2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Utolsó cikkem! Egy korszak véget ért!

Írta: | Kulcsszavak: CXR200 . AVR . Onkyo

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nah jó, azért nem kell ennyire örülni ;] :C

Az idei évben ez az utolsó cikkem, viszont a korszak amit megemlítek a címben, az valóban végetért, még pedig a házimozi építésben.
Aki ismer akár személyesen, akár virtuálisan, tudja, hogy mindig is Onkyo AVR párti voltam mindig is.
Viszont ennek a "tudatos tudatlanságomnak" immáron vége szakad, még pedig egy Cambridge Audio CXR200 AVR személyében.

Magáról az AVR-ről itt található egy korrekt cikk és teszt, aminek minden szava igaz!

De térjünk vissza először is az élményhez és az okhoz, hogy miért is cseréltem ennyire szűrűn a rendszerem alkotó elemeit. Normális ember, megvesz valamit és éveik hallgatja megelégedéssel. Ezek fényében vagy nem vagyok normális, :DDD vagy egyszerűen volt a fejemben egy elképzelés a hangról, amit már évek óta keresek, kutatok. Kamasz koromban is imádtam a zenéket, filmeket, akkor igaz még DVD sem volt, csak VHS, de már akkor is volt egy Sony Surround erősítőm, és egy kazal gyári VHS kazettám.

Igazából amikor az első ELAC dobozt meghallottam, már akkor is hatalmába kerített az az érzés amit "hiányoltam" az életemből. Ott az ELAC gyárban nagyon tudnak valamit, meg kell hagyni. De mivel egy rendszerből hallható hang, nem csak a dobozokon múlik, ezért el is kezdtem a házimozi és a hifi létráján felkapaszkodva, mondhatni minden egyes lépcsőt meghallgatni, amit elébem hozott a sors, vagy élet. Ki is használtam, mivel alapelveim között az is szerepel, hogy csakis olyanról alkotok véleményt, amit próbáltam és átéltem. No, ezek az élmények elég sokba kerültem, de mint minden, ez is erősen szubjektív megítélés az életben. Ha az ember dohányzik, akkor tudja mennyit költünk "feleslegesen" és még sem érezzük feleslegesnek. Pont így voltam, vagyok az élményszerzéssel a házimozi terén. Ezek olyan élmények, melyeket pénzért nem lehet megvásárolni.

De nem szeretnék sokat írni az életemről, hiszen nem életrajzi dokumentumfilm forgatókönyvét írom, hanem inkább egy beszámolót arról, hogy miért is született meg ezen irományocska :D

Egy itteni nagyon kedves Fórumtársam biztosított lehetőséget arra, hogy az ELAC gyár, "megfizethető" termékéhez hozzájussak.
Így kerül látómezőbe a 260-as termékcsalád.


Ezekről a hangsugárzókról már írtam korábban, ami, ha érdekel, itt találhatod meg.
Időközben kiderült, hogy jelenleg a termék család centere nem elérhető a hazai forgalmazó kínálatában sem, így egy merész, rendhagyó döntésre jutottam a Mesteremmel, aki segített a rendszerem megépítésében, amelyért itt is szeretném kifejezni a hálámat :R

A lényeg hogy így egy csapásra egységes lett a rendszer. Nem hagyományos az elrendezés, de a hangja mindent feledtetett!

Néhány szó a rendhagyó center hangjáról. Eddig is volt már jó néhány centerem, és mindig is volt egy kis "doboz" hangja. Azt hittem, hogy ez egy természetes jelenség, és ilyen hangja kell, hogy legyen. Igazából ezért is cseréltem le a korábbi " TV állványaim" mert a jelenleginek nyitott az oldala és a hátulja, és valóban csökkent a dobozhatás, de valahogy mindig ott volt. Volt olyan film, aminél jobban kijött, volt, amelyiknél nem. Sokáig nem foglalkoztam vele. Viszont amikor ezt a dobozt a Mesteremnek köszönhetően, állítva bekötöttem, és meghallgattam, akkor leroskadtam a sezlony szélére, mert olyan beszédhangot hallottam, amit eddig életemben nem halottam. Eltűnt a doboz hang jellege, és olyan érzés kerített hatalmába mintha a frontok hangján hallanám a beszédhangot. Természetes beszédhang, megfelelő magas és középhang tartományok a helyére kerültek. Ekkor döntöttem úgy, hogy maradnak, még annak ellenére is, hogy nem a klasszikus center van az állványban. Úgyis inkább hallgatom, mint bámulom :D Persze ha lehetőségem adódik meghallgatni majd a termék család eredeti centerét, ezt még meg fogom tenni.

De mivel e cikkem témája az hogy életem egyik korszaka lezárul, még pedig az Onkyo rajongásom. Mindig is hűséges, oszlopos tagja voltam az Onkyo hangzás világának. Imádtam, mozin nálam csakis az Onkyo AVR jöhetett szóba. Aki itt "ismer" engem és az írásaim, mindig is éltettem az Onkyo mozi hangot. Sok félefajta AVR-em volt az említett gyártótól. Nem kívánom felsorolni, hiszen az itteni mozi topikok telis tele vannak az Onkyo ajnározásomból. ;]

Az ottani "hifi nagy öregek" mindig is mondták, hogyha minőségi hangot szeretnék, akkor fel kell nőnöm, és el kell felejtenem az Onkyo szócskát. Alapvetően sejtettem, hogy igazuk lehet, de sohasem „hittem” nekik, egész mostanáig. Volt DTSX-em, volt Dolby Atmos hangrendszerem egy RZ-900-as modellnek köszönhetően. A mozi mindig is tetszett, de ahogy hozzám kerültek az ELAC FS 267-es hangsugárzók, ismét hatalmába kerített az hiányérzet. Az RZ-900 minden téren megfelelt nekem, viszont ha valaki átfutja, ezen dogozok tesztjét, ne adj isten meg is hallgatja, azonnal érzi, hallja azt amiről épp most írok. Az ELAC dobozok kíméletlenek a rendszer hiányosságaival kapcsolatban.

Ekkor jött Mesteremnek köszönhetően egy ajánlat, Cambridge Audio CXR200-as AVR személyében.
Korábban már ajánlották a topikokban, hogy a jelenlegi ELAC dobozaimat hallgassam meg ezzel az AVR-el, és mivel lehetőség nyílt rá, így meg is tettem!
Első benyomásként, amit azonnal észrevettem és szóvá is tettem, az a mély hang pontossága, feszessége. Az Onkyonak olyan brummogós volt a mély hangja, dunnyogós. Nem tudom normálisan szavakba önteni, de az érzés fenomenális volt. Tudom, hajlamos vagyok a túlzásokra, viszont ez most nem az!

Az angolok, teakevergetés közben nagyon tudnak. :C

Ez a hang, amit most hallok immáron már két napja, közelében sincs a korábbi hanghoz, hangzáshoz.
Zenei hang most lett itthon tökéletes.
Minden hang tartományból pontosan annyit ad a rendszer, amennyire szükség van. Nincs túlzó magas, "kiabáló" közép hangok és nincsen túlzó mély hangok.
Egységes hangképet kapok. Színpad térleképzés is, most már már tökéletes lett sztereón.

Mozin a hangot egy bemérés után, amit a biztonság kedvéért, ötször egymás után is megcsináltam, biztos ami biztos elven. Ahogy az av-online.hu is írja, meglepően pontosra állította be a dobozok távolságát.

Ezután indult a teszt. Olyan filmek eseménydús jelenetivel teszteltem, melyekkel mindig minden egyes változtatás után meghallgattam a változást.
Azt még nem tudom eldönteni, hogy ez az AVR vagy az egységes ELAC dobozok miatt lett ennyire "tökéletes" a hangzás, de azt kell mondanom, hogy ez az amit szerettem, volna.
Itt említeném meg az (L:https://www.av-online.hu/hazimozi/cambridge-audio-cxr200-hazimozi-erosito-teszt_1452)av-online.hu cikket,(/L) melyből idézhetnék is akár, mert ott nagyon korrektül lett megfogalmazva az élmény, amit halottam én is a tesztjeim alatt.

A mély hang mozi alatt, körbeölelő, tartalmas, feszes, pontosan akkor és oly mértékben szólal meg, ahogy és ahol kell! Se több se kevesebb. Igaz a szubom még cserére szorul, de már most is érzem azt a kellő, megfelelő, pontos dinamikát, aminek a hiánya eddig fel sem tűnt. A magas hangok, közepek, úgy mint zenén, tökéletes harmóniában vannak, legyen az egy szellő fuvallata, vagy épp egy madár repdeső szárnyai, de lehet egy fejem felett átvonuló tank dübörgése. Minden a maga természetességével szólal meg.
A tér hangot még nem is említettem, hiszen, oly mértékben képes az CXR200 & ELAC páros betölteni a szobámat, mintha lenne az oldalfalon is hangdobozok, mert a képen látható eseményeket, szinte pontosan meg tudom határozni, hogy hol, mi történik épp az adott pillanatban. Tervezem koncert felvételekkel is tesztelni az ünnepek alatt, de még a bejáratás is folytamban van, mert a hátterek még bejáratosak.
Alig várom hogy megjöjjön a végleges hangjuk, mert akkor a háttérből érkező hangok - gondolom én - még tartalmasabbak, és nagyobb térérzettel fogják kényeztetni a hallóidegeimet :K

És végezetül egy kép a front oldalról, ahol most már minden fekete.

Lehet kicsit hosszúra sikeredett, de örülök, hogy itt voltál és végig olvastad.
Ha hibát vélsz felfedezni, jelezd nekem kérlek, és javítom :R

Ez úton is kívánok minden fórumtársamnak Kellemes Ünnepeket!

Örülök, hogy köztetek lehetek és nagyon köszönöm mindenkinek a sok sok segítséget, amit a jelenlegi rendszerem kiépítésében tett!

Update : többen jelezték hogy érdekli őket a háttér dobozok. Sajnos az elhelyezés nem a lehető legjobb, de rendben teszi a dolgát.


Hozzászólások

(#1) Dr.F.E.R.I.


Dr.F.E.R.I.
addikt

Soha az életben nem volt házimozi/HIFI szettem, de egyszer úgyis fogok építeni egyet. Sok márkát átnyálaztam és az én tekintetem is a CA-nak ennél az új CXR sorozatánál akadt meg. Viszont hála neked, már adtál némi támpontot a hangsugárzókat illetően is :R Az a két frontoldali sztereó pár nem túl nagy egyébként abba a szobába?

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#2) Lacielvtárs válasza Dr.F.E.R.I. (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Szia, ha segít valakinek a cikkeim, akkor már megerte...
Ez a szoba amit behangositok, ez olyan 23-27 nm2 között van.
Iden nem érzem soknak, mondjuk nekem mindig is jobban tetszett az álló doboz és a hangkarakteruk.

Az tény hogy az elac a cambridge audioval kiváló párost alkot.
Ennél a párosnak nem érzem hiányát az atmosnak, pedig arról léptem 'vissza'.
Igaz nem volt komoly atmos rendszerem, de ennek itthon olyan kellemes a térhatás es térerzet, hogy nincs hianyerzetem.
És nem beszélve a termesztés hangrol, és minőségről :K

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#3) Dr.F.E.R.I. válasza Lacielvtárs (#2) üzenetére


Dr.F.E.R.I.
addikt

Ekkora az én szobám is. A hangfalak típusát leírnád nekem? (miheztartás végett)

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#4) Lacielvtárs válasza Dr.F.E.R.I. (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Az álló dobozok ELAC FS 267
A háttér dobozok ELAC BS 263

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#5) Dr.F.E.R.I. válasza Lacielvtárs (#4) üzenetére


Dr.F.E.R.I.
addikt

Köszi :R

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#6) Lacielvtárs


Lacielvtárs
veterán

Szivesen :B

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#7) bzoley


bzoley
veterán

Az rendben, hogy vettél néhány hangfalat, de ugye ezt az egészet nem nevezed házimozinak?
Hang is kell, de az csak a második. Négy méterről lesni a tévét nagyon távol áll a mozizástól. Ugyanezt látom a sznobtopikokban is. Így szinte vicc az egész.

(#8) Lacielvtárs válasza bzoley (#7) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Mert szerinted akkor ez mi?
Egy szoba hangsugarzokkal?
Szeretem az ilyen véleményeket...
Ketto méterről nézek egy 140 cmes tévét.
Az meg hogy hang is kell, azt végképp nem értem.
Szerinted ennek itt nalam nincs hangja? Vagy mire gondolsz?!

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#9) Downsampling válasza bzoley (#7) üzenetére


Downsampling
senior tag

Hát nekem az a vicces, amit te írsz. De nagyon. :W

A házimozinak is vannak fokozatai, kategóriái, és nem csak ár alapján. És ez itt nem is a belépő szint!

Nekem sincs fogalmam, hogy miről hadoválsz, de vagy el vagy szállva nagyon (és akkor légyszi küldj nekem is ebből a cuccból), vagy te nem ugyanazt az adást nézed... :(((

(#10) Lacielvtárs válasza Downsampling (#9) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Látom megtalaltal :C :R

Nekem, - tudom nem nekem irtad - mindegy ki hova és milyen kategóriába sorolja a mozim, a lényeg hogy imadom a hangját :D

Es hamarosan jön az új szub is...

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.