2022. június 26., vasárnap

Gyorskeresés

Egy Dell XPS 14 kitisztítása

Írta: | Kulcsszavak: dell . xps . laptop . tisztítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban és hamarabb kapcsol fel a laptopom hajszárító üzemmódba a megszokottnál. Játék alatt ez annyira nem is zavar, mert akkor általában füles van rajtam, de amikor egy sime Youtube videó is felpörgeti a ventit, az már picit bosszantó. Szóval eljött az ideje, hogy kitakarítsam a belsejét és ha már szétszedem, akkor gondoltam a hűtőpasztát is cserélem frissre.

2013-ban vettem a laptopot, akkor volt utoljára megbontva, betettünk egy SSD-t a gyári HDD helyett. Emlékeztem is hogy nem volt olyan egyszerű szétszedni a gépet, ugyanis T5-ös csavarhúzó kell hozzá, az pedig nekem nincs itthon és az Obi-ban is csak T10-től felfelé láttam. Szerencsére egyik munkatársam tudott kölcsönadni ilyen csavarhúzót, szóval le tudtam szedni a hátsó burkolatot. Belül már a hagyományos Phillips csavarok vannak.


4 csavar tartja a hűtést a helyén

Neten találtam egy jól illusztrált leírást, hogy miként érdemes a hűtőrendszerhez hozzányúlni. Ja, a hűtőpaszta beszerzése nem olyan egyszerű mint gondoltam. Három boltban is voltam, mindenhol az volt a válasz, hogy csak rendelésre van. Persze a sokszázezer forintos videókártya ott volt a polcon, azt biztos többen vesznek csak úgy az utcáról betérve. Na de mindegy, rendeltem egyet, másnap átvettem.


CPU (i7) és GPU (630M)

Nem értek nagyon hozzá, de nem túl bíztató a helyzet, alig volt ott paszta, ahol lennie kéne. Egy kis vodkával (más nem volt itthon) megtisztítottam magát a procit, gpu-t és a rézfelületeket is, felvittem vékonyan a teljes felülelre a friss anyagot és kész is. Már csak össze kellett szerelni. Persze egy csavar kimaradt, szóval másodikra lett csak tökéletes.

Amúgy maga a ventillátor és előtte a borda meglepően tsizta volt, csak a szélén volt egy kis porcica. Úgy látszik ilyen szempontből jól zár a laptop háza. Komolyabb koszra számítottam 3 év használat után

Gyorsan indítottam is a WoW-ot, halkabb nem lett a gép, de ahogy néztem átlag +5-10 fps-z hozott ez a kis meló, az pedig bőven a megérte kategória.

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

".. alig volt ott paszta, ahol lennie kéne."

Mivel a paszta rossz hővezető - ugyan a levegőnél sokkal jobb - elegendő annyi, amennyi kitölti a két felület közötti egyenetlenségeket. (Lehetőleg légbuborék maradék nélkül.)

A kenés, nem a legszerencsésebb megoldás, mert az egyeletlenségekben bent ragadnak légbuborékok és rontják a hővezetést. Inkább középre érdemes egy borsónyit rakni. Majd szétnyomja a hűtő, a visszahelyezésekor.

ruszkik, haza!

(#2) ldave válasza Hieronymus (#1) üzenetére


ldave
nagyúr

Ahány leírás, videó, fórum, annyi tanács. Nagyon vékonyan bekentem az egész felületet. Ha nem vállna be, akkor már tudom hogy kell módosítani rajta.

A Slime draws near! Command?

(#3) kmisi99


kmisi99
addikt

Totál mindegy a módszer, annyira jelentéktelen, hogy a processzor hőszenzora ezt képtelen kimutatni a neten tesztelték a legfőbb módszereket, egyedül a túl kevés paszta volt rosszabb pár fokkal, A paszta minősége jólva többet számít de ez is csak +-5 fok.

(#4) ldave válasza kmisi99 (#3) üzenetére


ldave
nagyúr

Xigmatek pasztát vettem. Laptopnál pár fok is sokat jelenthet, ha épp az gátolja meg a CPU/GPU-t attól, hogy visszavegyen a teljesítményből. WoW alatt néztem, ahol eddig 20-30 fps volt, most 40 körül mért a gép. Tudom, hogy nem egzakt mérés ez így, mert mindig más a látvány, de csak ezt tudtam megnézni.

A Slime draws near! Command?

(#5) daneg86 válasza ldave (#4) üzenetére


daneg86
csendes tag

Nálam Asus laptopnál eleinte az olcsó fehér paszta volt, mert gondoltam nem számít.
Terhelésnél nem csak hogy visszavett az órajelekből, de úgy is képes volt addig elmenni, hogy lekapcsolt a hővédelem. ( ez kb 100-105 foknál történik meg ).
Vettem MX4 pasztát. Szépen letakarítottam féktisztítóval a GPU-t és a CPU-t, aztán vékonyan elterítettem a pasztát a GPU és CPU felületén. Azóta nyáron sem megy 80 fok fölé akárhogy nyúzom :)
A másik vicc az, hogy 1 év után be kellett küldenem szervizbe. Alaplapot cseréltek benne a tápcsati hiba miatt. Mikor visszajött, akkor alapjáraton is 60-70 fokos volt, és minimális terheléstől visított a hűtő. Drága szíveim elfelejtettek pasztát rakni a procira meg a gpu-ra :) ez után szedtem szét először és kentem meg magam.

Asus k53sv
I7 qm2630
gt540m

[ Szerkesztve ]

http://elektrobarlang.blogspot.hu/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.