2020. augusztus 9., vasárnap

Gyorskeresés

A Star Wars: Battlefront védelmében(?)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megvettem! Rettegve, de megvettem. Minden épp ész ellenére annyit fizettem érte amit magamba nagyon mélyen eltemettem, és remélem nem fogok riadtan felébredni miatta éjjelente. Mikor a játék megjelent amerre nézett az ember (a gamer ember) azzal találkozott, hogy a Battlefront nem éri meg az árát, el lett baltázva, kevés tartalom, casual. És én ennek ellenére még is megvettem. Én aki hardcore multiplayer gamernek tartja magát és a "régen minden jobb volt" és "a mai játékok rosszak (finoman fogalmazva)" elveket kántálom.

Valahogy ahogy öregszem egyre szívesebben veszek meg játékokat eredeti verziójukban. Korábban ez nem volt jellemző rám, de amit megveszek azt azért szeretem előbb kipróbálni. Nos erre a Battlefront esetében nem volt lehetőségem. Szóval a játék letöltése alatt tényleg zabszem volt a hátsó fertályomban, hogy vajon most csináltam a legrosszabb vételt (legnagyobb hülyeséget) játékos pályafutásom alatt?

A Star Wars univerzumhoz való viszonyomról annyit, hogy rajongónak tartom magam. Na nem az a fajta aki lexikálisan tud mindet az univerzumról, és aki gyűjt mindent ami Star Wars. Inkább az a fajta aki sokszor látta a filmeket, és bármikor képes újranézni őket. Inkább a régi trilógiát, az újabbak közül a III. rész még tetszett. Nem szeretem Lucas-t azért amit tett a franchise-zal, és féltem a Disney felvásárlása miatt. Ami a új részt látva elmúlt, mert el nem rontották Az ébredő Erő-t, de csodát sem tettek azért.

És akkor lássuk, meg lehet védeni egyáltalán ezt a játékot? A játékot ami a gamepod.hu-n is a mi/ti szavazatotok alapján a tavalyi év csalódása volt? Bevallom őszintén, szerintem nem lehet megvédeni. Vagy inkább miért menjek szembe a többség véleményével? Tehetem fel magamnak a kérdést. És nem is akarok általában szembe menni (ó dehogynem! ;] ). De szeretném leírni a saját véleményemet is, és elmondani, hogy picit túlzásnak érzem azt a negatív címet. Kezdeném azzal amiről nem a játék tehet. Szerintem a túl nagy hype miatt nagyobb reflektorfény vetődött a játékra. Ezért több is a negatív kritika, ami jobban meg is mutatkozott. Ha végignézek azon a listán akkor kapásból van négy cím rajta ami szerintem rosszabb a Battlefront-nál saját tapasztalataim szerint. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy megtévesztő kicsit ez. Nem feltétlenül fedi a valóságot az a lista. Viszont a hype következménye nem csak negatív lehet, engem is picit elkapott, és azért is vettem meg a játékot.

Most vihetnék a saját írásomba valami kis csavart, hogy szembe megyek minden eddigi tesztel és majd én nem ezzel kezdek, de nem lehet. A grafika! Úr isten! A grafika annyira gyönyörű, hogy jelenleg nincs semmi ami szebb lenne ennél, semmi ami egy lapon említhető vele. Én mindig makacsul hangoztatom, hogy engem a grafika nem érdekel. Aztán már sokadjára kapom magam azon, hogy csak bámulom a grafikát egy játékban (ettől függetlenül azt az állításomat tartom, hogy a jó játékot nem a grafika teszi, sokad rangú dolog). De ez...ez valami eszméletlen, és higgyétek el, hogy még a youtube videókon sem jön át teljesen az élmény. Erre még rájönnek a hanghatások, a zenék. Amik szintén zseniálisak. És ez a két dolog egy olyan utánozhatatlan audió-vizuális esszenciát alkot amit minden valamire való Star Wars rajongó megkönnyez(ne ha nem lenne igazi férfi :) ). Nekem mikor megláttam mozgás közben a játékot, azok az emlékek ugrottak be, mint mikor régen, a Tomb Raider 2 (például) grafikáját látva, bezsongva, rohantam a haverért, hogy "gyere ezt látnod kell". És ilyen érzés nálam talán azóta se volt.
Azt meg kell jegyeznem, hogy a grafika alapból is ámulatba ejtő, azért a legteljesebb látványorgiához ajánlom a SweetFx használatát. (Innen beszerezhető: [link])

Sweet fx-szel ilyen látványban lesz részünk

Ahhoz persze, hogy ennyire letaglózzon az audio-vizuálisan a játék kell a mesterien megalkotott hangulat is. A modellek, helyszínek, fegyverek. És itt minden a helyén van. Tökéletes Star Wars experience ez így egyben.
A probléma inkább az a játékkal, hogy ez az élmény olyan mint mikor Disneyland-ban felülsz egy (Star Wars témájú) hullámvasútra. Amíg tart addig élvezed baromira, nyomokat is hagy benned. De nem tart sokáig. Nem nem arról van szó, hogy huszadjára már nem fogsz rácsodálkozni a grafikára, rá fogsz. Csak kevés a tartalom. 4 helyszín, 12 pálya (játékmódoktól függően), 12(?) játékmód (némelyik nagyon hasonló a másikhoz, apróbb különbségek vannak), 11 feloldható fegyver, 29 feloldható kártya. Ezeken kívül vannak még skinek, meg emotionok. Azokból azt se tudom mennyi van, abszolút nem érdekelnek. De látszik, hogy ez így kevés. És nem elég, hogy a tartalomhoz mérten drága a játék, de még számolni kell a jövőben megjelenő DLC-kel, vagy a Season Pass kifizetésével is. Ami majdnem még egyszer annyi mint az alapjáték. Ez bicskanyitogató pofátlanság az EA részéről. Mindenki maga döntse el, hogy megér e neki ennyit az, hogy egy kiváló hangulatú Star Wars játékkal játszhat.
Én ugyan még nem untam bele, de teljesen megértem azokat akik ezért csalódtak a játékban. Hamar megunható lehet az a négy helyszín. És hamar feloldható a teljes repertoár azok számára akiknek sok idejük van egyhuzamban játszani.

Magával a játékmenettel, nincs nagy probléma szerintem. Tény, hogy butított eléggé. Mondjuk ki casual. De igazából ez leginkább a Battlefield szériával összevetve tűnik ki. Én is elég sokat Battlefieldeztem korábban, és volt pár dolog, pár játékmechanika amit hiányoltam. A korábbi Battlefront részekkel nem tudom összehasonlítani mert vagy nem játszottam velük, vagy csak nem emlékszem már rájuk, de nincs emlékem róluk. A Walker Assault játékmód szerintem nagyon király. Sok ember, felettünk harcoló űrhajók, lépegetők, oldalanként egy-egy hős. Igazán olyan mint a filmek nagyobb csatajeleneteibe csöppennénk bele. Aztán ha az ember nem a száját tátja csak, akkor kicsi taktikázással könnyen nyerni is lehet.

Eszem ágában se volt bemutatót vagy tesztet írni, csak azt szerettem volna éreztetni, hogy nem feltétlen csalódás ez a játék. Jó pár embernek bejöhet, és nem kell elrettenni a negatív kritikáktól. Van alapjuk, és én is mindenképp ajánlom a játék kipróbálását vásárlás előtt.

Akár mennyire is próbálom magam nem casual játékosnak beállítani, lassan be kell látnom, hogy el fog jönni az idő amikor az leszek (vagy már az vagyok, csak a makacsságom nem engedi ezt bevallani). A család, a munka, a napi teendők mellett már nem lehet komolyabban játszani. Nincsenek már 5v5-ök mert este játszol, a család alszik, csendbe kell lenni. Meg aztán gyakorolni, felkészülni sincs időd. Én mostanában esténként játszok vele pár órát és jól szórakozom. Ennyi a lényeg. Nem játszottam vele még túl sokat (~10órát), lehet én is megunom pár héten belül, de tegnap este is gondolkodtam ezen és arra jutottam, hogy nem rossz ez.

Hozzászólások

(#1) SityiSXT


SityiSXT
(őstag)

HC vagy casual, nem mindegy? Túl van ez a része a kritikáknak dimenzionálva. Fontosabb kérdés az, hogy ha leülsz elé játszani, akkor jól szórakozol? Ha a válasz legalább "alapjában véve igen", akkor ott olyan nagyon komoly baj már nem lehet. A kevés tartalom és a 10 évvel ezelőtti részhez képest történt visszalépések azok, amik igazán bosszantóak (a pofátlan SP ár mellett)

(#2) .LnB válasza SityiSXT (#1) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Én a HC vagy Casual dolgot úgy értékelem, hogy a casual egy "könnyen eldobható darab" míg a HC játékoknak van mélységük, látszik rajtuk, hogy érdemes belefektetni az energiát. Másrészt úgy is tekintek erre a kérdésre, hogy a HC játékok nehezebben tanulhatóak, nagyobb dicsőség azokban jó teljesítményt elérni.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#3) sixpak


sixpak
(veterán)

Én azt mondom, hogy aki rajong a SW eredeti trilógiájáért és mondjuk ’80 előtt született, az találhat örömet a játékban, a nosztalgia, a hangok, az elképesztő látvány eladja a játékot.
Én ebbe a csoportba tartozok, viszont borzasztóan hiányzik a szerver kereső és a HC mód.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#4) NoMagix


NoMagix
(őstag)

Elnézve a videót, azt mondom, hogy ez a játék, kell nekem!
Tényleg lenyűgöző a grafika!
Decemberben vettem egy XBOX360 a gyereknek (és magamnak) és itt már elkapott a gépszíj, kezdek jobban rákattanni a játékokra!

(#5) .LnB válasza NoMagix (#4) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Ez a Battlefront csak Xbox One-ra jelent meg. Nem tudom tudod e, csak gondoltam szólok. A videóban látható grafika pedig csak és kizárólag pc-n állítható így be.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#6) NoMagix válasza .LnB (#5) üzenetére


NoMagix
(őstag)

Igen tudom, köszönöm!
Nekem már a 360-nál is nagyon tetszenek a grafikai dolgok, tükröződések, becsillanások, mert a jelenlegi pécénk elég hurka!
Kicsit meredek lenne otthon bejelenteni, hogy csere lesz egy ONE-ra!

[ Szerkesztve ]

(#7) Shing


Shing
(őstag)

Hát nem tudom. Sokan lenézik a F2P játékokat, mert azok biztos gagyik, mivel ingyé' vannak (persze utoljára egy 8 éves keleti MMO-t próbáltak). De TPS/FPS lövöldék mint a Planetside 2, Heroes and Generals, Ghost Recon Phantoms, Renegade: X, Warframe, stb. ezerszer több tartalmat kínálnak, sokkal változatosabb játékmenettel, ingyen.
Szerintem akármennyire is tudod ignorálni a grafikát, legyen az rossz vagy jó, ez a játék annyira látványos, hogy megvett kilóra. :DDD Ha ez nem lenne elég ott van még mellé az SW hangulat. Én nem tudnék vele többet játszani, egyszerűen tényleg már alapjaiban is gyenge játék ezzel a fast-paced, futkározós lövöldözésével... és akkor még ott van a pályák hiánya. Nekem ennyi 2016-ban nem elég.

Anti-hype

(#8) .LnB válasza Shing (#7) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Igen, engem valóban a grafika és a hangulat vett meg. De egyszer egyszer én is engedhetek a kisértésnek. :) Játszottam én eleget Quake 3-mal ami nálam így néz ki. És ha már ingyenes játék, akkor a Battlefield mellett manapság legtöbbet a Dirty Bomb-bal játszom, azt is cfg-vel lebutítottam a sokkal stabilabb fps érdekében.

Teljesen megértem a negatív kritikákat, és a csalódottságot egyébként. Jogosak.

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#9) SityiSXT válasza .LnB (#8) üzenetére


SityiSXT
(őstag)

Pont a hamisítatlan SW hangulat menti meg a játékot. :K Igazából nekem a szűkös tartalmon kívül különösebb gondom nincs vele, bár tény, jobbra számítottam. De jó a hype miatti elvárásokkal kapcsolatos meglátásod.

(#10) Malachi


Malachi
(addikt)

tudom talán furán hangzik és Isten ments, hogy most flame legyen ebből, tényleg csak példaként mondom mert ez az egy összehasonlítási alapom van:

a SW Battlefield nem rossz játék, szeretem, de három hét után egyszerűen meguntam, ráuntam és azóta el sem indítottam. kicsik a pályák, kevés a lehetőség, nagyon elbaltázott szerintem ez a járműhasználat (felveszem a tokent, ha éppen arra kolbászolok) meg olyan üres az egész.

ezzel szemben nemrég megvettem akcióban a BF4-et és... hát én és föld, és csak azért, mert az egy tartalommal rendesen megpakolt, korrekt multis lövölde. ahhoz sem kell atomfizikus diploma, szóval mész és lősz, de két éve már PC-n is toltam sokat és nincs két egyforma menet. mindig izgalmas, mindig más. a SW: Battlefront ezt nem tudja sajnos.

szóval ebből nem lesz kiegészítő vásárlás - talán majd jövő karácsonykor egy 70%-os akcióban. vagy már hamarabb, ki tudja, most PS4-en az alapjáték is féláron(?) volt karácsonykor.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.