2022. október 7., péntek

Gyorskeresés

2,5 évem a Playstation 4-gyel

Írta: | Kulcsszavak: Playstation 4 . Sony . Death Stranding . Uncharted

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az, hogy miért, hogyan váltottam PC-ről konzolra, azt már leírtam (túl)sokszor, (túl)sok helyre. Akit érdekel, egyben itt olvashat róla.
Ezt azt írást inkább egy lezárásnak szánom a Playstation 4-es korszakomhoz. Az nem titok, hogy ez a kis masina elég rendesen behúzott engem, ebbe a konzolos buliba. És hát olyan jól sikerült mindez, hogy nem is tervezek visszatérni PC-re. Ezek után nem volt kérdés bennem afelől, hogy váltani fogok PS5-re is, amint lehet. Sikerült is lefoglalóznom ebben a nagy előrendelési káoszban, egy példányt. Szóval elég biztosnak tűnik, hogy lesz is. Ezzel a lendülettel pedig már el is adtam a PS4-et. Ennek az oka részben az, hogy már kétszer volt otthon egyszerre két platform. De minden egyes esetben, az egyik csak porosodott. Előbb az X360, utána pedig a Nintendo Switch jutott erre a sorsra. Ezért nálam ez egy elv, egyszerre egy platform lehet csak. Talán megtarthattam volna tovább is, de ez a két és fél év elég aktív volt számomra. Úgy gondoltam, hogy 1-2 hónap pihi nem árt. Annál jobb lesz majd leülni a PS5 elé.

Szóval lezártnak tekintem a PS4-es érát. Ezért úgy gondoltam, hogy visszatekintek erre a két és fél évre a magam módján. Sok aspektusból megvizsgálva a dolgot. Mind a konzolt, mind a játékokat.

Én PS4 Slim-mel kezdtem. Szerintem a legszebb kis konzol. Pofásnak, letisztultnak találtam. Fel is pimpeltem magamnak egyedi matricázással [link], kicsit "csicsombucsus" lett, de jól mutatott a fekete bútoron. Halk is volt és kompakt. Nagyjából fél évet használtam. Ennyi idő elég volt, hogy elkötelezzem magam a Playstation mellett. Ennek jele pedig a PS4 Pro vásárlás volt. Különösen a Pro kinézetével sincs bajom. De kétségtelenül ormótlanabb mint a kecses kis Slim. Teszi a dolgát, bár nem kussban, az tény. Sose szálltam bele a "hangos a PS4" eszmecserékbe. Ennek nagyon egyszerű oka volt. Én ha játszottam 80-85%-ban (kimértem azt az 5%-ot nyugi! :) ) egy kontrollerbe dugott fülhallgatóval tettem mindezt. Innentől kezdve én a konzol hangját nagyon ritkán hallottam. Persze volt pillanat, például NBA2K20 alatt, amikor odakaptam a fejemet, hogy ez a konzol meg mi a jó istent csinál?! Úgy felpörgette a ventit, menüben, irreális időpontban.

A kontrollerek használatával nekem sose volt gondom. Rengetegen írják, hogy nem tudják megszokni. Nem tudom, nem értem ezt. Biztos van ilyen, én elképzelni sem tudom. Multiplayer FPS-ekkel is játszottam kontrollerrel. Sose agyaltam azon, hogy hátráltatnának. Ha ez zavart volna, akkor maradok a PC mellett, a Zowie egeremnél.
A Pro-hoz kapott kontroller analógja egy idő után (~1év) elkezdett driftelni. Ezt a KonzokolSzervize zokszó nélkül cserélte. Semmi gond nem volt ezzel, ráadásul nem is feketét kaptam helyette, választhattam több közül. Egy ezüst lett, amit utólag bánok. Kopott is róla az ezüst, meg nem volt valami pofás. Fiam sötétkék kontrollere vagányabb volt. Vettem egyszer próbaként KontrolFreek thumbstick-eket a kontrollerekre. Feltettem rájuk és úgy is maradtak örökre. Nem tudom számítottak e bármit, de nem zavartak. Így nézett ki a két kontroller: [link]

A konzol menüjéből számomra hiányzott a "fancy"-ség. Cseppet silány, kicsit uncsi. És hát a sebessége sem egy atomvillanás. Ez az a pont, ahol sokkal többet várok a PS5-től. A Store-ra például nagyon ráférne egy ráncfelvarrás. Az se lenne rossz, ha a frissítésekhez kötelező lenne a log, a leírás, hogy mit is tartalmaznak, és ezt rögtön látná a felhasználó. Mind a játékok, mind a rendszer frissítések esetén. Igazából sok aspektusát ki sem próbáltam a rendszernek.

Playstation Plus-om mindig volt. Még most is fizetem, konzol nélkül. A lényeg ugye a havi két PS+ játék. Ami számomra több kevesebb sikerrel talált be. Inkább kevesebb. Mielőtt kiemelném azt a párat, aminek igazán örültem, le kell szögeznem, hogy sok játékot már megvettem, végigjátszottam, mire PS Plus-ba került volna. Szóval amiknek én kifejezetten örültem, az a DiRT Rally 2.0, MLB The Show 19, NBA 2K20. Ezek pont jókor jöttek. Azért ~30 hónap alatt három, az nem túl acélos arány. Viszont ez nem csak rólam szólt. Biztos volt akinek több örömet okozott a PS Plus játékfelhozatala. Én igazából ezért se számoltam vele sose. Ha valami megtetszett, vagy jó akcióban volt, akkor megvettem.

Amit nagyon szerettem, azok az állandó leárazások a Playstation Store-ban. Egy idő után beállt nálam egy mérce. Arra vonatkozólag, hogy ránézésre, némi utána járás után, melyik játékra, mennyi pénzt szánok. És ez az ár sokszor vissza is köszönt az akciók során. Persze a két dolog között szoros összefüggés van, mert én is tudtam, hogy nagyjából mennyire akciózhatják le. Sokan a PS felhasználók közül számon tartják, hogy mit vettek meg, és mi van még hátra, ami kijátszásra vár. Én nem mondom, hogy megvettem mindent, vagy annyira túlzásba estem volna. De én ezt a "listát" teljesen elengedtem. Van bőven ami úgy maradt kijátszatlanul. De ezzel én vásárláskor számolok is. Sokszor kísérletezgetek új stílusokkal, kisebb címekkel. A nagy számok törvénye alapján, ez nem is jött be minden esetben.

És akkor el is érkeztem nagy nehezen az érdemi részhez. A játékok taglalásához. Mindig hangsúlyozom, hogy ez a legfontosabb számomra a Playstation 4 megítélésekor. Mert engem a játékok, leginkább az exkluzív játékok láncoltak ehhez a konzolhoz. Próbálok majd valamiféle "leg"-ek listát leírni. Különböző szempontok alapján, számomra mik voltak a kedvenceim. Engem is meglepett, de eszerint a lista szerint, pontosan 100 játékot próbáltam ki PS4-en. 2,5 év alatt szerintem ez nem kis merítés. Ezek közül volt jó pár felejthetetlen élmény, és pár csalódás is.
Ez szubjektív vélemény lesz. És nálam nincs konzisztens mérce a játékok megítélésekor. Sokszor érzések, sokszor egy adott játékrész, emlék is képes befolyásolni a megítélésemet. Nincsenek pontszámok, nincsenek megkérdőjelezhetetlen, kikezdhetetlen érveim. Ezek az én véleményeim, lesz amikor megpróbálom megmagyarázni a miérteket, de lesz amikor meg sem próbálom. Nem csak exkluzív játékok közül fogok válogatni, hanem olyan játékok közül, amikkel én Playstation 4-en játszottam.

A legtöbb játékról folyamatosan írtam élménybeszámolókat, ezek itt találhatóak szépen rendszerezve:
Játék bemutatóim

Természetesen nem az első játék volt az, ami után elköteleztem magam a Playstation 4-re váltás mellett. Az első, amit végigjátszottam PS4-en, az a The Last of Us Remastered-volt. Majd követte az Uncharted: The Nathan Drake Collection. Ezek gyakorlásnak, a kontroller megszokásához teljesen jók voltak. Sajnos a TLoU történetét ismertem előre. Viszont a korai Uncharted epizódok már kellemes meglepetések voltak. Jól szemléltették, hogy az akció-kaland játékok terén közel se Lara Croft a legnagyobb ereklyevadász. Van onnan feljebb. És az első három Uncharted játék, tökéletes felvezetés volt a nagy fináléhoz, a játékhoz, amitől először esett le úgy igazán az állam.

Az első játék, amitől elköteleztem magam a Playstation mellett: - Uncharted 4: A Thief's End

Az Uncharted 4 mind a mai napig az egyik legjobb akció-kaland játék. Egy mérce, a stíluson belül. És az egyik legjobb Playstation exkluzív cím. Amikor nekiálltam, el sem tudtam volna képzelni ennyire jó játékot. PC-n ilyen még csak megközelítőleg sem volt. És ez számomra egy felismerés volt, hogy én hülye, ilyen játékokat hagytam ki eddig?! Mert ez egy 2016-ban megjelent játék! És az a színvonal amit képvisel, az semelyik másik platformon nem elérhető, csak Playstation-ön! Laza, badass, néhol vicces. Tele van emlékezetes, eszement akciójelenetekkel. És minden egyes pillanatában gyönyörű szép! Konkrétan volt olyan pillanatom a végigjátszás alatt, amikor azon gondolkodtam, hogy ez csak 30fps?! Na és ez ki a **** érdekel, ha ennyire jó a játék!?

Kedvenc sportjáték - NBA 2K20
Ez viszonylag könnyű döntés. Igaz, hogy az MLB The Show 19-et is élveztem. De az NBA 2K20 hetekre képes volt lekötni. Voltak a játék megjelenésekor negatív kritikák, a mikrótranzakciókról. Ez számomra teljesen elkerült amikor játszottam vele.Mert én a karrier módra koncentráltam. Azt viszont szinte "végigjátszottam". Életem első kosras játéka volt. De úgy fejeztem be, hogy többször is emelnem kellett a nehézségi szintet a szezonban, hogy izgalmasak maradjanak a meccsek. Néha még online meccsekben is kipróbáltam magam. Szép játék, szórakoztató. Nagyon ügyesen jutalmaz, és szépen egyenletesen tanít, és válik egyre élvezetesebbé. 120-nál több, 48 perces meccset lejátszottam benne.

Kedvenc autós játék - The Crew 2
Na itt az első hülyeségem. Valószínűleg itt a Gran Turismo Sport-nak lenne a helye. Nálam úgy jött ki a lépés, hogy PC-n szimulátorozgattam. Assetto Corsa-val, RaceRoom-mal. Volt kormányom is, ültem a székbe és köröztem sokat. Csakhogy a konzolra váltással, én a monitor elől, átköltöztem a tv elé. A székből pedig a kanapéra/ágyra. Így kormány nélkül nem igazán vettem komolyan a GTS-t. Megvan, játszogattam vele, de például online versenyt csak párat. Ezért inkább kötött le egy "bugyuta" arcade játék mint a The Crew 2. Fiamnak vettem elsősorban. Ő elvolt vele. Aztán én is rákattantam. Elfogadtam olyannak, amilyen. És jól szórakoztam. The Crew 2-ről a véleményem bővebben: [link]
Ha ezt a kategóriát külön szedném arcade és szimulátor szempontból, akkor még a Dirt Rally 2.0-t írnám.

Kedvenc multiplayer játék - Tom Clancy's Rainbow Six Siege
Ezt PC-ről "hoztam magammal". Ott is szerettem, és egy idő után elkezdett hiányozni. Ezért megvettem egy akcióban. Ez volt az első igazi próba a kontrolleres irányítást illetően. De szerintem nem okozott gondot megszokni. Nyilván nem lősz one-tap flick-eket kontrollerrel, ettől függetlenül a játék maga, ugyan olyan élvezhető. Kellően friss, folyamatosan fejlesztik, bővítik. Biztos fogok még vele játszani a jövőben is.

Kedvenc indie játék - Unravel
Szeretem az indie játékokat, de azért nem viszem túlzásba őket. Ennek ellenére, pár jó eszembe jutott. Gris, Journey.. Mégis, ami legjobban megmaradt nekem az az Unravel. Szép, aranyos, ötletes és megható.

Kedvenc "gyerek" játék - LEGO City Undercover
Kisfiam miatt, mindig figyeltem azokat a játékokat, amik neki tetszhetnek. Vettem is párat, de a LEGO CITY Undercover toronymagasan győzött. Ő ezzel játszott a legtöbbet. És még én is elvoltam vele. Platináztam is. Nem igazán tudnám részletezni. Szerintem a legjobb játék kis gyerkőcöknek, fiúknak, lányoknak egyaránt.

Kedvenc családi/party játék - Knowledge is Power
Egyszerű kis vetélkedő. Sokszor feldobta a hangulatot.

Legjobb narratíva - Detroit: Become Human
Igazából a Quantic Dream összes játéka tetszett. A formulájuk szerintem a Detroit-ra csiszolódott szinte tökéletesre. Sok szempontból tetszett a D: BH, talán a leglenyűgözőbb az a szerteágazó történet, és a döntéseink következményének sokszínűsége. Egymás után kétszer is végigjátszottam.

Kedvenc történet - Death Stranding
Emlékszem, miután végigjátszottam, próbáltam mesélni a barátomnak (ő nem gamer) róla. De nem igazán lehet ezt átadni. Találtam egy 15 perces magyarázó videót. Leültettem, és végignézettem vele. Lesokkolta. De sajnos nem a jó értelemben. Így szólt: b+, ki képes ilyen beteg történetet, így kitalálni?!
Ez a döfi nekem! Nem a kálofdutyi, meg a HZD. Ezt a sztorit nem fogod az első óra után előre kitalálni. :)

Legnagyobb meglepetés - Persona 5
A Persona 5 egy óriási kaland! És ez az óriási elég sok aspektusára igaz a játéknak. Közel száz órányi, egyjátékos történet. Ami önmagában is kuriózum manapság. Ehhez társul egy nagyon cool, és egyedi játékdizájn, fantasztikus zenék, és ötletek. Egy keménykötésű JRPG. Aminek a végigjátszása nagyon kellemesen embert próbáló. Nem kellemetlenül hosszú, de azért "érezni". Van egy fura dolog nálam ezzel a játékkal kapcsolatban, amit nem szedhetek külön kategóriára, de mindenképp szeretném leírni. Ez a játék az, ami a legtovább "velem maradt" fejben. Hetekkel talán hónapokkal később is eszembe jutott. És nagyon jó volt visszagondolni rá.

Kedvenc grafika - Uncharted 4: A Thief's End
Biztos ha szakértő szemmel nézi valaki, akkor nem ez a legszebb. De annyira bennem maradt az a döbbenet, amikor először játszottam vele, hogy "Te jó ég! Ez, hogy néz ki?!" Nekem örökre ez marad a kedvenc grafika PS4-en. (Pedig tényleg voltak szebbek. :D )

Kedvenc karakter - Tifa- Final Fantasy VII Remake
Köbcentire pontosan meg tudom indokolni, hogy miért ő. [kép]

Kezdek kifogyni a hülye kategóriákból. És lassan minden olyan játéknak kitaláltam már egyet, amit meg szerettem volna említeni. Úgyhogy jöjjön a lényeg. Némi trükkel, mert nem tudnék dönteni a két játék között. Ezért ketté szedem őket.

Kedvenc Playstation exkluzív játék - Death Stranding
Na, meglepődött valaki? Nem. Na ugye..
Az origó! Ez miatt fordult meg egyáltalán a fejemben, hogy kellene egy Playstation. Ez a játék unikum.Féltem tőle előzetesen, de hatalmas élmény volt! Mondhatnám, hogy azt kaptam amit vártam. De sose tudhatod, hogy mit várjál Kojima-tól. Írtam róla logout-ra. És öröm volt olvasni sokak véleményét, hogy ők is nagyon élvezték.

Kedvenc NEM Playstation exkluzív játék - Red Dead Redemption 2
A DS-sel ellentétben ezt egyáltalán nem vártam. Alig volt trailer belőle. A megjelenéshez közel viszont az egyik felkeltette az érdeklődésemet. És azt mondom, hogy a legkomplexebb játék amivel játszottam. Egy érett, felnőtt western kaland. Olyan szintű megvalósításban, ami nagyon ritka. (Sose fogom megbocsájtani, hogy annyi év játéka díjat elvitt előle a God of War :) )

A legjobb lezárása PS4-es "pályafutásomnak" - Ghost of Tsushima
Ha már az első "kategória" is furcsa volt, illő valami ilyesmivel is zárni a sort. Tsushima volt az a játék, amit utoljára játszottam végig, és szintén platináztam. Annyira tetszett, annyira élveztem, hogy nyugodtam ültem le utána. Mint Thanos a csettintés után, hogy kész vagyok, végeztem a PS4-gyel. Jöhet a PS5...
Nincs kimagasló erénye, amit ki tudnék ragadni. Csak úgy összességében marha jó volt.

Nem igazán voltak nagy terveim ezzel az írással. Szimplán csak lezártnak tekintem a PS4-es érámat. Nagyon jó volt ez az időszak. Remélem a PS5-ös is ilyen lesz!

Végére pedig megpróbálom rangsorolni a kedvenc Playstation exkluzív játékaimat:
(tudom, van köztük olyan, ami már nem ex)

1. Death Stranding
2. Persona 5
3. Uncharted 4
4. Detroit: Become Human
5. Final Fantasy VII Remake
6. Ghost of Tsushima
7. Spider-Man
8. The Last of Us Part II
9. God of War
10. Days Gone
11. Ratchet & Clank
12. The Order: 1886
13. Bloodborne
14. Gran Turismo Sport
15. The Last of Us Remastered
16. Uncharted: The Nathan Drake Collection
17. Uncharted: The Lost Legacy
18. Killzone: Shadow Fall
19. inFamous: Second Son
20. Shadow of the Colossus
21. inFamous: First Light
.
.
.
Driveclub
Horizon Zero Dawn

Hozzászólások

(#1) hombre[EU]


hombre[EU]
addikt

a hzd a leglegvégén classic :D

reméljük innen (ps4) van még feljebb :)

Life, Uh, Finds A Way

(#2) .LnB válasza hombre[EU] (#1) üzenetére


.LnB
titán

Ja, hát az eleje, meg a vége hamar megvolt a fejemben ennek az írásnak. ;]

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#3) .LnB válasza hombre[EU] (#1) üzenetére


.LnB
titán

Egyébként egy 11-12. helyre beférne a HZD. ;)

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#4) saelin válasza .LnB (#3) üzenetére


saelin
veterán

A HZD koncepcióját és grafikáját leszámítva én nem sok pozitívumot tudok vele szemben mondani. Szerintem nem fér be a "leg"-ek listába.

"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."

(#5) .LnB válasza saelin (#4) üzenetére


.LnB
titán

Nem, oda nálam se. De ettől függetlenül én már csak viccelek vele. Nem rossz az.

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#6) penge111


penge111
őstag

Öröm volt olvasni az összefoglalódat. Jó látni azt is, hogy a Persona 5 ilyen előkelő helyet foglal el a listádon. Főleg nekem jrpg kedvelőnek az. Sajnos egyre kevesebb jó minőségű cím ebből a stílusból. De valóban a P5 és szerintem a DQ 11 is ennek a generációnak a legjobbja lett. (FF VII Remakről nem nyilatkozom, még ott csücsül a polcomon) Számomra mindig is a jrpg azért állt a nyugati rpg-k fölött, mert történetvezetésben, a karakterek kidolgozottságában, az érzelmek kiváltásában sokkal jobban szerepeltek. Persze a nyugati rpg-k között is vannak zseniális alkotások (Baldur's Gate, Gothic, Fable, Witcher 3, Divinity Original Sin 1-2, stb), de a jrpg fronton ezekből sokkal több volt régen. Manapság már a jrpg stílus is kicsit elkorcsosult, ritkán jelennek meg gyöngyszemek. Régen tobzódni lehetet a jobbnál jobb címekben... Igaz nem ex, de tudom, hogy platináztad a NieR: Automatát, szóval érted miről beszélek :)

PSN: Dragonmage1980, http://huncritic.hu/

(#7) .LnB válasza penge111 (#6) üzenetére


.LnB
titán

Egy jó JRPG, az mindig jó. :)
Édekes módon például a Tales of Berseria nem fogott meg.Talán nem is adtam neki elég időt. Nem tudom.

Homo Ludens

(#8) futo001


futo001
senior tag

Soha nem hallottam még az Unravelről. Már meg is rendeltem mindkettőt.
Köszi :)

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#9) .LnB válasza futo001 (#8) üzenetére


.LnB
titán

Jó játékot! :)

Homo Ludens

(#10) .LnB


.LnB
titán

Be lett linkelve ez az írás valami "forgalmas" helyre?
Mert reggel óta, szinte duplájára ugrott az olvasottsága. :F

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.