2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Munkahely váltás vergődés

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Röviden vázolva a dolgokat...

Villamosmérnökként végeztem, utolsó félév óta (még záróvizsga előtt) kerültem a mostani helyre, ahol fejlesztőként tengetem napjaim. Pár heten, talán van már egy hónapja is megkerestek egy másik helyről.

Nagyjából így nézett ki a dolog:
-xy vagyok a cégtől, lenne egy lehetőség ... mennyi az annyi?!
-mondtam egy összeget, kis csend majd elköszöntünk egymástól. (gondoltam, hogy túlment a kereten)

Eltelt maximum öt perc, majd újra hívott, hogy juttattassam el a részletes angol és magyar cv-t a megadott e-mail címre.

A fenti dolgok egyik délután történtek, másnap reggel hat körül kaptam már egy válasz e-mailt interjú időponttal + lehetőséget a módosításra / lemondásra, elfogadtam (mivel online volt és mit veszthetek, végülis tapasztalatnak talán jó lesz). Megtörtént minden (szakmai oldal, HR oldal, mi akarok lenni ha felnővök...).
Ismét eltelt pár nap újabb hívás és újabb időpont (ismét online), újra elfogadtam (kérdések hasonlóak, csak itt már inkább cég specifikus dolgok, logikai kérdések, HR és egyebek...). Aztán mivel fő a változatosság rá körülbelül egy hétre jött ismét egy telefon, hogy akkor személyesen kéne (ez már a harmadik kör). Személyesen is nagyjából az első két körben történt dolgok voltak, talán annyi megkötéssel, hogy itt már inkább a logikai és szakmai részek mélyére ment a dolog és HR oldalról már szinten nulla kérdés volt, de az interjú alatt jelent volt az az oldal is.
Nagyon röviden, van egy hiba mit, hogyan, miért ... csinálod meg? (mivel nem volt a végletekig specifikálva egyik kérdés se, ezért elméleti szinten több megoldást is elfogadtak és vártak + időközben próbáltak kizökkenteni újabb információk adásával ~specifikálással, hogy akkor azt most hogyan reagálom le)
Lehet ez is jó megoldást lett volna

:DDD
Na mindegy, az interjú alatt végig izzadtam, mint az a bizonyos dolog a templomban, mert egyik se volt rövidebb egy óránál és nem tudva, hogy mi lesz a következő kérdés.

Végül legyen egy összegzés szerű rész:
Cégeket okkal nem említenék, nem akarok személyeskedni vagy sarat dobálni...

Mostani meló helyről se nagyon beszélnék, a lényeg, hogy utazással jár.
pro:
-mindig azonos időben utal, sosincs késés -> anyagilag ilyen téren stabil és számolható
-nem kell megszakadni, csinálni kell, de nem ütik a hátad hárman
-talán változatos, de kinek mi...
-az évek alatt talán elfogadtak
kontra:
-nincs cafeteria
-bérezés, hát... van akinek ez a heti bére
-talán elértem a fejlettségi szint maximumát, manapság nem hiszem, hogy lenne új terület

Az új hely szintén utazással jár, ezt nem éri meg leírni. (időben a kettő távolsága vagyis lakás <-> cég nagyjából hasonló)
pro:
-egyáltalán nem alkudoztak a bért illetően
-homeoffice
-fejlesztési rész, de a mostanihoz képest azért váltás -> fejlődés (más terület, feladatok stb.)
-cafeteria
kontra:
-új hely és ezzel együtt próbaidő
-a régihez képest monoton meló, szóval nem teljes projekt végig vitele
-sok új ember, akik lehet bottal megfog bökdösni

Ennyi "bevezető" után az lenne a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben (a politikai faszságokat hanyagoljuk) váltanátok-e vagy maradnátok a régi határozatlan idejű szerződéses helyen?

Hozzászólások

(#1) 7


7
addikt

Jelenlegi helyzetben a munkavallalonak kedvez a magyar piac. ~3,5% a munkanelkulisegi rata, 5% alatt munkaerohianyrol beszelunk. A minosegi munkaerot kereso cegek ki vannak ehezve, egymas ellen versengenek a munkaeroert. Plusz jobb hijan a lecet is lejjebb engedik, hogy legalabb emberuk legyen, meg ha sokat is kell rajtuk csiszolni.

Szoval igen, a jelenlegi helyzetben siman megeri elgondolkozni a valtason, ha nem erzed megfelelonek a kilatasokat es/vagy a korulmenyeket az aktualis munkahelyen.

[ Szerkesztve ]

(#2) bkercso


bkercso
nagyúr

Kb. mindenhol áll a sz@r így vagy úgy szerintem. Sok rosszkedvű kolléga és fejét kapkodó, félinformációkból időnyomás alatt döntő menedzser... Ha találsz is egy nyugodt szigetet, tökéletes hely akkor sincs; talán a bérezés vagy a távolság nem lesz ideális.

Előre nehéz megmondani, mi lesz az új helyen. Nagy-e a fluktuáció, mennyire kaotikusan van menedzselve a feladatok (feladatkörök) kiosztása stb. Cégen belül is nagy különbségek lehetnek a részlegek közt.
Ha kaotikus helyzetbe hoztak az interjún, akkor arra lehet számítani.

Ha a mostani helyeden nem rándul görcsbe a gyomrod, azt szerintem értékeld. Ha van mellette időd, keress egy kis kiegészítést és építs kompetenciát, hogy a legközelebbi helyeden már azt mondhasd, hogy pl. én ezzel és ezzel foglalkoztam huzamosabban, itt is erre felé mennék. Akkor talán nem a ganét kell majd söpörnöd mások után.

Azt is érdemes fejben tartani, hogy megbízható, szorgalmas, munkájára igényes egyetemistát/végzőst is nehéz találni.

Ha váltasz, nevezd meg a bért mint okot és, hogy jól érezted magad, hátha visszahívnak pár hét után, megajálva, amit most kértél, de nem kaptál meg. Nem ritka eset ez sem.

[ Szerkesztve ]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#3) nyunyu


nyunyu
félisten

Esetleg az is opció lehet, hogy elbeszélgetsz a főnököddel, hogy máshol ennyit kínáltak, aztán ha megadja, akkor maradsz.

De ha nem látsz fejlődési lehetőséget a mostani helyeden, akkor jobban jársz a váltással.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#4) kreténtehén


kreténtehén
friss újonc

Köszönöm az eddigi válaszokat és tanácsokat!

(#5) agent_k


agent_k
őstag

Úgy mentem neki az egésznek, hogy nem akarok váltani. Felhívott a HR-es lány, hogy linkedin-en nagyon megtetszett neki, hogy specializáltan azzal foglalkozok amivel. Beszélt egy kicsit mi lenne a dolog, beszéltem én is ki vagyok mit csinálok. Bérigény. Mivel nem akartam váltani ezért a fizetésem közel kétszeresét mondtam. Ő meg azt, hogy akkor jöhet a következő kör.
Mivel nagyon nem vagyok merész tipus ezért elkezdtem aggódni, hogy azért nálunk 150-en dolgoznak ismerek mindenkit, baráti a viszon sokukkal, ott meg csak IT-sból van vagy 3000. Top 10 cég Magyarországon hülye vagyok én?
Igen hülye lettem volna kihagyni. Sokkal kevesebbet kell dolgozni, jobban definiáltak a szerepkörök, meddig vagyok én, honnan következik a vezető vagy más társterület. Lehet tanulni munkaközben, mostmár 4 nap a HO.

Én azt mondom, hogyha már elgondolkozol rajta akkor nincs nagyon vissza. Ha jobb a pénz menni kell. Ott is lesznek jó arcok meg szar arcok. Dolgozni ott is kell, a hülyeség meg a probléma minden munkahelyen megtalál ez nem pénz és társaságfüggő. Szóval szerintem hajrá és csak előre. ;)

(#6) csibe1


csibe1
addikt

"-bérezés, hát... van akinek ez a heti bére"

Szerintem menj át vadlibába: húzz el a mostani melóhelyedről. :)
Többet fizetnek, otthonról is dolgozhatsz, ha meg néha be kell menni, hát van olyan.
Melózni meg mindenhol kell, akkor meg már miért ne több pénzért csináld ugyanazt a munkát?
Próbaidő mindenhol van, ha olyan szarul dolgoznál, nem értenél a szakmádhoz akkor valamelyik interjún elköszönnek tőled.

"-sok új ember, akik lehet bottal megfog bökdösni" /amúgy ez milyen fogalmazás: biztos mérnök vagy, ilyet 5 évesek mondanak; remélem az interjún nem így adtad elő magadat/
Ez nem csak lehetőség, mindig van pár ember aki próbál kóstolgatni, nézik meddig mehetnek el veled szemben. Az elején kell tisztázni, hogy nem vagy ugribugri nyulacska; és akkor nem sóznak a nyakadba minden vackot, kulimunkát, hétvégi ügyeletet, mert te ugye tuti bevállalod. :D

[ Szerkesztve ]

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#7) nevemfel


nevemfel
aktív tag

Addig válts, amíg olyan a munkaerőpiaci helyzet, hogy megengedheted magadnak, és fiatal vagy, nincs családod.

Idősebb korban persze előny a senior tapasztalat szint, de minden egyéb miatt a munkahelyváltás sokkal nehézkesebb. Lassabban tanulod meg az új dolgokat, nehezebben tudsz alkalmazkodni a megváltozott követelményekhez-körülményekhez, ha gyerekeid vannak, az anyagi szempontból extra nehézzé tudja tenni a váltást, hiszen a biztos jövedelem ilyen helyzetben felértékelődik. Szóval, szerintem most válts, fiatalon, mert egyáltalán nem biztos, hogy később ez sokkal könnyebb lesz.

Másrészt többféle munkahely, többféle munka, több tapasztalat, ami később segíthet abban, hogy senior pozícióba kerülhess.

Harmadrészt, ismeretség, kapcsolati háló építése. Sok álláshely, lehetőség nincs meghirdetve a nete, ismerős ismerőse ajánl be téged valakinél. Ha több helyen fordulsz meg fiatalon, több lesz az ilyen ismerősöd.

[ Szerkesztve ]

Get on up!

(#8) kreténtehén válasza csibe1 (#6) üzenetére


kreténtehén
friss újonc

Elnézést, hogy erre válaszolva köszönöm meg mindenkinek, csak nem akarok két hozzászólást.

"-sok új ember, akik lehet bottal megfog bökdösni" /amúgy ez milyen fogalmazás: biztos mérnök vagy, ilyet 5 évesek mondanak; remélem az interjún nem így adtad elő magadat/

Még érettségivel suli mellett megfordultam sok helyen és csak olyan helyekre vettek fel, ahol kb az egész cégnek összesen volt nyolc általánosa (kivéve irodai rész, de oda esélyem se volt). Ilyen környék, nincs sok lehetőség. Szóval az ilyen helyeken pejoratív értelemben én voltam a mérnök meg mindenféle szardarab, mondjuk sűrűn is cserélgettem a helyeket, a rekord kb egy hónap volt az egyik helyen.

A szakmai gyakorlat helyén meg nem maradhattam, mert nem kellett ember.

A fentiek alapján valószínűleg váltás lesz, egyre jobban érzek valami belső késztetést is.

(#9) agent_k válasza kreténtehén (#8) üzenetére


agent_k
őstag

Nincs itt semmiféle vergődés ahogy látom. :K

Főiskola után egy terményszárító üzemben dolgoztam egy volt TSZ telepen, mint mérleges, szerinted? :D Ott aztán volt egy pár alkoholista meg életben megfáradt ember. Aztán mégis befogadtak. Meg az összes helyemen eddig. Hol több idő kellett hozzá mondjuk 3 év, hol meg csak 1. Amit a kolléga ír az nagyon fontos, hogy ki kell állnod magadért már az elején, mert ha nem akkor keserű lesz minden nap. Na az életvezetési tanácsadást befejeztem. :B

(#10) kreténtehén válasza agent_k (#9) üzenetére


kreténtehén
friss újonc

Nincs baj az életvezetési dolgokkal, másfelől elfogadom a kritikát ha van alapja.

Sertéstelep, olajgyár és hasonlók. Szerintem, ha komolyabban beleálltam volna ott a dolgokba, akkor már valahol hátul lennék a ganyédomb alatt vagy ülepítő alján... :DDD
Szóval vannak olyan pillanatok vagy pontok az életben, amikor el kell engedni az ilyen jellegű dolgokat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.