2022. augusztus 16., kedd

Gyorskeresés

Tesla MDA2010-re épülő sztereó erősítő

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég kaptam egy régi, rossz lemezjátszót ami egy beázott, dohos pincéből származott; megsemmisítésre.
Nem volt esély a megmentésére, mivel a fa részek már-már maguktól útra keltek a külső alkatrészek töröttek és hiányosak voltak. Viszont a doboz belsejében megtaláltam a lejátszó beépített erősítőjét ami viszonylag épen maradt a viszontagságok ellenére és gondoltam mi lenne ha megpróbálnám beüzemelni. A bontás pillanatairól nincsenek képeim, nem volt a legnagyobb élmény a berohadt szutykos csavarok eltávolítása :D

A Voltokért ez a trafó felel. A 20V-os kimenetek szimmetrikus tápellátáshoz is alkalmasak lennének de ennél az erősítőnél csak sima kb. 32V-os feszültség szükséges. (valójában a 20V-os kimeneteken 24V váltakozó feszültség van, mert még 220V-ra van méretezve a tekercselés)
A 16V-os kimenet a lejátszó egyéb részeit táplálta ha minden igaz, de ezt nem néztem meg pontosan szétszedéskor.

Az eredeti 5000uF/50V-os pufferkondi már kellően elöregedett. Korrózió látszik a negatív terminálon, és megmérve teljes szakadást mutat. Sebaj, pótoltam egy 2200uF/63V-os kondival, ami éppen kéznél volt.
A teszt erejéig valószínűleg meg fog felelni a célra. Az eredeti kapcsolást követve kötöttem be a kondenzátort + a képen nem látszik de kapott még egy 10kohm-os ellenállást, ami a megmaradt töltést süti ki az eszköz kikapcsolása esetén. A trafót földeltem a biztonság kedvéért.

Itt látható a tápellátás első beüzemelése. A feszültség rendben van, nem melegszik a trafó. Biztos ami biztos használtam a védő dobozomat amiben egy 100W-os izzó kapcsolható sorba a terheléssel, így rövidzár esetén sem lenne probléma.

Miután a táp tesztelését befejeztem, átnéztem a nyákot, hogy megállapítsam a ki és bemeneteket.

Nem túl bonyolult a kapcsolás, egy papírra felrajzoltam az egyik csatornát. (a másik is pont ugyan ilyen) Nem írtam minden alkatrész mellé értékeket, mivel a régi kondenzátorok egy részéről már eltűnt a felirat és nem akartam mindet kiforrasztani [+lustaság :D])


Egyébként ez egy egyedi kapcsolás, de pár dologban hasonlít az interneten talált más mda2010-es kapcsolásokhoz. Érdekes, hogy a gyári adatlap szerint max 18V lenne a tápfeszültség és itt mégis 32 voltról üzemel.

[link] az IC radiomuseum-os lapja.

Így néz ki az erősítő modul felszerelt hűtőbordával.

Van a nyákon jó pár barna kondenzátor (talán fólia) amiből egyet kiforrasztottam megmérni. A ráírt feliratot nem sikerült biztosan értelmeznem (-20+30% 160V=MC) Viszont szinte biztos vagyok benne hogy már nincs a helyzet magaslatán. Az alábbi képeken látszik, hogy a kapacitására 470nF-ot írt a műszer ezt is úgy, hogy 600nF-ról indult és folyamatosan csökkent idáig. Az ESR értéke sincs rendben, egy tápból származó impulzuskondenzátornak messze jobb értéke van, de még a régi remix kondi is jobb mivel kb azonos az ESR-ja annak ellenére, hogy a kapacitása lényegesen kisebb. Ha valakinek van ötlete hogy ezek a barna kondik eredetileg milyen értékűek lehettek, ne tartsa magában. :D

Ilyen felirat van rajta:

Megnéztem a hangszóró csatolókondijaiból egyet. (Tesla 500uF/35V) Igazából ez sem felel már meg a szükséges értékeknek, a megengedett 0,09ohm helyett 0,118ohm az ESR. A harmadik képen egy mai 470uF/35V-os kondi látható referenciának.

Legalább ez a 100/35V-os tesla táp puffer még nem ment tönkre.

Végül visszaraktam a kiszedett alkatrészeket, és összedobtam a cuccot, egy gyors tesztre.
Nem vagyok egy nagy audiofil, egy kis EQ-zás után számomra egész vállalhatóan szól ilyen elhasználódott alkatrészekkel is. A hűtőborda kb 1 óra közepesen alacsony hangerejű zenehallgatástól kb 60-70 fokosra melegedett. Ha csatlakoztatva van a telefonhoz és éppen nincs zene, nem túl nagy az alapzaj. A basszusokat a hangszóróhoz mérten egész jól átadja, a középtartományból visszább kellett venni egy kicsit és a magas frekvenciák erősítését megemelni. Egyébként 12kH környékén van egy vékony sáv ami zenétől függetlenül halkabb mint a többi rész. (Spectroiddal mérve) Egy átlagos rádiónál szerintem sokkal jobb élményt nyújt azért.

Ha az időm engedi majd faragok hozzá valami autentikus dobozt amibe beleépítem és lehet, hogy megpróbálkozom egykét kondenzátor cseréjével is, hátha jobb hangja lesz még ennél is.

Végezetül két gyors videó arról hogy szól: :D


Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.