2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Ganajköpések

Írta: | Kulcsszavak: ganaj . köpés . omg . wtf . hülyeség

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A ganajköpés nagyon hasonló az aranyköpéshez, azzal az apró különbséggel, hogy nevetés helyett szekunder szégyenérzet vége. Maga a ganajköpés az író szempontjából legtöbbször egy ártalmatlan szövegrész, észre sem veszi, de ha mélyebb értelmet keresünk benne, akkor megnyílik a pokol kapuja.

Szóval egyszerűen fogalmazva: vannak bizonyos kifejezések, félmondatok, melyeken csak bambán nézni tudok, hogy WTF. :F Persze most páran biztos fennakadnak majd ezeken, hogy mit törődök ilyen apró hülyeségekkel, hisz...

"Afrikában meg éheznek!"

Persze, hisz ha róluk beszélünk, akkor ők azzal nagyon jóllaknak, ezzel a probléma meg is van oldva. Az überelés a vérpistikék egyik különleges képessége.

"attól jobb"

Miért nem annál? Ez honnan jött? :F Az "attól" a különbség oka, nem pedig az összehasonlítandó tárgy. Tehát: "Az Szomszédoknál jobb az Aranyélet.", mivel "A kiválóan megírt forgatókönyvtől jobb az Aranyélet." Hülyeség: "A Szomszédoktól jobb a Aranyélet." Nem, nem a Szomszédok miatt jobb a Aranyélet, Vágási Feri ennek semmi köze, hiába lépett be az internetbe.

"hűvös videokártya"

Már hogy lenne hűvös? A hűvös az, ami a testhőmérsékletnél hidegebb, nem? Egy átlag VGA üzemi hőmérséklete nem szokott 36 fok alatt lenni. Ha a 60 fokos VGA hűvös, akkor a fagyállóval hűtött 30 fokost hogy nevezzük? Lefagyasztottnak? S akkor az LN2-vel hűtöttet? Szerintem maradjon csak ott ez a nyilvánvaló hazugság marketingesek szótárában. Vannak a jelenségre értelmes magyar kifejezések is: alig melegedő, keveset fogyasztó, energiahatékony, könnyen hűthető, stb.

"kaptam +10 fps-t"

De mihez képest? 20-hoz? 220-hoz? Nem mindegy, hogy +50 vagy csak +5 százalék. Ezt nagyon sokszor látom, s nem értem minek írja le, ha egyszerűen semmitmondó, mivel nincs mihez viszonyítani. Miért nem lehet százalékot írni, hogy legyen is értelme? :U Erről mindig a következő szakállas vicc jut eszembe:

Az ifjú férj tetszelegve nézegeti magát meztelenül a tükörben:
- Ha még 5 centivel hosszabb lenne, én lennék a király.
Mire a feleség:
- Ha meg 5 centivel rövidebb lenne, te lennél a királynő.

"fülhallgató bemenet"

Hát lehet, hogy a kábelét be szokás dugni, de az attól még nem bemenet, ez legfeljebb a csatlakozófelület közelében nagy sietségben elfogyasztott pacalpörkölt szaftjának szempontjából igaz.

"prémium termék"

Egyik kedvencem. Elméletben kiváló minőséget jelentene a prémium, de ez sajnos nem igaz. Ezek az esetek elnyomó részében dizájnos, de túlárazott és silány minőségű termékek szoktak lenni, legtöbb esetben az énvagyokajani demózásához. A prémiumot nem a felhasználó kapja, hanem az rekordeladásokért felelős menedzser.

"mert kell a pénz"

Mi értelme van ezt leírni egy hirdetésben? Eleve, a cél sosem a pénz (hanem amire költi), ha pedig mégis, akkor az komoly a probléma. Általában olyan kontextusban hallom, ahol redundáns; funkciója legfeljebb az önsajnáltatás napirenden tartása.

"nem kenyérre kell a pénz"

Na ez a másik kedvenc. Ez az arrogáns verziója az "eladó lehet" jellegű hirdetéseknek. Kijelenti, hogy ő bizony nem tartozik a pórnéphez. Ő egy tehetséges politikus üzletember, aki most másba szeretné fektetni összemutyizott anyagi tőkéjét, nem kenyérre kell a pénz.

"elfogadnám"

Ki ne fogadná el? Ez szimpla hozzászólás-gyűjtés a hardver hírek alatt. S ha jobban belegondolok, olyan mintha ő tenne szívességet azzal, hogy ingyen elfogadja a terméket. :D Erről azok jutnak eszembe, akikek az szokott lenni a hétvégi program, hogy a bevásárlóközpontokba mennek kirándulni, mert épp osztják az ingyen narancslevet. Ez nem vicc, ismerek ilyet.

"ha fizetnének érte, se kéne"

Na itt a tumor már teljesen átvette az irányítást az agy felett. Már elfogadni se éri meg, mert annak bizonyos terméknek a birtoklása egyszerűen ciki. Valószínűleg azért, mert epenis-sorvasztó hatása van.

"kicsike"

Én már attól is hülyét kapok, ha felnőtt emberre mondják, de most elsősorban tárgyra gondolok. Miért kell egy sorozatgyártott terméket becézgetni, mint egy újszülöttet? Legalábbis én nem kaptam soha a számla mellé anyakönyvi kivonatot. Hasonló kategória az "eladó szeretett hardverem", bár ez inkább amolyan sufnituning marketingfogás, hogy valamivel indokolja a magas árat. De akkor ezek szerint már a szeretet sincs ingyen.

"Úristen! Amúgy nem vagyok vallásos."

Én se, de miért kell ezt odaírni? Miért kell ezt tisztázni, mi történik ha nem írja le? Ennyire fél, hogy valaki radikális fundamentalista csőlátónak nézi? Mert én biztos nem fogom. Annyi relevanciája van a két mondatnak egymással, mint a következőnek: "Lóf***t! Amúgy sosem volt intim viszonyom lovakkal."

"Igényfelmérés!" / "Legyen-e ..." ...tánc?

Az előbbi régen a hardveraprón ment, ami általában azt jelentette, hogy "eladó lehet" / "balekot keresek", de most nem erről van szó. Elterjedt úgy is, hogy ír valaki egy bejegyzést, nulla tartalommal, mindössze annyi kérdéssel / mondanivalóval, hogy írjon-e XY témáról cikket. Még jobb, amikor arról ír bejegyzést, hogy írjon-e bejegyzést. :D Ha van kedve, írja meg, ha nem akarja, akkor meg ne. Ha pedig nagyon nem tud dönteni, akkor írjon egy rövidebb bevezetést (legyen tartalom!), aztán a közösség majd megmondja, hogy érdekli-e a folytatás.

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Jöhet a sav. Vagy újabb ganajköpésekre példák.

Eladó Adam Audio Sub8 stúdió monitor mélyláda!

(#2) #90088192 válasza lezso6 (#1) üzenetére


#90088192
törölt tag

A legtöbb helyen való, bar az ingyen sem kéne, most nagyon aktuális, hiszen csak a helyet foglalna, de haszna nincs kategória nálam :DDD és tárolási díj ellenében sem tudnám hova tenni :C

A másik amivel az angol nyelvterületen kiakasztanak: Képletesen, minden képletes, és a másik jónak kéne lennie, és a jónak kell lennie közti különbség :P

De tényleg Isten biza Ateista vagyok, és Ha sok pénzem lesz befizetek egy lélekvándorlás tanfolyamra, hiszen egyszer élünk!

Ami a legjobb: A másik diszkreditálása nem releváns alapokon, ebbe nagyon profik a helyi fórum huszárok :W

(#3) #90088192 válasza #90088192 (#2) üzenetére


#90088192
törölt tag

Es ami a legjobb cirka 40 perccel korábban válaszoltam a hozza szólásodra mint azt megírtad volna, most mondd azt az idegenek nem járnak köztünk :DD

(#4) twollah1976


twollah1976
őstag

"Erről azok jutnak eszembe, akikek az szokott lenni a hétvégi program, hogy a bevásárló központokba mennek kirándulni, mert épp osztják az ingyen narancslevet. Ez nem vicc, ismerek ilyet."

Meg belegondolni is rossz, hogy valakinek ez a hetvegi program.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#5) .Szaki.


.Szaki.
őstag
LOGOUT blog

Jó kis összefoglaló. :)

A "nem kenyérre kell a pénz" szerintem viszont sokkal inkább arról szól, hogy az adott termék amit árul az illető eladó, de nem bármi áron. Ettől függetlenül nem szimpatikus ezt beleírni a hirdetésbe, csak szerintem az üzenete más.

(#6) N€T0X|N


N€T0X|N
őstag

"nem kenyérre kell a pénz"
Na ez a másik kedvenc. Ez az arrogáns verziója az "eladó lehet" jellegű hirdetéseknek.

Én ezt akkor szoktam néha kiírni, ha semmiféle alapja nincs alkunak, mert már eleve a sáv aljára áraztam valamit, mert eladni akarom, nem árulni (edit: viszont pont így van, ahogy .Szaki. írja: azért nem bármi áron akarok megszabadulni tőle). A baj az, hogy ez - mármint a jó ár - alapján sokan rögtön azt gondolják, hogy biztos azonnal kell a pénz és ez csakis azért lehet, mert annyira csóró vagyok, hogy azt se tudom eldönteni, melyik elmaradt számlát fizessem be belőle, így aztán valós haszna tényleg nincs ezt kiírni, erre már rájöttem.

[ Szerkesztve ]

Sent from my keyBoard

(#7) Bozodi János


Bozodi János
aktív tag

Az én kedvencem a mobilarénás tesztekben/cikkekben rendszeresen előforduló valamivel "megáldott" kifejezés. Dupla kamerával megáldott, 8GB memóriával megáldott, stb.
Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy a technopápa vagy a kütyüisten ott áll ilyen lepelben és osztja az áldást a gyártósoron, onnan meg tódul ki a sok cucc. wtf.

(#8) cinemazealot


cinemazealot
addikt

A "ganajköpés" elnevezés tetszik, és több ilyen ganajköpés olvasásakor érzem magam hasonlóan, de van néhány, ami mögött én mást látok egyszerű ganajnál:

"attól jobb"

Ezt szerintem tájszólásként is hallottam már kifejezetten nem buta, hanem csak nem nagyvárosi emberek szájából. Annyira nem tekinteném elítélendőnek.

"elfogadnám"

Ez és az ehhez hasonlóan kifejező "mint egy falat kenyér" vagy "ha fizetnének érte, se kéne" az, amik valószínűleg azért születnek, mert a PH lapcsalád cikkei alatt nincs lehetőség lájkolásra. Ha pedig a júzer mindenképpen szeretné tudatni a néppel, hogy ez most tetszik vagy épp nem teszik neki, ráadásul ezzel még a rangját is segíthet feljebb pöckölni, akkor miért ne tegye?

"kicsike" és "eladó szeretett hardverem"

Tedd a szívedre a kezed és merj olyat mondani, hogy Te (mint varázsló) egyszer sem tekintettél szeretettel valamilyen öreg és kiszolgált hardveredre (de lehet akár autó, motorkerékpár stb.), amin végül muszáj volt túladnod. :) És mivel ingyen azért csak nem vágnád oda senkihez, egy jelképes összeget azért igenis elfogadnál érte. Nyilván lehetne sokkal érzelemmentesebben is fogalmazni, de szerintem bőven vannak olyan esetek, amikor igenis el kell morzsolni egy könnycseppet, amikor elérkezik a búcsú pillanata. Ennek pedig nyugodtan lehet hangot adni. :)

"Igényfelmérés!" / "Legyen-e ..."

Igen, az írás idő- és erőforrás igényes. És ha nem vagy biztos benne, hogy amit írsz, megfelelő érdeklődésre tesz majd szert, akkor lehet, hogy érdemes lezavarni előbb egy közvéleménykutatást. Máskülönben minek erőlködni, ha sem az olvasottság számláló, sem a cikk/bejegyzés alatti hozzászólások nem gyarapodnak? :)

Múltkor pl. írtam egy LOGOUT-os cikket egy relatíve frissen bejelentett VR eszközről. Meg voltam róla győződve, hogy kapós lesz a téma, talán még a PH is átveszi, és hemzsegni fognak majd alatta a lelkes hozzászólások. Erre kaptam a főszerkesztőtől egy PÜ-t, hogy majd egy bő hét múlva fog megjelenni. :Y És mi lesz, ha addig a PH is leközli a hírt, az én írásom (mint lelkes második) meg mehet a levesbe? Hosszú egy hét volt ez, elhiheted. Aztán megjelenés után összegyűlt alatta 9 db hsz. :D Mi a pofára esés, ha nem ez? Oké, gyakoroltam a cikkírást, és örülök is, hogy olyanról írhattam, ami egyébként foglalkoztat, épp csak kínos, hogy nem sok embert érdekelt.

Szóval az ilyen jellegű közvélemény kutatásnak igenis lehet haszna, főleg ha nagyobb közösségi brainstorming-ra is számít a cikkíró. Több szem többet lát alapon simán előfordulhat, hogy egy hozzászólás alapján a majdan elkészülő cikk (vagy akár még több erőforrást igénylő teszt) sokkal hatékonyabb és eredményesebb is lehet. Mobilarénán volt nemrég egy nagy lélegzetvételű fotós/videós teszt, amin nagyon sokat segített volna egy előzetes közösségi egyeztetés, hogy a cikkírók ne szívjanak olyat és akkorát a teszt lebonyolításával. :K

[ Szerkesztve ]

(#9) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Az attól jobbot én is használom néha, bár nem tudatosan.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#10) kemotox


kemotox
addikt

Nekem is van kedvenc ganajköpésem: "Mostmár tényleg jön mindjárt mostmár hamarosan az új fórum" ;]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.