2020. július 2., csütörtök

Gyorskeresés

Házépítős blog - 3. rész - Elviszi a szél

Írta: | Kulcsszavak: blag . építkezés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

... amelyben főhősünk idegszálakat veszít

Alapvetően nyitott vagyok az újdonságokra, a faszerkezetes ház viszont csak annak új, aki a vályog meg a tégla bűvöletében élte az életét. A magyarok többsége véleményem szerint ilyen, legalábbis ha extrapolálom azokat, akiket volt szerencsém (?) végighallgatni a témában.
Ugyebár az amerikaiak ebből építik a családi házaikat, mégis feljutottak a Holdra, szóval olyan rossz nem lehet.
Hozzájuk képest az első reakciója mindenkinek a fenti volt: elviszi a szél, recseg, ropog, összedől, leég, stb, stb.
Nem értek mindenhez, a házépítéshez végképp nem, ezért én is kérdőre vontam az építészünket, hogy mi az átverés a dologban, mert az én is látom, hogy olcsó.
Nincs átverés, de ha érdekel a dolog, elvisz pár ilyen építkezésre, különböző fázisokat megnézhetek, meg ha gondolom, keressek olyat, aki ebben lakik és kérdezzem ki őket. Utóbbi esetben szerencsére nem kellett messzire menni, egy kolléganőm 12 éve ilyenben lakik, annak idején a férjével végigfotózták az építkezést, így ő is meg tudja mutatni a folyamatot, és persze szívesen látnak az otthonukban is, ha érdekel a dolog. Természetesen érdekelt.

Emellett végigolvastam rengeteg leírást, véleményt és arra a következtetésre jutottam, hogy megfelel, nem mellesleg az ígért ~4 hónapos építkezési idő is nagyon kecsegtető volt. Nekiállunk tavasszal, őszre kész. Ezt úgy látom tartják is, mert az egyik helyszínt, ahová az építész elvitt, később is rendszeresen látogattam. Ez a három kép ugyanott készült, 1-1 hét különbséggel. Asszem azóta már kész.

Barátnőmék szomszédjának lánya az Egyesült Államokban él, faszerkezetes házban, itthon voltak. Andi, légyszíves mondj pár szót a házatokról.
"1970-ben épült, semmi baja, arrafelé él valami bogár, ami miatt pár évente körbe kell permetezni a házat, de az itthon nincs, meg le kell festeni időnként a faburkolatot, de Magyarországon a nemesvakolat dívik, így ez sem lesz probléma." Ennyit arról, hogy nem tartós...

Ennek ellenére a tízmillió szakértő országában, és azon belül is a Faluban rengeteg előítélettel kellett megküzdeni. Főleg az volt a probléma, hogy nincs másik könnyűszerkezetes ház. Tudniillik errefelé mindennek a fő fokmérője, Alfája és Ómegája az, hogy mit fognak hozzá szólni a szomszédok? A könnyűszerkezet meg, mivel új, és nem olyan, mint mindenki másé, ezért eredendően rossz, de minimum a Sátán műve.
Ez nagyjából a következő beszélgetésekben realizálódott:
- ...jó-jó, meg értem, hogy nem rosszabb, mint a tégla, de azért inkább téglából építsetek.
- De a tégla lassú meg drága, nem akarunk és nem is tudunk annyit költeni.
- Aha, hát én megértem a helyzetetek... De azért inkább téglából építsetek.
Ebből nehéz volt egyeseket kizökkenteni, pláne, hogy egy idő után képtelenebbnél képtelenebb ötletekkel és ellenérvekkel jöttek, ami közül talán az emelkedett ki leginkább, miszerint azért nem szabad fából házat építeni, mert oda úgy törnek be, hogy Stihllel kivágják a falat és ott mennek be. Mhmm. Az ugye megvan, hogy senki nem fog fél órát falat láncfűrészelni, ha egy másodperc alatt beüthet egy ablakot is? Főleg, hogy a kész házon nem is látszik, hogy miből van, rákerül a nemesvakolat, utána ugyanolyan, mint az összes többi. Aha, jó, de azért gondoljátok át, hogy inkább téglából építetek. Több hónapom ment rá, mire a megfelelő mennyiségű bizonyítékot és tanút fel tudtam sorakoztatni azoknak az embereknek, akiket fontos volt meggyőzni, de sikerült, és egyre ritkultak a "de azért a tégla..." jellegű mondatok, melyek végül a Telek megvásárlásával tűntek el.
_________________________________________________________________________________________

DISCLAIMER

Ez egy már erősen előrehaladott állapotban lévő sztori, aminek részleteit hetente tervezem megjelentetni, de már nagyon rég nem itt tartunk, szóval nem tegnap találtam ki, hogy mennyiből mit csinálok, ezért köszönöm a jóakaratot, de nincs szükségem jótanácsra / lebeszélésre / rábeszélésre, stb.

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

Látom te is hiányoztál oviból amikor a 3 kismalacot vettétek. ;]

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#2) AllTheBest


AllTheBest
(senior tag)

Jöhet több és hosszabb írás a z építkezésről ! :R :)

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#3) mickemoto


mickemoto
(senior tag)

Nővéremék kb. 8 évet laktak könnyűszerkezetes családi házban itthon Magyarországon. Nagyon meg voltak elégedve vele.Egyedüli hátránya a belső válaszfalak gyenge hangszigetelése volt, bár nem volt annyira vészes.Olyan átlagos panel szint, vagy egy picit rosszabb.

A tudás hatalom! A nem tudás a hatalom vak és engedelmes kiszolgálója!

(#4) merkucyo


merkucyo
(aktív tag)

Szummázva:

Miért nem építünk faszerkezetes házat? - Egyszerűen ez itt nem divat!

Vágjátok ki az erdő leghatalmasabb fáját ezzel a kis heringgel !!

(#5) 8th


8th
(őstag)
LOGOUT blog

"azért nem szabad fából házat építeni, mert oda úgy törnek be, hogy Stihllel kivágjál a falat és ott mennek be." :))

A polisztirol-zsalus építőelemes (baucell, isoteq, isosell stb) építési mód sem igazán elterjedt idehaza pedig amellett, hogy az a leggyorsabb és legkevésbé élő munka igényes még olcsóbb is mint téglából építkezni. Nálunk falun ha felhúznál egy ilyen legó házat - vagy akár faházat - az itteni sokat látott kőműves szakik keresztet vetnének és a szívükhöz kapva befordulnának az árokba. :P

¯\_(ツ)_/¯

(#6) bambano


bambano
(titán)
LOGOUT blog

de mégis inkább téglából építsetek :P :P :P

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#7) angyalpc2


angyalpc2
(tag)

Az a legviccesebb, hogy a nálunk 30-50-100 éves téglából épült házak vagy rotty állapotban vannak vagy állandóan a felújítgatásra kell költeni. (vagy éppen a szigetelésre)

Aztán nézegettem amcsi lakás hirdetéseket és elképedve nézem, hogy 50-70 éves faházak tök jó állapotban vannak.
Oké a hurrikán elfújja(vagy leég), de a téglánál is max a fal maradna meg, a végeredmény meg ugyan az végül is, újra kell építeni. (biztosító fizet, az új építés meg új munkahely)
De a legnagyobb vicc, hogy az angol 100 éves valóban téglaházak mindenféle külső burkolás nélkül is jobb állapotban van, mint itt egy 30-40 éves.

És ha e mellé a bekerülési költséget és hosszútávú dolgokat vesszük, már rég könnyűszerkezetes házakban kellene éllnünk szaros panel helyett
Mindenki boldogabb lenne :B

[ Szerkesztve ]

(#8) bambano válasza angyalpc2 (#7) üzenetére


bambano
(titán)
LOGOUT blog

"Oké a hurrikán elfújja(vagy leég), de a téglánál is max a fal maradna meg, a végeredmény meg ugyan az végül is, újra kell építeni": a hurrikán elfújja a fát is meg a téglát is. a bazi nagy különbség az, hogy nem mindegy, mi pereg a fejedre az égből :)

angliában kisebb a hőingás.

a panel nem feltétlenül rossz ház, a baj a szomszédsággal van. következmény: mindenféle lakásépítési módszer rossz, ahol hallótávolságon belül szomszéd van.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#9) 8th válasza angyalpc2 (#7) üzenetére


8th
(őstag)
LOGOUT blog

30-40éve itt a 'cocalizmusban' (by Hofi) mindenki abból építkezett amit el tudott lopni. Ott nem.

¯\_(ツ)_/¯

(#10) tomazin


tomazin
(veterán)

érdeklődéssel várom a folytatást.

mi is néztünk, viszont használt árban majdnem annyiért akarták adni, mint a téglát, így el is vetettük.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.