2021. január 21., csütörtök

Gyorskeresés

Terminál - a hardver

Írta: | Kulcsszavak: modding . lenovo iq67i . zalman cnps90f

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A gép hardverét a kényszer szülte, gombhoz a kabátot. A céges laptopban nagyobbra cseréltem a memóriát. Eladni nem lehetett a modulokat, mert nem az enyémek, ott pihent hát 2x2GB SODIM DDR3 a fiókban, ami az akkori memóriaárak mellett megengedhetetlen volt! Így amikor megláttam egy IQ67i hirdetést, rögtön tudtam, hogy ez nekem szól. Akkor még nem sejtettem, hogy mibe keveredtem, 6300Ft egy alaplapért, 8000Ft egy G1620-asért, merevlemez, CPU hűtő mindig van itthon, már csak egy táp kell, és készen is vagyunk.

Később kiderült, hogy a külső tápcsatlakozóhoz lehetetlen tápegységet találni. Aztán mire találtam csatlakozót, jöttek fontosabb dolgok. Most vettem elő újra a projektet, mert kezdett zavarni, hogy csak teszem jobbra-balra az alaplapot, meg elkezdődött a nyár, és nyáron mindig megjön az ember kedve a moddoláshoz. Az első lépés a hűtés biztosítása volt. Ugyan a foglalat LGA1155-ös, de a furatok márkás géphez méltóan semmilyen szabványhoz nem illeszkednek. Az LGA stock hűtőket nagyon bántani kellett volna, a VGA hűtő, ami itthon volt szintén nem illeszkedett szépen, így további beszerzés vált szükségessé. A legolcsóbb univerzális hűtőre esett a választás, egy Zalman CNPS590F-re.

Hiába univerzális, annyira azért nem, így ezt is moddolni kellett. Rövid tanakodás után az AM3-as lefogatási módot egészítettem ki egy házilag barkácsolt kerettel, amit csavarokkal rögzítettem az alaplapon erre a célra kijelölt furatokhoz. Meglepően jól kezelhető megoldást kaptam. Kértem árajánlatot acélból vágott lemezre is, de a 10.000Ft+ÁFA-s minimális rendelés miatt egyelőre várat magára. Lehet, hogy házilag fogok egy pontosabb plexi keretet vágni.
Miután megvolt a hűtés, megforrasztottam a tápot meg a tápátalakítót SATA eszközökhöz jött az első boot. Aztán jött a második, harmadik, negyedik, és gyorsan lehúztam a tápot. Ennek nem így kellene működnie. A processzort gyorsan kipróbáltam egy elfekvő alaplapban, azzal működött, a notebook tápot kimértem, azzal nem lehetett gond, a memóriák is jól működtek a notebookomban, csak nem rossz az alaplap?! Gyors keresés a neten, kiderült, hogy a chipset (Q67) nem támogatja az Ivy Bridge processzorokat. Nagy dilemma elé kerültem. Az egyik oldalon 5.900Ft-ért lehetett kapni G540-es kétmagos Celeront, a másik oldalon viszont megvehettem volna életem első i5-ös processzorát 27.000Ft-ért. Végül győzött a józanész, elvégre valószínűleg az egyik gyerek vagy rokon fog rajta netezni, és PCIe foglalat hiányában diszkrét VGA sem fog kerülni bele, az i5 csak kihasználatlanul állna. Így néhány nappal később felbőgött a kis Celeron.

A BIOS elég barátságos volt, a szokásos beállítások voltak elérhetőek, egyedük az IGP számára allokált memória mennyiséget nem találtam meg, ami utóbb kiderült 4-256MB dinamikusan (én adtam volna neki 512MB-ot). Hogy teszteljem a memóriát, processzort, merevlemezt, hálózati vezérlőt, USB portokat, ideiglenesen felraktam egy xubuntu-t. Elfogadható sebességgel működött.

Hardver rendben!

Hozzászólások

(#1) bob011


bob011
tag

Gratulálok a masinához!
Milyen házba fog kerülni?

(#2) lajthabalazs válasza bob011 (#1) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Köszönöm, nehéz szülés volt, a tápcsatlakozó például kontakthibás, jelenleg a dugót lapítottam meg egy fogóval, de valószínüleg le fogom cserélni az alaplapi aljzatot.

A napokban volt egy megvilágosodásom, a következő posztban osztok majd meg képeket a tervezési folyamatról.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.