2022. május 20., péntek

Gyorskeresés

Kábel vagy nem kábel.... avagy hová lesznek (honnan kerülnek elő) a hangok....

Írta: | Kulcsszavak: elac . hdmi kábel . szub kábel . házimozi építés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

No, ismét itt az ideje hogy firkáljak egy kicsit ide, mivel olyan rég írtam már cikket a házi mozim építésével kapcsolatban.
Ennek a cikknek több címet is adhatnék: (például)
"minden szub kábel, rca kabel, de nem minden rca kábel, szub kábel"
vagy
Kábelbarát...

Sok sok tapasztalatot, élményt éltem meg az elmúlt hetekben és ezeket szeretném leírni és megosztani veletek.

Főleg azon felebarátaimmal, akik úgy gondolkodnak mint én magam.
"jóvanazúgy" kategória oszlopos tagja voltam, pedig az elmúlt hetek tapasztalatiból kiindulva, a "nincsjólúgy" kategóriába léptem át :)

De kezdjük az elejéről a történetet. A korábbi cikkeimben már írtam, a szub cseréről valamint írtam a front hangfalaim cseréjéről.

A mostani cikkemben, az alábbiakról szeretnék írni, és előre is elnézést kérek, ha csúnyán és hibásan gépelek!

- HDMI kábel csere
- Hangfal kábel csere
- Szub kábel csere
- Hang egységesítés (azonos gyártó, hasonló kategóriájuk hangfalakkal)

Tehát, HDMI kábel csere.

Eddig nekem olyan kábeleim voltak, melyeket ajándékba adtak a vásárolt eszközök mellé.

Sima egyszerű kábelek. Gondolkodtam, mivel lehet még jobban feldobni az élményt és ezért esett a választásom egy átlag közép kategóriás kábelre.


Meglepő hogy mennyit jelent egy mondhatni, komolyabb kábel csere. Hatalmas minőségbeli ugrást jelentett.
A kép, meglepő kontrasztos lett, tűéles képet kaptam. Már anno amikor a Popocorn A-400-at beüzemeltem, láttam hogy a kép minőség jelentősen javult, de ezen HDMI kábeleknek köszönhetően, kiváló lett a kép minőség. Bele sem merek gondolni abba, hogy milyen mértékű javulást hozhat egy még komolyabb HDMI kábel csere. Egyelőre én magam ezzel a minőséggel, elégedett vagyok. Próbálom mindenben az arany közép utat választani, éppen ezért, nem szándékozom sok száz ezret elkölteni a jelenlegi rendszeremre, de azért egy bizonyos szint alá nem kívánok már menni. Aki úgy van vele mint én hogy nem költ az ilyen részletekre, akkor azon ember társam nagyot téved. Ezek is nagy mértékben hozzá járulnak a minőség romláshoz. Ugyan így vagyok a hangfal kábellel is, mely ugyan ilyen mértékben okozott meglepetést, amikor lecseréltem az ELAC frontjaimnál, az ilyen olcsó, ajándék kábelem

egy ugyan csak minőségi felső/középkategóriás hangfal kábelre.

Mielőtt megvásároltam ezen hangfal kábelem, előtte már átéltem a minőségbeli javulást a hangzásban, mert ideiglenesen vásároltam egy ilyen kész kábelt az avx.hu-n

De a tényleges élményt, ezzel a kábellel sikerült elérnem.

A véleményem:

Olyan magas és közép hangokat kaptam a megfelelő, minőségi kábelnek köszönhetően, melyre lelkileg sem voltam felkészülve. Tudom hogy az AVR nem való alapvetően zene hallgatásra, de ismét el kezdtem zenét hallgatni. Természetesen csakis FLAC hangformátumokat, de egy élménnyé vált a zene hallgatás.

Egy pohár finom száraz fehérbor, egy hangulatos gyertya fény és mellé a kedvenc zenéim, és nem a diodiccsú zenékre gondolok, no meg nem Lakodalmas Lajcsira :)

Ismét élménnyé és kikapcsolódássá vált a zene számomra. Régen is sok zenét hallgattam, de az utóbbi években már el voltam a rádióval. Viszont az új rendszeremnek köszönhetően, van hogy esténként, képes vagyok óráig zenélgetni, és élvezni a zene hallgatás nyújtotta élményt, az ELAC hangfalak, szerethető hangjának köszönhetően.

A magas hangok, életre keltek, a közép és mély közép hangok, kitöltik a teret, és mondhatni zenei téren egy hatalmas zenei atmoszférát hoz létre. Néha olyan érzésem van, amikor zenét hallgatok, mintha ott lenne előttem a színpad és élő zenét hallgatnék. Főleg, ha unplugged zenét hallgatok. Mondták anno nekem hogy vigyázzak az ELAC-al, mert függőséget okoz, és ez valóban így van. Alig várom hogy hazaérjek és be kapcsolhassam, és élvezzen azt az élményt, melyet nap mint nap nekik köszönhetek. Már tudom mit éreznek azon ember társaim, akik hasonló cipőben járnak :)

No de vissza térve a valóságba és hátra hagyva a fantáziám világát, beszéljek a szub kábel cseréről.
Az érzés itt is hasonló, csak a mély hangokkal kapcsoltban.
Egy itteni nagyon kedves és segítőkész úriembernek köszönhetően, az alábbi felső/középkategória képviselőjét vásároltam meg, egy szub kábel személyében.


Hatalmas előre lépést zsebelhettem be.
Azelőtt ehhez hasonló kábelem volt.


mint kiderült, attól hogy fizikailag működik, még közel sem megfelelő, ami a szub kábel jellemzőit illeti.
Magam sem gondoltam, hogy ennyit jelent egy ilyen kábel csere. Pedig a hangfal kábel cserénél átélt tapasztalatom alapján, gondolhattam volna.

De a jó pap is holtig tanul, és ezzel én magam is így vagyok.

A hangfal kábel cserélnél, azt már megtanultam hogyha minőséget akarok, nem szabad spórolni rajta. Viszont a LOTTÓN még azóta sem nyertem - tekintve hogy nem szerencse játékozok - így ismét az arany közép út megkeresése, volt a megoldás számomra. Úgy tűnik ismét sikerrel jártam. Persze súgtak ismét a háttérben, amit ez úton is nagyon köszönök. Amikor beüzemeltem a szub kábelt, azon kívül hogy majdnem dobtam egy hátast a mély hangtól, ez volt az első reakcióm:

"megdobbant a szívem, és nem a mély miatt, mi a sz@rt csináltál a cantonnal :U
ezek a mély hangok eddig hol voltak? :D
nincs olyan smile amivel tudnám fejezni azt amit most érzek ...
bekötöttem, mindent hagytam a helyén, vagyis semmit nem állítottam, még csak +3 db-t sem raktam rá, mert kíváncsi voltam mi lesz.
még a beszéd hang vagyis az ének hang is mélyebb lett, olyan emberien mélyebb....
mondom magamban (nem szoktam csúnyán beszélni) de az első gondolatom az volt hogy mi a f@sz ez :D
olyan mély hangot kapok, mint amit a reflexessel, de nincs dübörgés zümmögés.
létezik hogy valami jel vagy valami benne maradt az erősítőbe és a canton nem kapta meg eddig?
egyszerűen nem értem, már semmit nem értek, vagyis értek, tudod...
tudtam csak nem sejtettem"

És erre a válasz:
"Szerintem benne maradt a subkábelben a Pio LX és a Canton 1200R közötti jel és most jött ki belőle .... :DD

ezt grátiszban kaptad ...... :DD"

Nem tudom hogy grátisz e vagy sem, vagy a jó szellemek, vagy magam sem tudom mi, de meg kell hagyni,a vásárlás előtt voltak fenn tartásaim, hogy mi lesz ha nem válik be, vagy amilyen bot fülem van és nem hallok különbséget, akkor kidobom az árát az ablakon. Korrekt volt az eladó, mert azt mondta, ha nem hallok különbséget, akkor vissza küldhetem. Miután a mély hang élményből magamhoz tértem, az első az volt hogy elutaltam a vételárat, és írtam neki hogy ezt a kábelt vissza nem adom.

Azóta már tesztelgettem, bemérés bemérés hátán, és sikerült élmény gazdag, tartalmas, pontos mély hangot kicsikarni az otthon rendszeremből. A mély hangok is a helyükre kerültek. Kipróbáltam hogy vissza raktam a régi kábelt is egy próba erejéig, és ég és föld a különbség.
A vékony, egyszerű kábelnél sok a veszteség, vagy át sem jön a teljes tartomány. Nem tudom értelmesen megmagyarázni hogy mit is hallok, csak azt hogy imádom amit hallok.

Viszont nem sok időm volt felocsúdni, hiszen a szub kábel csere után, jött egy kihagyhatatlan ajánlat, egy ELAC BS 103.2 hangfal pár személyében.

majd néhány nap és meg is érkezett:

Ezzel a hangfal párral, végre egységesíteni tudtam a hang rendszerem. Igaz amit már korábban mondtak a házimozi topikokban, hogy arany szabály! Egységes legyen a gyártó és a típus is.
És igen, ez egy érdemi szabály, amit ha valaki komolyan akar házimozit építeni, akkor igen is be kell tartani!
Sajnos nálam még nem teljesen optimális az elhelyezés, mert a hétvégén sikerült felraknom a falra és a tesztelése még folyamatban van, de!

Néhány gondoltat, a háttér hangfalak cseréjéről:
Előtte egy ilyen Magnat hangfal párom volt, ami a háttér hangokat szolgáltatta:

Egész addig amíg meg nem hallottam az ELAC hangzás világot, azt gondoltam hogy milyen jól szólnak. Igaz a mondás hogy a vakok között, a félszemű a császár. Nagyon vonakodva cseréltem le ezeket a hangfalakat, de végül is megtettem, és megérte. Mivel nem volt egység a hangzásban a front felől jövő hangok és a háttér hangok között, eddig hallható volt a különbség, és mindig tudtam hogy mit honnan hallok. Eddig hallottam és nem éreztem. Most hogy az ELAC párok adják a háttér hangokat, most nem tudatosul bennem hogy mi honnan szól, hanem a térben érzem a hangokat. Teljesen olyan 3D élményt ad, melyhez nem kell szemüveg :)
Először meg is lepődtem rajta, és eddig teljesen más volt az elképzelt házi mozi hangzásról alkotott véleményem. Tévúton jártam. Olyan ez mint a rossz látás, melyet soha nem próbált valaki szemüveggel. Addig az volt a fejében hogy az a normális látás, melyet Ö nap mint nap tapasztal. Én így voltam ezzel, a nem helyes hangzás volt a kiinduló pontom, mint a téves látás, mindaddig amíg fel nem veszem a szemüveget és rá nem döbbenek hogy mi is a tökéletes látás.
Igaz messze nem mondom tökéletesnek a rendszerem, de legalább valóságos. Valóban azt hallom, amit hallanom kell, egy filmnél vagy bármilyen audio-vizuális tartalomnál.
Már én is használom a virtuális szemüvegem, hogy tisztába legyek azzal, mi is a valóság. Alapjaiban megváltóztatja a tér érzetet az, hogy körbe hallom a hangokat és egységes minden irányból. Nem lógnak ki a hang tartományok és igazából nem is tudatosul bennem hogy mit hallok, és hogy honnan, hanem érzem, és igen, az érzékeket stimulálják ezek az eszközök.
Én már nálam is működik :)

Egyelőre azzal bíbelődöm a gondoltaimban hogy legyen e 7.1 vagy elég az 5.1. A szobám mérette nem indokolja a 7.1 beüzemelését, viszont bennem van a kisördög. AVR cserét is tervezek a közeljövőben és ez esetben is, nem fogok egy bizonyos szint alá menni.
Így elég nehéz a döntésem, de el fogom határozni magam.

Ha az ember elindul a lejtőn, nincs megállás.

Köszönetnyilvánítás: Házimozi belépő szinten és házimozi haladó szinten topik tagjainak!

Hamarosan jön a folytatás, de köszönöm hogy időt szenteltél a szösszenetemnek!

Hozzászólások

(#1) Patice


Patice
nagyúr

Grat az új rendszerhez és csak így tovább! :C :K Ja, és használd egészséggel!

[ Szerkesztve ]

Eladó: SilverStone Milo ML08B-H ház

(#2) Lacielvtárs válasza Patice (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

köszönöm :R
használom is, de még nem pihenhetek, hamarosan AVR csere is lesz ha minden a terveim szerint alakul :K

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#3) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Az ethernet kábelt próbáltad már cserélni? Ha nem a megfelelőt használod, bukdácsolnak, és fordítva érkeznek meg a bitek, amitől összeszűkül a tér.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#4) Lacielvtárs válasza Blindmouse (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

még nem, de nem rossz ötlet :DDD

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#5) Csabroncka válasza Lacielvtárs (#4) üzenetére


Csabroncka
addikt
LOGOUT blog

Laci koaxiális hangfalkábelt nem próbáltál ? Nálam a szekrény mögött iszonyú rumli van és rohadt jót tesz a zavar tűrésnek és a hangnak.

Nincsen kép erről azért kérdezem! Ha szépen meg tudtad oldani a kábelmenedzsmentet akkor no para.

Itt vannak a locsolótömlőim.

"in medias res"

(#6) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Hajrá. :) Grat a cucchoz!

Örömmel látom, hogy "elgurult a gyógyszer". :D

Véleményem szubjektív... - Apple Mac Mini M1 eladó

(#7) Lacielvtárs válasza Csabroncka (#5) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

Hát nalam jelenleg ilyen a kabel manager :)

Azzal még nem foglalkoztam...
Lehet kellene.

Kérhetek linket a hangfal kábelre amiről írsz?
Olyat még nem próbáltam...

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#8) Lacielvtárs válasza hackeeeee (#6) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

Bizony, jo messzire gurult, de meg érte, bitang jol szól most is a kaptár 1 true hdban :D
Imádom... :R

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#9) Sethdobaloah válasza Blindmouse (#3) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

mondjuk a hdmi-t csak-csak megértem már. Volt szerencsém szar 10m-es kábelhez... a monitoromon piros pöttyök lettek a képen, a projektoron elmosta a hibajavítás a képet.
Azt persze nehéz megmagyarázni, ha már átért az összes bit rendben, akkor miért vesz a delikvens még drágábban új kábelt.

...csak én vagyok helikopter?

(#10) Csabroncka válasza Lacielvtárs (#7) üzenetére


Csabroncka
addikt
LOGOUT blog

Linkelhetem, de besírsz rajta. Neotech NS-241260 kábel kácsa dugókkal. A lényeg inkább csak az, hogy próbálj ki koaxiális felépítésűt, mert szerintem a dzsungelekben nagyon jótékony hatású.

Sethdobaloah: "Azt persze nehéz megmagyarázni, ha már átért az összes bit rendben, akkor miért vesz a delikvens még drágábban új kábelt."

Na pont ez a lényeg, hogy ilyen "ideális" állapot soha nincsen, és mivel a digitális jel tulajdonképpen analóg módon megy a kábelben sok minden hat rá. Nem véletlen egyébként, hogy a drágább HDMI kábelek sokkal kifinomultabb árnyékolással és érpárvezetéssel vannak kialakítva - ami persze mind a rövid, mind a hosszútávú jelátvitelre jótékony hatású.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.