2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Készítsünk egeret - felkészülés

Írta: | Kulcsszavak: Arduino . Leonardo . Pro Micro . Atemga32U4 . billentyűzet . egér . analog stick

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az érintőkijelzők elterjedéséig a grafikus kurzor volt a grafikus felületekkel való érintkezés legfontosabb eszköze. A kurzor mozgatását leggyakrabban egérrel végezzük, de a gyakorlott felhasználó szorult helyzetben más alternatívákkal is boldogul. Fejlesztéshez, szövegszerkesztéshez az én preferenciám a touchpad, mert így minimális kézmozgással tudok lökni egyet a kurzoron. A billentyűzetem közepén - üzleti notebookról lévén szó - ott csücsül a trackpoint (magyar nevén pöcökegér, vagy piros domború gumikupakkal ellátott változat esetén csikló), de a használatát sosem sikerült elsajátítani.

A sikeres scrollozás után az Arduino HID-dal való ismerkedés következő lépéseként a kurzor mozgatásával próbálkoztam. Touchpad építéssel foglalkoztunk korábban a laborban, de elég körülményes lett volna egy megfelelő felbontású kapacitív felület elkészítése házilag, egy példányban pedig nem akartam NYÁK-ot gyárttatni, így más elemek felé fordultam. Az egyik lehetőség az x,y koordináták külön-külön állítása, akár a korábban használt rotary switch-ekkel, akár gombnyomásra, impulzusonként. De bár érdekes kísérlet lett volna, és sok Bluetooth billentyűzet és egyéb eszköz használ ilyen megoldást, közel sem ergonomikus. A harmadik lehetőség az analóg stick volt. Ebből volt is elfekvő példány, ezért emellett döntöttem. Hasonlatos a pöcökegérhez, de a lényegesen nagyobb mozgástér pontosabb kezelést tesz lehetségessé – legalábbis ebből a feltételezésből indultam ki.

A hardver használhatóságának kiértékeléséhez a neten találtam jó pár egér-kezelést mérő vagy fejlesztő webes alkalmazást. Az AimBooster talán a legelegánsabb, és a kiértékelés is elég részletes. Ehhez képest kicsit egyszerűbb a Mouse Accuracy, azonban lehetőség van a sebességet és a körök méretét az egyéni képességekhez igazítani. Sokkal szélesebb körű edzési lehetőséget biztosít az Aim400kg. Az eredmények megtekintéséhez, és a versenyben való részvételhez regisztrálni kell, ez után három fő kategóriában lehet az egérhasználatot gyakorolni: a másik kettőből ismert karika-vadászat, ez egy reflexjátékkal és egy gyors célzást mérő játékkal. A sort felhasználó egérkezelését teljes körűen értékelő alkalmazás zárja. Itt úgy éreztem, hogy a Flash frissítési frekvenciája bezavar a gyors mozgásoknál, de azért értékelhetőek voltak az eredmények. Végül a mouse accuracy játákot használtam, mert ez volt teljes képernyős, így jobban közelítette a gyakorlati felhasználást. Touchpaddel normál beállítások mellett 11-13 kört találtam el, 2-3 hibával. Pöcökegérrel 3-at, jó sok hibával, így az alapbeállítás jó skálának tűnt a saját hardver képességeinek mérésére. Első nekifutásra ezt szerettem volna a saját megoldásommal túlszárnyalni, esetleg megközelíteni a touchpad-es eredményeket.

Eszközök rendben, kimeneti metrika definiálva, cél meghatározva. Kezdődhetett a fejlesztés!

Hozzászólások

(#1) ivana


ivana
Ármester

Menjél inkább sniperkedni valamilyen fps-el az többet tesztel. :) De mondjuk nem látom ez miért is lenne reveláns... attól mert nem annyira pontos még lehet jó

Én rendes egérrel 16-ot, trackpoint 11+2-3 hiba, touchpad 7+6 hiba :)) A laptop tp vagy valami egyéb? Mert a többi trackpoint nem olyan sajnos mint a tp-s :(

(#2) lajthabalazs válasza ivana (#1) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Szerzek egy külső billentyűzetet és monitort, és megnézek egy FPS-t is. Trackpoint-ból nekem Dell-es van, az alapján hogy neked sikerült 11-et eltalálnod valószínüleg az én mérésem tényleg nem releváns, vagy a trackpoint-tal, vagy a felhasználóval van valami gond.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.