2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Frissítve! ELAC FS 267 álló hangsugárzó pár, bejáratás "viszontagságai".

Írta: | Kulcsszavak: elac fs 267. front . álló . hangsugárzó . elac

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egerek és emberek!
Nagy öröm ért a napokban. Olyannyira hogy írnom kellett róla egy kis flekket :D

Nah, de komolyra fordítva a szót, megérkezett a következő szint szerény hajlékomba, egy ELAC FS 267 front pár személyében, melyet egy itteni segítőkész fórumtársnak köszönhetően, kinek nevét nem mondjuk ki nem írjuk le, közbenjárásával :R
Áldja meg érte a jó Isten, avagy a fólia sátor, hiszen életem első vadonatúj ELAC terméke került a kezemben, vagyis a szobámba...

Elmondása alapján, az új hangdobozok hangja, bejáratás híján, „nőiesen” fogalmazva is hagy némi kívánnivalót maga után. És igaza lett.
Tompa dünnyögő mély hang jellemezte, középhangok szinte semmi, a magas hangja nagyon nyers, a megszokott ELAC hangzás közelében sem járt.
Amíg a vásárlás és szállítás idejére vártam, volt időm alaposan utána olvasni a bejáratás "csodálatos" folyamatának is. Akik rendszeresen vásárolnak új "komolyabb" dobozokat, már úgy nyilatkoznak a bejártásról, hogy nem igazán szeretik, viszont én optimista vagyok. Így, egy két nap elteltével, már azt mondom, hogy első napon a hangja, szörnyű volt.
Kezdésként, be is röffenhettem a "híres, csoda lemezt" az IsoTek Full System Enhancer and Rejuvenation Disc bejárató lemezt.

Voltam olyan balfék, hogy az első fél órát végig hallgattam, hát mit ne mondjak, bele is fájdult a fejem.
Az első körben a lemez lejátszása után, semmi változást nem éreztem, hallottam.
Majd nem bírtam magammal és előkaptam a bemérő rendszerét az AVR-emnek, és lefuttattam. Ez hozott egy kis felüdülést, hiszen a bemérő rendszer valamelyest "javított" a hangzáson, de ez minimálisnak mondható.
Röviden, a szombati nap úgy telt el, hogy gondolatban visszasírtam az előző 207.2-es dobozokat, de csakis gondolatban...

Majd jött a vasárnap.
No ekkor már reggel amikor bekapcsoltam, valami történt. Életszerűbb lett az emberi beszédhang. Gyorsan át is váltottam zenére, és határozottan javult a hang. A magas hangok egy kicsit élettel teltebbek lettek, a közép hangok még mindig hiányoztak. Majd vasárnap dolgom volt, nem voltam otthon, ráindítottam a bejárató lemezt, ismétlésen, és közel 3,5 órát ment átlag hangerőn.
Amikor hazaértem és zenét indítottam, nagy meglepetés várt :)
Előkerültek a magas hangok, amiket eddig nyersnek és tompának hallottam. Gyorsan csináltam is egy bemérést, mivel szombaton is "segített" a hangon, gondoltam hátha most is.
Határozottan helyre rakta a "hang egységért". Már a közép hangok is előkerültek. Az volt az első érzésem, gondolatom, hogy végre, most olyan a hang, mint a korábbi dobozokkal. Viszont, sokkal kellemesebb, magával ragadó lett a hangok egysége, hogy nem bírtam kikapcsolni a zenét, és közel két órát zenéltem, régóta kedvelt dalaimmal, zeneszámaimmal (és nem Jimmy-vel ;] )

Elérkezett a munkahét első napja, és gondoltam akkor itt a lehetősége bizonyítani ismét a bejárató lemeznek, hiszen, reggel 5:30kor elindítottam és egész három óráig ment ez a lemez otthon.
Amikor hazaértem még „puttyogott”, épp sült a rántotta, valamint "mz/x" is jelentkezett, mert aki még nem hallotta ezt a lemezt, akkor már csak a poén kedvéért is érdemes belehallgatni. Egyedi effektekkel tarkított "dallamok" csendülnek fel rajta
Viszont ekkora jött az igazi döbbenet a számomra. A zenei hangja a dobozoknak, jelentősen javult. Elkaptam újra a bemérő mikrofont, és futtattam egy kört, biztos, ami biztos elven. Érdemes volt Előkerültek a közép hangok is, a magas hangok még selymesebbek lettek, a mély hang sokkal "pontosabb" karakteresebb lett. Masszív hangkarakter kerítette hatalmába a nagyszobám minden egy négyzetcentiméterét. A színpadkép, még jobban kiszélesedett, arról nem is beszélve, hogy ez az első olyan hangfal, aminek akkor is szép a hangja, ha éppen háttal ülök mellette. Igazából nincs jelentőség, hogy hol ülök, de amikor dolgozom otthon, akkor jó így hallgatni a zenét, viszont sajnos csak háttal tudok ülni a hangsugárzóknak. A korábbi dobozaim ilyet nem tudtak, éppen ezért még egy hatalmas, plusz egy az FS 267-nek.

No de most jön az igazi meglepetés. Hétfőn, gondoltam kipróbálom milyen mozin a hangja. Azt az elképesztő dinamikát, amit éreztem otthon a mozi alatt, no, attól dobtam egy jól irányzott hátast :D Kicsit aggódtam hogy a feljebb lépés miatt majd a center és a hátterek hangja ki fog lógni a sorból, viszont nem éreztem, de még csak kicsit sem.
Talán a centernél vehető észre, de itt is kizárólag akkor, amikor a beszédhang "mozog" a frontok és a center között. Hatalmas teret hoz létre a front pár. Tudom, mindenki úgy kezeli az írásaimat, hogy eléggé túlreagálom, de pontosan ezért is nem publikáltam eddig a cikket, hiszen azt akartam, hogy ez az élmény kicsit ülepedjen bennem, vagyis mint a szerelem érzete, üljünk le a sarokba, ha szerelmesek vagyunk, és várjunk, amíg kissé alább hagy az érzés. Én is ezt tettem. Előszór is a jól megszokott, és ismert hangzás világú filmmel kezdtem a tesztelést. Fegyvertelen katona, majd jött a Tron: Örökség, és az új Mad Max film, no meg az elmaradhatatlan Total Recall új változata, melynek elég jól sikerült a hang keverése, főleg a mágnes autópálya üldöző jeleneténél.

Határozottan érezem a gyomromban az effekteket, a mély hang dinamikus jelenlétét és azt kell mondanom, mindennek olyan volt a hangja, ahogy az a nagy könyvben meg vagyon írva :D
Arról nem is beszélve, hogy egy egy zörej esetén, meg állítottam a playert, mert azt hittem, valami lesett, vagy nyílik az ajtó, stb...
Nehéz, nekem mint földi halandónak szavakba önteni azt az élményt, melyet az FS 267 front pár adott az elmúlt napokban.
A tesztelés és bejáratás még közel sem ért véget, éppen ezért ezt a cikkem a jövőben majd fogom frissíteni, hiszen a végső hangkarakter eléréséhez időre van szükség, a bejáratás "rögös" folyamat, elvileg 150-200 óra eltelte után érhet véget.

Viszont nem bírtam magamban tartani ezt az élményt. Azt eddig is tudtam, hogy ELAC gyárban tudnak valamit a mérnökök, de azt álmomban sem gondoltam hogy ennyire.

És hol vagyok még a végétől, szerintem még csak a felszín "kapargatom" :K

És jöjjön végezetül egy kép, mely elvileg többet ér ezer szónál, hiszen ezek a dobozok nem csak hangban nagyok, de gyönyörködni bennük, igazi szoba "ékszer" is lehet, főleg a membránok miatt is.

Köszönöm, hogy időt szenteltél a cikkem elolvasásának. :R
Hibákért, mint mindig, elnézésed kérem!

Updtae I:

Tegnap ismét egy kis mozira adtam a fejem, szigorúan bemérés után, mert ismét éreztem, hogy a bejáratás az Isotek lemezzel, jó hatást gyakorolt a hangzásra.
Ismét előkaptam a filmeket, melyek hangját, hangzásvilágát már fejből ismerem.
Az első reakcióm, egy privát üzenet volt a megfelelő helyen, a megfelelő fórumtársamnak:

"Létezik az, hogy a két front miatt a térhatás a mozi élmény szinte a duplájára fokozódott? :Y

Tron, total recall, fegyvertelen katona, amivel eddig teszteltem.
Több lett a mély hang, de nem zavaróan, hanem tartalmasabb lett, talán a legjobb kifejezés hogy pontos, nem túlzó, hanem illeszkedő...
Szinte minden ott történik, ahol kell.
Eddig is ezt éreztem, de létezik, hogy ez a front ennyit tesz hozzá a mozi élményhez?
Ha igen, akkor az eddigi mozit nem hívhatom mozinak, mert ez jelenleg ég és föld a különbség...
Nem hogy százezernél, de még fel Millánál sem kezdődik az igazi mozi élmény.
Életre kelt a nagyszoba, az az első gondolatom hogy tud ekkora doboz így betölteni egy szobát hanggal.
Mi lesz itt ha egységesek lesznek a többi dobozok...
Nagyon durva ami érzés kevereg bennem :DD
Igaz amikor azt mondod, mondjátok hogy az olcsó cuccok, nem mozik, én azt mondom erre hogy csak dobozok egy erősítővel :D

Hihetetlen hogy ennyit jelent a jó avr es a jó hangfal :Y

Szavakat nem találok.
És milyen lesz, ha majd teljesen bejáratodnak :DD"

Beszélgettünk privátban, és meggyőzött róla fórumtársam hogy az amit hallok, az nem placebo, egy jó doboznak valóban ilyen a színpad képe.
Tegnap belehallgattam Diana Krall egyik koncertjébe, valamint hallgattam egy két unplugged albumot is, és határozottan érzem, főleg ha becsukom a szeme vagy teljesen sötét szobában hallgatom a zenét, hogy "jelen" van az énekes és a zenész is. El tudom őket hallás után helyezni, egy képzeletbeli színpadon, ki hol foglal helyet.
Most már tudom mi az amikor azt mondják nekem a nagyok, hogy 3D-s színpad kép.
Szó szerint térben el tudom helyezni a "történéseket", a hangokat, hangszereket a szobában.
A térben kicsit előbbre van az énekes, tőle kicsit jobbra (vagy balra, mikor milyen forrást hallgatok) a szaxofonos, de egy lépéssel hátrébb, a dobos pedig még lépésről hátrébb üti a dobokat
Fenomenális érzés, meg kell hagyni :DD

Majd még folyt. köv. ha lesz új tapasztalat, élmény :R

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Dá, ribbon! :D Nekem is ribbonos hangfalaim vannak, csak jóval olcsóbb és aktív stúdió (Adam A7X). Hasonlóan csalódás volt először, több hét bejáratásra volt szükség, hogy összeszedjék magukat. Az elején a magas orbitálisan harsány volt, ennek kellett sok idő, hogy normalizálódjon.

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#2) Lacielvtárs válasza lezso6 (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

:C :C
igen, én is azt várom hogy megjöjjön a végső hangkaraktere :K
úgy voltam vele mint Dr. House, aki egy nap alatt letudott 120 órányi rendelést, és is szerettem volna letudni egy nap alatt a 150-200 órás bejáratást, de nem jött össze :D

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#3) cappa72 válasza Lacielvtárs (#2) üzenetére


cappa72
nagyúr

Gratula!

Sóginak 247.2 van, nála jóval később jött meg a változás, mint amire számított. De valami nagyon megfogó hangja van.
Hát bíz' én is elgondolkodtam már, hogy Elac felé vegyem az irányt - főleg, ha nála járok, és utána a saját rendszeremet hallgatom meg... na akkor mindig erősödik ez az érzés.

Szerintem marhajól/jót választottál.

(kinek nevét nem mondjuk ki nem írjuk le, ...vagy épp nem írod be. ;) )

Eladó 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k

(#4) Lacielvtárs válasza cappa72 (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

köszönöm :R
én is úgy érzem, hogy sikerült jó döntést hozni :K
nagyon kellemes az ELAC hangzása, és egyébként van pont eladó 207.2-es álló dobozaim ;]

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#5) cappa72 válasza Lacielvtárs (#4) üzenetére


cappa72
nagyúr

Tudom, hogy van eladó dolgod, szoktam is nézegetni (itt is, ott is), morfondítozni, de elég messze lakunk egymástól ahhoz, hogy "elugorjak" meghallgatni (~4 óra csak oda...).
:C

Eladó 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k

(#6) Lacielvtárs válasza cappa72 (#5) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

ohh, szemmel vagyok tartva? ;]
hát majd látod, ha egyszer felénk jársz, szívesen látlak hallgatózásra, ha gondolod...
a távolság relatív, bár tény hogy többen is szóvá tették hogy messze lakok :D

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#7) cappa72 válasza Lacielvtárs (#6) üzenetére


cappa72
nagyúr

Bizonyám! Szemmel tartom a cuccokat.

ha egyszer felénk jársz, szívesen látlak hallgatózásra,
:R
Ezt én is fel tudom ajánlani, hogy Tatabánya felé beugorhatsz, ha gondolod. :)

Eladó 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k

(#8) Lacielvtárs válasza cappa72 (#7) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

:C :R
Hát kicsi az esélye hogy arra járjak, de soha nem mondom hogy soha :D
Szóval, előre is köszönöm a lehetőséget :R

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#9) Csabroncka válasza Lacielvtárs (#8) üzenetére


Csabroncka
addikt

Laci mi van a klímával ? ;] UP!

"in medias res"

(#10) Lacielvtárs válasza Csabroncka (#9) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

már elpakoltam ;]
majd jövő nyárára :C

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.