2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Megjelentek a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai

Írta: | Kulcsszavak: áram . gáz . rezsi . csökkentés . energia válság

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Július 13-án a kormány bejelentette, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos is az újságírók rendelkezésére állt.
QP | Quality Placement

Gulyás Gergely kezdésként leszögezte: egész Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet, és Magyarországon is eljött az a pillanat, amikor a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett. Drasztikusan emelkednek az energiaárak, és valószínűleg nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonban. Ezért a kormány egy hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, ami augusztusban lép életbe. Ennek részei a következők:

Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelését.
Felhatalmazták Szíjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára.
Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
Végezetül a legfontosabb, hogy aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat.

Így augusztustól a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos-energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó. A bejelentést követően napokig csak találgatni lehetett, pontosan hogyan fog megváltozni az eddigi védett ár.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbiak szerint az alábbi árakat kell fizetni a villamosenergiáért:

A villamosenergia esetében: 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsi csökkentett kedvezményes ár.
Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz esetén pedig:

1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
E felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fogja fizetni.
Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább.

Forrás

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.