2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

A Windows 10-re frissítésről

Írta: | Kulcsszavak: windows 10 . win10

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Windows 10 topikban rendszeresen felmerülő kérdésekre való válaszokat gyűjtöm ide össze, hogy ne kelljen újra meg újra ugyanazokat leírni.

Tudnivalók a Media Creation Tool-ról

Először is: innen töltheted le

Mire való?
Windows 7, 8 és 8.1-es rendszerek esetén az MCT ki tudja váltani a GWX-et, azaz frissítheti a géped Win10-re. Ennél is fontosabb azonban, hogy képes telepítőkészletet készíteni, azaz letölti a Windows 10 telepítőjét és egy pendrivera másolja azt, vagy készít egy iso fájlt, amit DVD-re írva kapsz egy teljes értékű Win10 telepítőt, amivel tudsz bármilyen arra alkalmas gépet frissíteni vagy akár tisztán Win10-et telepíteni.

Muszáj az MCT-vel csinálnom?
Nem kötelező használni, bárhogy máshogy is csinálhatsz vagy beszerezhetsz telepítőt, de azért ajánljuk ezt, mert ez a legkényelmesebb, kb 3 kattintás és automatikusan megcsinál mindent, plusz a letöltendő fájlokat a Microsoft időnként frissíti, így egy frissen elkészített telepítő többé-kevésbé naprakész, telepítés után kevesebb mindent fog még pluszban leszedni a Windows Update.

Ez miben más, mint a gyári DVD?
Az égvilágon semmiben, a rajta lévő fájlok ugyanazok, a telepítés menete is ugyanaz, ahogy a végeredmény is.

Mennyi hely kell neki?
Ha csak 64 bites vagy 32 bites telepítőt akarsz, akkor egy 4GB-s pendrivera lesz szükséged, ha mindkét architektúrát bele akarod venni a telepítőbe, akkor 8GB-s kell, meg persze nyilván a fájlok letöltéséhez a gépeden is kell ennyi szabad hely, de szólni fog az MCT, ha nem elég a tárhelyed.

Nekem Pro kellene, de nem látom, hogy hol állítom ezt be az MCT-ben
Sehol, a telepítőkészlet azonos a Home és a Pro verzió esetében, a beütött aktiválókód határozza meg, hogy mi kerül telepítésre, ha pedig nincs kódod / nem írtad azt be, akkor egy listából kell kiválasztani a megfelelő verziót.

Ha újra kell raknom a Windowst, akkor először megint fel kell szenvednem a Win7-et?

Nem. A 2015. november utáni kiadott / elkészített telepítők elfogadják a Windows 7 / 8 / 8.1 kulcsokat is, így akár már a legelső frissítés is kihagyható, rögtön kezdheted a Win10-es életedet egy friss telepítéssel.

Frissítenék Win7 / 8 / 8.1-ről, mi, meg hogy van ingyen licence-témában?

Július 29-ig ha egyszer elvégzed a frissítést, akkor az a gép hardverazonosítója eltárolásra kerül a Microsoftnál, azaz onnantól:
- bármikor újratelepítheted a Win10-et a korábbi Windowsod licence-ével, és telepítőkulcsával (sőt, utóbbira nem is lesz szükség, élő internetkapcsolat esetén automatikusan aktiválni fogja magát a HW ID alapján)
- bármikor visszatelepítheted a korábbi Windows verziódat
- bármikor újra frissítheted a korábbi Windows verziódat.

Frissítettem, maradt a C:\ gyökérben egy Windows.old mappa, azmiaz?

Ott van a régi Windowsod, ha nem tetszik a Win10, akkor onnan vissza tudod állítani a korábbi Windows telepítésedet a Gépház -> Frissítés és Biztonság -> Helyreállítás menüpontból.

Ekkor elveszik a Win10 licence-m?
Nem, ha egyszer frissítesz, onnantól a tiéd.

Foglalja a helyet, törölném. Szabad?
Szabad, a lemezkarbantartóval érdemes csinálni. Rendszermeghajtóra jobb klikk - Tulajdonságok. A szabad helyet mutató kördiagram mellett lesz a gombja. Hagyd, hogy végigfusson, utána a Rendszerfájlok törlése gombra kattintva megint végig fut, a megjelenő listában kell kikeresni a "Korábbi Windows telepítések" és az "Ideiglenes Windows telepítőfájlok" bejegyzéseket, ezeket kipipálva a Lemezkarbantartó törli őket.
Egyébként a frissítés után egy hónappal automatikusan törlésre kerülnek ezek a mappák, és nyilván törlés után már nem tudsz egyszerűen visszaállni a korábbi Windowsodra.

Tiszta telepítés után is rajta marad a Windows.old mappa, tehát egy hónapig még visszatérhetek a Win7-re?
Tiszta telepítés esetén semmilyen fájl sem marad a régi rendszerből, ez a tiszta telepítés lényege, ezáltal nem lesz mire visszaállni.
Természetesen egy Win7 telepítővel bármikor újratelepítheted a Win7-et.

Milyen verzióról mire frissíthetek?

Mi van, ha lekésem a dátumot?

Nem lesz ingyen Win10-ed. Ha később szeretnél, meg kell majd vásárolnod.

Úgy hallottam, hogy ha frissítem a tört Win7-et, akkor az eredeti lesz

Nem lesz. Ha kellően ügyes az aktivátorod, akkor a Win10 is eredetinek fogja mutatni magát, de ettől még ugyanúgy tört lesz, ugyanúgy illegálisan használod és ugyanúgy fennáll a veszélye, hogy egy frissítéssel ez felismerésre kerül.

Úgy hallottam, hogy a Win10 letörli / jelenti a Microsoftnak a tört szoftvereket!

Marhaság. Nincs ilyen.

Én nem akarok frissíteni, olyankor mi van?

Semmi, nem frissítesz, a GWX aktuális változatában van erre vonatkozó egyértelmű lehetőség, ahol visszautasíthatod a frissítést.

A frissítés után megmaradnak a programjaim?

Ha ugyanolyan nyelvű a telepítőkészlet, mint a telepített Windows, akkor igen, túlnyomórészt minden változatlan marad. Ha nem, akkor a telepített programjaid törlésre kerülnek.
Előfordulhat, hogy a telepítő törölni fog pár régi, inkompatibilis programot, ezek egy részére fel is fogja hívni a figyelmet a frissítő, például a Daemon Tools ilyen, amíg nem uninstallálod, nem fogsz tudni frissíteni (rá pont nincs is feltétlenül szükség, a Win10 beépítetten tud iso-t virtuálmeghajtóba mountolni), illetve telepítés után szól, ha ezt-azt eltávolított, tapasztalataim szerint ennek főleg a laptopgyártók által előtelepített programok szoktak áldozatul esni.

A frissítés után megmaradnak a fájljaim?

Igen, de természetesen egy biztonsági mentés elkészítése sosem árt.

Nincs türelmem kivárni, hogy megjelenjen a Windows Update-ben az Anniversary Update (14393-as build, augusztus 2-i nagy frissítés), mit tehetek?

Letöltöd ezt vagy egy friss Media Creation Toollal készítesz egy telepítőt és a Windowsból elindítod.

Nem kapcsolom be a kommentelés lehetőségét, ha valakinek mégis kérdése merülne fel, azt a Windows 10 topikban legyen kedves feltenni, hogy a kérdések és válaszok egy helyen legyenek. Ha hibát találsz a leírásban, azt kérem privátban jelezni.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.