2020. február 29., szombat

Gyorskeresés

Óda a Fallout 4-hez

Írta: | Kulcsszavak: Fallout

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ritkán történik velem ilyen, nagyon ritkán. Sőt nem is emlékszem mikor történt legutóbb....

De ne szaladjak ennyire előre. Nem kell semmi nagy csattanóra számítani. Eme iromány egy egyszeű "LnB esete a Fallout 4-gyel".

Szeretek kb mindent ami poszt-apokaliptikus.
Mindig is tudtam, hogy a Fallout sorozat nagyon jó, nagy rajongótábora van, és igazán egyedi a maga nemében. Emlékszem nekem még a PC Guru-ból volt meg az első két rész. Próbálgattam, játszogattam velük. Aztán mikor jött a harmadik rész azt is kipróbáltam. De sose merültem bele egyik részbe sem nagyon. Mindig közbejött valami. A harmadik részt kétszer is elkezdtem, de mindig elsikkadt a végigjátszása valamiért. Pedig megtanultam, hogy ha valamit ekkora rajongás vesz körül az általában nem véletlen.
Legutóbb (sok hónapja már) talán HáGé fórumtársammal folytatott beszélgetésben került elő, hogy a Fallout... "tudom-tudom, de annyi minden más van még" vágtam rá.

Szóval ilyen előélettel vettem tudomásul az E3-on való bejelentését is a játéknak.: "jó-jó a rajongók örülnek, biztos jó is lesz, de engem túlzottan nem izgat" És ezért nem is igazán követtem a híreket, nem néztem a trailereket. Amit láttam abból azt szűrtem le, hogy ez a grafika szerintem 2015-ben kevés már.

Aztán múlthéten megjelent a játék. Gondoltam kipróbálom*. Igazából csak azért mert úgy is nemrég újítottam a gépemet megnézem, hogy fut.

Első reakcióm az volt, hogy szarul. Ráadásul nem szép, és az idegesítő egér mozgástól a falra tudok mászni. Ha nem szeretnék "bütykölgetni" akkor le is töröltem volna és gyorsan el is felejtem. De szeretek. És nagyon zavart, hogy elég instabil fps mellett se a processzoromat, se a VGA-mat nem hajtja ki a játék. (Tudom, hogy alapból gyengusz a VGA-m, de az esetek 90%-ban bőven elég még arra a felbontásra amit a monitorom bír). Így elkezdtem utánaolvasgatni, hogy lehet e vele valamit csinálni. Az FPS limit kiiktatása után javult a helyzet (tudom, hogy FPS limit és fizikai számítások össze vannak kapcsolva, de eddig hátrányt nem szenvedtem ettől a beállítástól). Aztán az egér mozgást is pofon egyszerű volt beállítani. Még némi fov állítás és kész is voltam.

"Na Fallout 4, most, hogy működőképes vagy, kapsz tőlem még egy esélyt" Időközben egyik ismerősöm írta facebook-ra, hogy "év játéka". Rögtön rárepültem, hogy ez?! Talán a GTA V, MGS V: The Phantom Pain, akármennyire félkész is (The Witcher 3-mal nem játszottam, az a széria is kimaradt eddig). Szóval kicsit fel voltam háborodva, hogy hogyan lehet ilyen szűk látókörű és nevezheti ezt a játékot Goty-nal!?

Ami már első nekifutásra is nagyon bejött az a játék eleji hangulat. Azt hittem valamilyen fiktív '60-as években vagyunk. Csak utóbb tudtam meg, hogy az a 2077-es (fiktív) retro-futurisztikus jövő volt. Nem tudom mennyit lehet elidőzni ott a prológusban, de én simán játszanék egy abban a korban játszódó játékkal.
Később, mikor volt pár szabad percem leültem "pötyögni" vele egy kicsit. Semmi komoly, kaja közben nézegettem a tájat, bújtam a pip-boy-t, hogy mit is lehet csinálni. Megcsináltam egy küldetést, majd követte a következő és így tovább. A játék egyre jobban magába szippantott. És itt folytatnám a cikk első mondatát ...ilyen, hogy egy játék ennyire levegyen a lábamról. De mindezt valami olyan brutális módon, hogy az elképzelni nem tudtam. Mostanra egyszerűen le merem írni, hogy imádom ezt a játékot!
És nem tudom miért. Nem tudom rendesen megmagyarázni, hogy miért tetszik ennyire. Csak az atmoszféra és a hangulat lehet az. Mert azért nem tökéletes. Nagyon nem! Rengeteg bug, rossz animációk, szar narratíva, a sose volt AI... És nem érdekel! Nem zavar az sem, mikor harmadjára ragadok be a terminal-hoz miután el akarok onnan menni. Nem zavar! Visszatöltöm az állást negyedjére is. :)

Ez az elképesztően nagy és kidolgozott világ minden percben hívogat engem. Az a baj, hogy napi 1-2 órám van csak este rá. De ennek a pár órának minden percét élvezem és alig várom, hogy újra barangolhassak Boston körül. 16-os szintű vagyok csak, ráadásul mivel az elején nem figyeltem eléggé oda a perk rendszert csak két napja vettem jobban szemügyre. És jöttem rá, hogy nem csak az első sorba lehet tenni pontokat. :D Én azt hittem majd színes lesz a többi perk mikor elérhető lesz. :) Ezért most már jó pár pontot kitettem az alap tulajdonságokra. Sebaj, később majd biztos jól jön ez. Úgy is sok perkhez követelmény az alap perk is.
Ami engem teljesen hidegen hagy eddig a játékban az az építkezés. Egyrészt elég érdekesen van megoldva. Igaz használható, de valahogy nekem kicsit "nyövge-nyelős" az építkezés. Másrészről meg nem simsezni akarok. A craftolás az más tészta, az bejön, szeretem. De a bázis építés nem. Szerencsére nem követelmény csak opcionális. Aztán lehet később majd belemerülök én is jobban.

Szóval csak azt akartam leírni, hogy nagyon rég nem szerettem meg ennyire egy játékot sem. Idén a GTA V volt nagyon jó, legutóbb pedig ami ennyire behúzott az a Metal Gear Solid sorozat volt.
Év játéka e a Fallout 4? Nem, dehogy! De számomra az év egyik legjobb szórakozása eddig.

*"kipróbáltam". Igen jól olvassátok. Még nem vettem meg. :((( De meg fogom! Csak most lassan karácsony meg minden.. A Fallout 3-at és a New Vegas-t már tegnap megvettem, mert tuti azokat is végig fogom játszani. Meg aztán érthető, hogy nem vettem meg szerintem. Nem voltam fan eddig, beszívtam az Arkham Knight fiaskót, naponta jelennek meg a szarabbnál szarabb portok.. Az ember elővigyázatos.
Szerk.: Már a tulajdonomban van egy eredeti példány. Sikerült megvennem Steamen.

Hozzászólások

(#1) 4264adam


4264adam
(addikt)

Én is így voltam ezzel a címmel. Egyik FO részel sem játszottam, de gondoltam ideje és olvastam az FO3 is szinte ugyan ez csak grafika rosszabb és ott jobb a szöveg kontesztus. Ezt választottam. Ez az első szerep játék ami ennyire bejön. 20 órám van benne, de még Diamond Cityt körbe se szagoltam 16-os szinten. Elsőnek mindenki megölt majd az Easy viccessé vált, most már a Normal kezd vicces lenni pedig a legerősebb fegyver egy "sniper damage:55" ideje HARD-ra menni . Pedig majdnem írtam a topicba ki képes megszokni ezt az irányítást harc rendszert... de igenis meg lehet és sokkal jobb mint egy FPS.

Cod-ot annyira ne hülyézd le, a multija akkor is kiváló.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdésre privátban nem válaszolok | cuccaim az adatlapomon | COD4

(#2) Hunbeast87 válasza 4264adam (#1) üzenetére


Hunbeast87
(senior tag)

A Fallout 3 mindenképpen ajánlott. Az eddigi tapasztalatok alapján a sztori az mérföldekkel lekörözi a 4. részt, a párbeszédek még inkább.
Grafikai terén sem kell feltétlenül szégyenkeznie, a modderek elég sok időt és energiát beleölve olyan modokat adtak nekünk, hogy csak pislogni lehet a grafikát nézve az eredeti játékhoz képest. De! A Fallout 3 alap grafikája sem rossz.
A hangulat viszont sokkal jobb, mint itt (szerintem).
A harcrendszerről: tudatos perk pont elosztással halálos fegyver lehet a kezedben szinte bármi. Lehetsz közelharci, lopakodós ninja, vagy mesterlövész, rambo, terminátor stb. :DD A sniper rifle damage is nőni fog jócskán, ha ilyen perkekre pakolsz szintlépéskor :)
Emellett a V.A.T.S. segítségével egyszerűbb fejre célozni és van olyan perk is, ami az accuracyt növeli stb. A lehetőségek tárházi elég nagy mindenki számára.

http://steamcommunity.com/id/mapkoo87/

(#3) jksx


jksx
(senior tag)

A Fallout 3-at végignyomtam, jóként, gonoszként, sok-sok játékórával.
Aztán jött ez Oblivion, majd a Skyrim és taroltak.
Ezután már nem igazán vonz a pip-boyos szerencsétlenség.
A Fallout New Vegast még végigszenvedtem, de az Elder Scrolls játékok túl magasra tették a mércét.

A V.A.T.S. harcrendszert nem használtam, mert szerintem leegyszerűsíti a harcot.
(Nem a harcrendszerrel kell pl. fejlövést elérni, hanem meg kell tanulni célozni és úgy fejlövést elérni :) )

[ Szerkesztve ]

(#4) .LnB


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Én feltettem két napja a Fallout 3-at a vásárlásután, és rögtön az volt az első dolgom, hogy a grafikát kicsit kipofozzam. Ez alapján csináltam: [link]
Pofon egyszerű az egész.

(#3) jksx Neked a fantasy jobban bejön ennyi az egész szerintem.

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#5) jksx válasza .LnB (#4) üzenetére


jksx
(senior tag)

A Fallout 3 nagy kedvenc volt, bevallom több száz órát beleraktam. Ez az apokaliptikus rpg ugyan úgy bejön nekem, mint a TES sorozat fantasy világa, csak a TES ui-k (térképek, küldetés misszió, inventory) sokkal kezelhetőbbek számomra, mint a pip-boy rendszer.

[ Szerkesztve ]

(#6) .LnB válasza jksx (#5) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Erről is el lehet elmélkedni, hogy jó e a Pip-Boy rendszer. Szerintem igen. És eléggé építenek is rá a fejlesztők. A gyűjtői változat is egy tartót tartalmaz, és tök jól működik a telefonos alkalmazás is. Hangulatos az egész szerintem, még ha néha kicsit sok kattintásba is kerül egy-egy dolog megtalálása.

De egy Skyrim esetében ha jól tudom nincs ilyen Ui ami ennyire belesimulna a játékba? Ott sima menü van erre nem?

Homo Ludens

(#7) jksx válasza .LnB (#6) üzenetére


jksx
(senior tag)

Hát igen, azt sokat szidták, de a 'sky ui' "Oblivionosítja" a menürendszert.

(#8) Hunbeast87 válasza .LnB (#6) üzenetére


Hunbeast87
(senior tag)

Pontosan, de egy fantasy játékhoz felesleges is több.
Itt a Pip-Boy nem csak a V.A.T.S rendszer miatt van, itt teljesen beleépül a játékba, hiszen ez az inventory, questlog, profile, és még sok minden más. Először én is gyűjtőit szerettem volna, de sajnos a telefonom nem férne bele, így marad a sima androidos alkalmazás.
A képeken, amiken a gyűjtői kiadás tartalmát látni, nagyon jól néz ki a Pip-Boy,viszont a valóságban elég rusnya színe van. :(

http://steamcommunity.com/id/mapkoo87/

(#9) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

A bajom az hogy a SPECIAL le lett butítva a földig, meg alapjában véve az egész játék.
Butítani! Zanga! zanga!
Butítani! Nána! nána!

Második városban Power armor. Második városban Dogmeat. Egy küldetés után csatlakozik hozzád a követő. nincsenek trait-ek, nincsenek skill-ek. Azt hogy menny RAD-ot szedtél össze azt a 2-ben kb a játék felénél tudtad megmondani (kellett hozzá item), addig fogalmad sem volt.

Gyakorlatilag ha nem használsz VATS-ot akkor egy FPS lesz a játékból ahol minden fegyver mindig talál.
Van olyan perk ami után nem kell levegőt venned a víz alatt, és nem szedsz össze rad-ot.
ja és beszélgetésekben van egy gomb ami mindig jó.
A küldetések fele anny hogy öldd meg a raidereket itt és itt.
Szóval szép és jó ez a színes virágos 4, de eléggé le lett butítva.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#10) .LnB válasza Blindmouse (#9) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Igen, ezt több tapasztalt Fallout játékostól is olvastam/hallottam már, hogy butítva lett. De nekem még ez új. De ezért is fogom a korábbi részeket is végigjátszani.

Homo Ludens

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.