2021. május 16., vasárnap

Gyorskeresés

"Olcsó" hangfal vs. neves gyártó alsó kategóriás hangfal beüzemelés, tesztelés

Írta: | Kulcsszavak: elac fs 57 . hangfal . cav dp-288

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözlet ismét a nagyérdemű publikumnak.
A cikkemet az ihlette, hogy a napokban, sikerült lecserélnem a házimozi topik haladónak topik társaim segítségével egy ELAC FS 57-es front hangfalra a jelenlegi CAV DP-288-as frontjaimat.

Előszór is néhány szó az ELAC-ról:
" Az Elac életre kelti a zene szenvedélyét
Az Elac hangfalak hangja újra teremti a különleges pillanatokat,és maradandó élményt okoz. A legújabb mérnöki fejlesztés. Nevezhet minket akár konzervatívnak, de a jelentés nem csak pusztán szó számunkra, ez a hitvallásunk. Csak akkor hagyhatja el hangfalagyárat, ha német alapossággal leteszteltük.
Érzések: A zene hallgatása emlékeket ébreszt, és inspirál minket. Megnyugtat, és ellazít. Mi ugyanezt érezzük, és minden hangfalunkat így építjük. Mindenki számára van egy hangfalunk.
Örökség:
Az 1926-os megalakulásunk óta a legjobbak akarunk lenni. Ez a törekvés a mai napig tart."

Forrás

Ezt az érzést, melyet kaptam e hangfal hallgatása kapcsán, nagyon nehéz szavakba önteni, főleg nekem, mint egyszerű népek, egyszerű gyermekének.
A történet már évekre nyúlik vissza, hiszen, amikor betévedek házimozi haladóknak topikba, mindig kapok ötleteket, tanácsokat. Ez most sem történt másképp.
Az ok hogy miért cseréltem az egyszerű. Lecseréltem az erősítőm, egy Onkyo TX-NR616-ra.
Erről itt lehet olvasni, ha kíváncsi vagy rá.

És hát a jó erősítő, azonnal kihozza a lánc gyenge szemét...

No de ami lényeg, az ember mindig jobbra, többre vágyik, nincs mese, ez az érzés egy idejű az emberekkel, hiszen valami oka volt, hogy lemásztunk a fáról és felegyenesedtünk.
De nem is Darwin gondolatait szeretném most kifejteni. Inkább beszélek a hangfalaimról, és azok hangzásáról.

Ki kell térnem, hiszen nem tudok szemet hunyni azon a tényen, melyet már évek óta kapok, hallok, olvasok a házimozi haladóknak topikban.
Ha minőséget akarsz, zsebbe kell nyúlni!
Ezt én is megtettem, igaz ezzel a hangfalpárral nem kellett mélyen a zsebembe nyúlni, de akkor is úgy érzem hatalmasat léptem előre, ami a hangzást illeti. Egy nagyon korrekt és kedves úriembert ismertem meg itt Szegeden, hiszen ritkán lehet ilyen eladóba belefutni a netes vásárlás kapcsán. (főleg a Jófogás oldalon).

De visszatérve a hangra és a hangfalra.
Beüzemelésre került a hangfal, és már minden bemérés, beállítás nélkül, azonnal halottam hogy hatalmas különbség van az elődje és e között.
Élethű a beszéd hangja, amikor sorozatot nézek rajta és sztereóban hallgatom a hangját.
És ez még csak egy sztereó sorozat.
A hétvégét rászenteltem a tesztelésre, mert annyira tetszett a hangja, hogy idő kell, hogy beteszteljem a rendszerem és az új hangfalat.
Érdemes volt, mert annyira nagy teret kaptam a filmezésnél, hogy azt álmaimban sem mertem elképzelni. Sokkal részlet gazdagabb lett a hangzás, értem ez alatt, akár a tücsökciripelést, mely már-már a valóságot idézi, hiszen nagy csendben a tó vagy folyó parton, eléggé hangosnak és tartalmasnak hangzik. No, e hangfalak képesek visszaadni ezt a hatást.
Filmezésnél az örök darab nálam a TRON - Örökség című film, és hála a fejlesztésnek már DTS-HD Master Audióban tudtam tesztelni a hangzást.Nem tudom értelmes szavakba önteni azt a hangzás élményt, melyet átéltem, például a rács motoros versenyénél, de ugyan ezek az érzések kerítettek hatalmukban, amikor a Dolby True HD hangsávon bekapcsoltam a Csillagközi Invázió c. filmet (ami nem egy mai darab), valamint a Mad Max - Harag útja című film, üldözős jeleneteinél...

És ezek még csak a filmek, és már kijelöltem jó néhány filmet, melyet még nagyon meg szeretnék hallgatni, ilyen például a Csatahajó c. film és van még néhány a tarsolyomban.

Zenei hangzás.
Igaz nem egy komoly vasam van zenére, DE, még a jelenlegi rendszeremen is érzem azt a részlet gazdag zenei hangzást, melyről - eddig nem is tudtam - álmodtam egész életemben. a Magas és közép hangú tartalmak, meglepő módon képesek eljönni a hangfal hangszóróiból.
Az első érzés ami hatalmába kerített, amikor meghallgattam néhány zenei számot, hogy nem tudok betelni a hangjával. Első gondoltam az volt, hogy hogy tudtam eddig élni ezen vagy ilyen hangfal nélkül.
Oké hogy nem is tudtam, hogy ennyit jelent, ha tervezik a hangzást, nem csak építenek egy nagy dobozt, belepakolnak hangszórókat, majd valahol fúrnak rajta egy nagy lyukat és azt elnevezik bass-reflex nyílásnak.
Nem akarom leszólni a Gyártókat, mert mint minden, a pénzről szól. Csak azért ne dolgozzanak, hogy elfáradjanak!
Viszont én az elmúlt hetekben átéltem valamit, ami első sorban nem a pénzről szól, hanem az élményekről, az érzésekről, olyan ez mint a művészet.

Nem tudok olyan ékesen szólni, mint ami illene ehhez az érzésekhez, de azért meg próbálom. Már értem azon embertársaim, akik milliókat adnak egy egy festményért. Ott sem az a kérdés, hogy miért ad valaki ennyit érte, hanem az érzés, melyet kivált az emberből, azzal együtt kell élni, és szeretné ismét, akár naponta többször is átélni. Én is így vagyok ezzel, amikor hazaérek munkából, alig várom, hogy a power gombot megnyomjam, induljon a rendszer és akár zenét, akár bármilyen tartalmat elindíthassak rajta.

És a különös az egészben az hogy ez egy komoly gyártó belépő szintje, talán, de már itt is érezhető az amiről a nagyok már évek óta írnak nekünk, amikor tanácsot adnak a házimozi haladó szinten topik, hogy olcsó húsnak - a házimozi, főleg a zenei téren - minden esetben híg a leve.
Persze megértem azon embertársaim is, akik sokallják ezért a sok-sok Deák Ferenc címletet kiadni, de higgyétek el, megéri!!!

Én magam sem hittem ebben előszór. Azt gondoltam, minél nagyobb valami, annál jobban szól. Hát alapvetően ez egy bődületes marhaság, mely egy pillanat alatt összeomlott bennem. Ez a hangfal kisebb, mint a CAV-ok, és mégis klasszikusokkal jobb mint a nagyobb, fényesebb... stb :)

Tény hogy nagyon beleástam magam a házimozi építésbe, de nem bántam meg.
Most a frontokhoz való center hangfalat keresek, hiszen mint mindenben, amiben nem hittem a sokat emlegetett topik lakóinak szavaiból, bebizonyosodott, hogy igen is, igaz!
Kell az egység a hangfalakat illetően. Jelenleg a front és a centerem között, azonnal kiérződik a különbség.
Az ELAC frontokhoz képest a jelenlegi Acoustic Research Status SC2 centeremnek, zavaróan, karcos, érdes, tompa hangja van. Kell az egység, nincs mese!

Tehát, végezetül, le kell írnom, amit ebben az évben megtanultam. Ha házi mozit akarok, akkor az nem pár tíz ezres befektetés, főleg ha minőséget is szeretnék csempészni a hangzásba. Mindez mellett, megtanultam, hogy a művészetnek nincsen kézzel fogható ára, és hogy nincsenek művészek, hanem művészet van. A hi-fi és házimozi építés is egy félefajta művészet, melynek oltárán áldozni kell, mint ahogy egy jó ember megvesz egy drága festményt és csodálja, napok alatt, percről percre, és érzéseket vált ki belőle.
Így utólag azt mondom, hogy az én korábbi és még korábbi rendszereim is érzéseket váltottak ki belőlem, főleg ha a jelenlegivel vetem össze.
Düh, harag, szomorúság, és a többi...
Több tíz, sőt, több százezreket költöttem el, anno, és egyszerűbb lett volna hinni azon fele barátaimnak, akik már előttem megjárták azt a bizonyos létrát, és nem akarták, hogy végig menjek rajta, de nem hittem nekik!
Én is az a tipikus ember vagyok, aki nem a más hibáján, hanem a sajátján tanul. de legalább tanul.

Köszönöm, hogy időt szenteltél irományom elolvasásának.
Ha hiba van benne, és tuti van, jelezd, kérlek és javítom...

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.