2021. május 9., vasárnap

Gyorskeresés

V4 Future Sport Festival - Magyarország ilyet is tud?

Írta: | Kulcsszavak: V4 . Future Sport Festival . Esport . Budapest

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Élménybeszámoló a V4 Future Sport Festival vasárnapi napjáról.

Amikor felreppentek az első hírek, hogy Magyarországon nagy Esport versenyt terveznek rendezni, egyáltalán nem kaptam fel rá a fejem. És úgy gondoltam szépen majd elhal ez a kezdeményezés ahogy szokott. Aztán egyre jobban körvonalazódott, hogy itt tényleg valami lesz. 2 milliárdos állami támogatás, CS:GO top csapatok, több versenyszám. Viszont még mindig ott volt bennem, hogy túl szép ez, hogy igaz legyen.

Én az mellett, hogy elég nagy kocka vagyok, nagyon szeretem az esportot. Sőt, annyira, hogy ha visszatekintek az időben akkor a játékok iránti szeretetemmel szinte egyszerre alakult ki az érdeklődésem az esportal kapcsolatban is. A 2000-es évek elején már Counter-Strike NiP, mTw, SK, eoLithic meccseket néztem. Aztán pedig picivel később már Quake 3-at is, fatal1ty, Cooller stb. Persze már amennyire akkoriban lehetett nézni, mert akkor még csak demo-k beszerzésével jutott ilyen meccsekhez az akit ez érdekelt. Volt akkoriban a játékostársadalomnak egy szűk rétege aki már akkor is felfigyelt az esportra. Később egyre-másra jöttek az újabb játékok amik felkeltették a figyelmemet. Mostanra már jó pár esport játékot követek, Major-ök, The International, Six Invitational, Summit stb stb. Természetesen kevesebb időm jut már rá, de szeretek képben lenni legalább nagyjából a különböző esport játékok híreivel.

Így nekem nagyon vonzónak tűnt a V4. Korábban is kacérkodtam már a gondolattal, hogy ESL One Katowice-re vagy ESL One Cologne-ra ki kellene látogatni. De azok kicsit több szervezést, és pénzt igényelnek. Ezért el is döntöttem, hogy egy napra mindenképp kilátogatok a BOK csarnokba. Szerencsére hasonló felfogású barátom is vevő volt az ötletre. Ezért megbeszéltük, hogy vasárnap korán reggel indulunk is. Beszéltük, hogy nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen lesz. Volt bennünk egy jó nagy adag kétely ezzel az egésszel kapcsolatban.

Vasárnak 8 óra után már be is léptünk a kapun. Felmértük a terepet. Reggel nyugalom volt, szépen komótsan be lehetett járni az egészet, nem volt nagy nyüzsgés. Három csarnokra volt osztva az esemény. New Sport Aréna, Gaming Arena, és Esport Aréna.

A New Sport Arénában (nem esküdnék meg rá, hogy pontosan ez volt a neve) egész nap Clash Royale meccsek voltak. Megnéztük, két srác tableten játszott egymás ellen. Oké. Az esport ezen kis eldugott zuga mint a Clash Royale, számomra elég ismeretlen. Szóval ide nem is mentünk be sokat később sem. Ennek az Arénának az egyik végéből nyílt még a "Dedikáló Zóna". Ide mindig ki volt írva, hogy éppen kik dedikálnak, vagy kik lesznek a következők. Olyan esportoló még nem született akitől én autogramot kérnék, nem, hogy magyar youtuber-től.

A Gaming Arena már egy sokkal érdekesebb, és nagyobb hely volt. Itt voltak kiállítva a játékok, konzolok, árusok, és itt volt egy nagy színpad ahol folyamatosan volt valami műsor. Youtuberek, Cosplayesek bohóckodtak egész nap. Nagyon igényes volt ez a rész. Szépen felépített standokkal. Volt Far Cry 5 stand, Nvidia, Nintendo Switch, VR szemüvegek, ASUS RoG és még sok más. A kiszolgáló személyzet minden standnál nagyon rendes volt, kedvesek, informatívak. Le a kalappal a fiúk, lányok előtt. A Far Cry 5 standba nem lehetett belátni, gondoltam bemegyek megnézem milyen a játék. Mondta a srác, hogy várjak, mert nincs szabad gép. Mondtam neki, hogy nem is akarok játszani, csak körbenézni. Azt nem szabad, mondja, majd na jó gyere. És adott egy plakátot is. A Nintendo Switch részleg a többihez viszonyítva nagy volt és teljesen igényes. Az egyik sráccal nagyon jól elbeszélgettünk a konzolról. Én most először kerültem közeli kapcsolatba a Switch-csel, és tetszett. Leginkább a Zelda érdekelt. Egyetlen gond, hogy azért látszanak a hardver-ből adódó limitek. És lehetne több komolyabb cím rá.
Kipróbáltam a HTC Vive-ot. Első VR élményem. Látatlanban sem voltam oda a VR dolgokért. Most meg pláne nem. Sokkal többet vártam a Vive-tól. Vibráló, kis felbontású kép.. egyáltalán nem éreztem a "hűha" feelinget. Az Nvidia stand pofás volt, de onnan nekem leginkább a Noblechairs Nvidia Edition székek maradtak meg. Abba mikor beleültem, akkor volt hűha. El tudnám képzelni az életemet egy olyan székkel. Viszont valahol 350€ körül mérik azt a széket, és nagyjából innen indulnak a Noblechairs székei. Húzós ár, de nem merem azt mondani, hogy ne érné meg. NV standon Final Fantasy XV és PUBG játékok voltak. És nem is értem, hogy miért állítottak ki FFXV-t olyan configokon ahol a 30fps volt csak meg. Laptopoktól nem rossz eredmény, de.. kevés. A Pubg-t meg máshol játszottak Xbox One X-en, ott se volt meg a stabil 30fps. A színpadon zajló Cosplay bemutató számomra sokkoló volt. Tiszteletre méltó, hogy ha valaki "felvállalja" magát nagy közönség előtt is, de ehhez én már öreg vagyok. Arról inkább kijöttünk.
Jöttek-mentek a Youtuberek, maguk mögött 10-13 éves átlagéletkorú "felhőt" húzva. Folyamatosan ott voltak a seggükbe a gyerekek. Számomra ez vicces jelenség. Én egész pontosan három youtubert ismertem meg, abból kettő a TheVr és Zsozé. Ennyi. Versenyeket rendszeresen követem twitch-en. De ilyen youtubereket abszolút nem ismerem. Barátom mondogatta, hogy ez ez, az meg az. Én meg rendre visszakérdeztem, hogy Na és?! Aranyos dolog ez a youtubersimogatósdi. Csak nem nekem találták ki. Egy szó mint száz, a Gaming Arena kellemes hely volt, sok kiállított dologgal, sokszor visszatértünk oda a nap folyamán.

A végére hagytuk a Esport Arénát. Éppen beértünk a Faze - VP elődöntőre. Ezt a helyszínt már láttam pénteken, szombaton képen és a streamben. De oda belépve, és ott állva, azért kiszaladt a számon egy aztak*rva!

Lecsüccsentünk és élveztük a mérkőzést. Aminek végeredménye kellemes meglepetéssel szolgált. Mivel én is, és úgy egyébként is a jelenlévő emberek 90%-a, a VP-nek szurkoltam. Ők pedig nyertek, a jelenleg világranglista (hltv.org) első helyezett Faze ellen. Az élmény szinte tökéletes volt. Volt pár pici zavaró dolog, de nem vészesek. A középső kivetítő túl magasan volt szerintem. És ha nem a csarnok közepén ültél, hanem kicsit oldalra akkor vagy a time, vagy a killfeed volt kitakarva, a lámpák belelógtak a képbe. Ezért mi mindig középre ültünk. Ahogy telt az idő, zajlottak az események, úgy lettünk egyre többen. A második elődöntőn a Magyarok szépen szurkoltak, a DeadFox-ot soraiban tudó HellRaisers-nek. Sajnos ők nem jutottak döntőbe. A papíron is erősebbnek tartott Mousesports elverte őket.
Utána díjazták a hazai év legjobb e-sportolóit. Ez kicsit kapkodós volt. Bár nem annyira zavaró módon. Volt egy erősen megkérdőjelezhető személy a színpadon az átadó alkalmával, de ezt hagyom is ennyiben.

Ismerősömmel többször is beszéltünk róla, hogy minek a döntő elé berakni egy dj előadását. Nem áll távol egyikőnktől sem az elektronikus zene, de egyikünk sem tudta hova tenni R3hab-ot. Vicceltünk is vele. És a kezdésre nem is igyekeztünk vissza. Gondoltuk, hogy senki nem fog itt bulizni. Egy "ismeretlen" dj-re? Szóval amikor komótosan visszasétáltunk és megláttuk/meghallottuk mi folyik ott. Na akkor aztán kiült a döbbenet az arcunkra. Teló elő, google: R3hab. Ki ez te? Ki ez akiért megőrült az egész csarnok? Én voltam jó pár techno, és úgy általában elektronikus zenei bulin régebben, így tetszett is a zene. Aztán mint kiderült ez a Holland tag igen csak az Elekto house, és progresszív house zenészek top kategóriájába tartozik. A produkciója magas minőségű, és igényes volt. Szóval mi csak ültünk haverral, és röhögtünk, hogy de rosszul gondoltuk mi ezt. Jó buli volt.

Egy kis szünet után pedig kezdetét vette a várva várt CS:GO döntő, a rendezvény csúcspontja. A döntőre már egész vállalható mennyiségű néző gyűlt össze. RedEye tartott előtte egy kis beszédet, megköszönte nekünk magyaroknak ezt az egészet. Számomra különleges érzés volt most először élőben hallgatni ezt az angol úriembert. Annyiszor hallottam, és láttam már, és ő az egyik (hanem), a legjelentősebb személye a verseny szerű Counter-Strike-nak. Ő már teljesen összeforrt ezzel. És most ott állt előttem pár méterre. Beinvitálta a színpadra a döntős csapatokat, előbb a mouz-t, majd a VP-t. Utóbbi bevonulásánál szinte felrobbant a csarnok. Ez a VP egy annyira szerethető csapat. És ez leginkább Jarosław "pashaBiceps" Jarząbkowski-nak köszönhető. pasha a nagyöreg, az ikon. Még így is, hogy nem honfitárunk, az egész versenyen pontosan olyan lelkesedéssel és szeretettel fogadta a közönség őt, mint DeadFox-ot. Pasha már vén róka, 2003-2004 óta profi, és ami a legdurvább, hogy hullámvölgyekkel ugyan, de végig ott volt a top szcénában. A Counter-Strike igazi Hall of Fame karaktere. Nem titok, de részben én is azért mentem, hogy lássam őt élőben játszani. És pasha érezte a felé irányuló szeretetet, mi több viszonozta is! Kezdődött azzal, hogy a Lengyel mellett, Magyar zászlót is tetetett ki a monitorja mögé/elé:

Majd a döntő előtt, kérte egy kicsit RedEye-tól a mikrofont és:

Ez a streamből kivágott jelenet nem igazán adja át azt az ovációt ami azt a mondatot követte. Többen talpra pattantunk és úgy tapsolunk. Ott és akkor, ez a gesztus sokunknak igazán sokat jelentett. Egy igazi showman, egy legenda! Lezajlott a döntő, színvonalas, nagyon izgalmas meccset láthattunk. És egy kicsit csalódott tömeget utána, ettől függetlenül a mousesports megkapta a neki járó tiszteletet.

Számunkra itt véget is ért a nap, indultunk haza, reggel korán kelé, meló.

Összegzés:

Mit mondhatnék? Talán azt, hogy erre a napra valószínűleg mindig emlékezni fogok. Az, hogy jelen lehettem Magyarország első, világszínvonalú esport eseményén? Minden félelmem ellenére, ez a rendezvény tökéletes volt! A helyszín, a beléptetés, a ruhatáros lányok ;), a magyar és angol közvetítés, a kivetítők, a hangulat, a technika, egyszerűen minden! El sem hittem. Erről a versenyről simán beszélhetünk úgy mint a Magyar Esport (rövidke) történelmének legjelentősebb eseményéről.

Utószó, a jövő (?)

Sok a kérdés a fejemben.
A legnagyobb kérdés, hogy hova tovább? Lesz e tovább? Kíváncsi vagyok, hogy sikeresnek ítéltetik e ez a rendezvény. Vajon van helye Magyarországnak az esport térképen? Mert kelet európa elég jól le van fedve már így is nagyobb versenyekkel. Vajon milyen lesz a nemzetközi megítélés? És vajon létrejöhetett volna ez a rendezvény egy kormányzat első évében is, nem csak egy választási évben? Azért lesz mit tisztázni a jövőben.

Én számomra innen felfele már csak egy Dota 2 Major lenne. Bár sajna(?) itt nálunk nagyon a LoL megy, a Dota 2 meg kb semennyire. Egy CS:GO Major is jól esne. Vagy egy nagy R6:Siege nemzetközi verseny, EG-vel, PENTA-val, Rogue-zsal.

Hozzászólások

(#1) Zigur


Zigur
senior tag

Nekem csak a twitch-en tűnt fel, hogy megy a V4 esport fesztivál, belenéztem néha, és tetszett nekem is, hogy szinvonalasabb volt, mint vártam volna.
Amikor jött a hír hogy lesz ez, csak húztam a számat, a szokásos mutyi, meg Deutsch mint védnök.... De igy belenézve, és láttam hogy magyar srácok is kaptak lehetőséget, meg a beszámolód alapján is már nem bánom a dolgot, legalább erre megy az adónk, nem szokásos világutolsó focinkra. Remélem hogy egy kicsit élénkebb lesz a scene, bár őszintén szólva inkább abban bízom hogy pár srác ki tud tűnni nemzetközileg, mert lássuk be, itt Mo-n minimális az esport, pénz sincs benne, se szponzor.

(#2) szupermacs


szupermacs
veterán

Az utolsó ilyen esemény ami érdekelt, az az Earthquake. Ma már csak olyan játékokkal játszanak, amik sosem érdekeltek. :( Remélem egyszer újra divat lesz az Unreal vagy a Quake.

Steam: szupermacs // BattleTag: Szupermacs#2730 // Uplay: szupermacs // Origin: szupermacs // XLive: SleeplessWar

(#3) kikikirly válasza Zigur (#1) üzenetére


kikikirly
senior tag
LOGOUT blog

Anno a Vizes VB-t is mindenki dicsérte(rendezést). Büdzsét ne firtassuk, de jó hír hogy legalább színvonalasan valósítják meg, szóval aki ki megy, tényleg jól érezheti magát. :)

Szerk: Bocsánat, nem válasz akart lenni.

[ Szerkesztve ]

(#4) freeknight


freeknight
őstag

Én nem is tudtam, hogy most lesz, csak követem pasha-t instagramon, és láttam, hogy Budapesten van. Na, mondom biztos elkezdődött ez a V4 future fesztivál, lessünk bele.

Már jó pár éve nem követem a CS:GO-t (meg más játékot sem), ez se tudott lekötni, de tagadhatatlanul profi volt az egész. A közvetítésen a HUD baromira el volt találva, amikor még néztem meccseket, egyszerűen csak az ingame spectate funkció ment a streamen jelentősebb versenyeken is, nem tudom hogy ezt csak ide találták ki, vagy standard, de nagyon tetszett. Ahogy hallottam a kommentátorok is ugyanazok voltak, mint az összes többi majoron.
Egyébként ezt teljesen egyedül szerveztük le, vagy pl a katowicei csapat utazott le? A technikai megvalósításra gondolok, mert minden gördülékenyen ment, világszínvonalon.

(#5) .LnB válasza szupermacs (#2) üzenetére


.LnB
titán

Akkor kezdésnek ezt nézd végig. Tudom 2016-os, de ha nem láttad akkor látnod kell. Folyatásként pedig ha már Quake, akkor kövesd Brigány "Raisy" Adrián-t, aki pillanatnyilag ugyan nem, de szinte állandóan világelső a ranglistán: [link]. Hétvégén verte cypher-t BEAT Invitational-on. Természetesen a döntőben. Raisy-t díjazták is év sportolójának tegnap a LAN-on. Nem tudott jelen lenni, de köszönő videót küldött . Azt több-kevesebb sikerrel sikerült is lejátszaniuk. :D
A Quake Champions kicsit fura, játszani annyira nem, de nézni szeretem.

(#1) Zigur Erről direkt nem írtam. De itthon mindenki "kinevelni" akarja manapság az esportolókat, akadémiák, szponzorok meg minden. Oszt' tehetség az meg nincs. Az nélkül meg nehéz. Nem véletlenül van jelenleg össz-vissz három nemzetközileg is ismert/elismert esportolónk csak.

(#4) freeknight Igen, nemzetközileg ismert kommentátorok voltak mint, Thorin, Anders, és a többiek.

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#6) .LnB válasza .LnB (#5) üzenetére


.LnB
titán

Mármint ezt nézd végig: [link] lemaradt az előbb.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#7) szupermacs válasza .LnB (#5) üzenetére


szupermacs
veterán

Még csak hallottam erről a Quake Championsról. Korai hozzáférésű, de érdekes, hogy már ez is esport játék.

Steam: szupermacs // BattleTag: Szupermacs#2730 // Uplay: szupermacs // Origin: szupermacs // XLive: SleeplessWar

(#8) Redneck


Redneck
veterán

.LnB:
Én ugyan nem tudtam ott lenni, pedig az expó is érdekelt volna a CS:GO meccsek mellett. A streamerekért való lelkesedést (plusz alapból ezt a videósdit) én sem értem. Az übergeek és kissé betegesnek tűnő cosplayerkedést pláne nem.

Első nap nagyon gáz volt a stream, a döntőn pedig néha úgy akadt mint a dög. A külföldiek jókat derültek a magyar reklámokon, és állandóan hungryztak. Nekem kicsit furcsa volt a döntő végén a díjátadás, ahogy az is hogy már csak félig volt a "lelátó". A kupát igazán a mouz kezébe nyomhatták volna, ha már győztek.

freeknight:
Egy ideje speciális a HUD van a nagyobb CS:GO versenyeken. Szerintem is jól néz ki. :K

szupermacs:
Ha szeretted a klasszikus Quake multit, akkor a QC-t egyelőre jobb ha elkerülöd. Hősös, képességes, baromság. A beígért klasszikus mód még várat magára. Ha megcsinálják újra teszek egy próbát, egyelőre kidobott pénz.

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#9) .LnB válasza Redneck (#8) üzenetére


.LnB
titán

Az a díj, az szerintem csak szimbolikus volt. Nem esküszöm most meg neked, de ha jól láttam félszemmel egyszer, akkor ketten vagy hárman hozták be azt a V4 "kupát". :D Szóval szerintem nem véletlen nem emelte azt fel senki. :) A Lelátó meg azért volt akkor már kopár, mert rengetegen VP győzelmet vártak.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#10) AxBattler


AxBattler
félisten

Szkeptikus voltam a projekttel szemben, de ezek szerint pozitív volt az összkép - a leírás alapján kellemeset csalódtam (volna, ha elmegyek az eseményre).

Illetve közben kijött egy másik értékelő / élménybeszámoló is... hátööö... így már inkább állami kezdeményezés at it's best. :U

"A V4 Future Sportsot nagyjából kétmilliárd forint közpénzzel tolta meg a kormány... szervezőként volt megjelölve az a New Land Media Kft., ami Balásy Gyula érdekeltségébe tartozik, és ami szépen megszedte magát a kormányzati propaganda plakátkampányain (már csak a Google-n tárolt változatban látható ez, a napokban átírták az operatív szervezést valóban végző Egymillióan A Magyar Esportért Egyesületre). Az eseményt a Valton Security biztosította, az áramszolgáltatásban pedig az Antenna Hungária aggregátorai segítettek.
...
... egymillió eurót rögtön bedobtak pénzdíjnak. Ez szintén hatalmas összeg, ebben a nagyságrendben világbajnoki döntők szoktak fizetni. A legnagyobb független esportfesztivál, a Dreamhack a tavaly nyári buliján 9 versenyszámot nyomott le 550 ezer dolláros pénzdíjazásból.
...
Ahhoz képest, hogy idén csak a kínai WESG-n volt eddig nagyobb pénzdíj az összes esportverseny közül, a nagy nemzetközi esportportálokon (a CS-re specializált híroldalaktól eltekintve) egy szó sem esett a V4-ről, se előtte, se közben, se utána. [Ebben mondjuk nem vagyok biztos - Ax] Úgy tettük fel Magyarországot kétmilliárdért a világ esporttérképére, hogy erről a világ nem igazán tud. Miközben kétmilliárdból simán össze lehetett volna hozni mondjuk egy Dreamhack Budapestet (vagy kettőt), amire tényleg odafigyel mindenki.
...
Fog bárki azért esportligát indítani, csapatot alapítani, versenyt szervezni, szponzorálni, üzleti alapon, piaci logikával, nyereségben reménykedve, mert kiderült, hogy végtelen állami pénzből össze lehet hozni ilyesmit? Félő, hogy a V4 Future Sports Festival pont ugyanarra a pályára állítja rá a magyar esportot, amin a hagyományos magyar sport is jár: miközben a mellünket döngetjük, hogy mekkora sportnemzet vagyunk, értelmetlenül szétfolyó, szanaszét lopott közpénzmilliárdokkal kapcsoljuk örökös állami függőségbe, és nyírjuk ki a valódi, piaci versenyt."

[ Szerkesztve ]

"Vásárolj Durex terméket, és nyerd meg a legújabb Microsoft Xbox Series X 1TB játékkonzolt!" .................. .................................................................................................................. Cable management is for the weak!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.