2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Melyik konzolt válasszam? (2022)

Írta: | Kulcsszavak: Playstation . Xbox . Nintendo Switch . Fortnite

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Manapság, főleg az ünnepek közeledtével, egyre többször látunk olyan kérdéseket, hogy melyik konzolt ajánlanánk. Leginkább apukák kérdezik, sokszor olyanok, akik első konzoljukat tervezik vásárolni. Ezért gondoltam összefoglalom a mondandómat a témában. Próbálok a családos, új belépőkre fókuszálni, hátha így több kérdésükre is választ kaphatnak.

Nem lesz ez cseppet sem objektív, mert tényleg csak a saját véleményemet próbálom most megfogalmazni. Mert jelenleg van tapasztalatom a témában. Családos ember vagyok én is, van itthon három konzol is. Nintendo Switch OLED, Playstation 5, és Xbox Series X. Szóval le van fedve a paletta.

Kezdjük rögtön azzal, hogy szerintem a gaming ipar nem éppen most éli a legszebb napjait. Önmagában sem, erre még rájön sajnos a világpolitikai helyzet, a gazdasági recesszió. Ami ugyan úgy kihat erre a területre is, mint az életünkben máshol. Ezért az árakról sem könnyű beszélni, mert folyamatos drágulás figyelhető meg a konzolok körül is. Amennyire tudom, próbálom majd kerülni az anyagi vonzatok megemlítését. De ahol még is meg fogom tenni, ott a Konzolvilág árait fogom figyelembe venni.

Mint említettem, a játékipar nem most csillog éppen a legfényesebben. Viszont aki új belépő, azt rengeteg, kiváló játék várja, bármelyik gyártó konzolját választja is. Kezdjük rögtön a családi konzollal.

Nintendo Switch

Ha felmerül a kérdés, hogy családos emberek, gyerekek számára melyik a legjobb választás, akkor szerintem elsőként a Switch kerül előtérbe. Ez szerintem teljesen jogos. Kisgyerekek számára és közös, családi szórakozásra a Switch talán a legjobb választás.

A Nintendo évtizedek óta szállítja a stílusos, kreatív exkluzív játékait. Olyan címek köthetőek a konzolhoz mint Mario, Pokemon, Metroid, Zelda, Splatoon, Animal Crossing, és még sorolhatnám. Ezek a játékok garantáltan a leggyermekbarátibb játékok. Aranyosak, erőszakmentesek, kreatívak. Tényleg azok a játékok, ami elé nyugodtan odaengedhetjük gyermekünket. A Nintendo célzottan fejleszt ennek a közönségnek a számára. Az átlag család számára. Külön figyelmet fordítanak a parti játékokra, a mozgásérzékelővel használható co-op címekre is. Nem mellesleg nagyon erős a nosztalgiafaktor.

A Nintendo Switch egy hibrid konzol. Ami használható kézi módban, és tévére kötve is. Ez egy nagyon hasznos feature. Moduláris felépítése miatt, a kontrollerek lecsatlakoztathatóak a konzolról, és önállóan is használhatóak.
Maga a Switch konzol jelenleg három típusban kapható. Van a Switch Lite, ami a korábban leírtak ellenében, csak kézi üzemmódban használható. Ez olcsóbb is mint a rendes verzió. Viszont szerintem ez a verzió nem is lesz a család kedvence. Ez szerintem sokat utazóknak lehet jó választás. De pont a Switch egyik fő vonzerejét veszíti el azzal, hogy csak kézi módban használható.
Jelenleg a fő verzió a V2-es. Ami az első széria, némiképp feljavított változata. Boltokban az eredeti kiadás már nem kapható, szóval ez az alap model jelenleg.
És van az OLED kiadás. Ami 2021 óta kapható. Ez szintén egy ráncfelvarrott verzió. Legnagyobb újítása a kijelző, ami a nevéből kitalálható, OLED lett. Ez egy jelentős újítás a konzol életciklusában. A kijelző szebb, és nagyobb is. A V2-es verzióhoz képest ez ~25 ezer forintos felárat jelent. Ezt mindenki döntse el maga, hogy megéri e. Amennyiben nem számít különösebben ez a felár, én mindenképp az OLED verziót ajánlanám.

Szerintem a Nintendo konzolját körüllengi egy általános cukiság faktor. Ami tényleg egy vérbeli, családi konzol érzetét sugározza. A cég nagyon jól eltalálta ezt a "stílust". Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a konzol világszinten elképesztően sikeres. Rengeteg kiegészítőt lehet hozzá vásárolni, jelentős játékkínálattal rendelkezik. Tökéletes választás családosok számára. És bár én nem vagyok ennek a híve, de 6 év körüli, vagy fiatalabb gyermekek számára az egyetlen választás.

Ugyanakkor ennek az éremnek is két oldala van. Kezdjük azzal, hogy a Switch hardvere koros. Már-már nyugdíjas szintű. Ezért ha valaki kicsit is technológiai beállítottságú, és tudja mi a felbontás, a képfrissítés , és fontos neki a modern grafika. Az könnyen csalódhat a konzolban. Akiket ez a konzol céloz, azok általában nincsenek is tisztában ezekkel a fogalmakkal. A Nintendo ügyesen maszkolja a konzol gyengeségeit, és a modern grafikát, ügyesen stilizált játékokkal helyettesíti. Ettől függetlenül nehéz nem negatívumként felhozni a hardver gyengeségét. Mert szép lassan tényleg elhalad az idő a Switch feje felett. Ez a saját, exkluzív címek esetében nem észrevehető. De a multiplatform játékok esetében, amik más konzolokra is megjelennek, ott nagyon tetten érthető. Gondolok itt például a Fifa, Fortnite játékokra. Amikből egy butított verzió fut Switch-en.

Aztán ott van a joycon kontrollerek hibája, a driftelés. Ez az a jelenség, amikor hozzá sem érünk a kontrollerhez, a karakterünk viszont magától mégis mozog. Ez érzékelő probléma. És szinte minden Joycon esetében, csak idő kérdése, hogy előjöjjön. Ez annyira általános probléma, hogy a Nintendo ma már ingyenesen javítja ezt (vagy cseréli a joycon-t).

Nem fő szempont, de megemlítendő szerintem, hogy a Nintendo esetében maga az "akció" fogalma, ritka mint a fehér holló. Itt a leárazásokra gondolok. Konkrétan arról van szó, hogy míg más konzolok esetében, a játékok, a megjelenésüktől számítva, az évek(hónapok) előrehaladtával veszítenek az árukból. Addig a Nintendo esetében egy The Legend of Zelda: Breath of the Wild, ami ma már egy 5 éves játék, ugyan úgy 60€-s árú, mint a megjelenés napján volt. Ráadásul a Nintendo online shop-ja, ahol digitális formában tudunk játékokat vásárolni, nem rendelkezik magyar lokalizációval. Szóval csak €-ban megadott árakon tudunk vásárolni. Ez manapság különösen "érdekes" összegeket eredményezhet. :)

Szerintem a Nintendo Switch tökéletes választás első konzolnak. Család számára, ahol a felnőttek nem szándékoznak a gyerekektől külön is játszani játékokkal. És alkalmas kiegészítő konzolnak is, egy már meglévő mellé. Viszont én nem ajánlanám olyanoknak, akik már otthon vannak a játékok világában és ezt az egy konzolt tartanák csak a háztartásban.

Playstation 5

A Sony konzolja két verzióban kapható. Van egy lemezes, és egy Digital kiadás. A Digital kiadáshoz nem lehet felhasználni a lemezes játékokat! Nincs kód a lemezben! Csak és kizárólag a Playstation (online) store-ban vásárolt játékok játszhatóak rajta. Ezen kívül más különbség nincs a két verzió között. Maga a konzol nagy. Ez akár problémát is jelenthet a tévé körül való elhelyezés esetén.

A Playstation 5 rendelkezik ma a legjobb gyári kontrollerekkel. Ami szerintem ergonómiailag és technikailag is magasan a legjobb gyári kontroller a piacon. A DualSense névre hallgató kontroller, sok újdonságot hozott. Kezdve az adaptív ravaszoktól, a haptikus rezgésig. Annyira nagy előrelépés ez a kontroller, hogy egy külön játékot is kap minden Playstation 5 vásárló, hogy megtapasztalhassa ezeket az újdonságokat. Az Astro's Playroom személyében. Ez tényleg olyan jó cucc, hogy bátran mutogathatjuk barátainknak.
Az már egy másik téma, hogy sajnos szerintem egyetlen másik játék se nagyon tudja úgy kihasználni jelenleg ezeket a kontrollereket, mint az Astro's Playroom. A Sony saját címeiben azért jobban használva vannak, de multipaltform játékok esetében, azért ne számítsunk ugyan arra az élményre (sőt). Ráadásul a DualSense kontrollereket is érinti a driftelés probléma, amit a Switch esetében már említettem. A Sony ezeket a kontrollereket, ingyen cseréli.

Jelenleg a Playstation 5, és a Series X a két legerősebb konzol a piacon. Szóval ha valaki számára ez fontos, akkor ezek közül kell válogatnia. Az már más kérdés, hogy ez a "erő", mennyire fog párosulni időtállósággal. Mert mostanság ez már nem annyira egyértelmű.

A Sony a Playstation 4-gyel nagyon jól megalapozta, sőt mi több, megerősítette a helyét a piacon. Nagyon jó pozícióból kezdték a mostani konzolgenerációt. Jelentős játékosbázissal rendelkeznek. Ami kezdetben készlethiányt eredményezett. Sokáig nehezen beszerezhető konzol volt. Mostanra ez a helyzet enyhült, talán el is tűnt. Viszont a konzolt csak bundle-ben lehet megvásárolni. Ez azt takarja, hogy önmagában Playstation 5 konzolt nem lehet venni. Csak úgy, ha van mellé csomagolva egy játék, vagy akár egy plusz kontroller. Ami önmagában is magasabb árat eredményez. Ráadásul a Sony a hetekben volt kénytelen megemelni a konzol árát. Ezért, jelenleg 240,270-295 ezer forintos árakon szerezhető be. Ez a kezdeti 185 ezres indulóárral szemben, ingen borsos. De sajnos ebbe sok, a bevezetőben említett tényező is szerepet játszott.
Észrevehető egy általános, drágulási tendencia a Sony-nál. Ami ráfogható a gazdasági helyzetre, de nekem van egy olyan érzésem, hogy a Sony szándékosan is feljebb szeretné magát pozicionálni. Exkluzívvá szeretne válni. Én azt mondom, hogy Playstation 5 konzolon játszani, ma már nem olcsó mulatság. Ugyanakkor új belépőként nagyon jó választás a konzol. Akár PC-ről váltva is. Mert a Playstation játékok között megtalálható jó pár olyan exkluzív cím, ami csak ezeken a konzolon elérhető. (Még ha PC-re szép lassan meg is jelennek ezek idővel.) A Playstation Plus Extra előfizetéssel, ezek nagy része, már havi 4200ft-ért (vagy a Prémium csomaggal 5100ft-ért) elérhetőek. Ez még ha az Xbox Game Pass Ultimate árához képest kicsit drágább is, nagyon jó ajánlat. Figyelembe véve, hogy milyen jó játékokhoz is kapunk hozzáférést. Viszont a GPU-val ellentétben, a Sony exkluzív játék címei, nem kerülnek be a Plus-ban a megjelenésük napján. Azokért kénytelenek vagyunk, teljes árat fizetni.

Szeretném megemlíteni, hogy PS-en vannak furcsán működő dolgok. Mint a support, a pénzvisszatérítés, a különböző kiadások kezelése a játékok esetében, járhat meglepetésekkel. Ezekről érdemes informálódni a konzol topikjában például.

Szerintem a Playstation 5 azok számra jó választás, akik már járatosak a játékok világában, esetleg PC-ről váltanának, és ez lenne az első konzoljuk.
Megemlíteném még, hogy virtuális valóság az csak a Playstation 5 konzolon lesz elérhető. Jövő év elején fog megjelenni a PSVR2 szett. Ha valakinek ez fontos szempont, és nem számít a szett 600€-s ára, az a Playstation konzol mellett fogja megtalálni a számítását.

Xbox Series X:

Az Xbox Series szériának van egy olcsóbb, gyengébb változata is az S. Azt nem merem kategórikusan leírni, hogy azt nem ajánlanám senkinek. Mert ez nem igaz, új belépőként, esetleg Nintendo Switch helyett, vagy korábbi Xbox konzol helyett, olcsó megoldás lehet. Viszont az évek kezdik bebizonyítani, hogy az S kiadás létjogosultsága a piacon, rohamosan kopik. Gyengébb a hardvere mint az X, leginkább a kicsi (nem csak kisebb, hanem kicsi) belső tárhelye miatt is. Ma már vannak olyan játékok, amik mellé szinte nem is telepíthető más, mert elfoglalják a teljes tárhelyet. Ez nem általános, de előfordulhat. A Series S tárhelye nehezen menedzselhető. Sokan plusz külső tárhelyeket kötnek rá.

Szóval Series X. A hasáb. Szerintem egy szép konzol. Kompakt, nehéz mint a sár. És olcsó. Vagyis olcsó lenne, ha az € árfolyam nem tartana ott ahol. De a Microsoft még nem emelt árat, a megjelenés napjától számolva, a Sony-val ellentétben. Viszont fognak ők is, jövőre. Ezt már nyilatkozták. Ezért ez az egyik szempontom, amiért most ezt ajánlanám. Most kell venni, amíg még olcsó. Ugyan ez érvényes valószínűleg, a Game Pass Ultimate előfizetésre is. Amivel egy hatalmas játék katalógusból válogathatunk. Azt szokták mondani, hogy ez a játékok Netflix-e. A Microsoft évek óta kommunikálja, hogy számára a Game Pass a legfontosabb. És ők elsősorban a szolgáltatásra fókuszálnak. És ez a kommunikáció, szép lassan valósággá is válik. És hiába van ott most már a Playstation Plus hasonló előfizetéses rendszere is. Ki merem jelenteni, hogy jelenleg a Game Pass Ultimate a legjobb játékos előfizetés. Jelenleg (mivel ennek az ára is emelkedni fog), a legolcsóbb alternatíva, ha valaki sok játékot szeretne elérni. Igaz az Xbox nem tud olyan színvonalú játékokat felvonultatni mint a riválisa, a Playstation. De így se érheti szó a ház elejét. A mennyiség pedig kimagasló. A Game Pass kínálatából valószínűleg mindenki megtalálja a neki való játékot. Ráadásul a GPU hivatalosan akár pár száz forintokért kipróbálható. Nem hivatalosan pedig évekre előre kifizethető, a hivatalos ár töredékéért. Ez tudomásom szerint nem illegális módszer. És rengetegen élünk vele. Felesleges tagadni, hogy az Xbox legnagyobb erénye, ez az előfizetési rendszer. Ahogy a PS5 esetében is kicsit érintettem, hogy mit hoz a jövő majd a PSVR2 személyében. A Microsoftnál is elég kecsegtetőnek tűnik a helyzet. Amennyiben végbemegy az Activision-Blizzard felvásárlás. Úgy a Microsoft egy újabb adag, elég híres, és minőségi játékkínálatot zúdíthat majd a GPU előfizetők rendelkezésére. Call of Duty-k, Diablo-k, és minden ami eddig az Activision-Blizzard portfólióját képezte.

Végszó:

Szándékosan hagytam ki az előző generáció konzoljait. Úgy gondolom, azokat már egyáltalán nem érdemes megvenni. A jelenlegi generáció belépő szintje az Xbox Series S. Amit én szintén nem igazán ajánlok. Aztán következik a Nintendo Switch. Ami mellett ott a cukiság, a nosztalgia faktor, a mozgás érzékelős játékok, a családi szórakozás. Sokan számára fontos szempont lehet a couch co-op játékélmény. Amikor kanapén, egymás mellett ülve, tud játszani a család. Ebben kiemelkedik a Switch. Viszont akcióra, leárazásra nem érdemes várni ha a Nintendo-ról van szó. :)
A Nintendo-t követi a Series X, az alacsonyabb alapárával (a PS5-hz képest), és a gazdaságos Game Pass Ultimate előfizetésnek hála. Ez már egy modern konzol érzését kelti. Jó választás PC, PS4, Switch mellé és helyett is. És végül a "nagyágyú" a Playstation 5. Tekinthetünk úgy rá, mint a high end konzol. Ha valaki a legjobb játékokkal akar játszani, akkor ez kell neki. God of War, Horizon Forbidden West, Spider-Man ésatöbbi. Csakhogy ezt a cikket úgy szándékoztam megírni, hogy új belépőknek hasznos legyen. Nekik viszont nem elsőként ajánlanám a Playstation 5-öt. Mert hiába kiemelkedő a Playstation exkluzív játékok minősége. Egyszerűen szerintem még nincs annyi, amiért érdemes lenne belevágni. PS4-ről váltani talán érdemes. Switch mellé az Xbox olcsóbb választás. PC mellé is talán jobb választás egy Series X, ugyanis a Game Pass Ultimate PC-n is használható. Playstation 5 az az ínyencek konzolja szerintem még.

Mindhárom konzol esetében, érdemes számolni valamilyen előfizetéses szolgáltatással. Ez szerintem a Nintendo esetében a legelhanyagolhatóbb, ott talán nem is szükséges. Playstation 5 esetében érdemes utánanézni, hogy mit kínálnak. Három lépcsője van a Plus előfizetésnek, különböző extrákkal. El lehet lenni Playstation-ön is nélküle, vagy a legolcsóbb csomaggal. Az Xbox esetében viszont szerintem számolni kell a konzol alapárán túl, a Game Pass Ultimate árával. Mert egyszerűen az a lelke az egésznek. Nem is kell a konzol mellé játékot vásárolni kezdésnek. Új konzol esetén ingyen kipróbálható a GPU, érdemes is azzal kezdeni.

A "szent" triumvirátus Fortnite, Fifa, Call of Duty:

(Szerintem siralmas ugyan ;] , de) cseppet sem elhanyagolható tényező ez a három játék, ha valaki új konzolt akar venni. Főleg ha a gyermekünknek vesszük. Szinte biztos vagyok benne, hogy a három játékból, legalább egy címe, már elhagyta a száját, hogy ő ezzel szeretne játszani. Ráadásul a barátaival. Ezért külön kitérnék a online multiplayer játékokra. A Fortnite mindhárom konzolon ingyen játszható. Mert maga a játék is ingyenes. Xbox-on és Playstation 5-ön problémamentesen fut. Switch-en viszont már komoly limitációk tapasztalhatók. Ráadásul a Switch verzió inkább (vagy egyesek szerint konkrétan) a Fortnite mobilos verzióval egyezik meg. A Switch-et személy szerint online multiplayer játékra nem ajánlom. Ha valaki mégis erre vetemedne. Akkor jó tudni, hogy Online előfizetés kell, minden olyan játék esetében, ahol maga az alapjáték nem ingyenes. Szóval Fifa esetében már kell előfizetés az online-hoz. Online előfizetés ára Switch-en 4€/hónap (40€/év). Ez tartalmaz még pár kis extrát, mint a felhőben tárolt mentések. De igazából szerintem nem lényeges szolgáltatás. Call of Duty nincs Nintendo Switch-re! Fifa és a Call of Duty esetében Playstation 5-ön és Series X konzolon is előfizetés szükséges. Xbox-on - Xbox Live Gold (2500ft/hó), Playstation 5-ön - Playstation Plus Essential előfizetés (2700ft/hó). Megemlíteném, hogy a Call of Duty játékosok, Playstation konzolon különféle extra előnyökben részesülnek. Mert a Sony-nak exkluzív szerződése van a játékra.

Hozzászólások

(#1) .LnB


.LnB
titán
LOGOUT blog

Írjatok ha maradt benne hiba. Kicsit kalandos volt az iromány megszületése. :) Átolvastam párszor, de tuti maradt benne. Thx.

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#2) _drk


_drk
őstag

Heyho!
Írni akartam, hogy az előző konzolokat anyagi megfontoltságból Én nem vetném el, főleg a PS4Pro-n az elmúlt 10 év legjobb játékai elég olcsón játszhatóak már használt piacon azt is beszerezve.
Aztán ránéztem a használt piacra és hát a 100ezer+ ft-os használt ár mellett a Series S Gamepass-szal sokkal jobb megoldás jelenleg.

Meg én a Nintendo-t leghátra tenném. Nagyon elavult és amúgyis jön lassan a 2...

(#3) .LnB válasza _drk (#2) üzenetére


.LnB
titán
LOGOUT blog

Akiknek a Switch igazán szól, úgy se foglalkoznak azzal, hogy elavult e.

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#4) ldave válasza .LnB (#3) üzenetére


ldave
félisten

Akkor se legyen az első helyen a Nintendo!!4!

A Switchnél azért azt megemlíteném a "mindenki döntse el maga" részhez, hogy ha 99%-ban TV-re kötve tervezi használni, akkor nem éri meg az OLED a felárat, mert hát a lényegi része veszik az új gépnek.

PS5-nél esetleg egy link, hogy mit is tartalmaz a PS+ Extra előfizetés: [link]

A Slime draws near! Command?

(#5) .LnB válasza ldave (#4) üzenetére


.LnB
titán
LOGOUT blog

A linkeken gondolkodtam. De tele szórhattam volna vele rendesen. Lehet, hogy pótlom majd.
És azt is elfelejtettem beleírni, hogy plusban nem jönnek day1 az exkluzív játékok.

[ Szerkesztve ]

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#6) janeszgol


janeszgol
félisten

Hogy te milyet vegyél, azt nem tudom. Én 2023-ban (elején) XSX-et veszek. :)

(#7) Fecogame


Fecogame
veterán

Tudtam, hogy valamilyen módon benne lesz a Fortnite az írásodban ;] :DDD

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#8) Big_Boss


Big_Boss
aktív tag

Köszi az írást!
Év elején a PS5 mellé vettem egy Series S-t a GPU miatt, de 99%-ban a PS pörög nálam.
A lányom viszont nagy Mario fan, imádja az eredeti Mario Bros.-t, de eddig csak ali-s 3000 Ft-os, kínai kézi "konzolon" játszott, amiből már kettőt is elfogyasztott. Karácsonyra szerintem kap egy V2 Switch-cset.

(#9) .LnB válasza Fecogame (#7) üzenetére


.LnB
titán
LOGOUT blog

De nem viccből írtam bele. A környezetemben ha tanácsot kérnek tőlem, rendszerint ezek a játékok vannak előtérben. Mert tényleg itt tartunk, hogy a gyerek Fortnite-ozni akar az osztálytársaival. Nekem is játszik a fiam vele. Bár most egyes beszámolók szerint a Fortnite kezd ciki lenni, általános iskola, felső tagozatában.

Sok olyan szemponttal ki lehetne még ezt egészíteni, ami tényleg a laikusoknak szól. Mert az átlag szülő az. Hiába gondoljuk mi itt a fórumon azt, hogy a tudásunk általános ezekről a konzolokról, nagyon nem az.

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#10) Wesder


Wesder
félisten

Series S már csak azért sem lesz kivezetve, mivel az adja a Series tábor felét jelenleg, ami 8 millió konzol. Te sem gondolod komolyan, hogy ezt az MS csak úgy eldobja.

Jó írás lett egyébként.

I guess it's easy to see the world the way I do. The emptiness is a promise, the sin is just the proof.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.