2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

"Jó képű lettem!" avagy OLED TV, Dolby Atmos, NAS, Zsaroló vírus, HM építés 5!

Írta: | Kulcsszavak: Dolby atmos . nas . házimozi . lg . oled . elac . onkyo

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözlet a nagyérdeműnek. Ezt a cikkem már közel egy hónapja írom, de annyi minden történt hogy nagyon lassan haladok vele.
Amúgy is bennem két sebesség van, a lassú, meg a még lassabb :D
De ami a lényeg, hogy az elmúlt hetekben a közismert zsaroló vírus áldozata lettem, így személyesen is megismerkedtem a következményeivel.
Erről is említést fogok tenni a cikkemben, valamint megismerkedtem a NAS világával.
Röviden, tömören, sok minden történt az elmúlt hetekben.

Első fejezet (kezdetek):

Úgy érzem, kissé mániákus lettem, ami a fejlesztést illeti.
Ismét köszöntöm a nagy érdemű publikumot, hiszen a korábbi cikkemben írtam arról, hogy Atmos világba léptem, és írni fogok róla, hogy milyen is amikor körbeölel a hangzás.

Ezt az ölelést egy pár ELAC TS 3000 atmos kiegészítő doboznak köszönhetem, melyet a front hangfalra kell helyezni.

Nálam így fest.

Időközben még egy komolyabb fejlesztésbe is belevágtam,
még pedig egy OLED televízió személyében. (LG 55EG910V)

Az elmúlt egy hónap elég tartalmasra sikeredett, miután beüzemelésre került az RZ900-as mozi vas. Sok filmet néztem meg újra, csupán csak a hangzás kedvéért, hiszen ez a vas, olyan élményt tett a házimozihoz, hogy szükségessé vált sok jó film újra megtekintése, illetve meghallgatása. A korábbi cikkemben írtam az AVR erősségeiről, de hozzá jött a két kis atmos kiegészítő dobozka, ami a nagyok a mozi topikokban nem szoktak ajánlani, ha valaki fele annyira beleveti magát a mozi építésbe, mint én magam. Persze ezeknek a dobozoknak az elhelyezéséhez, nem kell plafonra mászni, éppen ezért is választottam ezt. Könnyebb, gyorsabb, és milyen boldog lesz majd azon embertársaim, aki később tőlem fogja megvenni, fél áron, amikor majd én már a mennyezeti Atmos dobozokat fogom felhelyezni, végeleges helyükre :D
Viszont mindenképp a puding próbája az evés, és aki engem, egy picit is ismer, meghallgatom a véleményeket, de alapvetően nem szoktam rá hallgatni ;] , éppen ezért már repült is a megrendelés hogy még másnap meg is érkezzenek az Atmos dobozok.

Menetrendszerűen meg is érkeztem.

Nagy örömömben be is üzemeltem őket, persze első körben a dobozoknak szánt hangfal kábelem rövidnek bizonyult, így várnom kellett egy két napot, mire a megrendelt, megfelelő hosszúságú kábel megérkezett. Nem is én lettem volna, ha ez elsőre sikerült volna. Az Atmos dobozok miatt, megszegtem hűségi fogadalmam, amit Nemir Ombre kollégának tettem, hogy nem mérem be mérőmikrofonnal a szobám, két hétig, Erre kértem is tőle engedély, melyet meg is kaptam ;]
Ezután indulhatott az igazi teszt üzem.
Már a bemérés hangja is meglepett, hogy milyen érdekes irányból érkezett a 'zúgás' . Nem voltam bizakodó, gondoltam magam, ismét jó néhány Deák urat küldtem ki az ablakon a viharos, forró, afrikai szélben...
Viszont, ahogy egy filmet elindítottam rajta, azonnal új értelmet nyert az Atmos dobozkák hangzás javítása. Ugyanis megemelte a tér érzetet. Egész addig, amíg meg nem hallgattam így a rendszerem nem is tudatosult bennem hogy minden ami robbant, előttem történt. Tehát síkban éreztem a hangokat, effekteket. Ezen kis dobozkáknak köszönhetően, megnőtt a térérzet, most már a robbanások betöltik az egész szobámat. Legfőképpen a Fegyvertelen katona c. filmnél éreztem, amikor a Japcsikat mutatják benn a bunkerban és tüzelnek a "Jenkikre", no, ott nagyon kijött a "bunkerhatás", mintha ott lennék mellettük. A nyílt terek, az utcazajok térhatása is megnőtt a dobozkáknak köszönhetően. Ahogy anno BBeci is írta a házimozi topikokban - igaz ő a szubládákra vonatkozóan írta, de véleményem szerint határozottan igaz az Atmos dobozkákra is -, hogy nem kell, hogy tudja az ember, hogy be van üzemelve, de ha kikapcsolom, akkor hiányozzon. Ilyen érzés kerített hatalmába, amikor hallgattam.
Elég sok filmet megnéztem, főleg olyan filmeket, ahogy sok volt a neszelős, teret "demonstráló" hang, ilyen pl, a Démonok között 2, az új Riddick film, Az új Emlékmás, az új Dredd c. filmet, ahol nagyon kijött a térérzet hatása.

Viszont nem tartott sokáig az öröm.
De mielőbb belekezdek a harmadik fejezetbe, előtte írok egy két sort a második fejezetről is.
Ez pedig az LG - mint kiderült a LG topikban, a csórók OLED tévéje - számomra "új" üdvöskéje, az OLED hajlított kijelzős tévéje. Soha nem volt OLED tévém, és jött a lehetőség hogy hozzájuthatok, egész baráti áron egy 55EG910V televízióhoz. Nem haboztam, megrendeltem, és másnap itt is volt. Persze nem működött. Futár vagy nem tudom mi lehetett az oka, de nem kapcsolt be. No, ekkor telefon ragadtam, hívtam is a web áruházat ahonnan rendeltem, és hihetetlen számomra meglepő korrektséggel és segítőkészséggel járt el az eladó.
Azonnal felajánlotta a csere készüléket, de mint megbeszéltük, én nem bízok a futárokban. Ilyen értékű, sérülékeny terméket nem is szeretek neten vásárolni, mert pont az ilyen esetektől tartottam mindig is. Ismerem a futárok mentalitását, munkahelyem mellett van egy neves futár cég elosztó és szortírózó depója, és látom, hogy bánnak a csomagokkal. Nem kívánom sem megnevezni, sem lejáratni a céget, viszont amit nagyon ki szeretnék emelni, az a Tomi TV webshop oldala, valamint az eladók korrektsége, mely számomra meglepő volt. A csere készüléket, másnap, szombaton (!) elhozta személyesen a srác Győrből, és együtt üzemeltük be, hogy biztos legyen a működőképes tévévásárlás.

Mit is mondjak az OLEDről?! Szerintem már mindenki tudja, hogy mi is az, de napi szinten átélni ezt a képminőséget, azért már egy olyan földi halandónak, mint amilyen én is vagyok, nem tartozik a hétköznapi élmények közé. Új értelmet nyert a képi világ megjelenítése, a fekete szín, tényleg tökéletes fekete szín, a 3D élmény is új értelmet nyert. A megfelelő méret és a megfelelő képminőség szükséges az otthoni 3D élményhez. Már egész lemondtam a 3D élményről, viszont amióta megvan ez a tévém, azóta szinte minden vasárnak bedobok egy 3d filmet a lejátszóba, legyen az az Utazók c. film, ami hatalmas vizuális élményt nyújtott, olyannyira hogy kétszer néztem meg 3D-ben egymás után.

Itt kapcsolódik a harmadik fejezet a sztorimhoz, a zsaroló vírus bemutatkozása!
Erről részletesen írtam az egyik topikban, és ezért most azt szeretném ide bemásolni, mert nincs kedvem visszaemlékezni a történtekre, ismét :D

"mielőtt elkezdene szárnyalni a fantáziátok ;] , akkor leírom ide, de nem szeretném, hogy a modik ezért fenékbe billentsenek, hiszen ez a létező legnagyobb off amit ide írhatok. az a durva az egészben ahogy történt. Épp vasárnap 3D-t néztem az új OLED tévén, és egyszer csak elment a kép, majd pár másod percre a hang is és lefagyott a popi.
nah mondom megint elszállt a tévé :D de akkor miért fagyott meg a popi?
újra indítom a filmet, ami megy újabb pár percig és ugyan ez a jelenség. többször egymás után, majd mikor újra indult a popi, belépek a film mappába és nincs elérhető tartalom felirat fogad.
belépek még néhány mappába, ahol ugyan ez a felirat. feltápászkodom a fotelből és ránézek a "szerverre" mire minden ott van, csak a filék kiterjesztése megváltozott és valami e-mail cím került bele, valamint valami közel 30 karakteres id azonosító sornak tűnő karakterek és egy felirat fogadott angol nyelven, bármire is kattintva a gépen belül.
majd google fordítóval lefordítottam és azt írta hogy az ön állománya "hackelés" (nem pont ezt a szót használta a google), áldozata lett és az alábbi linkere kattintva ellenszolgáltatás fejében az alábbi ID alapján, megvásárolhatja az "uralmat a tartalma" felett.
no erre a linkre már nem kattintottam, bár meg kellett volna néznem mennyit kérnek érte.
azonnal kezdtem utána nézni mi is ez, persze előtte kitéptem az összes utp kábelt, minden eszközből, persze ekkor már mit sem ért.
minden, hangsúlyozom minden, az összes gyerek fotó, az összes munka állományom - üzemelek vagy 15 weboldalt - az össze céges adat (erről volt munkahelyen biztonsági mentés) de a többiről, semmi nem volt.
tisztára olyan volt mint a 19. század :D
no ezek után,mert egyszer vagy 15-20 éve amikor még netszalonban dolgoztam, és bekaptunk file zabáló vírust, akkor minden gép le a netről, - mert a szemem láttára fertőzték oda vissza egymást a pc-k, ott is volt 10 db számítógép, és akkor még nem volt SSD hogy gyorsan végezzünk a gépek rendbe rakásával, így egy napra be kellett zárni a szalont - hogy ne legyenek hálózatban egyesével törölni minden HDD, formázni a hdd-ket és egyesével feltelepíteni a gépeket.
no itthon is ezt csináltam, a sok hdd-ket egyesével formázni, mindent törölni, és elkezdeni a gépek újra telepítését. úgy hogy még teleptő lemezem sem volt :W
szóval telepítőt vadászni, még a gyári alaplap telepítőket is kinyírta.

no amikor ez elkészült, akkor biztonságossá tenni a hálózatot.
idő közben megrendeltem egy 250 megás netet a telekomtól, még gondoltam is magamban, de jó legalább lesz "jó net".
természetesen ezzel is szívtam két napot, mert az új eszköz, eléggé gyerek cipőben jár, természetesen 2013-as szoftver van rajta.
kicserélte a srác, majd elment, és azóta, nem volt belső hálóm. persze időközben kiderült, hogy egy beállítás volt a ludas, de ez is két napba telt mire kiderül, ne meg a szuper szervizesük közel egy órás munkájának, mire kiderült hogy olyan instabil a firmware a HGW-n hogy szinte minden egyedi beállítás után vagy újra indítás, vagy reset, és vissza tölt a mentett konfig.
azt mondta a srác hogy javítani fogja a T majd csak nem tudja mikor. mondjuk a T munkamorálja alapján, erre még az idén van esély, de nem biztos ;]

de mindegy nem bántom őket, mert amúgy elégedett vagyok velük, alapvetően.

az elmúlt heti inaktivitásom oka ez volt.

a lényeg a vírus okát a mai napig nem tudta meg mondani senki.
igazából én magam arra következtettem hogy mivel egy rakás weboldallal kapcsolatban azonnal frissítés, vagy módosításhoz kellettek az itthoni tartalmak, és kiraktam a netre a hálózatot hogy mindent el tudjak érni, bárhol is vagyok, - mert a munka és a megrendelés a legfontosabb, ezért is szeretik a munkám és a hozzáállásom (és ez nem öntömjénezés, mert a megbízók mondják :DDD ) - és sajnos nem figyeltem oda a védelemre az elmúlt években, pl hogy a windows távoli kezelésnél cseréljem le az alapértelmezett portot amit régebben meg is tettem, valamint hogy a külső fiók amit használok a távoli eléréshez ne legyen azonos azzal amit itthon is használok, ezek jelszavak időközönkénti cseréje a biztonság kedvéért stb...

sajnos belekényelmesedtem abba, hogy ezekre oda figyelje mint régen, nagyon belemerültem másba, és ez rovására ment a többinek :D, vagyis egyszóval, magamat hibáztathatom ezek miatt.
nem baj mindenből tanul az ember, én ebből is tanultam, ami nem ől meg, az megerősít, bár ha ez igaz, akkor én olyan erős vagyok, mint HULK :C ;]"
[link]

De ami a lényeg hogy azóta igyekeztem minden adatomat újra megszerezni, és mostantól vannak már biztonsági mentéseim is. Eddig nem foglalkoztam a backup mentésekkel, hát mostantól fogok, annyi szent :D

Negyedik fejezet, a NAS!

Csak pár mondatban írok róla, hiszen, amennyire tartottam tőle, akkora mértékben ért pozitív csalódás.
Egy Zyxel NAS326-ra esett a választásom, amibe jelenleg 2 db 3TB-os HDD csücsül.

Persze belülről ki kellett "bélelnem" hogy az a morgó hang eltűnjön, mert a HDD-k hangja eléggé hangosság tette az eszközt. A kezelő felülete, igazi "hülyebiztos" megoldású, könnyen beüzemelhető, kezelhető és nagyon korrekt sebességre képes. Mindenkinek ajánlom, aki ilyenben gondolkodik.
Hangja van, mert azért ez még is csak az anyag használatot tekintve eléggé a belépő szint véleményem szerint, de ennek ellenére nekem megfelelő választásnak bizonyult, így közel egy hét távlatában.

És végül egy kép a jelenlegi állapotról, mellyel napi szinten szemezek, nagy örömömre. :C

Köszönöm, hogy időt szenteltél irományom elolvasásának, egyelőre megpihenek a fejlesztések kapcsán :R
Ha hibát vélsz felfedezni - amire van esély ;] - kérlek jelezd, és javítom!

Hozzászólások

(#1) #98221312


#98221312
törölt tag

Remek írás lett.., élvezet olvasni..:) az a TV nagyon jó választás volt, ha a közeledbe laknék már mennék is szemügyre venni..:) Fejlesztettem én is rendszert egy Marantz BD lejátszóval, ami új szintre emelte az Elac-ok hangját, :) de sajnos meghalt.. :( szóval további jó mozizást, használd egészséggel az új eszközöket... :)

(#2) Lacielvtárs válasza #98221312 (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Köszi :R
Bár nagyon sokan nem hisznek abban hogy egy bd jobb mint a konzol, de én hiszek benne, anno en is igy voltam amikor a tv playere után a popira váltottam.
Ha erre jársz, szívesen látlak :K

És igen, a tévé szerintem is jó választás volt, hála újfent Nemir Ombe úrnak, ő volt az ötletgazda :DD

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#3) Beni2360


Beni2360
nagyúr

Nekem is ugyan ilyen NAS-m van már több mint 1év 8 hónap. De ezekbe speciális nas vinyók valók amik csendesek és erre tervezték. WD red erre készült. ha olyan van benne akkor nem szóltam. :DD
Szép az összefoglalód.Na meg a TV is. :K

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - Zyxel NSA325 v2 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#4) Lacielvtárs válasza Beni2360 (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Köszönöm neked is :R
Valóban szép es szép képű tévé, csodálatos színekkel...

Nem, nekem az egyik igaz wd es 5400as fordulatu hdd de a másik egy 7200as toshiba.
Sajnos írásakor, olvasakor úgy morgott mint egy bolhas kutya :D

Lehet majd veszek a következőbe nas hddt, de igy hogy 'kibeleltem' eléggé csendben van, csak a ventilátor hangja hallatszik.

No majd látom, de teny hogy elég korrektnek érzem itthon a rendszerem :DD

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#5) #81556480


#81556480
törölt tag

Elolvasnám.

ha érdekelne ;] ;]

(#6) Lacielvtárs válasza #81556480 (#5) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Ha érdekelne, akkor elolvashatnad Drusza ;]
A te kedvedért raktam bele képeket is :DDD

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#7) #81556480 válasza Lacielvtárs (#6) üzenetére


#81556480
törölt tag

:C
valamelyik este nekifeszülök majd. :C a képek jók, de nem az igaziak Jim nélkül ;]

[ Szerkesztve ]

(#8) Lacielvtárs válasza #81556480 (#7) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Vajon milyen Yimmyre teCCik gondolni?! :C :DDD

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#9) blackrulz


blackrulz
nagyúr

Ilyen hangtechnika meg tv mellett simán azt vártam amikor olvastam, hogy dehát semmi gond, mert a nas verziókövetése miatt csak visszaállítottam. Vagy hogy offsite backupban úgyis megvan minden :DDD

Hát ez ilyen ipar, a hugom is azóta ment rendesen amióta szinte bebukta az államvizsga dolgozatát...

Az a tv viszont veszett jó...

When you want a circus you exalt the clowns

(#10) Lacielvtárs válasza blackrulz (#9) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Igen, ebben igazad van :K
Úgy lett volna az igazi hogy csak a backup gombot megnyomom es visszallnak a cuccok...
No de majd mostantól, másképp lessz :D

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.