2019. július 20., szombat

Gyorskeresés

Milyenek az emberek?

Írta: | Kulcsszavak: IQ . intelligencia . ember

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hosszú hallgatás után, ma ismét klaviatúrát ragadok, mert ... mert ez ki kívánkozik,

Most indíthatnám az ősrobbanástól, vagy bármely vallás keletkezéstörténetétől a mondandómat...nem fogom. A lényeg, sok millió év alatt kifejlődtünk mi, Homo Sapiens, eközben tökéletesre fejlesztettük eleinte a kő szerszámok használatát, a vadászat fortélyait, majd uralni tudtuk a tüzet, megismertük a természet erejét, s kezdtük használni Földünk erőforrásait... Honnan indultunk? Egyes elméletek szerint “a 6. napon az Isten megteremté az embert” mások azt vallják, “lemásztunk” a fáról. A fejlődésünk sok millió éve alatt hatalmas tudással gyarapodtunk, mit felhasználva kerültünk a táplálék lánc csúcsára. Intelligenciánk tett minket azokká amik vagyunk.

Node kérdem én, hová tartunk? A fejlődés megállíthatatlan, a változás folyamatos...
Hová fejlődünk? Ezt én, de Te sem – kedves olvasó – nem fogjuk megtudni, de a trend kezd elég látványossá válni. (sajnos negatív tendenciát mutat)
Ha csak az utóbbi pár évtizedet nézzük, már most észrevehető a változás. Fél- egy évszázada nálunk, a Kárpát-medencében születtek a legnagyobb koponyák. Feltalálók, tudósok, orvosok tömkelege nevelkedett Nálunk, akik aztán a jobb élet reményében nyugatra távoztak (az ember gyarló, én is így tennék, ha tudnám, a családom nagyságrendekkel jobb módban élhetne). Mi van most? Ez a tudás, ez a szürkeállomány hiányzik, leépült, s nem maradt más, csak az...ami. Félre ne érts Kedves Olvasó, ez a szösszenetem NEM ítélkezik, pusztán leírom, amit látok, tapasztalok, lehet, sőt, örülnék neki, ha máshol másképp lenne. De mi történik mostanság? Az iskola elsorvad, a tudás már nem csábító, a 15 perc hírnév, a celeb lét, a gyors és könnyű meggazdagodás a cél. Nem hibáztatom a mai fiatalságot (bár magam sem vagyok öreg, bőven a krisztusi kor alatt vagyok) tolják az arcukba a “híg lét” ami sugallja hogy az az elfogadott, ha átlépsz, ellöksz mindenkit s nyomulsz a cél felé. De mit eredményez mindez? Teljesítmény kényszert, megfelelni akarást, a kapcsolatok elsorvadását (úgyhiszem, ha az ember a Facebook-on éli életét, egészséges lelkületű ember nem válhat belőle) s így, a biztos “bástyák” kialakulása is megkérdőjeleződik. Család, barátok, párkapcsolatok. S mikor ezek hiányára rádöbben az ember, akkor veszi észre, mennyire egydül van a világban. Kész a baj...megingások, önsajnálat, önértékelési zavar, s a végén az önveszélyessé válás. Ez volna a jövő? Egy embercsoportnál sajnos igen.

De nézzük egy másik szemszögből, ha az azonos érdeklődési körű fiatal megtalálja egymást. Ez jól működött anno, hisz szakkörök, művészi társulások esetleg tudomány/technikai jellegű társaságok alakultak ki, amik építették az ember jellemét s később a talán a társadalmat...de mi van most? Egymást fúró, egymás ellenségévé váló klikkek, bandákba verődő, éjszakai életet veszélyeztető csoportok. Miért van ez? Az oktatás, a családi háttér hiánya, médiák társadalom romboló hatása? Kitudja...
Amikor az országunk Himnuszát – amit évtizedek óta énekel fiatal s idős, lehet hogy hamisan, lehet hogy hibásan, de énekel, szívből – a tanulók “igényeihez igazítva” egyszerüsítik? Mi ez már? Öszintén szólva, nem hallgattam meg az “újat” (valamelyik kormányzati portálról letölthető) lehet hogy nem is olyan vészes...de elvből elkerültem. Amikor a tanárnak az az érdeke, hogy a főiskolás fiatal minél többször ugorjon neki egy-egy tárgynak (ismétlő- utóvizsga, tárgy újrafelvételi díj, stb) nem tudom mi lesz ennek a vége.

Vagyis sejtem:

„Nagyon büdös volt és sírt a macska miközben égett” (bors)

“A négy fiú az utcán találta a kismacskát
[...] lefújták gázzal és felgyújtották.”

“...eredetileg úgy volt, hogy eloltják, ám a macska túl gyorsan égett
[...] azért lépett rá a cica fejére, hogy ne szenvedjen tovább.”

Ezek volnánk mi? Egy kisebbet - aki az emberre van utalva (legyen az állat vagy gyerek) és/vagy még nem tudja hogy az emberek egy része gonosz – könnyű elintézni...az esetet kommentálva: remélem van még emberség a döntéshozókban és belátják az ilyen fiatalok a társadalomra veszélyesek s mint ilyen, megfelelőképp kell kezelni/büntetni.

A fiatalok intelligenciája nem fogja megütni a társadalom által “elvárt szintet”. Mi lesz így pár év mulva? Ki tartja el az időseket, Téged, engem? A tudásalapú társadalom már rég nem cél, hisz már a honatyáink is a saját érdekeit, a saját zsebeit tömik. (legyen az piros vagy narancs sárga, egykutya) Nem érdekük értelmes emberek kineveltetése, hisz akkor talán jönne pár kellemetlen “miért” kérdés. “Miért ilyen drága”, “miért ennyi a fizetés”, “miért tudnak mások egy ÚJ Grand-canyon felett átívelő hidat kevesebbért megépíteni mint a Margit hidat FELÚJÍTANI”? Nem cél a magas IQ...akinek jó szakmája van és tud, menekül nyugatra, aki nem akar, Ők megszakadnak a túlórák és a munkaerő hiány miatt...de örülhetnek, hisz van munkájuk.

Ez a cél? Ezért hozott minket létre a természet/Isten? Furcsa szituáció kezd kialakulni s egyre sötétebbnek látom a jövőt. Lesz ebből kiút? Felül tud emelkedni az ember saját magán? Ezért e nagy intelligencia? Ezért állítottuk magunk mellé a tüzet, kezdtünk vadászni? Ezért küzöttük fel magunkat a táplálék lánc csúcsára? Lehetséges – sőt, valószínű – hogy mi magunk fogjuk letaszítani magunkat a “trónról”..ha nem holnap, majd holnap után!

Ti is így látjátok ezt?

Rég írtam már ide, elszoktam a blogolásról, remélem nem volt túl kicsapongó, zavaros. Ha van benne helyesírási hiba (és lesz, mert sajnos office /helyesírás ellenőrző/-mentesen kell élnem jelen pillanatban) kérem jelezzétek.
Köszönöm!

Hozzászólások

(#1) lacam


lacam
(fanatikus tag)

Nem is tudom, van-e ennek értelme...mármint ezen töprengeni, változtatni rajta nem lehet...

(#2) Crystalheart


Crystalheart
(őstag)

Kérlek, az emberi intelligencia már nem fejlődni, csak kavarodik és átlagolódik, ahogyan fokozatosan megszűnnek a határok, de megmaradnak a társadalmi, jövedelmi osztályok. A gyengéket is életben tartjuk, és szaporodhatnak, így a fejlődés nem csoda, ha megtorpan. A történelmi időkben az emberiség saját magát szelektálta a háborúkkal, a kardok idejében az erősebb, ügyesebb maradt talpon, vagy menekült el. Most béke van és szolidaritás, ami a fejlődésnek nem kedvez - de százezer években úgysem gondolkodunk, úgyhogy ennek genetikailag nincs sok jelentősége.

Amiről te beszélsz, az a kulturális és oktatás-béli hanyatlás, aminek nem genetikai okai vannak.

_____________________________________

Ami a Himnuszt illeti, itt egy cikk róla, ahol meg is hallgathatod. Az index cikke ezt írja a változtatásokról:
"A most letölthető verzió abban tér az eredetitől, hogy míg Erkel G-ről kezdte el a Himnuszt, addig most egy kvárttal lejjebb, D-ről kezd a kórus. Így a nagy hangterjedelmű művet könnyebben énekelhetik azok, akiknek a túl magas, vagy túl mély hangok kiéneklése gondot okozhat. Az új verzió emellett picivel lassabb lett, pedig sokan éppen azt kifogásolták, hogy már az eredeti sem elég gyors."

Valamit egy egyszólamú férfikórus énekli,, és sokkal gányabb a zenei aláfestés. Ami azt illeti, korábban is volt a Himnusznak B-dúr verziója, egy szólamban, közének számára. Rajta van a Hymnus c. CD-n is. Miért nem azt vették elő? Vagy oké, csináljanak újat, de miért kell a kórust csökkenteni, közének számára - és a dramaturgiát megtörően - összeférhetetlenül férfikórussá alakítani, és a hangszerelést erősen lebutítani?

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.