2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Katica gasztroblogja - avagy mit főzök minden nap

Írta: | Kulcsszavak: konyha . főzés . rec

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már sokszor gondolkoztam rajta, hogy megosztom a konyhában szerzett ismereteimet másokkal. Különösen azért, mert szeretek főzni, és akik eddig nálunk ettek, nem panaszkodtak a főztömre. Ráadásul a főzés szinte mindennapi dolog az életemben. Otthon főzni olcsó. Főzni érdekes, örömet okoz és megnyugvást ad. Kreativitásra fejleszt, magabiztossá tesz.

A mindennapi gondot csak az okozza, hogy mi kerüljön az asztalra.

2009-08-05
Csirkeszárnypörkölt nokedlivel

A gyerekek imádják a csontos pipihusit. Olyan jóízűen tudnak rajta cuppogtatni, hogy öröm nézni, ahogy esznek, ezért sokszor kerül az asztalra csirkeszány. Ma pörkölt formájában.
Mellé pedig a nokedli hamar elkészül. Sokan félnek a nokedlikészítéstől, pedig egyáltalán nem nagy kunszt. A lényege, hogy ha kis mennyiség kerül mindig a fazékba, akkor hamar megfő, és gyorsan végezhetünk a szaggatással is.

Mellé pedig egy paradicsom- vagy uborkasaláta elkészítése már igazán nem igényel nagy időráfordítást.

2009-08-06
Húsos tészta

Ma nem főztem. Kiettük a maradékokat a hűtőből. A nokedli akkora adag lett, hogy a család egyik fele azt ette, a másik fele pedig a megmaradt húsos tésztát. Most ennek az elkészítését osztom meg veletek.

Szinte mindig szárnyast eszünk, ezért a húsos tésztához pulyka darálthúst szoktam vásárolni. Nem érzek neki utóízt, mint a disznónak, és sokkal soványabb is.
A darálthúst azért szeretem, mert pillanatok alatt megpárolódik. Ez az étel is kb. 20 perc alatt összeállítható. Amíg fő a hús, addig megfő a tészta is.
Bármilyen tészta felhasználható hozzá, mi legtöbbször orsó formájút szoktunk venni.

A húst úgy kell elkészíteni, mintha pörköltöt főznél, de több levet kell neki hagyni, mert amikor összekevered a tésztával, az felszívja.

A szaftba kerüljön egy kis paradicsomszósz vagy ketchup is, mert lágyabb lesz az íze, és nincs olyan érzése az embernek, mintha pörköltöt enne tésztával. Kicsit becsaphatjuk magunkat vele.

Emellé is illik a saláta. Most úgyis szezonja van.
Viszont a gyerekek natúr felvágott paradicsomot szoktak mellé enni, ami megintcsak finom.

2009-08-07
Sült csirkecombok petrezselymes krumplival és párolt rizzsel

Már megint husi. De hát ha egyszer ezt szeretik enni? Nekem ugyan már kezd sok lenni, úgyhogy holnapra kitaláltam már, hogy valami húsmenteset eszek, de ők meg imádják.

A combot amúgy nem szívesen eszik, de ebben a formában bátran merem eléjük tenni. Szoktam venni grillcsirke fűszersót, és a csirke fűszerezéséhez sokszor használom. Aztán egyszer kifogytam belőle, és magam kevertem fűszeregyveleget. Kimondottan jól sikerült.
A következőket teszem bele: fokhagymagranulátum, kevés vegeta, tengeri só, pirospaprika, majoranna, fehér bors, kevés őrölt kömény és egy kis szerecsendió.

Ezt jól összekeverem, és ezzel fűszerezem be a húst. Fél órát rajta hagyom, hogy jól beszívja, és utána teszem a sütőbe. Egy csepp zsiradék sem kell alá, mert a comb magában elég zsíros, és levet is enged. Kb 45 perc alatt megsül, de az utolsó 5 percben grillfokozatra szoktam tenni a sütőt, hogy szép pirosra süljenek. A szaft is kissé besűrűsödik, és ezzel ha meglocsolgatjuk a krumplit és a rizst, akkor nagyon finom köretet kapunk.

A saláta most sem maradhatott el.

2009-08-08
Cukkinifasírt

Túl sok hús volt mostanában, és én besokallok tőle, ezért is készítettem ma cukkinifasírtot. Kaptam a héten 2 nagy cukkinit is, és fel kell őket használni. Rántott cukkinit szeretjük ugyan, de hát nehogy már mindig azt készítsek belőle. Főzeléket 2 hete ettem, de azt most nem ettem volna, ezért választottam ezt a megoldást.

A cukkinit megpucoltam, kiszedtem a magját, és legyalultam. Besóztam és hagytam, fél órát állni. Akkor kinyomkodtam a levét, és egy tálban összekevertem fokhagymával, fehér borssal, reszelt sajttal és egy tojással. 2 csapott kanál lisztet is tettem bele, hogy még jobban összeálljon. Akkor pogácsákat formáztam belőle, megforgattam zsemlemorzsában és kisüttem.
Magában és köretként is egyaránt finom.

Rizsfelfújt

Sokszor fordul velem elő, hogy túl nagy adag párolt rizst készítek. Másnapra köretként már kiszárad, akármennyire fedem is le, ezért rizsfelfújtat vagy rizses húst szoktam készíteni belőle. Most az előbbit választottam.

A rizst annyi tejjel öntöttem fel, amennyi ellepte. Tettem bele cukrot, vaníliás cukrot (méz is ugyanolyan jó) és felforraltam. Ekkor beleütöttem két tojás sárgáját, felvertem a fehérjét, és összekevertem a rizses masszával. Kis margarin is került bele, majd 2 őszibarackot kockáztam fel, és ezeket is belekevertem.
Margarinos, zsemlemorzsás formába öntöttem, és 30 perc alatt megsütöttem.

2009-08-09
Sajttal és sonkával töltött csirkemell

A csirkemellett nálunk a gyerekek panírozva szeretik a legjobban, de mivel ők a kis darabokat kedvelik, ezért nekik ún. mekis husit szoktam készíteni. - Ezt majd alább írom le.
A férjemnek pedig klopfolva, szép zsemlepanírba szoktam a husit bundázni. Ma úgy gondoltam, miért ne tehetnék bele egy kis sonkát és sajtot is. Kétfelé vágtam hát a csirkemelleket, a széleit levagdaltam, ebből lett a lányok husija. Utána kiklopfoltam, besóztam őket, és tettem bele egy ujjnyi vastag szendvicssonkát és hasonló méretű sajtot. Felgöngyöltem, és megtűztem fogpiszkálóval. Így tuti nem fog szétesni. Aztán panírozás és sütés.

Mekis husi

Lányaim imádnak mekdonáldszba menni. A hamburgerféléket ugyan nem szeretik, de a mekis husi a kedvencük. Ennek kidolgoztam egy itthoni fajtáját.

A csirkemellről leeső darabokat kb 5x5 cm-es kockákra vágom. Készítek egy tojással, liszttel, sóval és tejjel kikevert sűrű tésztát. Ehhez tökéletes a panírozásból megmaradt tojást felhasználni, ha nem fogy el. A húsdarabokat besózom, majd ebben a tésztában megforgatom, és forró olajban kisütöm.

Párolt zöldségeket készítettem magamnak, a többiek rizst és krumplit ettek.

2009-08-10
Sonkás tojás

Már reggel megkezdődött a főzőcskézés. A gyermekek tojást ettek volna. Így készült el a sonkás tojás. Egy kis tejet is szoktam bele keverni, mert úgy nem olyan megterhelő a gyomornak.

Zöldséges tésztasaláta

Megint húsmenteset akartam enni. Készítettem hát egy ilyet. Nagyon kedvelem ezt a salátát, mert sült hússal, fasírozottal, de önmagában is nagyon finom.
A lényeg, hogy időben el kell készíteni, hogy ki tudjon hűlni és össze tudjon érni a hűtőben minden.

Olyan zöldségkeverék és tésztaféle használható fel hozzá, amilyet éppen megkívánunk. Megfőzzük a tésztát, majd lecsurgatjuk. A zöldségnél csak arra kell figyelni, hogy még roppanós maradjon, nem szabad túlfőzni. Aztán mindkettőt, a tésztát és a zöldséget is hagyjuk kihűlni.

Eközben elkészíthetjük a szószt: reszelt vöröshagyma, olívaolaj, mustár, só és ecet kell bele. Ha ez kész, akkor keverhetjük össze a zöldséggel és a tésztával. Aztán hűtőbe vele, és legalább egy órát hadd hűljön.

Tejszínes-rozmaringos csirkeszárny tarhonyával

A gyerekeknek megint husi kellett. A szárny nagy favorit, és szaftos formában is istenien el lehet készíteni.
A ház mellett pedig van egy nagy bokor rozmaringunk, amit már illene megkopasztani. Sajnos gyorsabban nő, mint amennyit használunk belőle, de sebaj. Viszont kellemes ízt ad a húsnak.

A szárnyakat enyhén paprikás alapon megfőztem. Tettem bele egy kis paradicsomlét is, majd rozmaringgal fűszereztem. Amikor megfőtt, felöntöttem tejszínnel. Rottyantottam egyet rajta, és már kész is volt.

Főztem hozzá tarhonyát, és kész is volt az ebéd.

2009-08-11
Csörögefánk

Ettem volna valami édeset. Mivel kevés tojásom volt itthon, nem sok választási lehetőségem adódott. Készíthettem volna mást is, de most ez jutott eszembe. Valószínű jól döntöttem, hiszen ebéd után csak pár darab maradt.

30 dkg liszt, 2 tojás, 1 evőkanál margarin, 2 evőkanál tejföl, csipet só, 1 evőkanál cukor és egy kevés rumaroma kell bele. Ezeket összegyúrtam, és már nyújtottuk is együtt Rékussal. Aztán kitalálta, hogy formákkal nyomjuk ki. Nagyon jó ötlet.

Jöhetett a sütés. Készült hagyományos formájú is, de a formázott nagyon mutatós lett.
Porcukorral megszórtam.
Bármilyen savanykás lekvár illik mellé, de cukrozottan is finom.

Ketchupos-mustáros csirkeszárny fűszeres krumplival

A csirkeszárnyak elkészítésének egy újabb változata. Csak betolom a sütőbe, és megsül magától.

A csirkeszárnyakat kétfelé vágom. Készítek ketchupból, mustárból és kevés sóból egy pácot, és ebbe belekeverem a szárnyhúsokat, majd legalább egy órára hűtőbe teszem.

Pucolok krumplit és hagymát. A krumplit felkarikázom, a hagymát tetszés szerint felvágom.
Egy tepsit kikenek margarinnal, beleteszem a hagymát és a krumplit. Megszóróm sóval, majorannával, borssal és vegetával. Kicsit össszerázom, majd kiveszem a hűtőből a csirkeszárnyat és ráfektetem a krumplira. Alufóliával betakarom, és egy órán át sütöm.

2009-08-12
Babostészta

Nagylányom tegnap segített a menütervezésben. Babostésztát kért mára ebédre. Ez azért jó, mert olyan metélttészta kell hozzá, mint a mákos és diós tésztához, és a többiek akkor tudnak azt enni.

A babot sós vízben megfőzöm. Amikor megpuhult, leöntöm róla a vizet, és krumplinyomóval kissé megnyomkodom. Ekkor üvegesre párolok egy fej felkockázott vöröshagymát, majd összekeverem a babbal. Sós vízben kifőzöm a tésztát, majd leszűröm, és összekeverem a hagymás babbal. Kész is.

Savanyúság illik mellé.

Sajtkrémleves

Korábban sok levest ettek a gyermekeim. Főleg a kisebbik. Neki néha csak a leves volt az ebéd. De aztán valahogy egyre kevesebbszer kért. Aztán nagylányom és férjem is csak ujjongott, amikor kimaradt a leves. Mostanában a húsleves miatt is fanyalognak, ezért hát nem erőlködöm a levesekkel.

Én viszont szeretem a leveseket. Különösen a krémleveseket. Általában pirított kenyérrel szoktam enni, de magában is szeretem. Krémlevest azért kedvelek készíteni, mert kis adagot lehet belőle főzni.

A sajtkrémleveshez felteszek egy kis vegetás vizet. Amikor felforr, tejföllel összekevert liszttel besűrítem, majd leveszem a tűzről. Akkor reszelek bele sok-sok sajtot. Lehet többféle is. Ma edamit és füstöltet tettem bele. Elkeverem, és fűszerezem egy kis szerecsendióval, fehér borssal és sóval.

Petrezselyemmel megszórom a tetejét. Pirított kenyér, levesgyöngy és barna kenyér is illik hozzá.

Kókuszos tekercs

A kamrában két zacskó kókusz lapul pár hónapja. Mindig elfeledkeztem róla, amikor sütöttem. Tegnap viszont megint megtaláltam, és akkor úgy döntöttem, hogy megsütöm kókuszos tekercsnek, mert ahhoz nagy mennyiséget fel tudok használni, és nagyon finom.

40 dkg lisztet, 2 evőkanál cukorral, csipet sóval, 20 dkg margarinnal, 2 dkg tejben felfutattott élesztővel és 4 tojássárgájával tésztává gyúrok. Négyfelé vágom.

30 dkg cukrot, 4 tojásfehérjével gőz felett elkeverek, majd teszek bele 1 evőkanál citromlét és 10 dkg kókuszreszeléket.

A tésztát fél cm-esre kinyújtom, majd megkenem a kókuszos masszával. Feltekerem és ujjnyi vastagra felvágom. Kikent tepsibe helyezem őket, és kb 20 perc alatt megsütöm.

Ha van kedved, csokival megcsurgathatod a tetejét.

2009-08-13
Ma nem főztem. A hűtő tele volt, úgyhogy kiettük a maradékokat.

2009-08-14
Lecsós csirke krumplival

A tegnapi húsmentes nap után férjem mára természetesen húst kért. Mindegy, csak hús legyen. -mondta, de persze azt már nem tette hozzá, hogy milyen formában. Ezért hát ötvöztem az ő kívánságát az enyémmel és így készült el a lecsós csirke.

4 egész csirkecombot lebőrőztem, kettévágtam és bevagadaltam. Enyhén margarinozott lábasba tettem. Megszórtam fokhagymával, sóval, majorannával, és addig pároltam, míg teljesen megpuhult. Eközben készítettem kb 12 kisebb paprikából és 4 paradicsomból egy lecsót. Kevés ketchupot is tettem bele, hogy sűrűbb legyen a leve. Amikor megfőtt a lecsó és a csirke is, akkor átemeltem a csirkét a lecsóra, megrottyantotam vele, és kész is volt.

Krumplit és rizst főztem hozzá, és ehettünk is.

Prósza

A hét elején elfogyott a tej. Mindig tartós tejet szoktam venni, de mivel nem volt készleten, ezért nem tartós tejet vettem. Viszont hiába állt a minőségét megőrzi helyén az, hogy 20090815, bizony ez csak 13-ig bírta a folyékony állapotot. Bealudt a lelkem. Nem volt kérdéses, mi készüljön belőle. Úgy is régen ettünk már prószát. Nagylányom meg is kérdezte, hogy mi az a prósza. Oh, jaj, tényleg nagyon régen került már az asztalra.

Egy liter aludttejem lett. Ezt összekevertem 3 tojással, kevés sóval és annyi liszttel, hogy lágy nokedlitészta állagú legyen. Ekkor bemargarinoztam egy tepsit, megszórtam liszttel és előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt, felkockáztam, megszórtam porcukorral. Savanykás lekvárral ettük.

Számtalan változata létezik és számtalan módon süthető. Mi így szoktuk.

2009-08-15
Meggyes pite

Kedvesem szerint "már tíz éve" könyörög, hogy süssek neki meggyes pitét. Tény, hogy nem szoktam ilyet sütni, mert dédi a specialistája, meg hát az előző sütőmmel nem szerettem sütni, mert égetett. De most aztán nincs kifogás, itt a szuper sütő és a rengeteg meggy a fagyasztóban.

Reggel kivettem egy adagot, megvártam amíg kiolvad, aztán lecsurgattam szűrőn.
A tésztája pedig a követekező: 30 dkg liszt, 1 tojás, 20 dkg margarin, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2 evőkanál tejföl és fél csomag sütőpor. Ezt összegyúrtam, és azonnal két részre osztottam. Kinyújtottam vékonyra, beletettem egy nagy tepsibe. Rátettem a lecsurgatott meggyet. Megszórtam cukorral és fahéjjal. A tetejére a tészta másik kinyújtott fele került. Ezt megszúrkáltam villával és megkentem egy felvert tojással, hogy szép csillogós legyen. Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.

A sütemény elkészítése egyébként max 20 percet vesz igénybe, úgyhogy nem egy hosszadalmas munka.

És akkor hamarosan szerintem jön a következő óhaj, ami állítása szerint "ezer éve nem volt már": a szilvásgombóc.

2009-08-16
Megleptük magunkat egy éttermi ebéddel, ezért a főzés ma kiemrült pudingkészítésben. Természetesen kétféle készült, és még melegen nekiestek a gyermekeim.

Holnaptól pedig 6 nap szünet következik, mert nyaralni megy a család. De arra gondoltam, hogy írok majd az éttermekről, amikben étkezni fogunk.

2009-08-17
Pesterzsébeten ettünk vacsorát egy apró kis burgeresben a városháza mellett. Volt még gyros, lángos és palacsinta. A barátunk, aki ott lakik, mondta ugyan, hogy finoman főznek, de addig nem hittem, amíg meg nem kósoltam. Tényleg nagyon ízletes volt, emellett még a kiszolgálás is alapvetően gyors és udvarias volt. Megkérdezték, ízlett-e. Hát persze, hogy igent mondtam. És örültek neki, őszintén. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy elfogadják az étkezési jegyet és nem drágák. Gyerekbarát is, hiszen pár méterre van egy jó játszótér.

2009-08-18
Állatkerti önkiszolgáló étterem

Kb tízféle húsféle, 4 köretféle, 4 tésztaféle, 4 levesféle és ugyanennyi saláta- és desszertféle volt étlapon. Finoman főznek, de sajnos elég drága. (Persze ezt az otthoni éttermekhez viszonyítom.) Az étkezési jegyet elfogadják, és a gyerekek is jól el tudják magukat foglalni a közelben.

2009-08-19
Kastélykert étterem, Gödöllő

Az étterem a centrumhoz közel, a kastély kertjében található. Mindennel elégedettek voltunk. A kiszolgálás gyors, figyelmes és udvarias volt. Az ennivalókat rendkívül finoman készítették el, úgyhogy a tányéron szinte semmi nem maradt. Borka drágám még rosszul is lett, mert annyira ízlett neki minden, hogy túlzottan beevett belőle. Az árak sem voltak vészesek. Kissé drága volt, de mivel elég sok üdülési csekk lapult még a pénztárcánkban, bátran válogattunk az ételek között.

2009-08-20
Kiskulacs vendéglő, Salgótarján

A kiszolgálás gyors volt és udvarias. A hely tágas belül. A kerthelyiség aprócska, és nem éppen kertjellegű, mert minden irányban fedett, ami alapvetően nem lenne baj, de magas fakerítés vett körül minket, és ez eléggé lehangoló volt. A gyerekeknek nem volt lehetőségük az étel várakozása alatt játszani, ami nyugtalanná tette őket.
Az ételek ízletesek, finomak voltak. Az árak sem voltak magasak, 7 emberre fizettünk 11 ezer ft-ot, és mindegyikünk jólakottan távozott.
Sok utalványt elfogadnak, köztük az üdülési csekket is.

2009-08-21
Christina Park Hotel, Ipolytarnóc

A hotel gyönyörű környezetben fekszik. Éppen találkoztunk a tulajdonossal, aki egy kisgyermekes, családos úriember volt. Nagyon udvariasan fogadott bennünket, a lányainkkal is rögtön megtalálta a hangot. Színezőt kaptak, és felajánlotta, hogy a lovaikat is megsimogathatják.

Az utazás során sok helyen étkeztünk. Az árak nagyjából mindenhol ugyanolyanok voltak, viszont a 4 csillag az azért meglátszott itt. A kinti és benti ülőhelyek is kényelmesek, esztétikusak voltak. A mosdó egyedi, ízléses és nagyon tiszta.

A kiszolgálás pedig kimondottan figyelmes. Az ételek között végre itt találkoztunk egyszerű, házias ételekkel és ízekkel, amik nagyon finomak voltak.
Az üdülési csekkett itt is elfogadták.

2009-08-23
Töltött paradicsom

Az ebédet elfelejtettem lefényképezni, pedig igazán finomra sikeredett az is. Diós panírba bundázott csirkemellett sütöttem ki, és párolt rizst ettünk hozzá. De valami hiányzott, és rájöttünk, hogy a gyümölcsös rizs (pl. mazsolás, barackos vagy ananászos) sokkal jobban illett volna hozzá.

Vacsorára meg valami könnyűt ettünk volna. Benéztem hát a hűtübe, hogy milyen alapanyagaim vannak, mert boltba már nem volt kedvem elmenni. Találtam is, amire szükségem volt: gépsonka, sajt, főtt rizs, sajtkrém és fűszerek. A paradicsomokat megmostam, levágtam a tetejüket, és kivájtam a belsejüket.
Összekevertem a főtt rizst, reszelt sajtot, sajtkrémet, metélő hagymát, rozmaringot, oreganót, sót és fehér borsot. Tettem hozzá egy keveset a paradicsom húsából, majd visszatöltöttem a paradicsomba. Betettem a hűtőbe egy órára. Pirítóssal vagy anélkül ettük.

2009-08-24
Olaszos hal tejszínes-sajtos pesztoszósszal

Mivel nem voltunk itthon egy hétig, kiürül a hűtőszekrény. Ebédre pedig hús kell a családnak. Kisváros lévén azonban ez nem olyan egyszerű nálunk a hétfői napon. A húsbolt nyitva sincs, a nagy abc-be pedig késő délután érkezik meg a hússzállítmány. Így hát megnézegettem a mélyhűtőt, és inkább vettem tengeri halfilét. Fogalmam sincs milyen fajtát, mert csak latinul volt rajta a halfaj neve. Végülis, feléleszthetjük a holt nyelveket...

Szóval otthon kiolvasztottam pár szeletet, becitromoztam, és hagytam állni. Nem igazán volt még elképzelésem az elkészítését illetően. A mélyhűtőmben lapult egy kis spagettiszósz, a gyerekek és férjem azt szeretik. Adott volt tehát a köret, ami spagettitészta, ezért ehhez illően készítettem el a halat.
Befűszereztem olaszos fűszerkeverékkel, és kisütöttem olívaolajban. Tejszínnel és egy kiskanál peszto szósszal mártást készítettem. Reszeltem bele sajtot, és jól összekevertem. Ezzel a szósszal locsoltam meg a tésztát, és ettem a sült hallal. Érdekes ízvilága volt, de nekem ízlett.

2009-08-25
Cukorborsókrémleves

Ettem volna levest. Krémlevest. Főztem hát egy ilyet.
A cukorborsót vegetás vízben puhára főzöm. Leturmixolom, majd átszűröm. Ha szükséges vízzel higítom. Fűszerezem sóval, fehér borssal. Amikor felforrt behabarom tejfölös liszttel.
Pirított kenyér illik hozzá, de biztos hogy levesgyönggyel is finom.

Szilvás gombóc

Végre teljesült Kedvesem második kívánsága is, már ami az ételeket illeti. Elkészült a nagy tál szilvásgombóc.

Megpucoltam 6 közepes krumplit, kockára vágtam és feltettem sós vízben főni. Amikor megfőtt, leszűröm, majd áttöröm. Hagyom kihűlni, megsózom, majd annyi lisztet teszek hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak. Négyzet alakúra vágom, mindegyik közepébe egy szilvát helyezek, amire egy kiskanál fahéjas cukrot teszek. Ezután összefogom a négy sarkát, és határozott mozdulattal gombócot formázok belőle.
Sós vízben megfőzöm, pirított zsemlemorzsában megforgatom, és egy tálba teszem. Porcukorral és tejföllel tálalom.

2009-09-06
Csirkemell sajtos bundában és sajtos puffancs rizzsel

A vasárnap rántott husi nap nálunk. Sosem tudják megunni a gyerekek és Kedvesem sem. Én viszont szeretem kissé változatossá tenni a megszokott ízt, ezért most a zsemlemorzsába került egy kis reszelt sajt. Ebbe bundáztam bele a húst, és sütöttem ki olajban.

A panírozásból megmaradt tojást fel szoktam használni. Nem szeretem, ha kárba vész. Most sajtos puffancs készült belőle.
A tojásba belekeverek annyi reszelt sajtot, amennyivel szépen összeáll (kb. 10 dkg), majd kézzel pogácsákat formázok belőle, és belehempergetem zsemlemorzsába. Hirtelen kell kisütni, nehogy szétolvadjon. Rizzsel és tartármártással lehet kínálni, de saláta mellé is finom.

2009-09-12
Székelykáposzta katica módra vajas pogácsával

Hagymát megpucoltam, felkockáztam. Kockázott bacont elkezdtem sütni, majd amikor egy kis zsírt eresztett, rádobtam a hagymát, és üvegesre pároltam. Megszórtam pirospaprikával, majd rátettem fél kg kockázott pulykamellett és 1 kg feldarabolt savanyú káposztát. Felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje, enyhén megsóztam,mert a bacon és a savanyú káposzta is sós, és öntöttem bele 1 dl fehér bort és 1 dl paradicsomlét. Hagytam addig főni, míg majdnem megpuhult. Ekkor öntöttem bele 1 dl rizst, és puhára főztem. Negyed óra elteltével kész is volt.

Közben elkészítettem a vajas pogácsát is.
1 dl meleg cukros tejben felfuttatok egy élesztőt. Ezt adom hozzá a következőhöz:
60 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 25 dkg margarin vagy vaj, 1 dl tejföl, só. Összegyúrom, és 2 órát kelesztem, majd ujjnyi vastagra nyújtom, és tepsibe teszem. Tetejét megkenem a megmaradt tojásfehérjével, majd megszórom reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm.

2009-09-13
Rántott csirke rizssalátával vagy párolt rizzsel és pikáns őszibarackkörettel

Vasárnap, ugye megintcsak rántott hús. Vettem egy egész csirkét, ezt bőröztem le, majd daraboltam fel. A bőr mindig a kutyáké, imádják.
Szóval miközben paníroztam a húst, azon töprengtem, hogy megint rizs és párolt krumpli lesz. Na, én ezt nem kívántam már így sokadik vasárnap. Kitaláltam, hogy készítek pár nem mindennapi köretet, aminek azonban az elkészítése rém egyszerű, és akár már csinálhattam is volna előzőekben. Na, de most...

Amikor a rizs megfőtt, kivettem belőle egy kistányérnyit, és hagytam kihűlni. Lilahagymát pucoltam, apróra felkockáztam. 1 nagy kemény húsú paradicsomot is apróra felkockáztam. A hagymát és a paradicsomot a rizshez kevertem. 2 kanál olívaolajat öntöttem bele és megszórtam apróra vágott petrezselyemmel. Jól összekevertem, és kb egy órával az ebéd előtt készítettem el, hogy összeérjenek az ízek. Nagyon finom lett.

A másik köret a pikáns őszibarack lett. Rengeteg őszibarackot kaptunk az elmúlt napokban. Mivel magában nem tudunk ennyit megenni, süteménynek meg nem szeretjük, gondoltam, kipróbálom, milyen köretnek.
Lilahagymát felkockáztam, üvegesre pároltam. Hozzáadtam a lebőrözött, felkockázott barackot - 6 darabot, megszórtam kevés vegetával, majd kicsit rottyantottam rajta. Kész is volt. Párolt rizssel remekül illik a rántott csirkemell mellé.

2009-10-04
Jól el vagyok maradva a képekkel és receptekkel. Igazából azt sem tudom mármelyik hétvégén ettük a következő ételeket, de ez nem is fontos.

Vadas zsemlegombóccal vagy spagettivel
Korábban elég ritkán lehetett marhahúst beszerezni, de nyár óta szinte minden hétvégén találok a hűtőben a "legnagyobb" boltunkban.
Ezért hát nem is volt kérdéses, hogy mi készüljön belőle.
A hagymát megpucoltam, felkockáztam, és üvegesre pároltam. Akkor rátettem a fél kiló felszeletelt marhahúst, tettem bele két sárgarépát és egy petrezselyemgyökeret felkarikázva, egy gerezd fokhagymát, 1 dl vörösbort, fűszereztem(só, bors) és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. 2-2,5 óra alatt puhára főztem mindent, majd kivettem a hússzeleteket, és összeturmixoltam a mártást. Azután behabartam tejfölös habarással, mustárral és mézzel ízesítettem, majd vissza a húsok, és kész is.

Mialatt a hús megfőtt, elkészítettem a köreteket is. A tésztát szokásos módon megfőztem.
A zsemlegombóchoz egy tojással nokedlitésztát készítettem, majd beletettem 2 száraz, felkockázott zsemlét, de ugyanolyan jó a felkockázott pirítóskenyér is. Evőkanállal beleszaggattam forrásban lévő sós vízbe, majd leszűrtem, és egy tálba tettem. Öntöttem rá kevés olajat, és már tálalhattam is.

Húsos palacsinta
Palacsintatésztát készítek: 3 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 1 dl tej, kb fél kg liszt, fél dl olaj, és annyi ásványvíz, amivel simára keverem. Ezt habverővel csomómentesre keverem, és kisütöm.
Nem szoktam a húsos palacsintához sósat készíteni, mert pikánsabb, ha édeskés palacsintatésztába teszem a hústölteléket.

A hústöltelékhez darált pulykahúst pároltam meg egy kockára vágott hagymával. Pirospaprikával, borssal, vegetával, sóval, majorannával ízesítettem. Tettem bele 2 kiskanál sűrített paradicsomot, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi. Kb 20 perc alatt megfőtt, akkor leszűrtem. A levét behabartam tejfölös habarással, és tettem bele egy kis mustárt. Jól elkevertem.
A palacsintát megtöltöttem a hússal, összehajtogattam, meglocsoltam a mártással, és reszelt sajtot szórtam a tetejére.

Muffin
Szeretek muffint sütni. Gyors, egyszerű, és változatos.
Az alapreceptem a következő, ezt szoktam különbözőképpen variálni:
25 dkg liszt, 18 dkg margarin, 1 csipet só, 12 dkg porcukor, 3 tojás, fél dl tej, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliáscukor. Ezt habverővel összekeverem, aztán jönnek a variációk.
Legutóbb csak csokis lett, de másféléket is szoktam sütni.
A csokishoz a Katica (milyen stílusos) tortabevonót fel szoktam apró kockára vágni, és minden muffin tetejére szórni 5-6 darabot.

Kakaós: kakaót keverek a tésztába. Ehhez időnként darált diót is szoktam tenni.
Bármilyen gyümölcsös: nagyobb gyümölcsöket (barack, alma, körte) felkockázok, a kisebbeket (málna, meggy, ribizli) szemekben hagyom. Tésztába pottyantom.
Túrós: 15 dkg tejfölös túrót keverek bele a tésztába.

2009-10-08
Brassói aprópecsenye sült krumplival

A fagyasztóban lapult fél kiló sertéskaraj. Nagyon szép, egy cseppet sem zsíros. Felkockáztam apró darabokra.
Üvegesre pároltam egy jó nagy fej hagymát, rátettem a húst, borsoztam, sóztam, öntöttem rá 1 dl rosét és egy kis vizet. Kb egy órát pároltam.
Közben megpucoltam a krumplit, majd felkockáztam. Majd alaposan lecsepegtettem és kisütöttem olajban.
Íme az eredmény:

2009-10-17
Rántott krumpli

Ugyan nem a héten készült, de bármikor finom. Lehetőleg sárga héjú krumplit veszek, mert az a legjobb hozzá, de a piros héjúval is készíthető.
3-4 nagyobb krumplit meghámozok, és ujjnyi vastagra felkarikázok. Besózom, és hagyom kicsit állni. Akkor lecsepegtetem róla a sós lét, és ahogy a húst szoktam, bepanírozom.

Lassú tűznél sütöm. Arra kell figyelni, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor hamar megég a panír, viszont a krumpli nyers marad.
Amikor megsült, papírszalvétára vagy papírtörlőre teszem, és hagyom lecsepegni a felesleges olajat.
Tetszés szerint tálalom. Finom majonézzel, ketchuppal, különféle dipekkel, de szaftos húsok mellé is kiváló köret.

Mustáros hal sajtmártással és párolt rizzsel

A tengeri halfilék a kedvenceim. Gyorsan és könnyen elkészíthető, és még egészséges is.
A múlt héten vasárnap ugye megint rántott hús volt, de én más ízre vágytam. Amíg sült a rántott pipi, megsütöttem a halat is.
Margarint megolvasztottam, majd két nagy szeletet beletettem a wokba. Megsóztam, megszórtam kevés majorannával, majd fedő alatt pároltam 5 percig. Utána levetettem a fedőt, majd úgy sütöttem még további 2-3 percig, hogy elfője a levét. Azután megkentem mustárral mindkét szeletet, és gyorsan megpirítottam. Ez max. 1-2 perces folyamat. Akkor levettem a tűzről.

Feltettem 2 dl főzőtejszínt, megsóztam, kevés fehérborsot bele, és felforraltam. Amikor kész volt, levettem a tűzről, és reszeltem bele 5-5 dkg sajtot. Mindegy milyen, amit szerettek, és tettem bele egy medvesajtot is. Jól elkevertem.

A tányérra tettem párolt rizst, mellé a halat, és meglocsoltam a sajtmártással, megszórtam kevés petrezselyemmel. Lehet, hogy kicsit túl sok íz volt egyszerre, de akkor ezt kívántam, és nagyon finom volt.

2009-12-28

Nagyon régen írtam már, pedig aztán a konyhában minden hétvégén sütöttem-főztem. A munkahelyváltás miatt teljesen átalakult a napirendem, és emiatt nem jutott időm a blogra. Most viszont majdnem két hétig itthon vagyok. Végre pihenhetek, és igyekszem bepótolni az elmaradt dolgaimat. Többek között a blogjaimat is.

Fotókat készítettem közbe-közbe, úgyhogy akkor most következzenek a receptek is hozzá.

Rakott karfiol

A rakott ételek a kedvenceim. Legyen az zöldbab, káposzta, brokkoli vagy bármilyen más zöldség. A baj csak az, hogy a családban egyedül én kedvelem ezeket a finomságokat, és mivel egyszerre kis mennyiséget sosem tudok készíteni belőlük, ritkán sütök.

A rakott karfiolhoz szoktam venni egy jó nagy fej karfiolt, kb 1 kg-os és fél kg darált pulykacombot. A karfiolt rózsáira szedem, és sós vízben 5 perc alatt megfőzöm. Így nem fő szét, finom roppanós marad.

Egy vöröshagymát megpucolok, és apró kockákra vágok. Olajon kissé megpirítom, majd ráteszem a húst. Megsózom, majorannával, fehér borssal és vegetával megszórom. Rányomok egy nagy gerezd fokhagymát, és 15-20 percig közepes lángon puhára párolom.

Szokásos módon 2 dl rizst főzök. Mikor kész, összekeverem a párolt hússal.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat megkenek vékonyan olajjal vagy margarinnal, megszórok zsemlemorzsával. Belefektetem a karfiol felétt. Erre ráöntöm a rizses húst, majd ráteszem a karfiol másik felét. Egy nagy pohár tejfölbe 1 tojást, sót és borsot keverek, és ezzel leöntöm az egészet. Ha van itthon, akkor sajtot és reszelek rá.

Előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütöm. Akkor jó, ha a sajt megpirult a tetején.

Ha kész, fél órát legalább várni kell vele, hogy meghűljön, mert nagyon forró.

Kinder szelet

Kicsit kétkedve álltam neki ennek a süteménynek, de végül nem bántam meg, és sokat tanultam közben.

A tésztához:
25 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál méz, 2 egész tojás, pici só, 45 dkg liszt és
1 kávéskanál szódabikarbóna kell. Az eredeti recept az írta, hogy gőz felett keverjem el az első 4 hozzávalót, de én inkább hidegen csináltam, és abból sem lett baj.
Aztán 2 lapot nyújtok belőle, és egy közepes tepsi hátlapján megsütöm. Sajnos nem elég vajazni, sütőpapírt kell alá tenni, mert leragad. Nagyon kell vigyázni azzal is, hogy mézes-szódabikarbónás tészta lévén nem csak dagad, hanem ragad is, ezért pont akkorára szabad nyújtani, amekkora a tepsi hátoldala. A lapok kb 5 perc alatt sülnek meg.

Miközben hűlnek a lapok, elkészítem a krémet.
A főzött krémhez:
8 dl tej, 1 (kicsit púpos) evőkanál liszt, 3 cs. Tejszín ízű pudingpor kell.

Mikor kihűlt a krém, belekeverek 1 pohár (2 dl) tejfölt.

Elkészítem a kevert krémet is: 20 dkg cukrot, 25 dkg vaj vagy margarint habosra keverek, majd a kihűlt főzött krémhez adom, és simára keverem.

A lapok közé töltöm a tésztát, és végül csokimázzal leöntöm.

Fél nap legalább kell, hogy megpuhuljon a tészta, de vigyázat, hamar el fog fogyni! :)

2010-01-17

A szünetben aztán minden más jobban foglalkoztatott, mint a blog vezetése, de most már tényleg beteszem azt a pár receptet és képet, amiket eddig elmentettem.

Marhapörkölt

A marhahúst egyedül pörköltnek szeretem. Annak viszont nagyon, és igyekszem minél szaftosabbra készíteni, mert sokszor maga a szaftja is elég nekem egy kis galuskához.

Vettem majd 1 kg marhahúst, ha jól emlékszem lábszár volt. Felkockáztam. Aztán megpucoltam egy nagy fej vöröshagymát, felaprítottam kockákra, majd olajon üvegesre pároltam. Akkor tettem bele pirospaprikát, és beletettem a húst. Só, majorrana, bors és 1 kiskanál darált pirospaprika és 2 evőkanál sűrített paradicsom került még bele. Majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Forrás után alacsony fokozaton több, mint 1 órát főztem. Akkor öntöttem bele 1 dl vörösbort és tettem bele 2 gerezd fokhagymát. Főztem még 1,5 órát, addigra szépen a leve is szószos jellegű lett. Kész is lett.

Készítettem még hozzá galuskát, de főtt krumplival is legalább olyan jó.

Sütőtökös tészta fűszeres májjal

A sütőtököt kedvelem. Édeskés íze és egyszerű elkészítése miatt is. Általában csak felaprítom, és megsütöm a sütőben, de aztán ráakadtam erre a receptre és kipróbáltam. Nekem nagyon ízlett.

40 dkg spagetti tésztát a szokásos módon megfőzök, közben a 30 dkg sütőtököt apró kockákra felvágom, és gőz fölött 10 percig párolom.
2 fej lilahagymát felszeletelek apró darabokra, és forró olajon megfuttatom. Hozzáadok 4 dkg mazsolát, amit korábban vízben megáztatok, de ez ki is hagyható.
Rádobom a sütőtökkockákat, meglocsolom 2 evőkanál almaecettel, megsózom, borsozom, megszórom majorannával és állandó kevergetés mellett 5 percig párolom.
Mikor kész, összekeverem a tésztával.

Sült májat készítettem mellé a követekező módon. A májat 5 perc alatt forró olajon hirtelen megsütöttem. Vigyázz, tegyél rá fedőt, mert spriccel!
Utána szórtam rá majorannát, leglocsoltam 1 kiskanál szójaszósszal, és fedő alatt lassú tűzön, még 5 percig pároltam. Amikor megsült, megsóztam. Kész is. Szerintem grillhúsok is ugyanilyen finomak mellé.

Csokis golyó és mogyorós kifli

Karácsonyra inkább linzerféléket szoktam készíteni. Ezeket szívesen eszik a gyerekek és férjem is. Változatosan elkészíthető és hamar megsül.

Készítettem egy linzertészta alapreceptet:
35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojássárgája, 5 evőkanál porcukor, fél csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 kiskanál reszelt citromhéj kell bele. Ennek most a kétszeresét készítettem, aztán megfeleztem, és egyikből lett a csokis golyó.

Ebbe a receptbe tettem még 10 dkg darált mandulát, 1 kiskanál őrölt fahéjat és 2 evőkanál kakaóport.
Mikor kész volt, lecsippentettem belőle darabokat, a tenyeremmel golyót formáztam belőlük, és a tepsibe egymás mellé rakosgatva 10-15 perc alatt megsütöttem. 180-200 fokos legyen a sütő.
Amikor kihűlt, csokimázba mártottam és színes tortadarával díszítettem.

A mogyorós kifli tésztájába 15 dkg darált földimogyoró került. Megint nem szükséges semmilyen forma. Kezemmel apró darabokat csippentettem a tésztából és kis kifli alakúra formáztam őket. Ugyanúgy sütöm, mint a csokigolyót. Ha kihűlt csokimázba mártom.

2010-02-28

Eléggé el vagyok maradva... Most van egy kis időm, megint teszek be pár receptet.
Ezeket még karácsonyra készítettem.

Túrós-mákos kalács

Hozzávalók: 27,5 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg kristálycukor, 1 tk őrölt fahéj, 10 dkg darált mandula, 30 dkg darált mák, 1 narancs reszelt héja, 5 tojás, 3/4 dl tej, 2-3 ek narancslé, 20 dkg aszalt sárgabarack, 50 dkg liszt, 1 cs sütőpor, kevés só, 1 cs vaníliáscukor, 20 dkg túró, 2-3 ek porcukor a díszítéshez.

A fahéjat 15 dkg cukorral, a mákkal és a narancshéjjal összekevertem, majd hozzáadtam 2 tojást, a tejet, az olvasztott margarint és a narancslevet. Az aszalt sárgabarackból félretettem 6-8 szemet, a többit apróra felkockáztam.

A lisztet összegyúrtam a sütőporral, maradék cukorral, vaníliáscukorral, sóval, túróval és 15 dkg lágy margarinnal és a megmaradt tojásokkal. Sima tésztává gyúrtam, és kinyújtottam. Kb 30x40 cm-es darabra.
Ekkor rátettem a mákot, majd rászórtam a felkockázott barackot. Behajtottam a tészta egyik felét a feléig, majd a másik felét is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és kb 50 perc alatt (légkeveréses sütő 150 fok) megsütöttem. Amikor kivettem megkentem margarinnal, és alaposan megszórtam porcukorral.

Nagyon finom, kiadós sütemény. A felét anyuéknak adtam, mert akkora adag lett.

Sütivár

Lányok kérésére elkészítettem ezt a mutatós süteményt, ami inkább játék volt, mint ennivaló.
A kókuszkoca tésztáját variáltam át.
20 dkg cukrot 5 dkg margarinnal, 1 tojással és 2 ek mézzel habosra kevertem. Hozzáadtam 3 ek kakaóport, 1 tk fahéjat, a sütőporral elkevert 30 dkg lisztet és a 2 dl tejet. Csomómentesen elkevertem, és tepsibe tetttem.

Amikor kihűlt kis kockákra vágtam, olyan 2x4 cm-esekre. Összekevertem egy tojásfehérjét 10 dkg porcukorral. Ez volt a "malter". És akkor elkezdtem várat építeni.
Ilyen lett.

Hamar megszárad, de ez mit sem szegte kedvét az én lánykáimnak. Vígan eszegették, amíg csak bírták.

2010-06-22

Babos hús

Hozzávalók: babkonzerv vagy főzött tarkabab, húsos szalonna, paradicsompüré, vöröshagyma, só, bors, pulykamell (de lehet sertéscomb vagy csirkemell is).
A kockákra vágott szalonnát megpirítom, hozzáadom a kockákra vágott hagymát. Együtt párolom kicsit, majd hozzáadom a babot. Ráteszek annyi paradicsompürét, hogy jó pürés legyen. Sózom, borsozom, és kicsit megrottyantom, hogy az ízek összeérjenek. Az ínyencek tehetnek bele ecetes gyöngyhagymát is.
A húst szeletekre vágom, megsózom, megborsozom, és hirtelen kisütöm.

A húsra ráteszem a babos szószt és párolt rizzsel kínálom.

Sziasztok!

11 év után üjra nekifogok a blogom folytatásának.
Eltelt egy par év… Azóta fejlődött a technika és a főzésben és sütésben szerzett tapasztalataim is bővültek.

Igyekszem rendszeresen vezetni a bejegyzést. Ha valami kívánságotok és kérdésetek van, írjatok bátran. Bár most azon gondolkodok, hogy lehet, hogy ebből az apropóból indítok egy második fejezetet… :U

A mai recept
Garnélás Alfredo tészta

Hozzávalók:
- 400-500 g fagyasztott főtt garnéla
- 1 kis fejhagyma (elhagyható, de mi szeretjük)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 p tejszín vagy főzőtejszín
- 100 ml alaplé
- 1 ek liszt
- vaj
- 500 g linguine (tagliette, fettuccine vagy szélesmetélt)
- parmezán
- mozarella
- só, cayenne bors, petrezselyemzöld
A hagymákat megpucoljuk, felaprózzuk és a vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kiolvasztott garnélát és kb 5 percig pároljuk. Aztán kicsit pirítjuk. Majd hozzátesszük a lisztet és hozzákeverjük az alaplét és a főzőtejszínt. Kicsit rottyantunk rajta. Ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadunk 2-3 ek parmezánt és ugyanennyi mozarellát is. Hozzákeverjük a kifőtt tésztát és apróra vágott petrezselyemzöldet.

Hozzászólások

(#1) DarkByte


DarkByte
addikt

Bizony finom is a "csiripöri ubisalival" (mindjárt jön a kivégző osztag :D). Pörköltben egyedül nagyszüleim kecskepörköltjét nem szeretem annyira, mert ők kimondottan élvezik a hájasabb részeit enni, így ezeket nem vágják le. Én viszont gyűlölöm és vendégségben mikor ott vagyunk árgus szemekkel figyelik hogy miket vagdosok le. Legalább is régebben, most már megszokták úgy ahogyan :) Apropó, egy jó kis gombapörköltet szívesen megennék a napokban, kár hogy édesanyám főztjéhez az étel futáros változat közel sem mérhető. :) Talán meglep vele a hétvégén ha elhintem. :U

#2: közkívánatra javítva :DDD

[ Szerkesztve ]

(#2) Lenry válasza DarkByte (#1) üzenetére


Lenry
félisten

kezdő...
az csiripöri ubisalival... ha már csinálod, akkor legalább komolyan :DDD

egyébként nekem is főzhetne valaki ilyesmiket... :O
Ladybug, megyek hozzátok vacsorázni :K

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#3) Borify Péter


Borify Péter
aktív tag

az finom:)
jó ötlet,hogy megosztod..így ötleteket meríthetek:)
sokszor olyan tanácstalan vagyok,mit is főzzek

(#4) Lenry válasza Borify Péter (#3) üzenetére


Lenry
félisten

linkelni fogom anyunak... ő mindig a családhoz fordul, hogy "mit főzzek?" mire általában a rendkívül segítőkész: "mindegy" esetleg az "ami van itthon" néha aputól a "nyerset puhára" választ kapja... és aztán főz valamit, ami van itthon... puhára :)

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#5) ladybug válasza Lenry (#4) üzenetére


ladybug
őstag

Na, igen. Nálunk is nagyon hasonló a helyzet. Általában a nagyobbik leánykám a legsegítőkészebb. Neki többnyire vannak jó ötletei. A kivitelezésben azonban a huga kitartóbb.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#6) dabadab


dabadab
titán

"A következőket teszem bele: fokhagymagranulátum, kevés vegeta"

Ez tenyleg nem egy sznob gasztroblog ;)

Fenykepeket nem akarsz feltenni?

DRM is theft

(#7) ladybug válasza dabadab (#6) üzenetére


ladybug
őstag

Tegyek? Az előzőekről már lemaradtam, de ha igénylitek, akkor lefotózom az ételeket.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#8) dabadab válasza ladybug (#7) üzenetére


dabadab
titán

Szerintem az mindig feldobja ezeket a blogokat, meg kedvez az analfabeta olvasoknak is :)

DRM is theft

(#9) Borify Péter


Borify Péter
aktív tag

nah..ma megcsinálom a rizsfelfújtadat:D

[ Szerkesztve ]

(#10) ALI_G válasza ladybug (#7) üzenetére


ALI_G
veterán

:C jöhet még ilyen cikk :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.