2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

Új autót fogok venni - 2. rész

Írta: | Kulcsszavak: blag . autó

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nekem újat. Nyilván.

Ott tartottunk, hogy nagy legyen, automata és kombi.
Ha egy földrésszel nyugatabbra élnék, akkor valószínűleg mostanra a sokadik Oldsmobile Vista Cruisert vagy Ford LTD-t nézném, de nekünk nem jutottak rendes acéltepsik, így marad a kommersz európai választék.

Az automataváltó esetében a Volkswagen csoport által használt DSG működés közben nagyon szimpatikus, öcsém B8-as Passatjában a váltás egy pillanat, a mutató úgy ugrik egyik pozícióból a másikba, mintha csak egy kijelzőn váltana a kép, és nem egy fizikai mutatónak kellene átkúsznia innen oda.
Cserébe a fenntartási költségei egyesítik a manuális és az automataváltók összes költségeit. Abban az életkorban, ahol én nézelődök, simán kinéz már egy kettőstömegű csere meg egy kuplungcsere, aminek az árát nem biztos, hogy őszinte mosollyal csengetném ki.
Szóval maradnék a hagyományos automatánál.

Kombi: a Passat Variant 495 literes csomagtartója (ledöntött hátsó ülésekkel 1600 liter) lesz a kiindulás, annál ne legyen kisebb. Ezzel sajnos ki is esett az Európában 10-15 évvel ezelőtt kapható kombik jelentős része. Pedig a 159-es Alfa azért nem egy csúnya jószág (a 166-osból meg nincs kombi)...

Persze valójában rizsa meg terelés a fönti szöveg, gombhoz a kabátot. Amikor megszületett a gondolat, hogy másik autót akarok, addigra természetesen pontosan megvolt, hogy mi legyen ez a másik autó.
Ezt az új típust jártam körbe minden oldalról, hogy valóban jó lesz nekem? Nem fog rámenni a gatyám is? Tudja, amit akarok? El tudom képzelni magam benne?

Fontos ez az utolsó kérdés, mert az autóvásárlás érzelmi kérdés is, és az, hogy az adott kocsiba bele akarsz-e ülni egyáltalán típusokat, sőt gyártókat vagy egész kontinenseket pottyant ki a szűrőn.
A 3F-es szabály például egy hamubasült fasság. Van Fiatos haverom, asszem épp a harmadik vagy negyedik Fityóját hajtja, max egy Alfába tudnád átültetni. Esküszik rá, hogy milyen faja autók. Én viszont nem vagyok olaszautós arc… Persze nem löknék az utcára egy Alfát, ha utánam vágnák, de saját pénzt nem biztos, hogy adnék érte.
Jómagam új kora óta hajtok egy mostmár kilencéves Peugeot 208-at, megy, megáll, dudál, világít. 160.000 km alatt egyszer meg nem döglött alattam, a fékei olyanok, hogy egy buszt megfognának, nem hogy ezt az alig egy tonnás gyöszt. Semmi franciás problémája nem volt. A cégben az összes területi képviselőnk Peugeot-val jár. Alattuk se esnek szét.
Ford mondjuk ment már alattam katasztrofálisan tönkre, nem is egy, hanem kettő, mindkettő Transit volt, de nem vonnék le hosszútávú következtetéseket ebből.


(Az 50.000 km-t futott másfél éves Transit kuplungszerkezete egy szeptemberi reggelen azt mondta, hogy reccs, és nem emelt ki többé. Decemberig malmozott a Ford, mire végre megcsinálták)

Egy C6-os Citroënben el tudom magam képzelni, de nincs pénzem egy kisszériás luxusautóra. A C5-ös tetszene, de a fix közepű kormánynál idegesítőbb kreténséget nem tudok hirtelen elképzelni.
Amennyire brutálisan jól néz ki az új 508-as Peugeot, cserébe annyira unalmas a régi, amire pénzem volna.
A Renault-k nem tetszenek. Az Opelek szintén nem (pedig majdnem vettem egy első generációs Insigniát, amikor az eladóvá vált a cégben, végül az az ember beszélt le róla, aki addig hajtotta: “ez egy nagyon jó autó, amíg a cég tankolja meg tartja karban”).
A távol-keleti autók minden erényét készséggel elismerem, hogy egy Toyota a világból kimegy és visszajön, hogy a KIA az új Toyota, hogy Hyundaiból lassan több van Amerikában, mint amerikai autóból, stb, stb… de el nem tudnám képzelni, hogy vegyek egy Corollát. Vagy egy Ceedet. Egyszerűen nem.
Egy ezredfordulós Celicát, na azt igen, de az is csak egy gyerekkori berögződés eredménye. (A szüreti napokon a környékbeli autókereskedések egy időben kiállították a kínálatukat a város egyik terén. Voltam vagy 10 éves, amikor a helyi Toyota kereskedő kirakta az akkor hamvas T23-as Celicát… Egy űrhajó volt az mindenhez képest, ami Kiskőrösön addig létezett. Számomra azóta is az.)

A VAG termékei közül a SEAT-ot nem tudom hová tenni, Volkswagen vonalon a Passat B6 annyira nem győzött meg, B7-re vagy B8-ra viszont nincs pénzem. A Škoda Octavia valójában egy Golf, de duzzogva el tudnám viselni. Az Audi A6 valamiért nagyon sokkal többe kerül, mint amennyit szvsz ér.

A BMW-hez, mint márkához erősen kapcsolódó… khmmm… kulturális felhangok elmondhatatlanul taszítanak, bár elismerem, hogy jó autók, vezettem is BMW-t, tudnám élni, mint gép, de nem ezzel a logóval.

A Mercedes… a Mercedes viszont nem fáj. Teljesen jól el tudom képzelni magam egy Mercedesben ülve. Német autó, eddig is német autóim voltak. A kinézett modellhez nem kapcsolódik se maffiás múlt, se telepi rajos hülyegyerek imidzs, úgyhogy ez pipa.

Tiszta szerencse, hogy a W211-es típust pont a Mercedes-Benz gyártotta.
Csomagtartója nagy, váltója hagyományos, még két pipa. Innen már nem eshetünk nagyot.

Hozzászólások

(#1) nullpoint


nullpoint
senior tag

Akkor Merci a vége?

(#2) Lenry válasza nullpoint (#1) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

stay tuned :))

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#3) bzoley


bzoley
veterán

A W211 féltestvére szerintem sokkal ütősebben nézki. Igaz belü fapadosabb érzete van, mint a Merciknek általában.

[ Szerkesztve ]

(#4) UnA


UnA
Korrektor

Sose gondoltam volna, hogy az autóvásárlás ilyen bonyolult dolog :)

(#5) Lenry válasza UnA (#4) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

Ezek szerint nem vettél még autót :)

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#6) nevemfel


nevemfel
aktív tag

Miért automatát, miért, miért??? :DDD

A létező szocializmus idején az a mondás járta, hogy az értelmiség előtt két út áll: Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.

(#7) nullpoint válasza UnA (#4) üzenetére


nullpoint
senior tag

Csak akkor bonyolult ha nem áll otthon tornyokban a pénz. :P

(#8) Ed3r_X_ válasza bzoley (#3) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr

Nekem ez az álom :B

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#9) D1Rect válasza nullpoint (#7) üzenetére


D1Rect
félisten

Mindig bepakolom zsákokba.
Az ember azt hinné, hogy a sima fekete kukazsák jó neki, pedig kiszakad.
A sittes zsák ami elbírja, ha tele van.
#lifehack

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#10) UnA válasza Lenry (#5) üzenetére


UnA
Korrektor

Nem :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.