2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Gyógynövények, gyógyszerek és a lobbi (?)

Írta: | Kulcsszavak: tudomány . áltudomány . gyógynövények . gyógyszerek . hiszékenység

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az alábbi cikk apropóján nyitom ezt a bejegyzést: több nézőpontból is bemutatja a témát, annak pozitív és negatív oldalával együtt. Érdemes rászánni az időt és végigolvasni.
Igazságot a füvesembernek!
Magam is gyakran járok a Bükkben és hébe-hóba még követem is a helyi eseményeket. Néhány éve elég szomorú tapasztalat volt, hogy pl. a Gyógynövénynapok helyet adott az olyan áltudományos/átverős maszlagnak is, mint a biorezonanciás csodatevők, meg aurafotós/látó emberek. Szerencsére ez úgy tűnik, kezd eltűnni onnan és egy valóban hasznos, mindennapi egészséggel összekötött rendezvénnyé válni.
Ez azért is lényeges, mert az odalátogatók így nagyobb eséllyel tájékozódhatnak a gyógynövények helyes és megfelelő felhasználásairól, valamint azok korlátairól, reális képet kapva. Ami sajnos az internet bugyraiban nem jellemző. Ott a sötétség (na meg az összeesküvések) az úr.

Hozzászólások

(#1) blackrulz


blackrulz
nagyúr

Azt kéne megérteni, hogy rengeteg gyógyszer hatóanyaga pont a természetéből jött 1:1-ben, csak max reszeltek rajta, hogy hatékonyabb, adagolohatobb legyen. A beduinok használtak penicilint kitudja mióta, ettől még nem nyalogatsz otthon penészes szamárbőrt...

A természetes, népi gyógymódok pont akkora üzletet jelentenek mint látjuk, tehát a lobbi megy mindkét oldalon. Csak az egyiknél klinikailag is bizonyítható a hatás, placebo nélkül is...

Egyébként a gyógyszeripar is használná a körömvirág teát, franc se akar antivirális szereket fejleszteni vagy bétablokkolót. Könnyebb lenne nekik is. Az ilyen irányú kutatások nem is álltak le soha se, csak van ami nem működik...

[ Szerkesztve ]

When you want a circus you exalt the clowns

(#2) Rive válasza blackrulz (#1) üzenetére


Rive
veterán

..a gyógyszeripar is használná a körömvirág teát...

A körömvirág fő hatóanyaga az aszpirin őse. ;)

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#3) blackrulz válasza Rive (#2) üzenetére


blackrulz
nagyúr

No erről beszéltem. Merthogy nem. A körömvirágban rohadt sok dolog van, illóolajoktól triterpéneken át, de speciel acetilszalicilsav pont nincs benne ami az aszpirin hatóanyaga. Az aszpirin őse valójában a fűzfa kéreg, abban valóban van, és használták is régen ilyen célra.

Pont azért vettem elő a körömvirágot, mert az az egyik ultimate növény, ami mindenre is jó. A rákot is beleértve mindenre javasolt, sőt még azon túl is. Azon se lepődnék meg, ha nagy dózisban fogyasztva a szomszéd bélfekélyét is rendbe rakná.

[ Szerkesztve ]

When you want a circus you exalt the clowns

(#4) Rive válasza blackrulz (#3) üzenetére


Rive
veterán

Merthogy nem...

De. Nem véletlen írtam, hogy 'fő' hatóanyaga, meg azt se, hogy a hatóanyagnak az őse... Csak ugye olvasni, értelmezni tudni kellene.

A körömvirág fő hatóanyaga a szalicil (sav), ami egy rakat más növényben is megtalálható, mivelhogy elég gyakori növényi védekezőanyag. Az, hogy a fűzfakéreggel hozták végül kapcsolatba, lényegében véletlen - már felfedezése körül is több növényből izolálták párhuzamosan. Aztán továbbfejlesztették, és acetilszalicilsav formában lett belőle gyógyszer hatóanyaga.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5) Lenry


Lenry
félisten

A Gyuri bácsi teáit forgalmazó online és hagyományos boltok mögött három cég áll, a Györgytea, a Pharmaherb és a Diabess Kft., mindhárom Lopes-Szabó Zsuzsanna nevén, és a Céginfóban hozzáférhető legutóbbi éves pénzügyi jelentéseik összesen 843 millió forintos forgalmat és 210 millió forint adózás előtti nyereséget mutatnak.

ez a lényeg.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#6) blackrulz válasza Rive (#4) üzenetére


blackrulz
nagyúr

No ezzel baj van. A szalicilsav vízben igen kevéssé oldható. Ebből következőleg mondjuk teaként ami a kiindulási állításom volt, igen kevéssé hatékony.

"mivelhogy elég gyakori növényi védekezőanyag"

Akarod mondani egy fitohormon, ami működését tekintve nem védekezőanyag. Legkevésbé se.

"több növényből izolálták párhuzamosan."

Az valószínűtlen, és egészen biztos, hogy a körömvirág nem volt közöttük, mert a szalikozid tartalma 0.
Az, hogy hasonló hatást kerestek párhuzamosan több növényben az biztos, viszont a fehér fűzfát évezredek óta használták szájon át szedve fájdalomcsillapításra pl, ezért lett szexi a kutatóknak, csak a gyomorbántalmakat okozó komponenseket kellett kigyomlálni belőle.

Nem vitatom, hogy pl külsőleg a magas illóolaj tartalma miatt jó a sebekre. A gyógyszer ipar is használja, de nem önmagában, és nem teaként.

[ Szerkesztve ]

When you want a circus you exalt the clowns

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.