2024. július 22., hétfő

Gyorskeresés

MSI GF63 Thin - A gamer belépő

Írta: | Kulcsszavak: MSI . gamer notebook . gamer laptop . notebook . laptopí számítógép

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Ezúttal egy MSI notit vettem meg magamnak. Mert rájöttem mégis hiányzik a játék ilyesmi.
Ezt meg egész jó áron megkaptam, pláne a felszereltségéhez viszonyítva.

Szóval ismertetném a masinát.

MSI GF63 Thin a neve
15.6 coll FHD 144Hz Matt IPS 250nit (Amúgy igen nagy a max fényereje, szerintem lazán többet tud)
Core i5-12450H 8 mag 12 szál. 4E és 4P maggal.
8GB DDR4 2666-os ram bővthető még egy modullal, de inkább két darab 3200 ast fog kapni
512GB Micron SSD
És a lényeg a Geforce RTX 3050 6GB GDDR6 rammal.

Mindez 299000 Forintba került.

Hogy miért rá esett a választás az áron túl? Az egyszerűsége miatt. Nem hozta le a specifikáció a csilagokat az égről, a kinézete pedig pazar. Pláne amikor a Médiában megláttam. Valahogy vonzanak az olyan laptopok amiken nem a zsúfolt num részes billentyűzetek vannak. Megláttam, mondom ez tényleg vastag. Viszont 1.8kg és marha masszív. Nem tudom mit szidtak rajta sokat. Na ezért nem mindíg igaz a sok marketing teszt.

Elmondták hogy így nyeklik, meg úgy hajlik, meg a billentyűzet benyomódik, ja meg forró és hangos. Na ennek az igazságtartalma pont annyi mint a Magyar TV nek...

Szóval megtetszett, Emagnál megrendeltem, két nap múlva már át is vettem és öröm és boldogság :)
Na azért tört borsot az orrom alá, de erről picit később!

Kicsomagolás.

A gép csomagolása, még a modernkori szürkésbarnás kartondobozolás ellenére is pazar!
Ugyanis a külső dobozban helyeztek el egy belső dobozt, amiben katonásan rendezetten van a gép és tartozékai.
Na persze kapunk egy 120W-os hálózati töltőt, ami meglepően könnyű és egy belső HDD beépítő keretet, ha az NVME SSD nem lenne elég.

Jöjjenek a képek.:

Ha már kibontottuk, járjuk körbe a gépet!

Baromi letisztult fém fedtalp. Csak a piros, de szolid sárkányos logó rajta. Jelezvén, hogy tüzet okádok, de finom leszek :)
Csatlakozók:
Bal oldal: Töltő és USB A 3.1
Jobboldal: külön fejhallgató és mikrofon jack - 2x USB 3.1 - Type-C (csak adatra) - Gigabit LAN és kensington.
Hátul.: HDMI

Itt azért vannak anomáliák bőven. Például miért a zavaró jobboldalra került a csatlakozók hada, a töltő miért pont a baloldalon a szellőzőnyíláshoz és nem hátra a HDMI hez. A magyarázat egyszerű. Több generáció óta ez a gépház. Kevés fejlesztés, ergó kevesebb költség. Jelzem Almáék is ezt csinálják.

Haladjunk befelé, vagyis nyissuk fel a gépet. A képernyőt masszív zsanérok tartják. Nem lötyög, nem nyikorog, nem tekeredik...
Alatta terül el a Magyar kiosztású billentyűzet a sajnos csík Enterrel és a space jobboldalára került hossz Í vel. Ez van. Egy két nap és megszokja amúgy az ember.

A billentyűzet piros, elég halvány amúgy, tehát kell a háttérvilágítás neki, ami szintén piros. viszont 3 fokozatban állítható, de természetesen ki is kapcsolható. Este bőven elég az 1-es fokozat.
Van egy caps-lock ba épített bekapcsolást jelző fény, a kamera gombjában is van, ha engedélyezve van, akkor világít és van a bekapcsoló gombban is egy, ami a töltési és teljesítmény mód indikátor is egyben. Parádés. Semmi több. Nem karácsonyfa ez oldalt kérem.

Maguk a billentyű egész nagyok, nem is hangosak, egyedül a hosszú út amin járnak, az kicsit sok.
Fn + gyorsgombokkal a következőket lehet állítani. Képernyő fényerő, billentyűzet fényerő, hangerő, webkamera letiltása, tapipad letiltása, repülőgép üzemmód, alvás gomb és a leg fontosabb a teljesítmény mód gomb. Aminek 5 variánsa van. AI - Extrém performance - Balanced - Silent - Battery saver
Én az AI-n hagytam a végén, mert kiválóan felismeri mit csinálok. Most cikk írás közben fél órája be sem kapcsolt a hűtés, pedig a gép be van dugva áramba.

De hát akkor jöjjön az említett bors, amit még az elején említettem.
Ugyanis a gép oprendszer nélkül érkezik.

Hát én egy előre elkészített Windows 11 telepítő pendrive-al vártam nagy szeretettel.
Kezdem a telepítést, de hát a baloldali USB nem ette a pendrive ot, a jobboldaiak igen. De ez csak a boot képességben merül ki. Na hát telepítés indul. Van három partíció, amiből kettőt törölni kell. A külön Driver CDt tartalmazót szerintem nem szabad. Na hát kiválasztom a középső nagyot, oda települjön. Hát ide nem lehet telepíteni hibaüzenet. Fasza. Neten kutakodok. Megoldás, törölni kell a partíciót, aztán újra létrehozni és mehet is tovább. Oké megy a telepítés - Újraindítás. Nincs Windows... Na rájöttem, hogy mindkét kis partíciót törölni kell és ami egy marad oda kell telepíteni a Windows. Oké töröltem az eddigiekben létrehozott partíciókat. Most már bootol az SSD-ről.

Na mondom oké ezt is megoldottam. Hát sokáig nem örültem. Ugyanis itthon speciális még a helyzet, mert csak telefonról megosztott mobilnetünk van. Erre a Windows kiírja, hogy csatlakoztassak vezetékes hálózatot, mert kell a net. Na itt megint tanakodás. Aztán itt a fórumon egy kolléga és netes videók segítettek, hogy kell bypassolni a netet. Na az meglenne, ha a parancs-sorba be tudnám írni amit kell. Na harmadik ablaknyitásra már engedett gépelni, addigra már a sírás kerülgetett.

Ez is megvolt, végre kész. Mehet a Driver CD meghajtóról az összes mindenség telepítése. Meg persze egy rakás frissítés meg programok. Erre elment egy pár óra így összesen. De tudjátok mit? Imádom a gépet.

A kijelző fényereje bőven elég, a minimum lehetne kevesebb talán. De nem igazán érdekel.
A gép sokkal masszívabb, mint amit elmondanak.
Kicsi a súlya ahhoz képest hogy mekkora.
Tök jó a billentyűzet fénye is.
Aksiról is sokat bír. 4-5 órát is simán, az eddigiek szerint. Folyamatos Youtube videóval.
A töltés viszont nem túl gyors.

A hangszórók is egész jók, de a Nahimic audió programmal, amit az MS Store ból lehet leszedni; kardinálisan javul a hangzás.

Még csak a Tank Force nevű WOT másolattal játszottam. Azt maxon viszi a gép 144Hz FPS limittel.
Alapbeállításon egyébként a képernyő 144Hzn megy, de be lehet állítani, és gyárilag be is van, hogy aksiról csak 60-on menjen.
Nincs sem optimus, sem MUX, így a dedikált kártya az integrálton keresztül megy ki a HDMI re. De ez amúgy nem érdekel különösebben. Annyiból jó, hogy ha csak filmezünk, az integrált kártya közvetlen küldi ki a jelet, nem kell a dedikáltnak dolgoznia.

Apropó a külön 3050-es nem a sima alap 4GB hanem 6GB ramot kapott...

Hűtés:
Alapjárton, AI és Silent módban ha csak videózun, akkor full néma a gép. Nagyjából 15 percenként egyszer bekapcsol a ventilátor pár másodpercre és kész.
Játék alatt pedig még nem tudom mennyire tud felhangosodni, de az egy szem ventilátoros hűtés megoldás ellenére szerintem kiváló munkát végeztek. Sem a ház, sem a billentyűzet nem forrósodik és még belül sem lesz sült csirke senki, mert nem jön annyira meleg levegő.
Ami fontos, hogy a ramot bővíteni kell feltétlenül. Nem is értem. DDR4 és 2666 a 12 gen I5 höz. Hát igen a spórolás. Azt adták, amiből a polcon sok volt. De legyen. Én imádom és elvagyok vele.

Jöhetnek a gyalázó, fröcskölő és irigy kommentek :DDD

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) Tamás88


Tamás88
őstag

"De hát akkor jöjjön az említett bors, amit még az elején említettem.
Ugyanis a gép oprendszer nélkül érkezik."

Pont, hogy alapból így kéne eladni a gépeket, mert így a felhasználó eldöntheti, hogy Windows-t vagy valamilyen Linuxot használ, valamint emiatt is olcsóbb a gép, tehát ez egy piros pont.

(#2) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Gratula a géphez,nagyon pofás! Szeretek minden ilyen kibontogatós témát.
Emlékszem az első oprendszer telepítésemre, még win7-tel próbálkoztam. Elakadtam a telepítés közben, mondom,ránézek neten.Ja, nem mert ami van gép,arra tenném fel a windowst :D Végül kénytelen voltam szomszédolni,de megoldottuk. :)
Ezen a gépen van olyan funkció, hogy kikerüli az akksit ,és direktben megy tápról?

Csak nevess, ne vedd túl komolyan!

(#3) Ed3r_X_ válasza Tamás88 (#1) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr

Azért egy alapvetően játékra szánt laptopnál szerintem a Linux még mindig nem alternatíva.

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#4) Lalikiraly válasza Jack Hunter (#2) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Köszönöm!

Háh ezt a tápos dolgot nem tudom megmondani... Még a táp töltési korlát beállítását sem találtam meg, pedig már láttam egy videón hogy lehet... Csak nem tudom hol.

Az oprendszer témához annyit tennék hozzá, hogy ha linux, lehet az valami munkagép is, sokan arra vesznek gamert.

[ Szerkesztve ]

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#5) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Nem biztos hogy érdemes gyorsabb ramot raknod bele, mert elég "gyenge" konstrukció. Ha jól tudom egy ventilátoros a hűtés és amiatt csak 45 wattos a 3050 és az szűk keresztmetszet lesz szerintem. Játékoknál ennél a konfignál nem biztos hogy profitálnál a gyorsabb ramból.

(#6) Lalikiraly válasza KISDUCK (#5) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Hát de a procinak meg ai igp nek kell a dual channel. plusz a 3200 as ram kisebb cl értéken menne.
igen egy venti van és 40-45w a tdp korlát

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#7) KISDUCK válasza Lalikiraly (#6) üzenetére


KISDUCK
addikt

Dual channel természetesen előnyös ahogy a +8gb ram is aminek van értelme, de gondolom a dvga-n fogsz játszani nem az igp-n. Természetesen van előnye a gyorsabb és alacsonyabb időzítésű ramnak, de véleményem szerint annál a konfigurációnál nem fogsz belőle sokat érezni, mert játékok alatt a teljesítményt a dvga fogja limitálni és a cpu meg malmozni fog.
Ha be tudod állítani az msi afterburnert nézzd azzal a hardver kihasználtságot játékok alatt, ha nem akkor pedig a hwinfoval, utóbbit könnyebb használni és látni fogod hogy mi mennyin megy. Mert ha a dvga megy folyamat 99-100%-os terheltségen játékok alatt a cpu meg alig pörög akkor felesleges 3200-as kitet venni alá szerintem.

(#8) Juhaszatti


Juhaszatti
addikt

Ennek a gépnek tényleg az a legnagyobb hátulőtője, hogy alaposan megvan vágva a videokártya teljesítménye. Egy 10-essel többért már magasabb TDP-vel ellátott, 3050TI-vel szerelt gépek mennek. 4GB VRAM-al, nem 6-al, de a lefojtott teljesítményszint mellett nem is biztos hogy van értelme a többnek.
Persze ezek designban tök eltérőek, ha valakinek ez jobban bejön, nincs mit tenni.

(#9) Lalikiraly válasza KISDUCK (#7) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Nyilván a rendszer alapvető sebességében jelenik meg a több ram.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#10) KISDUCK válasza Lalikiraly (#9) üzenetére


KISDUCK
addikt

Úgy érzem hogy nem ment át a mondandóm:

aminek van értelme:
+8gb ram és dual channel

aminek nincs a konfig miatt:
3200-as kitet venni

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.