2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

Witcher 3 helyett A Kultúra

Írta: | Kulcsszavak: blag . könyv . kultúra . culture

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez most nem játék lesz, hanem könyv, szóval akinek tl;dr volt a jele az oviban, az nyugodtan lépjen tovább.

Sokkal kevesebbet olvasok, mint régen, gyerekkoromban rengeteg könyvet elolvastam, rengeteg időt töltöttem a könyvtárban, sokszor ha betegen otthon kellett maradni, oda akkor is bementem (nem is volt rajtam kívül senki délelőtt 10-kor a gyerekrészlegen). Ma már tizedannyit se, sőt, szerintem többet írok, mint amennyi rendes irodalmat olvasok, de azért egy halvány szál megmaradt, a scifié. Egy időben rendszeresen vásároltam a Galaktikát, hogy legalább annyit elolvassak egy hónapban, ami abban megjelenik, de ez is elmaradt.

A Kultúra sorozatra egészen furcsa módon akadtam rá, korábban sem a sorozatról, sem az íróról nem hallottam soha, bár ez lehet hogy engem minősít... Szóval mindannyian ismerjük a SpaceX-et, meg az ő koncepciójukat a drónhajóra leszálló rakétákról. Tudjátok hogy hívják a két drónhajót? Of course I still love you és Just read the instructions. Hogy tud valaki ilyen hülye nevet adni egy (két) hajónak? És miért?
A válasz: Iain Banks.
Nevezett skót író Iain M. Banks néven adta ki scifi regényeit, sajnos már csak múlt időben, mert 2013-ban elhunyt rákban. A könyvei viszont itt maradtak és... abszolút egyediek.

A világ, amiben játszódik a mi világunk, a mi korunk, csak épp az emberiség nem részese annak, megemlítve is csak egy rövid novella erejéig vagyunk.
A Kultúra egy laza pángalaktikus társadalmi szövetség, amiben mindenféle biológiai és mesterséges élet elfér, technológiai fejlettségük elérte azt az utópisztikus szintet, ahol már teljesen irreleváns hogy van-e kedved bármit csinálni, úgyis kiszolgálnak az automata droidok, az intelligenciával rendelkezőnek nem kell fárasztania magát a munkával. Száz százalékig a tested ura vagy, ha nővé akarsz változni, erősen elhatározod, az agyadba épített neurális háló elkezdi termelni a megfelelő hormonokat és pár hónap alatt nő leszel. Ha meggondolod magad, akkor meg vissza. Kéne egy plusz pár kar? Hajrá. Fáj valami? Kikapcsolod. Megmérgeztek? Nem gáz, egyszerűen keresztül folyik. Ilyesmik.
Nincsenek törvények, mert nincs rájuk szükség, nincs pénz, ugyanezért.
Mindezek fölött elsősorban az Elmék gyakorolják a hatalmat, amikor arra szükség van. Ezek rendkívüli teljesítményű mesterséges intelligenciák, amik leginkább óriási űrhajók vagy Orbitálok formájában léteznek, és persze óriási űrhajók vagy Orbitálok gyanánt szolgálnak is.
Szóval tényleg amit csak el tudsz képzelni űr-utópiának, az itt megvan. Akkor mégis miről szólnak a könyvek?

A konfliktusok nagy része a más kultúrákkal való kapcsolatból fakad. Ők istenekben hisznek, vagy csak felsőbbrendűnek gondolják magukat, esetleg folyamatosan terjeszkednének, de elérték a Kultúra határait, ahonnan lepattannak. És hogyan kezelje ezt egy olyan civilizáció, ami mindezeken felülemelkedett? Amelynek nem kell már küzdenie semmiért, nem érdekli a háború vagy a hódítás, mert az semmit nem adna neki. Hogyan avatkozzon be úgy, hogy végül a "nagy jó" felé terelgesse ezeket a népeket anélkül hogy azok ezt kényszernek éreznék.
A konfliktusok kisebbik része pedig belülről jön, mert nem mindig egyértelmű, hogy a mindent látó, halló, tudó és érzékelő Elmék mennyire veszik komolyan a mindenki egyenlő elvét, vagy ez a csak a látszat, és óvatos befolyásolgatásokkal mindenképp abba az irányba terelik a történéseket, amerre ők jónak látják.
Elképesztő mennyiségű probléma üti fel a fejét egy tökéletes világban is...

Röviden: tényleg melegen ajánlom a könyveket, engem anno a valóban működő utópia koncepciója fogott meg, mert valahogy minden írónak könnyebb volt drámát generálni abból, hogy kiderül hogy a fény alatt minden rohad, míg Banks talán a nehezebb utat választotta azzal, hogy a rohadás kintről jön.
Egyébként ő is írt egy nagyobb lélegzetvételű összefoglalót a Kultúráról még '94-ben, akinek az érdeklődését picit is felkeltette ez a nehezen megszült szösszenetem, az mindenképp olvassa el, megéri.

Magukról a könyvekről annyi, hogy én csak egy részüket tudtam magyarul beszerezni, ezért a hiányt angol kiadásokkal pótoltam. (Kis reklám, de angol nyelvű könyvek terén nálam a Book Depository a nyerő, hatalmas választék, jó áraik vannak, gyorsan és nem mellesleg ingyen szállítanak Magyarországra.) Banks elképesztő szókinccsel rendelkező író volt, és bár anyanyelvi szinten beszélek angolul, napi szinten használom a nyelvet, de nem egyszer kellett szótárhoz fordulnom a könyvei olvasása közben, amire nem nagyon volt példa az aktuális évezredben, így aki nem érez magában kellő önbizalmat az angol nyelvet illetően vagy zavarja a szótárazás, az talán jobban jár ha magyarul szedi össze a könyveket.

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
félisten

1 hónapja én szakadtam rá a játszásra olvasás helyett, de majd ránézek. :R

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#2) RetepNyaraB


RetepNyaraB
veterán

Szóval délután nem tudtam mobilról megnyitni a témát, szerencsére megtette más :DDD

Nagyon érdekesnek tűnik; nekem elsőre távolról - legalább is idea szintjén - a Sztrugackij testvérpár-féle Kammerer trilógiára hajaz (emberiség aranykora, félisten-szerű képességekkel rendelkező emberek, akik más lakott világok lényeit próbálják szigorú be-nem-avatkozás kódex mellett a "fény felé" terelgetni, ennek minden velejáró konfliktusával és buktatójával együtt.

Iain Banks nekem eredetiben magas volt (meg németben is eléggé), ezt asszem már fórumon kitárgyaltuk. De persze kihívás, bele kell vágni újra.

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#3) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Egy amerikai angolhoz szokott fülnek és szókincsnek tud meglepetést okozni a brit, azon belül pláne a skót angol. :D
A tárgyi sorozat nekem is megvan, de még nem került sorra, egyedül a The State of the Art nincs lefordítva egyébként ami egy novelláskötet.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#4) Lenry válasza Apollyon (#3) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

a State of the Art-ban pedig csak egy novella foglalkozik a Kultúrával, bár pont az az, amelyikben ellátogatnak a Földre a hetvenes években.
tudom, hogy a többi le van fordítva, egyszerűen csak nem lehetett mindet kapni, amikor elkezdtem a sorozatot, így fele angolul, fele magyarul van meg.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#5) bambano


bambano
titán

én meg pont fordítva vagyok, annyira megcsömörlöttem a filmes, sorozatos szeméttől, hogy utóbbi időben szinte csak olvasok, relatíve sokat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) Apollyon válasza Lenry (#4) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Amióta van e-inkes olvasóm, azóta szinte csak azokon olvasok, papír könyvet már nem veszek, legalábbis fiction-t. Így nem tudok ilyen szép könyvespolcot mutatni.) Egyedül a tudományos könyvek (pl. Stephen Hawking-félék) amiket kizárólag papíron veszek a nagyobb méret és a bennük szereplő illusztrációk miatt.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#7) Apollyon válasza bambano (#5) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Dettó, az elmúlt pár évben egyre kevesebb boomer-eknek való sorozat meg film található. Nekem most 3 sorozat van, amit nézek, illetve fogok, mindegyik könyvből készült. :D Ami még nem jött ki, de 2021-ben érkezik, az a Foundation, arra nagyon kíváncsi leszek.)

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#8) Lenry válasza Apollyon (#7) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

ó Asimov
ha szóbajön mindig el szoktam mesélni, hogy a Robot - Birodalom - Alapítvány ciklust egy Nokia E50-en olvastam el, aminek a releváns adata hogy a kijelzője 240x320-as, amely fizikailag 12 cm^2-t jelent. és így is megérte olvasni.

azt viszont elképzelni sem tudom hogyan lehet a nagyközönség számára is népszerű (értsd: megéri második évadot csinálni) sorozattá gyúrni ezeket a könyveket, amely nagy részt 49% párbeszéd, 49% csendben elmélkedés és 2% akció.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#9) Apollyon válasza Lenry (#8) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Hehe, nekem "már csak" E52 volt, azon nem olvastam könyvet, ellenben SE P1i-n igen (ugyanakkora kijelző) a már megboldogult Guga könyvét – valami tizenéves pszichedelikus kalandjairól szólt – amit le lehetett tölteni .txt-ben, aztán később ki is akarta adni, de elfelejtődött. (És már nem is találom, mi volt a címe.)

A sorozattal nekem is vannak fenntartásaim, de az egyik karakter Jared Harris, így bizakodom a dologban.)

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#10) RetepNyaraB válasza Apollyon (#7) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

...reményhal meg utoljára.
Biztos megnézzük mit gyúrnak össze a könyvekből, almáék akár igényesek is lehetnek (mindenképp igényesebbek, mint pl. a netfityisz). Jó lenne, de meglepő is egyben.

az általános off hangulatot fokozandó: nem tudom miért halt ki az olvasási kedv sokunkból. Én is a gyerekkönyvtárban nőttem fel, ahonnan korengedéllyel átvettek a felnőtt részlegre, mert a kölyökosztályt befejeztem :DDD Mondjuk talán harmincéves koromig tartott a lendület, szerencsére nagyjából az összes olyan klasszikussal együtt, amelyeket ha 18 éves korodig nem olvasol el, utána már nem fogod (orosz és francia XIX. sz-i próza pl.). De azóta elvétve, talán utazások alkalmával, vagy inkább előhúzok a polcról valamit, ami régen a szívemhez nőtt. Nem tudom megfogni pontosan, miért van ez. Agyonvert a médiavilág? A netes fórumok? ;] Elfújt az élet (nem hiszem, sok bölcsész haverom van, akit nem, pedig szintén család, munka, estébé.)?
Ez érdekes kérdés mindenesetre.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.