2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

ELAC FS 207.2 & BS 204.2 & CC 201.2 avagy, az egység..! Az ELAC egy élet érzés!

Írta: | Kulcsszavak: elac . elac házimozi . elac élet érzés . onkyo

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jó napot a nagyérdeműnek!
Már régóta építgetem a kicsi házimozimat otthon, és elég sok lépcsőt másztam már meg a házmozi és a hi-fi világában, de minden egyes elköltött forint vagy épp euró, megérte!
Főleg amit az ELAC felségjelzésű hang dobozokra költöttem el!

Korábbi cikkeimben már lehetett olvasni a fejlesztgetéseimről, ami oda vezetett, hogy már az ELAC hangzás világa az etalon, ha zenét vagy házimozit hallgatok.
Egyszerűen zavar a más féle hangkarakter hallgatása.
Tudom, ez nagyképűnek hangozhat, de ha valaki egyszer meghallgat egy ELAC hangsugárzó párt, utána soha nem akar mást hallgatni. Nehéz szavakba önteni azt az érzést, amit ad az embernek a hétköznapok problémái között. Hazaérek, és az első dolgom hogy bekapcsolja az elektron áradatot, melynek végeredménye egy selymes, bársonyos, az élethűhöz közeli hang tartomány sugárzása.
Tudom, most nagyot mondtam és pihenjek egyet, de olyan érzés, mint egy minőségi selyem anyag érintése, mint egy hamvas bársonyos női bőr érintése, mint egy pohár jéghideg frissítő egy forró nyári napon! Napestig sorolhatnám a hasonlatokat, de nem látom értelmét, hiszen ez olyan amit hallani kell, át kell élni!

A szavaknak nincs olyan erejük, mint annak az érzésnek, melyet naponta vágyakozom újra és újra hallgatni.
Néhány hirdetésemben már éltem a hasonlattal, de ide is leírom, mert igaz. "olyan a hangja, mint a drog, magával ragad és nem ereszt!"

De most beszéljünk arról is ami ezen cikket ihlette meg.
Hiszen a lényeg a házimozi és az egység, amiről írok, valamint azon feledhetetlen érzés mely hatalmába keríti az embert, amikor megragadja otthon a távirányítót, vagy lehajol, hogy megnyomja az erősítőn a Power gombot.

Nálam ezen power gombok mögött egy Onkyo TX-RZ 710-es AVR csücsül, mint házimozi erősítő, valamint egy HTA-30-as hibrid csöves erősítő és egy Cambridge Audio Topaz AM10 erősítő található a sztereó vonalon.
Itt mindjárt fel is vetődhet a kérdés, hogy vajon minek ennyi erősítő?!?
A válasz egyszerű, hogy legyen! :)
De a tartalmi válasz, igazából a minőség okán lelhető fel, vagyis hogy egy AVR az zenére nem megfelelő választás.
Mindezt addig nem éltem át és éreztem, no meg vátig állítottam hogy aki ezt mondja, valótlant állít, amíg meg nem szereztem az ELAC FS 207.2-es hangsugárzó párt.

Egy nagyon kedves, segítőkész szegedi eladótól jutott hozzám, akitől tavaly vásároltam az FS 57-es front párt és látnotok kellett volna az arcát és arc kifejezését amikor meghallotta az Onkyo vassal sztereón, Pure Audio módban a hangját, és ezen a hangon még a Direkt mód sem segített.
Szinte könyörögtem neki, hogy mondja el a véleményét, hogy mi a baj, mert tiszteletben tartotta az én érzéseim, és nem akart megsérteni, mint az később kiderült.
Már nem emlékszem, hogy fogalmazott, de szörnyen, bosszantóan szólt.
Tompa volt a magas hangja, a mélye üres, pufogós, jellemtelen. Az első érzésem nekem is az volt, hogy mire ez a nagy JET magas mánia, amikor alig érzek közte (a régi FS 57 és az FS 207.2 között) különbséget.
Férfiúi büszkeségemnek szüksége volt rá hogy, megvegyem, mert gondoltam majd bemérés után jobb lesz a hang karakter, de ha nem is jobb, legalább másabb.
Természetesen a bemérés nem javított a hangján, nagyobb lett a mozi tere és dinamikusabb, de ugyan azt a hangot hallottam, mint korábban. A mély tartományon segített kicsit a Canton szubom, de aki "komolyan" hallgat zenét, talán az első lépése a zenehallgatásnál, hogy a szubot kikapcsolja.
Nekem ez meg sem fordult a fejemben, mert a szub nélkül borzasztó volt a hangja. Majd egy avx.hu kedves fórum társam elhozta meghallgatás céljából a hibrid csöves erősítőjét, és megvettem egy zenei dal meghallgatása után. Nem volt kérdés hogy sztereón nincs helye az Onkyo AVR-nek.
Minden hiányolt selymes magas hang, telt karakteres mély hang, előkerült egy pillanat alatt. Itt nyert bizonyítást, hogy egy "olcsó" sztereó erősítő, simán beéri minőségben, sőt le is köröz egy - és most mindegy milyen kategóriának nevezem az RZ-710-es vasat (belépő vagy közép) - AVR-t. Persze nem vitatom hogy az ennél sokkal komolyabb vasak már tudnak ezt azt, viszont ott már jobban zsebbe kell nyúlni, és ezt egy minimálbéres fizetésből, elég nehéz kigazdálkodni.
Természetesen nem célom senki zsebét vizslatni, valamint véleményt sem alkotok azon felebarátimról akik házi mozit építenek és azt mennyi pénzből teszik, valamint hogy ki, mire és mennyi pénzt költ el!

Viszont az ember amit akar, azt eléri, ha eléggé kitartó és valóban akarja. Ez is majdnem olyan mint a közismert hasonlat, hogy egy nő két dologért mindenre képes. Ha gyereket akar, vagy épp nem akar.
Én is így vagyok/voltam az ELAC-al. Mondhatni "mindent" megtettem - törvényes keretek között ;] - hogy előre tudjak lépni.
Ezek után már nem volt kérdés hogy a centert is cserélnem kell!
Ezért máris hagytam a magyar nyelvű weboldalakat és irány a nagyvilág. Ausztriáig jutottam és ott futottam bele egy eladó CC 201.2-es dobozba.

Egy kis kitérő, hogy mennyire fontos a nyelvtudás.
Elhajlottam az eladóval történő kommunikáció terén, de a Google Fordító sokat segített és sikerült megvásárolnom a center sugárzót. Mindig mondtam, hogy az érettségi nem látszik az emberen, no de a hiánya, annál inkább!

Alapvetően nincs mit írnom arról, hogy a center mit befolyásol az igazi házimozi élmény elérése kapcsán, erről már a korábbi cikkemben is írtam. Sokan mondják, hogy az egyik legfontosabb alkotó eleme a center hangfal a házimozinak, és erről nem is kívánok nyilatkozni, mert ez egy értelmű tény. A mozinál fontos az effekt jelenléte, de a beszéled talán a legfontosabb a cselekmény megértéséhez. Az már más lapra tartozik, hogy kinek van igénye arra hogy egységes legyen a beszéd hang, főleg olyan filmek esetén, ahol a "mozog" a beszédhang a front jobb-bal oldal és a center között.
Ez nem igazán jellemző a magyar szinkronos filmek esetén, de ha eredeti hangon hallgatunk filmet, akkor ez olyan természetes jelenség mint az hogy lélegzünk és enélkül nem tudunk élni.
Ilyen esetekben már létfontosságú hogy ne legyen különbség a center és a front hangsugárzók hang karakterében, mert igenis zavaró, sőt bosszantó tud lenni ezen jelenség.
Engem kifejezetten bosszant!

Egy huszáros vágással már is elugrom a szoba másik oldalára, mert az igazság mindig odaát van.
Mivel a "tökéletes" egység volt a szemem előtt, így ismét felütöttem a világhátlót, és rá is kerestem az ELAC BS 20X.2 típusra. Az eBay egy áldott nagy találmány, hiszen a német eBay.de oldalon találtam is számos hirdetést.
Sajnos a német "barátaim" egy sem akar/tud/szeretne Magyarországára postázni. Feltételezem ott is letettük már a "névjegyünket" ;]
De nem baj, kitartó voltam, és sikerült találnom egy aukciót ahol is egy ELAC BS 204.2 polcsugárzó párt sikeresen bezsebelhettem egy hetes "küzdelem" révén.

Sajnos a külcsín nem igazán azonos a front oldallal, - sőt, mondhatni ég és föld a kettő - de ezen hajlandó voltam szemet hunyni, hiszen nem nézegetni akarom a dobozokat, hanem hallgatni. :D Természetesen a külső is fontos, hiszen, ennyi erővel lábasból is ehetjük a marha pörköltet, beleborítva a főt burgonyát, mert ha éhesek vagyunk, akkor mindegy. De még is oda figyelünk az étel tálalására, hiszen az is nagy mértékben befolyásolja a jó ízű fogyasztást. Nem csak a gyomrunknak kedveskedünk, hanem a szemünknek is! Éppen ezért is tartottam fontosnak a külső egységét a front oldalon, hiszen azt látom "mindig", a hátsóval ellentétben. A hang karakter meg közel azonos - azonos hangszóró készlet, stb - , és jelen esetemben az most a legfontosabb tényező.

Idő közben meg is érkezett a várva várt polc sugárzó pár.

Tettem egy próbát sztereón hogy hogy szól, persze az alábbi képen szereplő elhelyezés, maga volt a tragédia...

Igazolást nyert előttem hogy egy megfelelő állvány és elhelyezés, legalább annyira fontos, mint maga a minőségi hangsugárzó pár. Gyorsan rögtönöztem egy komódból össze "tákolt" hangfal állványt és ezen már egész kikerekedett az a hang karakter, amely finoman is szólva, beéri a front hangsugárzó pár dinamikáját, hang leképzését. Elképesztőnek tartom hogy harmad akkor dobozból hogy tud közel azonos hangzás "kijönni".
Nagy előre lépést zsebeltem be ismét a tegnapi napon.

Már majdnem úgy voltam vele hogy inkább meghagyom sztereóra és keresek megint egy háttér hangsugárzó párt. :)
De nem akartam, "májjerkodni", így még is maradt az eredeti elképzelés hogy megy fel a falra, háttér hangfalnak. Ezt még tegnap sikerült kiviteleznem.
Tudom egyáltalán nem optimális az elhelyezésük, és még dolgozom rajta hogy melyik doboz hova kerüljön, de álmomban sem gondoltam, azt amit tegnap éltem át a hangzást illetően házimozin.
Eszméletlen mekkora teret képes létre hozni ez a két hangsugárzó. Pontosan úgy betölti a szoba hátsó falát hanggal, térrel, mint a font oldali hangsugárzók! Igaz van két Jamo C9 a falon, de arra a tegnapi tesztjeim szerint egyáltalán nem tartok igényt. Eredetileg azért raktam fel, mert kicsinek éreztem a teret a hátsó hangfalak esetén, ez a tévhitem a tegnapi nap egy perc teszt alatt megdőlt.
Az első teszt film, a Fegyvertelen katona c. film volt, annak is az első csata jelenete ahol igazán dolgoznak Atmos, de még "csak" DTS-HD hanggal is a dobozok.
Azt az egységet, melyet átéltem egy egy robbanásnál, nem könnyű szavakkal vissza adni. Arról nem is beszélve hogy a golyózápor, mely ide-oda cikázik a fülem mellett, mögött, minden hangfalból ugyan azt a hangot hallom, nincs eltérés! Ezt hallani, átélni kell.

Majd ezek után, jött az örök teszt film, ez a Mad Max - Harag útja.
No itt domborított igazán az egység jegyében a most már minden téren egységes ELAC házimozi szett.
A napokban, hetekben még tesztelni fogom az "új" rendszerem, de biztos vagyok benne, hogy elégedett leszek. Már most elégedett vagyok, hiszen, még nem is említettem hogy a beszéd hang "mozgására" is felüdítőleg hat, amikor nincs eltérés, még csak árnyalati eltérés sincs, amikor egy egy mondtad hangja megkerüli az embert.
Erre a legjobb példa a Gravitáció c. filmben van. Ebben a filmben szinte minden hangfalból hallani beszéd hangot, és itt igazán kijön az egység, fontos szerepe!

További élmények, tapasztalatok, "öntudatra" ébredés:

Hetek óta hallgatom, tesztelem a frontokat, főleg zenén, hiszen itt jön ki az igazi tudása a dobozoknak.
Tegnapi napon, hatalmas felfedést tettem. Igaz, ez már a házimozisok és hifisek között, egyértelmű volt, viszont én tegnap fedeztem fel a "kanálban, a mélyedést" :D
Amikor megvásároltam az új ELAC-okat, akkor így nézet ki az elhelyezés a front oldalon.

Már napok óta gondolkodom azon hogy a szobába beüzemelem a mobil klímám, mert már a lakás a kinti forróságnak köszönhetően, egyre melegebb lett. Tegnap úgy döntöttem, hogy ezt meglépem, és kipakoltam a "felesleges" dobozokat a front oldalról. Jelenleg így fest az elrendezés.

Számomra új, mások által már rég ismert jelenségre lettem figyelmes, de sokkal másabb lett a hangzás, ahol elkerültek a nem használt dobozok a hangsugárzók mellől. Az első utam a topikba vezetett és a "személyi edzőmhöz", fel is tettem a kérdésem, mert nagyon meglepődtem a tapasztalatomon.

Majd jött a válasz:
"Persze, hogy létezik .... mint írták is .... sőt, a hangfalban a hangszórómembránok előre-hátra mozgása, ahogy mozgatja a dobozt is ezzel, hangkioltásokat okoz .... pl. ezért jók a komolyabb alátámasztások az egyszerű tüskék (vagy semmi) helyett, mert egy csomó plusz hang kerül elő olyankor is, mert megszűnik a kioltások egy része .... ez főleg a közép/magas hangoknál jelentkezik .... ha van még egy dobozpár a hallgatottak mellett, ott meg a hallgatott doboz által megmozgatott levegő mozgatja a nem hallgatott membránjait, ez szintén kioltáshoz vezet, lesznek hangok amiket így nem fogsz hallani .... ;)"

Valóban igaz, olyan hangok kerültek elő, melyeket addig nem is hallottam.
Saját szavaimmal így tudnám megfogalmazni a különbséget:
"Hangtartományban, hangkarakterben, színesebb, tartalmasabb mély hang, gyönyörű csilingelő selymes magas hangok, nem ciripelő magas hang...
Hangképzés, szélesebb színpad hatás, élethűbb, színesebb ének hang...."

Elképesztő hogy "kis" dolgok, mennyire befolyásolják a végeredményt. Mindig is tudtam hogy igaz amiket a házimozi topikban olvasok, csak nem sejtettem :D

Ha esetleg időben eltérés tapasztalható a cikkben, az nem a véletlen műve, hiszen már vagy két hete írom a cikkem. Nem akartam elkapkodni. Össze vártam a komponenseket a cikk publikálása előtt, hogy teljes képet tudjak alkotni az ELAC élményről.
Köszönöm hogy időt szenteltél cikkem elolvasásának :R

Az ELAC egy élet érzés, olyan amit át kell élni...

Ha helyesírás hibával találkozol, kérlek nézd el nekem. Ha jelzed, javítom! Köszönöm! :R

Hozzászólások

(#1) Bence01


Bence01
tag

Jó kis írás, élmény volt olvasni. Komoly szintre eljutottál a házimoziban! Gratulálok! :C
Jó dolgokról írtál és sajnos aki soha nem próbálhatott ki egy ilyen vagy hasonló szettet az soha nem is fogja megtudni mire is képes egy házimozi igazán. Ez olyan, mint mikor tudom, hogy nem fogom megvenni a drágább cipőt/kabátot, de azért felpróbálom, hogy mégis tudjam mi is a komoly szint.

Solo Puffin ti darà forza e grinta a volontà

(#2) Lacielvtárs válasza Bence01 (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

Szia, köszönöm :R
Soha ne mondd hogy soha :K
Én is elég régóta építgetem a rendszerem.
Olyan ez is mint a Facebook, soha nem készül el teljesen :K
De tény hogy korrekt hangzást sikerült elernem :C

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#3) Lacielvtárs


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

Még ma is tesztelek :DD
Tudom devari megoldás de nagyon szépen szól sztereón a régi 103.2 doboz is...

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.