2023. január 29., vasárnap

Gyorskeresés

Auna ST-2000 hangfalpár bemutató

Írta: | Kulcsszavak: auna . hangfal . monitor hangfal . hangszóró . dj hangfal . dj hangszóró . dj monitor . polc hangfal

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Nem olyan régen írtam a megvásárolt Auna keverőpultomról.
A cikket itt találjátok: DJ keverőpult + (tej meg még)

Ezek a kis hangfalak, jóformán ehez a keverőhöz készültek. Polc hangfal kategóriába vannak sorolva, ami a méret miatt helyes is, de ezek inkább DJ monitorok.
Nagyon nem akarnék belefolyni a témába, hogy egy sima polc hangfal és éppen egy DJ monitor között mi a különbség. A lényege egy alap monitor hangfalnak, hogy a zenekészítésnél, minél sterilebb "színezésmentes" hangot nyújtson. Mint egy monitornál ami mindenféle kritériumnak megfelel és nem torzítja a színeket, hasonlókat.

De kezdjük is mai alanyunk bemutatásával.

Az árát lelövöm rögtön, a hangfalpár kerek 15000 Forintba került kiszállítással.
De mit is kapunk ezért a pénzért.

Műszaki adatok:
Passzív 2 sávos hangfalak 40 W RMS teljesítménnyel
13 cm (5") basszus hangfal és basszusreflex csatorna a dinamikus hangkép érdekében
Hajlott szerkezet a vízszintes vagy függőleges elhelyezésért
Alacsony rezonanciájú fa szekrény filc huzattal

Termék részletei:
Portok: 1 x hangfal kapcsoló szett
Teljesítmény: max. 120 W
Érzékenység: 92 dB
Impedancia: 4 Ohm
Frekvenciaterjedelem: 100 Hz - 20 kHz

Forgalmazói weboldal

A műszaki adatok nem nagy számok nyilván, de attól függ, milyen szemszögből nézzük. De egy hangfalnál ugye az számít hogy szól és milyen minőségű.
Lelőném a poént, az hogy hogy szól? Megint csak nézőpont és hallgató "fül" dönti el. Milyen minőségű? KIVÁLÓ!!!

Hogy jobban lehessen látni őket, készítettem egy kicsomagoló videót is.

Amin meglepődtem, hogy bár tudtam kb mekkorára számítsak, de azért nagyobbak. Baromira masszívak, kiválóan vannak összerakva és a csomagolással is megvoltam elégedve, dupla doboz, és benne a két hangfal külön szacsiban. Oké, viszont kábelt nem adtak hozzájuk. Még mázli, hogy volt otthon kétszer 1,5 méter 1,5 mm2 es hangfalkábelem :)

Szóval amolyan tölcsér alakjuk van, hiszen minden irányból hátra fele kisebb.
Kívül fekete filc borítást kaptak. Nyilván érdemes a portól óvni. Még nem volt hasonló cuccom sem, de nagyon vagányak. Elől van nyilván a 13 centis inkább mélyközép sugárzó és felette a kb 5-6 centis "inkább" középmagas sugárzó. Hátul van a csiptetős hangfalcsatlakozó és a reflexnyílás. Felül van mindkét hangfalon az adattábla. Azért nem hátul, mert nem fért volna el ott. Fura így egy kicsit, de nem nézni, hallgatni kell.

Kicsomagolás után hagytam egy kicsit őket, hogy a szobahőmérsékletet átvegyék. Aztán összekötöttem a keverővel őket. Természetesen figyelve a polaritásra. Majd aztán a bejáratásra. Amire rendesen szükség is volt, mert előszőr nagyon furcsán erőtlenül szóltak. Kb egy két nap után kezdenek el igazán élni a mély hangok is. Ekkor már bátran mondhatom, hogy egy 21nm-es panelszobával el tudnak bánni kellemesen.

Ha már a kellemesre került a sor, akkor hallgassuk is meg őket. Aminél megintcsak lenne hozzáfűznivalóm. Ugyanis először a keverőn keresztül BT-n és vonali bemeneten is a telefonról és a JVC fejhallgatómon hallgatott zenéket kezdtem el lejátszani. Hát csak lestem, hogy hallgathatok én ilyen fos minőségű 320kbps mp3-at. Na nem is kellett sok, wav ba kotortam elő zenét. Hát mindjárt más lett a "leányzó fekvése" Akkora minőségbeli különbség volt, hogy még a "Holdon is hallani" :DD

Vannak sokkal jobban szakértők tőlem. Mit és hogy kell figyelni. Nem torzítanak, nem színezik a hangokat. És hasonlók. Szolidabb véleményem szerint, főleg a klasszikus és audiofil zenéknél érzik jól magukat. Vagy valami techno ilyesmi is jöhet. A közelben tartózkodva, értsd az asztalnál amire rá vannak rakva, ott igen tisztességeset szólnak. Remeg a mellkas is simán. És meg sem erőltetik magukat. Távolabb szerintem jelentősen csökken ez az élvezeti faktor, amit az erő illet. Hamar elvész a mély messzebbről. De ez megoldható úgy, ha a hátsó reflexnyílás miatt, közelebb tesszük a falhoz. De továbbra is mondom, monitor hangfalak, így úgyis az asztalnál ülve hallgatja az ember őket. Amiről megintcsak készítettem videót.

Tudom, ez így pont semmit nem ad belőlük vissza, csak egy kis irányt azért talán mutat. Kezdő dologhoz bőven tökéletes, de akár még filmezni, zenét hallgatni is megállják a helyüket. Nem velük bontjuk le a falakat, de azért tudnak hangoskodni simán.

Ahogy olvastam régebben még sokkal olcsóbbak voltak. De ez van. Hasonló hangfalat még használtan is nehéz ennyiért venni. Pláne a 4 Ohm miatt, mert a keverőnek ez fekszik. A hátrafelé szűkülő kialakítás érdekes, de egyben hasznos is. Hiszen az asztalnál ülve sokkal inkább felénk néznek. A filc borítás megint csak érdekes megoldás, de kellemes még nézni is őket. Ami furcsa, hogy a magas sugárzó előtt van fém rács, a mély előtt, meg semmi. Megint csak furcsa ez a sok típustábla a tetején. Ahogy a videón is látni, jól érzik magukat a kis keverővel. Az új setupom szerves részét fogják képezni.

Köszönöm, hogy elolvastad. Bármi kérdés, illetve észrevételed van, azt a kommenteknél, vagy üzenetben jelezd nyugodtan.

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Jó szórakozást hozzá :C

Azonban nem tudom eldönteni, hogy ez is troll írás az audiofileknek, akik ennyiért egy méter kábelt ha vesznek és már fenik a billentyűzetet, vagy gyermeki ártatlansággal teljesen őszintén indultál el tátott szájjal abba a bizonyos erdőbe. Mindenesetre én készítem a popcornt :DDD

(#2) 8th


8th
őstag

Minden elismerésem, hogy erről a vásári gagyiról ennyit tudtál írni. :R

A törvény egy olyan kerítés amit a birkák ellen találtak ki. A nagy kutyák átugorják, a patkányok meg átsurrannak alatta...

(#3) Lalikiraly


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Köszi srácok :)

Hát kiegészíti a kis keverő féleséget. Szórakozáshoz pont jó, meg a kis Youtube csatornám setupjához bőven. Kis pénzből ez is bőven jó.

Egyébként ha azt nézzük sok Youtuber sok cuccról annyi maszlagot beszél mint égen a csillag. A műsorok háromnegyed fölösleges. És az árakat senki sem mondja be. Ja mert annyira drága, hogyha azzal kezdenék a műsort, már kapcsolnák is ki az emberek.

Nekem erre volt pénzem, én ennek is örülök.

Ja hallottam már szólni 2000 Eurós rendszert is. Köszönöm.

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#4) Hieronymus válasza Lalikiraly (#3) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Technikai kiegészítés.
Folyamatosan teljesítményről írsz de nem teljesítmény van megadva.
Passzív eszköznek amúgy sincs teljesítménye.
Tudom, mindenki teljesítményt gondolna a megadott wattokhoz és nem erőt.
A gyakorlatban még is erő, mert a hangerő emelésével növeled azt az erőt, ami munkát végez.

A probléma finom megkerülése, a terhelhetőség megadása, wattban.

A technikához.
Az Auna "márka" címkéző gyártó terméke. Lehet benne jobb és rosszabb modell.
A lényeg, hogy neked tetsszen a hangja, a hangdobozoknak.

ruszkik, haza!

(#5) Lalikiraly válasza Hieronymus (#4) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Szia!

Köszönöm szépen a kiegészítést. :R

Hogy javítsam így a cikkben? Előre is köszi.

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#6) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

A papíron 100 hz meg a mellkas verő basszus nekem valahogy nem áll össze... De örülök hogy örülsz neki. Milyen nehezek a dobozok?

[ Szerkesztve ]

(#7) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Ja, most néztem meg a képeket jobban, öt kiló. Nem is olyan rég rendesen elcseszték a renomét ezek a kínai márkák, az Auna, Skytec, Omnitronic, Fenton. Olcsón ígértek nagy teljesítményt, óriási hangfalakat. Én is belefutottam, kaptam egy Skytec "mélyládát" amiből macskaól lett. Elhiszem, hogy valakinek ez a színvonal jó, meg hűha, meg tökre olcsó, és nincs is ezzel semmi baj, de akárhányszor meglátom ezt a "márkát" mindig kicsit sajnálom az illetőt. Hiszen használtan, vagy kicsit spórolva még 10x jobb cuccokat lehet kapni, de hát ez van, nem vagyunk egyformák.

(#8) 8th válasza Jack Hunter (#7) üzenetére


8th
őstag

Jujj, a Fenton. Álmomban se jöjjön elő. Múlt nyáron egy akítv "bulihangfalpár" került hozzám eme remek márkából. Havertól ingyen. Kerti sütögetés közben már kissé bebaszva is fájdalmas volt az a rikácsolás ami jött belőle. Két hetet sem volt meg, odaadtam az unokaöcséméknek. Azok meg imádják. Érthetetlen.
Amúgy egyetértek. Annyiért amibe ez a kis Auna dobozpár került ki lehet mákolni néha elég korrekt hangú hangfalakat is. Ezt lőttem itt anno. Ez sem a hangdobozgyártás csúcsa de klassz hangja volt.

A törvény egy olyan kerítés amit a birkák ellen találtak ki. A nagy kutyák átugorják, a patkányok meg átsurrannak alatta...

(#9) Hieronymus válasza Lalikiraly (#5) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Ebben a cikkben már ne javítsd. Jó ez ahogyan van.

A gyártó maximum 40 wattos erősítő (120W PMPO) mellé ajánlja a hangdobozát.
A hangdobozok terhelhetősége 40/120W
...

Most nézem ezek a dobozok nagyon könnyűek. Próbáld meg basszuskővel megterhelni. Bármi ami nehéz és megmarad a ferde tetőn. Javíthat a hangzáson. (A középsugárzóm 10,5kg, annak nem kell a tetejére nehezék.)

ruszkik, haza!

(#10) CounterBoci válasza Lalikiraly (#3) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Ezek szerint nem szoktál hangtechnikai eszmecseréket olvasni itt. Neked tetszik, az a lényeg :R

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.