthoz menni. Szinte mindig van sor, de viszonylag hamar indulnak.

Metró nem olyan sűrűn jár, mint Budapesten, de nem is kell fejvesztve rohanni, mert 5-10 percenként jár napközben. Egész tiszta, nem fülledt, de itt is azért tapasztalható az, hogy leszállni nehéz a tolakodók miatt. Itt is megállnak az ajtóban is, le nem szállnának, segítve a gyorsabb fel- és leszállást. Itt is van még hová fejlődnie a városnak.

A kártyával egész nagy távolságokat tudunk megtenni szinte aprópénzért. Cascais-ba is érdemes ellátogatni. De odafelé is rengeteg a strand, ha valaki napozni szeretne. Vagy hajózni is lehet a kártyával Almada-ra, a Krisztus-szoborhoz.

Lisszabonban, amennyiben nem sok időt tervez valaki, akkor jó lehet még a tuktuk is, ami pár fős kismotor. A főbb turisztikai pontokon biztos akad egy-kettő, akik turistákra vadásznak. Állítólag pár euróért a legtöbb látnivalóhoz el tudnak vinni. Mivel a városi közlekedés nem a leggyorsabb a gyalogosok miatt, így lehet, hogy egy kisméretű tuktukkal gyorsabban meg lehet nézni. Eleve ők ismerik a rövidebb útvonalakat, érdekük a minél több forduló a pénz miatt. De így kevesebb idő jut egy-egy látványosságra valószínűleg.

[PAGE:4]Azori szigetek - Sau Miguel - látnivalók[/PAGE]

Ez az a hely, ahová a természetbarátok mindig vágynak. Ez a csodálatos gyöngyszem kellően távol van a civilizációtól és kellően békés, hogy ne egy újabb buliparadicsom legyen az óceán közepén.

Nehéz elkezdeni, hogy ne legyen túl ömlengős, ne legyen túl elfogult. Első meglepetés akkor ért, amikor hamar megérkeztünk a pici reptérre. Kicsi, barátságos, nem zsúfolt. Már itt észrevehettem volna, hogy nem kell számítanom nagy népsűrűségre.

Bár az Azori-szigetek több szigetből áll, mi csak az egyiken voltunk. Sau Miguelen. Ez a legnagyobb és egyben a legnépesebb. A többire is el lehet menni, de azokra akkor érdemes elmenni, ha több, mint egy hetet tervezünk.

A szigeten lehet városkákat is nézegetni, de aki idejön, az inkább a természet miatt választja ezt az úti célt.

Ez a sziget dúskál a zöld csodákban. Tele van hortenziákkal. Útközben is folyamatosan gyönyörködhetünk bennük. A sok zöldnek hála pedig, ha egy békés sofőr vagy első napos turista, aki még óvatosan vezet, feltart minket, még azon se tudjuk magunkat felhúzni, mert lenyugszunk.

Érdekes lehet egy bálnanéző túrára is befizetni, mert bár nem garantálják a bálnákat, de rengeteg a delfin, és akadnak teknősök is. Amin például mi voltunk, nem láttunk bálnát, de egy másik csoport ugyanattól a cégtől elcsípett egyet. De ha bálna a cél, akkor tavaszt mondják biztosabbra.

A sziget közelében van egy kis patkó formájú sziget, amit mi a bálnanéző túrán kaptunk még. Ha nem is megy az ember bálnalesre, oda mindenféleképpen érdemes elmenni. Hajó óránként indul egy közeli faluból. A sziget neve Vila Franca do Campo. Ez egy olyan kis gyöngyszeme a szigetnek, ami a kihagyhatatlan célpontok közé tartozik. Ott leginkább sznorkelezni érdemes, mert nyugodt a víz, így az élővilágot jobban szemügyre lehet venni. Bár vannak sokkal színesebb halak is, de itt is rengeteg szépség látható a vízfelszín alatt.

A szigeten 3 nagyobb krátertó található, amikhez javasolt nézegetni a www.spotazores.com oldalt, mert több webkamera is található a szigeten. De ami az ottlétünk alatt tapasztalható volt, 13-14 óráig elég felhős az ég, azaz alacsonyan vannak a felhők, de utána már tisztul az ég. Szóval, lehet nézegetni a webkamerákat, amik lehet, még felhőben vannak, de odaérve azt láthatjuk, hogy a torony, amin a kamera van, még felhőben van, alatta a kilátópontokról viszont már tiszta kép készíthető.
Érdemes ezért a tavak látogatásait kora délutáni órákra ütemezni.

A Sete Cidades és a Fogo nagyon szép. (Vigyázat az utakkal, mert elég gyorsan tudnak emelkedni.) Furnas is szép tud lenni a maga nemében. De ez utóbbi elég zöldes és szinte mindig felhőben van a kénes fortyogó forrásai miatt (valószínűleg).

A szigeten található Európa egyetlen teaültetvénye. Helyben ingyen meg is kóstolhatjuk a teákat, és mellé akár sütiket vehetünk.
Ezen kívül ott van a Terra Nostra botanikai park, rengeteg vízesés, természetes forrású fürdők, kikötők és még sorolhatnám. Furnas közelében még a helyi különlegesség is megkóstolható, amit Cozido-nak hívnak, ami leginkább a disznótorosra hasonlít.

[PAGE:5]Azori szigetek - Sau Miguel - közlekedés[/PAGE]

Míg Lisszabonnál a tömegközlekedést javasoltam, itt az autó bérlését.
Egész út alatt csak néhány turistabusszal találkoztunk, helyivel eggyel talán. A legjobb, hogy viszonylag jó minőségű utak vannak. Forgalom elenyésző, szóval lehet haladni egyenletesen, és nem hátráltatnak minket. Ha akad is egy-két lassabb sofőr, vagy a természet nyugtat le, vagy pár kanyar múlva ki is előzhetjük.

Mi a Micauto-tól béreltünk és szerintem csak mi aggódtuk túl a dolgot. Se bankkártya, se egyéb, csak kp legyen. Rendkívül gördülékenyen történt az átvétel és a végén az átadás. Átnéztük, lepapíroztuk és nem volt semmi gond.

A kanyarokat külön kiemelném. Bár sokszor figyelmeztet a tábla, hogy veszélyes kanyar jön, de a sokadik fals riasztás után könnyedebbre vehetjük a következőt, de nem szabad. Néha-néha igaza van és akkor jön egy korlát és mögötte szakadék.

Autóból lehet az alsó kategóriás autókat is bérelni, de akkor a nagyobb emelkedőknél, leejtőknél óvatosnak kell lenni. Oda már érdemes egy erősebb autót választani, bár nem sok hely marad ki, ha csak letesszük az autót a leejtőnél és lesétálunk. Mi talán 2-3 helyet hagytunk a durva lejtmenet miatt.

Parkolóhely a fővárosban a legtöbb helyen fizetős, de a kórháznál és kicsit lentebb, de még a helyi plázától feljebb is ingyenes és elég nagy. 5-10 perc sétára pedig ott is a part. A többi kis településen és a látnivalóknál már szinte mindenhol ingyenes. A természeti látnivalóknál pedig nem kell tartani, rengeteg helyen meg lehet állni és általában van elég parkoló.

Még két fontos dolgot itt is kiemelnék. Helyi térképet itt is szinte kötelező szerezni. A másodlagos utakat kerülni kell, mert bár tényleg rövidítik két pont között a távolságot, de földutak, és elég szépen bele lehet menni a tehenek által otthagyott meglepetésekbe.

A másik pedig, hogy az alkalmazások által megadott GPS koordináták, címek olykor elég fura helyekre irányítanak, amik elég messze vannak a céloktól. Ekkor, ha útközben táblára bukkanunk, annak higgyünk.

Bár úgy érzem, még írhatnék, de nem akarok nagyon ömlengni. Később lehet, még kiegészítem egy-két gondolattal, de ez is talán sokaknak segítséget nyújthat.

Hozzászólások

(#1) tomazin


tomazin
veterán

Majmos kiírásra mentetek? Csak mert mi ugyanezt a kört csináltuk.
Jó érzés volt visszaemlékezni arra a csodás szigetre :)

(#2) Louro válasza tomazin (#1) üzenetére


Louro
őstag

Majmos? Mi ilyenről nem nagyon olvastunk, pedig igyekeztünk felkészülni alaposan. (Vagyis inkább asszonynakvaló igyekezett felkészülni :) )

Mess with the best / Die like the rest

(#3) #20655360


#20655360
törölt tag

A fenébe. Egyik legnagyobb álmom, h eljuthassak az Azori-szigetekre. Nagy Google Earth mániás vok. Az egyik legvarázslatosabb hely, amit eddig találtam az egész Földön.
Na, olvasom is a cikket. :)

(#4) Louro válasza #20655360 (#3) üzenetére


Louro
őstag

Nem olcsó és nincs túl közel, de megéri. 1 hét alsó hangon, de egy 2 hetes szabira ajánlanám inkább. És akkor már úgy, hogy a kisebb szigeteket is beiktatva.

Autóra kb. 100k/hét. Élet nem drágább. Persze az étteremben ebédelés/vacsorázás itthon sem olcsóbb. De Airbnb-n egész jó szállásokat lehet kifogni ;)

Ha pedig bálnanéző is a cél, akkor azt mondták, hogy tavasz a tökéletes időpont. ;)

Mess with the best / Die like the rest

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.