2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

ThL 4400

Írta: | Kulcsszavak: thl . 4400 . thl 4400

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem sok marketing eszköz kellett a ThL nagy kapacitású akkumulátorral felturbózott telefon névválasztásához.

Telefont különböző okok miatt váltunk, a kínai piacon az egyik legfontosabb a dual sim támogatás, design, támogatottság. A ThL ha nem is bír akkora közösséggel mint a MIUI (Xiaomi), ár/érték arányban elég jó telefonokat készít.

A most bemutatott telefon száraz adatai a következőek:

Termék név: ThL 4400
- 5 hüvelykes kijelző, 1280 x 720 (HD) felbontású kijelző
- Támogatott 2G hálózat: GSM 850/900/1800/1900MHz
- Támogatott 3G hálózat: WCDMA 850/2100MHz
- Processzor: MTK6582, Cortex A7 négymagos, 1,3 GHz-es
- 8 megapixeles hátsó kamera (Omnivision OV8825 BSI - pdf) + 5 megapixeles Samsung 4E1 wide-angle elülső kamera
- 1GB RAM + 4 GB ROM
- Android 4.2.2
- Szín: Fekete/Fehér (a teljes készülék, nincs "panda"verzió), króm(ozott?) keret a készülék házon oldalt
- Anyaghasználat: Műanyag, "anti-ujjlenyomat" kialakítás
- WIFI: 802.11 b/g/n
- Bluetooth: v4.0
- gravitációs szenzor: Igen
- Multi-Touch: 10 pontos
- Készenléti idő: akár 860 óra (36 nap!)
- GPS: Igen, + A-GPS EPO
- Értesítési LED: piros, zöld színnel tud jelezni

Tartozékok:

- Maga a telefon, benne a 4400mAh akksival
- füles (nem próbáltam ki)
- 1A töltő, EU dugóval (nem adapterrel!)
- USB kábel
- OTG kábel
- szilikon tok
- "bőr" tok, rajta a felső harmadban egy kivágással, amelyet ráhajtva a kijelzőre egy karórára emlékeztető római számlapos órát láthatunk.
- 1db fólia

Találtam egy képet a tokról, ilyen:

Külső, anyaghasználat, kijelző:

A hozzám került készülék teljesen fekete borítást kapott, amit az oldalán körbefutó króm csík tör meg. A készülék bal oldalán helyezkedik el a bekapcsoló gomb, a jobb oldalon pedig a hangerő + - gombok kaptak helyet. A gombok határozott érintési ponttal rendelkeznek, nem lötyögnek a készülék házban.

A hátlap ránézésre gumi alapúnak tűnik, de a mintázata miatt ez az optikai csalódás, ugyanakkor valóban nem hajlamos az ujjlenyomat gyűjtésre, és megfelelő fogást biztosít, nem csúszós a felülete. A hátlap leválasztásához nem kell csavarhúzót használni, viszonylag könnyel eltávolítható, nem nyiszog, nem recseg, nagyon egyben van a készülék.

A készülék menü gombjai rendelkeznek háttérvilágítással, és van értesítési LED is, amely piros vagy zöld színben tud világítani (én még csak a piros színt láttam ebből - Light Managerrel tesztelve valóban van zöld szín is). Az értesítési LED nagyon erős, nappal is jól látható, éjjel diszkózni is lehet mellette :))

Az előlap felső részén helyezkednek el a szokásos szenzorok: Közelség, fény érzékelők, a hangszóró, értesítési LED és a szelfi kamera, amely 5 megapixeles (Samsung) felbontással bír. Az előlapi kamera fix fókuszos, a felbontása pedig több mint elég átlagos felhasználásra.

Az előlap legfontosabb kelléke, a kijelző természetesen IPS, remek betekintési szöggel, amely gyakorlatilag 180°. A kijelző háttérvilágítása nappali, akár napfényes időben is jól látható, tapasztalatom szerint maximális fényerőre sosem veszi fel a készülék a háttérvilágítást. (gyanítom azért, hogy az (egyébként sem kevés) üzemidőt ezzel is kijjebb tolják). Éjjel ugyanakkor a fényerő nem bántó, kellőképpen leszabályoz az automatika.

A kijelző egyébként CORNING® GORILLA® GLASS 3. generációs üveget kapott, ami állítólag 1000x keményebb a sima üvegnél. Azért nem karcolgatom, hogy igazat írtak-e róla :D Itt egy videó, ahol a 2013-as CES-en mutatják be az ellenállóságát külső hatásokkal szemben

A hátlapot levéve szembe tűnik a hatalmas, 4400mAh Li-Ion Polymer akkumulátor, amely beépített, nem cserélhető egy mozdulattal. Ugyanakkor nem túl bonyolult a csere, kicsivel jobb kézügyességgel otthon is elvégezhető ha szükség lenne rá. Mindenesetre megnyugtató, hogy az akkumulátor életciklusa elvileg hosszabb is lehet mint más, egyéb készülékeké, hiszen nem kell naponta töltőre tenni (kivétel: mazochisták, és non-stop játékosok - de nem lesz könnyű dolguk nekik sem :P )

A hátlapot levéve látható az akksi, a SIM, és a memóriakártya foglalat(ok). A két SIM közül az 1. slotba helyzett sim 3G képes, a 2. foglalat szokásosan 2G, ezen menüből sem lehet változtatni mint pár, más telefonon. Az 1. SIM alatt található egy piros kis mikrokapcsoló, "reset" felirattal. Ez nagyszerű lehet arra az esetre, ha a telót sikerülne úgy kifagyasztani hogy semmire nem reagál. Mivel beépített az akku, ezért kivenni nem lehet, ilyenkor jön/jöhet jól ez a kis kapcsoló. Nagyon okos megoldás, nekem egyszer a TCL S950-et sikerült féltéglásítani, és semmit nem tudtam kezdeni vele, míg le nem merült - itt csak egy kis gombnyomás, és újra van indítva a telefon.

UI:

A ThL kissé átrajzolt ikonos AOSP romot használ, 1-2 plusz ficsőrrel.

Ebből az egyik egy widget, (Float App) ahonnan el lehet indítani videó, zene lejátszást, vagy számológépet hangfelvételt egy gombnyomással. Ugyanakkor a videókat nem teszi ki ablakba, hanem csak a képernyő egy részében működik - igazából semmire nem jó, talán a számológép. De ezt meg nem használja szerintem senki arra hogy megérne egy lebegő widgetet... elég haszontalan dolog.

A második ficsör már érdekesebb. Az elnevezése Smart Gesture, nézzük meg mit is tud:

Egy kis energia feláldozással (bekapcsolásánál jön is az üzenet hogy több lesz az energiafelhasználás) tehetjük még okosabbá a lezárt készülékünket, azaz az érintő panel állandóan áram alatt van, így tud fogadni, és értelmezni bizonyos, előre megtanított mozdulatot. Ezek a funkciók előre kalibráltak, újat nem lehet hozzájuk adni, vagy szerkeszteni őket. Ugyanakkor minden egyes funkciót külön-külön egyesével engedélyezhetünk, vagy tilthatunk menüből. Így pl. a bekapcsoló gomb nélkül is bekapcsolhatjuk a készüléket, csupán az ujjunkkal kell felfelé ívelő mozdulattal egy csíkot rajzolni a képernyőre, és pont oda jutunk, mintha a bekapcsoló gombot nyomtuk volna meg.

De, akár egyből az asztalra is juthatunk csak az előre programozott mintát kell lerajzolnunk. Rövid összefoglaló:

- kettős koppintás: felébresztjük a telót, (még a lakattal fel kell oldani)
- "I" alulról fölfelé egy mozdulat: felébresztjük a telót, és az asztalra kerülünk.
- "C" rajzolása után indul a kamera
- "e" után az alapértelmezett böngésző
- "O" tárcsázó
- "m" zenelejátszó
- oldalra jobbra-balra << - >> ugrás a zeneszámok között
- "w" után a Twitteren twittelhetünk...

Ebben azért vannak hasznos funkciók (mondjuk én egyiket sem használom)

Egy videó erről (nem ez a készülék, de ThL, és ugyan ez van ebben is)

Van még "pocekt mode", ha zsebre vágod a telót, akkor minden hangerőt (hívás,noti stb...) maxra húz.

Hátlapi kamera:

A hátlapi kamera 8megapixel fizikai felbontású, a 13MP (szoftveres) felbontást nem érdemes használni, a kép méret ugyan nagyobb lesz, de a hiányzó pixeleket egy szoftver nem képes hozzáadni :P Ugyanakkor ez a 8Mp a gyakorlatban sokmindenre elég lehet jó fényviszonyok között jó képek készíthetőek, telefonos képekhez mérten nekem tökéletesen megfelelnek, átlag fölöttiek. Erről nem is akarok többet írni, aki kíváncsi rá, lessen meg pár képet itt, és döntse el mennyire jó/elég ez a kamera.

A képre kattintva galéria nyílik!

Videós képességeit tekintve max. 1080p videó felvétel készíthető 30fps mellett, ez is több mint elegendő egy ilyen készüléktől. A képminőség rendkívül jó, a hang már nem annyira (halk), mivel csak az előlapon van mikrofon, azaz a hangot az ellentétes irányból rögzíti a készülék sajnos.

Játékok:

Nem igazán játszok, a népszerű játékok simán, akadás nélkül futnak rajta. A tesztel alanyok:
Beach Buggy Blitz és a Real Racing 3 voltak.

GPS, a mumus :DDD

A GPS képességei jók, átlag felhasználáshoz elegendő, fix 1 percen belül mindig megvan, a pontossága elfogadható. Akit jobban érdekel, itt egy térkép, ezt nem én készítettem, RufuszX kollega volt az elkövető :) Ezt a képet is tőle loptam, már lusta vagyok feltölteni :P

Üzemidő, összegzés:

Erről a legnehezebb írni, mivel valós felhasználási körülmények között még nem volt tesztelve a készülék, épp csak túl van a második feltöltésen. A töltés nem gyors, ellenben nagyon lassú, mintegy 5,5-6 óra kell a teljes feltöltéshez (10 - 100%)

Az üzemidőt, képernyőidőt egyszerűen nem lehet leírni mennyire jó, aki még nem használt bazi nagy akksis készüléket, olyan mintha ez a telefon sehogy sem akarna lemerülni, egy nap alatti lemerítéshez szerintem a fóti gyermekfaluba kellene elvinni, és a lurkóknak játszásra odaadni - de nem vagyok benne biztos, hogy reggeltől estig sikerülne-e így is lemeríteni :DDD

És a legvége: Akinek fontos hogy elérhető legyen, nem tud hamar/bármikor konnektor közelébe kerülni, sokat jár terepen (nincs áramforrás), néha ellőne egy-két képet, és még játszani is szeret vadászlesen ülés közben, valamint szüksége van egy használható GPS-re, annak bátran ajánlom a készüléket, megbánni biztosan nem fogja.

Köszi hogy végig olvastál - (bár már nagyon untam a végére :DDD )
Laza

frissítés: Elfelejtettem leírni, a gépezet gyárilag 1.0.6- sw jött, de mivel jöttek az updatek, végigzongoráztam őket, jelenleg az 1.0.9-es szoft van a telón, amibe belekerült egy bug is: órára kattintva a beállítások alkalmazása folyamat leállt fogad. Remélem majd javítják - ez valami ThL specifikus dolog lehet, ezt több telónál eljátszották már... Elvileg már beta állapotban a 4.4 droid, állítólag hamarosan kiadásra kerül ehhez a telóhoz is. Utólag vissza tettem az 1.0.8 szoftot, sajna azzal is megmaradt ez a bug, 1.0.6 meg sehol nincs...

Hangminőség:

A hang minősége kitűnő, sokkal jobb az átlagtól. Jól hallani a másik felet, és engem is jól hallanak, ezzel semmi probléma nincs. 5*

Beszédes képek: (nomeg lustaság rlz)

Rootlolni a készüléket a Root Genius-al rootolhatjuk, ez sajna nem túl gyors folyamat, de tökéletesen rootolja a készüléket. Letöltése innen: [link]

Legfrissebb letölthető rom az 1.0.8, letölthető a Baiduról, kínai barátaink ezt szeretik, és az official verziók is itt vannak. Feltették ezt a romot a Needromra is, onnan hamarabb lejön [link] (itt már fel van töltve az 1.0.9 is, most nézem.. )

A gyári recovery is tökéletesen használható, kicsit másképp müxik mint a megszokott. Bekapcs gomb: belépsz a recoba :)) Hangerő LE gombbal lapozhatsz, hangerő FEL gomb az ENTER!. Frissítésnek az update.zip-et szereti :)

Hozzászólások

(#1) WOT-H-A-C


WOT-H-A-C
veterán

Szia. Köszönjük a tesztet szépmunka...! Lenovóbol kiindulva a "pocket" mód valszeg azt csinálja ha zsebrevágod akkor minden hangerőt (hívás,noti stb...) maxra húz. Persze ez csak tipp..

"Akár hiszed, hogy sikerül, akár nem, mindenképp igazad van."

(#2) aytukabozs


aytukabozs
addikt

:R

Hsz TÖRLÉS ITT >>> http://goo.gl/uBK2Xa

(#3) Laza... válasza WOT-H-A-C (#1) üzenetére


Laza...
addikt

Jöszi mindkettőtöknek, a pocket mód valóban az amit leírtál. Bele is szerkesztem, köszi!

Never give up!

(#4) zsinnyegtet


zsinnyegtet
aktív tag

Ezt jó volt olvasni :R

A rock and roll az nem egy tánc...

(#5) zsinnyegtet


zsinnyegtet
aktív tag

Megkérdezhetném,hogy milyen zsebben hordva stb. a telefon? Ha jól tudom akkor 225 gramm ami azért emberes :)

[ Szerkesztve ]

A rock and roll az nem egy tánc...

(#6) Laza... válasza zsinnyegtet (#5) üzenetére


Laza...
addikt

Kinek mi a nehéz. Nekem nem nehéz, 1 éves kortól már könnyen emelhető, és akár el is dobható :))

Never give up!

(#7) Laza...


Laza...
addikt

Még kiegészítve pár, eredetileg kimaradt dologgal. Már nem kívánok változtatni a blogon, ha van kérdés jöhet ide

Never give up!

(#8) petipetya


petipetya
nagyúr

"panda verzió" :D

A led vezérelhető például a Light Manager / Light Flow és más hasonszőrű alkalmazásokkal is. Vagy elég, ha egyetlen app képes felülbírálni a gyári színeket (pl. WhatsApp esetén), és akkor kiderül, hogy hány színre képes.

Köszi az írást, sokat elmond a telóról, ugyanakkor szórakoztatóan laza. :C

"nincs rá lezsóidő"

(#9) Uckz


Uckz
tag

Ha jól sikerült értelmeznem a nagyvilágból, ennek a telefonnak három típusa van:

1. A sima, ami 225 grammot nyom.

2. Az Ultraphone, amiben 6582M (?) proci van, és csak 140g nehéz.

3. Végül pedig az Ultrathin, ami már csak 158 grammot nyom.

Picit ez megkavaró lehet egyeseknek, amúgy én nagyon elgondolkoztam egy ilyen telefon megvételén. Összeépítésről milyen tapasztalataid voltak? Nyekergett? Átlagos sebességében kielégítő volt? Kijelző jól érzékelte az érintéseket?

(#10) Laza... válasza Uckz (#9) üzenetére


Laza...
addikt

Ez az Ultrathin verzió, (Ultraphone?), súlyra nem tudom, nekem nem nehéz, a nadrágot sem rántja le rólam
6582 (M), ezt én sem tudom, de mindenre elég. Antutu képet is tettem fel..

Összeépítésről írtam, olvasd át még 1x ;)

Sebességről is, játékokról dettó.

Érintésekkel nincs gond, kivéve a felső részt (redőny) az új romokkal. Valamiért ez az idő/dátum bug lehet. Szerintem már nem is javítják, a 4.4-et fejlesztik - az lesz a köv. frissítés ha lehet hinni a ThL-nek

Never give up!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.