2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

Szigetlakó lettem (Krk) III

Írta: | Kulcsszavak: krk . nyaralás . baska

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

És lőn szerda!

Ezt a napot ismét kirándulásra, a sziget feltérképezésére szántuk.
Célpont, az alsó csücsök, Baska.
Ahhoz hogy eljussunk oda, vadregényes tájon át vezet az út.

[link] (videórol loptam a képet)

Hegyre fel, völgybe le, kis hidakon át, apró pici falukon keresztül…vicces, de volt olyan része az útnak, ahol egy kocsi is épphogy elfért. Mikor ahhoz a ponthoz értünk, épp egy Neoplan helyezkedett gyökkettő sebességgel, de a sofőr megoldotta a helyzetet. Az ujjamat már nem tettem volna a házfal és a busz közé.

[link] (úgyszintén videós)

Baska egy apró pici városka, annál nagyobb stranddal. A parkolás természetesen itt is fizetős és a tömeg miatt kisebbfajta harcok folytak a szabad parkolóhelyekért. Amerre szem ellátott, fürdőzők tízezreit lehetett látni, s a slusszpoén, hogy - az adrián megszokott kavicsos beach helyett – (szinte) homokos strand fogadott. Najó, a part közelében kavics zaklatta a talpunkat, de a vízben egész tűrhető körülmények uralkodtak.

[link]
[link]

A vízhőmérséklet (nekem) kicsit alacsony volt, de megszokható az a 23-24C. Ahogy azt már több helyen is láttuk, végig a part mentén éttermek, büfék fogadják a megéhezett turistát, az árak nem olyan borzasztó magasak. Itt is körbejár a „májszbitte” mint a magyar tengernél, úgytűnik horvátoknál is kapós a forrócsemegefőttkukorica.

[link]
[link]

Ami nagyon nem tetszett, az az öltözőnek nevezett paraván, ahol szerintem már mindent csináltak, (na igen, aki eszik, attól bocsánatot kérek!) mert orrfacsaró bűz fogadott benn.
A strandra egy kempingen keresztül jutottunk ki…nade ilyet én még nem láttam. Kemping ez, de milyen? Itt egyeseknek évekig bérelt helyük van? Nemám leállnak a lakókocsival és fel a parabolát meg a mobil zuhanyzót. Áh, gyep, meg a kocsi mellett felhúzott kis kerítésen belül egy kerti tó szökőkúttal, szóval ez valahogy nagyon otthonosak voltak. Gondolom az illető megengedheti magának ezt az „apró” luxust.
Mint mindenhol, itt is volt egy rakás magyar, erre ismét csak a rendszámok alapján következtetek. Ami igaz az igaz, egész idő alatt kb. 5 magyar családot láttunk/hallottunk.
Ismét megemlítem a tömeget. Olyannyira sokan vannak, hogy egyes házak udvarai át lettek alakítva parkolókká, ahol a tulajok írkálják a cetliket és szedik a zsozsót, ami igaz az igaz, itt is csak 5-6kn a díj óránként. A kisváros központján sétáló utcácskák, kis kikötő, éttermek, cukrászdák, trafikok, itt is minden a turizmus körül forog, pillanatok alatt elrepül a nap, mindig van valami látnivaló/tennivaló. Ha nem strandolás vagy a fejesugrások egy erre kialakított helyről, akkor a Jetski vagy a „banán” esetleg az ernyős „huzatás” (ennek nem tudom a pontos nevét) egyszóval minden van.
Hazafelé, miközben csorogtunk lefelé a hegyről csodás panoráma fogadott minket, beláttuk Krk délnyugati részét, Punat-ot, Kornic-ot az öböl szigetén lévő templomot. Nemsemmi látvány volt…

[link]
[link]

[kép]


…a napot egy kis városjárással, pár koktéllal és egy rakat új élménnyel zártuk.

Folyt. köv. a csütörtökkel, Malinska és Stara Baska. Na olyan szépet ritkán láttam!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.