2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Életút gravírozás, festett üvegre

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Felkerestek, hogy egy igazán egyedi dolgot szeretnének gravíroztatni velem. Eredetileg vízsugaras géppel lett volna kivágva a minta (tény szerint egy Nagy Magyarország térkép), de az költségesebb és a tervezési folyamatot is lassította volna, így a sima gravírozás mellett voksoltunk.

A tervek elkészültek, én pedig úgy döntöttem, hogy leírom az ajándék készítésének a menetét képekkel dokumentálva, mert egyelőre ez kapta a "legnagyobb munkáim" első helyét!

Tehát az elképzelés a következő volt: "Egy életutat kellene készíteni térképpel, megadott városokat kell jelölni rajta és évszámokat, eseményeket szimbólumokkal."
Elsőre megijedtem, de aztán láttam, hogy menni fog ez! Megcsináljuk!

Megkaptam a részleteket és nekiláttam a tervezési folyamatnak, megkerestem az ideális szimbólumokat és végig értesítettem a kedves megrendelőt az aktuális állapotról, míg el nem készültek a tervek (a térképet is nekem kellett átrajzolni):

Na már most, az üveglappal, ami közös megbeszélés alapján egy A/2-es méretű és 5 mm vastag fekete festett üveg lett volna, akadt egy kis probléma. Hiába rendeltem meg időben, sajnos nem volt a kért vastagságú üveg (festeni pedig hosszadalmas lett volna), így 6 mm vastagot kaptam. Gondnak nem gond, mert ez is megfelelő.

Aztán jött a nagy gondolkodás, hogy a kész mintát (amit 4 db A/4-es lapra nyomtattam ki arányosan), hogyan fogom rá rögzíteni a lapra és rá gravírozni a vázlatot, ugyanis az üveg nem átlátszó! Némi Google használat után meg is találtam a megoldást!
Ragasztóstifttel ráragasztottam a lapokat légmentesen, így nem szakad el a papír, csak azon a részen lesz rés, ahol gravírozok. Tehát a kinyomtatott lapok "felszakításával" kerül fel a vázlat, amit a végén csak javítani kell! Folyamatosan tanul az ember!

Jelenleg itt tartok vele, holnap jön a nagy gravírozás és remélhetőleg vasárnapra elnyeri végleges formáját az alkotás:

Másnap folytattam a munkát, immáron csak kisebb szünetekkel és végül befejeztem, de! Történt egy olyan szituáció, ami eddig nem fordult elő: Egyszer csak egy csattanásra figyeltem fel és eltört a hegy!
Na, mi lehetett a gond? Valószínűleg az, hogy nem bírta hasítani a papírt, szóval ki kellett cserélnem egy vastagabbra, amivel aztán már nem volt gondom! Bírta végig.

Hosszadalmas munka után végére értem a vázlatozásnak, szóval leszedhettem a papírt egy bőségesen nedves ronggyal. Azt csak remélni tudtam, hogy alatta hiánytalanul megvannak a vázlat vonalak, mert a papírtól nem láttam.
Miután letörölgettem alaposan, elégedetten láttam, hogy minden a helyén van és elkezdtem megvastagítani a vonalakat. Természetesen a folyók kivételével, mert azok olyan vékonyan voltak jók, ahogy a vázlatozás kiadta.

Jó pár óra munka után és folyamatos ellenőrzések után elkészült. Ez volt az első munkám festett üvegre és az első olyan alkotás, amire ennyi időt szántam a tervezéstől kezdve a kivitelezésig!

Másnap el is jöttek érte személyesen, a reakciókból azt vettem ki, hogy elégedettek voltak! A cikket később még annyival kiegészítem, hogy az ajándékozott személynek mennyire tetszett ez az egyedi, kreatív - és minden bizonnyal meglepő, váratlan - ajándék!

Szerintem megérte, szerintetek?

Hozzászólások

(#1) LadyLorien


LadyLorien
(kvázi-tag)

Négy napig ezen dolgoztam szinte folyamatosan! Köszönöm, hogy elolvastad :)

(#2) Recon666: Köszönöm, igyekeztem. Kicsit megijedtem tőle, de végül úgy sikerült, ahogy vártam. :R

[ Szerkesztve ]

Fb: 2Bphotografika • Bármit is csinálsz, ne add fel!

(#2) Recon666 válasza LadyLorien (#1) üzenetére


Recon666
(Közösségépítő)

Szép munka! :)

Audio Technica A990Z + kercsó SztratosZ || Xonar Essence STX || Microlab Solo6c

(#3) HuMarc


HuMarc
(PH! kedvence)

Nagyon szép! :) Az az emberke mi ott jelképez?

(#4) LadyLorien válasza HuMarc (#3) üzenetére


LadyLorien
(kvázi-tag)

Az ajándékozott egyik kedvenc figurája, mesélték, hogy mindig ezt rajzolgatja és szeretnék, ha valahol szerepelne a kész munkán. :)

Fb: 2Bphotografika • Bármit is csinálsz, ne add fel!

(#5) Varoz


Varoz
(őstag)

Nagyon szuper. :C :)) :R

hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)

(#6) albert8


albert8
(PH! addikt)

Szerintem fantasztikus, nekem nagyon tetszik.Szép munka. :K :R

Az avatarod is frankó. :D

Flickr----https://www.flickr.com/photos/113522384@N02/? -----------------------------------Krumplistészta----https://krumplisteszta.wordpress.com/

(#7) LadyLorien válasza albert8 (#6) üzenetére


LadyLorien
(kvázi-tag)

Köszönöm mindenkinek! :R

Kellenek az ilyen kis kihívások! Enélkül unalmas lenne :K

Fb: 2Bphotografika • Bármit is csinálsz, ne add fel!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.