2020. május 29., péntek

Gyorskeresés

Passat Projekt - Apró örömök az életben

Írta: | Kulcsszavak: blag . passat . autó

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az építkezés meg a költözés és a munka mellett kevés idő maradt a kocsira, de mivel nem fenyegetett a veszély, hogy önmagától rendbejönnek rajta a dolgok, így kénytelen voltam időt szakítani rá, mert a zavaró dolgok zavarnak... Bizony

A legzavaróbb nap egy vasárnap következett be, amikor úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a soroksári Ikeába.
Azon a héten volt lecserélve az olaj, nagyjából minden rendben volt a kocsin, vettem egy pályamatricát, felkanyarodtunk az M5-re, és ezen a ponton a lovak kétharmada sztrájkolni ment... A végsebesség 110 körül megállt, a turbó mintha nem töltene.
Napasztmek :F
Félreálltam az első pihenőbe, informatikus-megoldás 101 - "próbálta már kikapcsolni és vissza?"
Nem segített, telefonos segítség - öcsém - szerint valahol szétcsúszhatott egy vákuumcső, vissza kell csak dugni és jó lesz. Ez nyilván így is lenne, ha ezek a dolgok nem műanyagburkolatok alatt, forró fémalkatrészek közt lennének, én meg nem egy autópályapihenőben lennék nulla darab szerszámmal.


Mindegy, megegyeztünk abban, hogy ha komótosabban is, de azért valószínűleg elvisz meg visszahoz, a vákuumcsöveket meg majd hétfőn körbenézi a szerelő.

Odaértünk, bevásároltunk, elindulunk az Ikea parkolójából, és gyanúsan egy fénypont tükröződik csak vissza az előttünk araszoló kocsi hátáról... Félreállok, kiégett az izzó a fényszóróban. Oké, nem probléma, itt egy csomó áruház, H7-et meg nagyjából a virágárusok is tartanak, vettem egyet, és jöttem rá, jah igen, van az az izzó, amelyiket kábelkötegelővel rögzítettem... Tipp, hogy melyik égett ki?

Ismét visszautalnék arra, hogy se szerszám, se tartalék gyorskötöző nincs nálam. Öröm volt lefejteni a mínusz nagyonkevés fokban, telefon fényénél az izzóról, aztán az újra visszatenni úgy, hogy stabilan a helyén is maradjon minden.
Ekkor már nagyon szerettem volna elengedni ezeket a lámpákat...

Pozitívum, hogy minden befért a kocsiba. Minden is.


Két fiókos szekrény, egy gardróbpolc és egy 160x200-as matrac, némi egyéb apróság társaságában :)

A hazaúton nem hiányzott a turbónyomás, akkora köd volt, hogy egyébként sem lehetett 60-nál gyorsabban menni. Hétfőn visszatette a szerelőm a leugrott vákuumcsövet, így visszajöttek a lóerők is.

Hogy miért voltak ekkor még mindig a kocsiban a szétesett lámpák? Mert nem volt másik. Aki azt hiszi, hogy egy ilyen tömegautóhoz, mint a B5.5 Passat raklapjával vannak lámpák, az nem is téved nagyot, amíg csak messziről nézi ezeket a fényforrásokat, mert közelről a legnagyobb részük bemattult, törött, beázott hulladék.

Végül öcsémtől kaptam karácsonyra egy pár szép állapotú, ép magasságállítással rendelkező lámpát, amik polírozás és védőbevonatolás után be is kerültek a kocsiba.A régiek már nagyon nyugdíjérettek voltak
Itt látszik mennyire oldalra világított

Azóta bátrabban közlekedek este, világít, meg minden :DDD Látok :D

Érlelődött bennem egy ideje, hogy a váltóolaj élettartama ki tudja mióta lejárhatott, ezért azt is cserélni kellene, de ezt inkább profikra bíztam. Ha már ott volt, akkor vittem egy bontott zárat a vezetőoldali ajtóba, hogy végre a központi zár arra az ajtóra is kihatással lehessen, illetve megkértem őket, hogy a hátsó ablaktörlőre is nézzenek rá.
Amikor szétszedték az ajtót, vették észre hogy a hangszórok körben teljesen szét vannak szakadva (hallottam is, hogy csúnyán szól, de nem ez volt a legmagasabb prioritású dolog a listámon), így ha már arrajártak, kapott egy pár új első hangszórót is az autó.

Úgyhogy mostanra a távirányító az egész autót zárja és végre esős időben is kilátok hátra és visszatekerhettem a rádióra a basszust :D Apró örömök... :D
A váltóolaj cseréjének esedékességét a szerelők is megerősítették, állítólag nagyon csúnya volt, ami lejött a váltóból.
Érzésre eddig is finoman dolgozott, most mintha a visszakapcsolások simultak volna egy kicsit tovább, de lehet, hogy placebo. Mindenesetre úgy gondolom időszerű volt már a dolog.

Időközben egy szomorú apropó okán eszembe jutott, hogy mindig is akartam egy otthoni szerelési kézikönyvet a kocsihoz, így nemrég meg is érkezett a vonatkozó Haynes manualom is :)

Hozzászólások

(#1) fpeter84


fpeter84
(aktív tag)

Hasonló korú és motorú A6-al járok - hát igen, egy ilyen lassan nagykorú, pattanásos tinivel mindig akadnak apró gondok. Foglalkozós, de ettől függetlenül imádom, és ha valamiért cserélnem kellene nagy bajban lennék a választással...

Ha már Haynes, akkor az ETKA-t ismered? Elektronik Teile Katalog - a hivatalos VAG alkatrész adatbázis - szerencsére leklónozták és online is elérhető több címen:
https://volkswagen.7zap.com/en/rdw/
http://www.oemepc.com/vw
Egyrészt a robbantott ábrák is segítenek hogy mi hogyan néz ki, hol vannak patentek és csavarok pl, másrészt a gyári cikkszámokra keresve kaufhof/zsu/bárdi hasonló áruházakban könnyű megtalálni az alternatív alkatrész márkákat is...

Továbbá hasznos az Autodata adatbázisa is - ez csak programként létezik, a 3.38-as verzióra érdemes rákeresni mert ezt még könnyű telepíteni és már mindent tud a mi típusainkról... Technikai paraméterek, folyadék mennyiségek és fajták, kapcsolási rajzok, diagnosztikai segédletek, stb...

(#2) nullpoint


nullpoint
(senior tag)

Én is szoktam önjáró löveget építeni ha a vásárolt termék úgy adja :D

Haynes az jó könyv, ha van kedved az autódat szerelni akkor alap.

Emellette egy Elsawin demót is érdemes letölteni, plusz Passat keresőszóval a könyveknél is érdemes a letöltéseket átnézni.

[ Szerkesztve ]

(#3) fpeter84 válasza nullpoint (#2) üzenetére


fpeter84
(aktív tag)

ELSA-ra véletlenül nem tudsz hasonló online elérhetőséget, mint a lenti két ETKA-s? Jó lenne ha nem kellene letölteni és állandóan frissítgetni az adatbázisát ahhoz hogy néha bele lehessen lesni... Már volt hogy kerestem, de nem találtam online verzióját sehol...

(#4) nullpoint válasza fpeter84 (#3) üzenetére


nullpoint
(senior tag)

Sajnos nem.

Psa-hoz van, de az nem releváns gondolom.

(#5) Lenry válasza fpeter84 (#1) üzenetére


Lenry
(nagyúr)
LOGOUT blog

köszi, ismerem ezeket a programokat, hasznosak :K
sógorom autószerelő és úgy bartelezünk, hogy ő az autóimat javítja és meg a műhely számítógépeit :D

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#6) Lalikiraly


Lalikiraly
(őstag)
LOGOUT blog

Szép egészséges autótulajdonos.
Én egy napig mesélhetném a szopásaimat autókkal :D

Használd egészséggel a gépsort :) :R

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö Nem husos fagyi vagyok.

(#7) kovgab


kovgab
(aktív tag)

2003-as (természetesen dízel) mazda 6-tal szintén kezd megérni ami benne van :DD
Legutóbb az önindító kábelsaru hibája miatt aludt valahol a 22. kerben az utcán ...
... sajnálom mert nagyon jó autó, de amennyi baja van már, lehet el kell altatni.

Ká Úr

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.